Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 9
Cenne właściwości ryb problemem w przetwórstwie
10.15199/65.2016.9.6
Mariusz Szymczak
Barbara Szymczak
nr katalogowy: 101009
10.15199/65.2016.9.6
W artykule opisano wartości odżywcze ryb, których spożycie w Polsce i na świecie stale rośnie. Są to głównie łatwo strawne białka i lipidy oraz duża zawartość witamin i składników mineralnych. Wiele składników odżywczych ryb, które są zaletą dla konsumentów, jednocześnie jest przyczyną psucia się ryb oraz problemów z ich przetwórstwem. Wymieniono i scharakteryzowano osiem najważniejszych przyczyn szybkiego psucia się ryb. Przyczyny te związane są głównie z dużą zawartością wody, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz związków azotowych o małej masie cząsteczkowej, a także z metodami przetwarzania ryb. Przedstawiono przykłady i negatywne skutki fizyczne, chemiczne i mikrobiologiczne spowodowane nieprawidłowo prowadzonym obrotem i przetwórstwem.Poziom świadomości społeczeństwa dotyczący żywności oraz zdrowego odżywiania jest coraz wyższy, w związku z tym konsumenci coraz częściej sięgają po ryby i przetwory rybne. Spożycie ryb wzrasta również ze względu na fakt, iż naukowcy odkrywają w mięsie ryb coraz to nowe składniki o działaniu prozdrowotnym, których regularne spożywanie jest pomocne w leczeniu i profilaktyce niektórych stanów chorobowych, takich jak zaparcia, choroby układu krążenia, otyłość, nadciśnienie i niektóre odmiany raka. Konsumpcja ryb na świecie wzrosła średnio z 9,9 kg w 1960 r. do 19,2 kg w 2012 r. W Polsce wynosi ona ok. 13,3 kg ryb na osobę, czyli dwa razy mniej niż średnia w UE [1]. W ostatnich latach zmianie uległa również struktura asortymentowaej produkcji, a zarazem i spożycia produktów rybnych. Konsumenci coraz częściej rezygnują z ryb mrożonych i solonych na korzyść produktów bardziej przetworzonych [3]. Wraz ze wzrostem zainteresowania zdrowym odżywianiem, producenci żywności starają się sprostać oczekiwaniom konsumentów i oferują asortyment produktów o coraz wyższej jakości. Szybszy wzrost sprzedaży produktów rybnych przetworzonych na polskim rynku nie jest jednak możliwy z powodu ograniczo[...]
Bibliografia
[1] Anonnimus. 2015. "Od kilku lat rośnie konsumpcja ryb". Mięsne Technologie, 1, 100. [2] Bienkiewicz Grzegorz, Zdzisław Domiszewski. 2008. "Zawartość długołańcuchowych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 (LCn-3-PUFA) w wybranych gatunkach ryb". Magazyn Przemysłu Rybnego 2 (62): 45-46. [3] Borowy Tomasz. 2015. "Struktura przetwórstwa rybnego w Polsce". Mięsne Technologie, 2, 118-122. [4] Cannell J.J., B.W. Hollis. 2008. "Use of vitamin D in clinical practice". Altern. Med. Rev. 13 (1): 6-20. [5] Fołda Barbara. 2015. "Raport specjalny: witamina D w walce z chorobami". Harmonia, wrzesień-październik, 26-28. [6] http://www.wnozir.zut.edu.pl/jednostki/katedra-technologii-zywnosci.html [7] http://www.foodcomp.dk [8] Kołakowski Edward. 2012. Technologia wędzenia ryb. W Technologia wędzenia żywności, 233-310. Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne w Warszawie. [9] Kołakowska Anna. 2011. Fish lipids, w: Chemical, Biological, and Functional Aspects of Food Lipids, Second Edition (ed. Sikorski Z., Kołakowska A.). CRC Press, Taylor & Francis Group. [10] Kołakowski Edward. 2007. Postępy w technologii solenia i marynowania ryb, w: Postępy w technologii solenia i marynowania ryb (ed. Kołakowski E. i Kołakowska A). Informator dla przedsiębiorców, Akademia Rolnicza w Szczecinie. [11] Kołakowski Edward. 1984. Wiadomości wstępne, w: Technologia mrożonych przetworów rybnych (ed. Kołakowski E.). Wydawnictwo Morskie Gdańsk. [12] Kołakowski Edward. 1986. Zmiany zachodzące w rozdrobnionym mięsie rybnym, w: Technologia Farszów Rybnych (ed. Kołakowski E.). Państowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa. [13] Sikorski Zdzisław. 2004. Wartość użytkowa morskich surowców żywnościowych. W Ryby i bezkręgowce morskie, pozyskiwanie, właściwości i przetwarzanie (ed. Sikorski Z.). Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa. [14] Szymczak Mariusz, Tokarczyk Grzegorz. 2013. "The effect of smoking of Lake Whitefish (Coregonus clupeaformis) of low quality and low suitability for technological processing on its sensory properties". Towaroznawcze Problemy Jakości 2 (35) : 106-112. [15] Szymczak Mariusz, Barbara Szymczak, Anna Koronkiewicz, Katarzyna Felisiak, Mateusz Bednarek. 2013. "Effect of cover brine type on the quality of meat from Herring marinades" (Wpływ rodzaju zalewy na jakość mięsa marynat śledziowych). Journal of Food Science, 78 (4) : 619-625. [16] Tokarczyk Grzegorz, Barbara Szymczak, Mariusz Szymczak, Zdzisław Domiszewski. 2011. "Zmiany wybranych wskaźników chemicznych i mikrobiologicznych w procesie ciepłego wędzenia rozmrożonej siei (Coregonis clupeaformis) ". Żywność. Jakość. Nauka. Technologia 5 (78) : 119-131.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 101009 "Cenne właściwości ryb pro..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2016-9
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-9
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH