Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 9
Ultradźwięki - alternatywna technika badania i przetwarzania żywności
10.15199/65.2016.9.5
Andrzej Wesołowski
Ewa Siemianowska
Krystyna A. Skibniewska
Jolanta Sienkiewicz
nr katalogowy: 101008
10.15199/65.2016.9.5
Dynamiczny rozwój przemysłu spożywczego stwarza zapotrzebowanie na nowe techniki wspomagające proces przetwarzania, niezbędne do szybkiej i precyzyjnej kontroli tego procesu. Możliwości zastosowania ultradźwięków w przemyśle spożywczym są bardzo szerokie, a jednocześnie niedocenianie. W zależności od mocy i częstotliwości mogą one prowadzić do modyfikacji produktu lub, dzięki zdolności do przenikania, dostarczać informacji niezbędnych do kontroli jakości. W artykule przedstawiono wybrane zastosowania techniki ultradźwiękowej w przemyśle spożywczym, jakie pojawiły się w ostatnim dziesięcioleciu.Zmiany trybu życia konsumentów mają duży wpływ na producentów żywności. Zwiększa się grupa odbiorców poszukujących produktów przetworzonych w niewielkim stopniu, bez dodatku konserwantów, jednocześnie łatwych w przygotowaniu. W związku z coraz szerszą wiedzą społeczeństwa o znaczeniu żywności w utrzymaniu zdrowia i łatwością pozyskiwania takich informacji z jednej strony, a koniecznością dostosowania produkcji żywności do wymagań międzynarodowych i unijnych z drugiej okazało się, że tradycyjne metody przetwórstwa są często niewystarczające dla zapewnienia rosnących wymagań wobec produktów spożywczych [14]. To spowodowało wzrost zainteresowania nowymi, nietypowymi metodami przetwarzania żywności, a jedną z nich może być zastosowanie techniki ultradźwiękowej. Ultraakustyka, mimo iż jest stosunkowo nową technologią wykorzystywaną w przemyśle spożywczym gałęzią technologii żywności, ma coraz szersze zastosowanie. Dotychczasowe badania wskazują na jej ogromny potencjał. Może być ona stosowana jako metoda diagnostyczno-pomiarowa lub wspomagająca procesy technologiczne. Należy podkreślić, że nie wykazano dotychczas żadnych ubocznych skutków stosowania ultradźwięków w produkcji żywności [14]. Potwierdzeniem bezpieczeństwa stosowania ultradźwięków jest również szerokie wykorzystywanie tej techniki (tzw. usg) w badaniach diagnostycznych,[...]
Bibliografia
[1] Benedito J., J.A. Carcel, R. Gonzalez, A. Mulet. 2002. "Application of low intensity ultrasonics to cheese manufacturing processes". Ultrasonic 40 : 19-23. [2] Benedito J., S. Simal, G. Clemente, A. Mulet. 2005. "Manchego cheese texture evaluation by ultrasonics and surface probes". International Dairy Journal 16 : 431-438. [3] Birk T., S. Knøchel. 2009. "Fate of food-associated bacteria in pork as affected by marinade, temperature, and ultrasound". J. Food Prot. 72 (3) : 549-555. [4] Czernecki T., Z. Targoński. 2002. "Alergeny i alergie pokarmowe". Żywność Nauka Technologia Jakość 1.09: 19-33. [5] D’Amico D.J., T.M. Silk, J. Wu, M. Guo. 2006. "Inactivation of microorganisms in milk and apple cider treated with ultrasound". J. Food Prot. 69 (3) : 556-563. [6] De Prados M., J.V. Garcia-Perez, J. Benedito. 2016. "Ultrasonic characterization and online monitoring of pork meat dry salting process". Food Control 60 : 646-655.[7] Dolatowski Z.J., D.M. Stasiak. 2002. "Czystość mikrobiologiczna mięsa i szynki parzonej po obróbce ultradźwiękowej". Acta Sci. Pol. Technol. Aliment. 1 (1) : 55-65. [8] Ersus Bilek S., F. Turantaş. 2013. "Decontamination efficiency of high power ultrasound in the fruit and vegetable industry, a review". Int. J. Food Microbiol. 166 : 155-162. [9] Esahaghbeygi A., N. Raghani, A. Kargar. 2011. "Detection of Internal Defects in Potato Based on Ultrasound Attenuation". Am. J. Pot. Res. 88 : 160-166. [10] Godines-Garcia F. J., J. Celis-Porras, R. Guerrero-Rivera, E. Gamero-Inda, S. Valle- Cervantes, J. A. Gallegos-Infante, G. Luna-Barcena, F. Han-Schlam, M. Rocha-Fuentes. 2012. "A Noninvasive Method to Identify Larvae in Apples Based on Wavelets". Food Bioprocess Technol. 5 : 568-575. [11] Haeggstrom E., M. Luukkala. 2001. "Ultrasound detection and identification of foreign bodies in food products". Food Control 12: 37-45. [12] Herceg Z., E. Juraga, B.S. Šalamon, A.R. Jambrak. 2012. "Inactivation of mesophilic bacteria in milk by means of high intensity ultrasound using response surface methodology". Czech J. Food Sci. 30 : 108-117. [13] Jayasooriya, S.D., P. J. Torley, B.R. D’Arcy, B.R. Bhandari. 2006. "Effect of high power ultrasound and ageing on the physical properties of bovine Semitendinosus and ongissimus muscles". Meat Science 75 : 628-639. [14] Kaczmarski Ł., P. Lewicki. 2005. "Zastosowanie technik ultradźwiękowych w przetwarzaniu żywności". Przemysł Spożywczy 59 (9) : 34-36. [15] Keklik N.M., A. Demirci, P.H. Patterson, V.M. Puri. 2010. "Pulsed UV light inactivation of Salmonella Enteritidis on eggshells and its effects on egg quality". Journal of Food Protection 73 : 1408-1415. [16] Khandpur P., P.R. Gogate. 2015. "Effect of novel ultrasound based processing on the nutrition quality of different fruit and vegetable juices". Ultrason. Sonochem. 27 : 125-136. [17] Ki-Bok Kim, Lee Sangdate, Kim Man-Soo, Cho Byoung-Kwan. 2009. "Determination of apple firmness by nondestructive ultrasonic measurement". Postharvest Biology and Technology 52 : 44-48. [18] Kim Y.S., S.J Park, Y.H. Cho. 2001. "Effect of combined treatment of high hydrostatic pressure and mild heat on the quality of carrot juice". J. Food Sci. 66 (9) : 1355-1360. [19] Kordowska-Wiater M., D.M Stasiak. 2011. "Effct of ultrasound on survival of gramnegative bacteria on chicken skin surface". Bull. Vet. Inst. Puławy 55 : 207-210. [20] Li X., Z. Lil, H. Lin, H. Samee. 2011. "Effect of Power Ultrasound on the Immunoactivity and Texture Changes of Shrimp (Penaeus vannamei)". Czech J. Food Sci. 29 (5) : 508-514. [21] Morild R.K., P. Christiansen, A.H. Sørensen, U. Nonboe, S. Aabo. 2011. "Inactivation of pathogens on pork by steam-ultrasound treatment". J. Food Prot. 5 : 769-775. [22] Niñoles L., A. Mulet, S. Ventanas, J. Benedito. 2011. "Ultrasonic characterization of B. femoris from Iberian pigs of different genetics and feeding systems". Meat Science 89 : 174-180. [23] Novoa-Díaz D., J. M. Rodríguez-Nogales, E. Fernández-Fernández, J. Vila-Crespo, J. García-Álvarez, M. A. Amer, J. A. Chávez, A. Turó, M. J. García-Hernández, J. Salazar. 2014. "Ultrasonic monitoring of malolactic fermentation in red wines". Ultrasonic 54 : 1575-1580. [24] Perry J.J., L.A. Rodriguez-Romo, A.E. Yousef. 2008. "Inactivation of Salmonella enterica serovar enteritidis in shell eggs by sequential application of heat and ozone". Letters in Applied Microbiology 46 (6) : 620-625. [25] Pipek P., M. Houška, J. Jeleníková, K. Kýhos, K. Hoke, M. Šikulowá. 2005. "Microbial decontamination of beef carcasses by combination of steaming and lactic acid spray". J. Food Eng. 67 (3) : 309-315. [26] Ratajski A., I. Białobrzewski, F. Dajnowiec, S. Bakier. 2010. "The use of ultrasonic methods In the identification of honey types". Technical Sciences 13: 22-29. [27] Sams A.R., R. Feria. 1991. "Microbial effects of ultrasonication of broiler drumstick skin". J. of Food Sci. 56 (1) : 247-248. [28] Sicherer S.H., A. Munoz-Furlong, H.A. Sampson. 2004. "Prevalence of seafood allergyin the United States determined by a random telephone survey". Journal of Allergy and Clinical Immunology 114 : 159-165. [29] Stadnik J., Z. J. Dolatowski. 2011. "Influence of sonication on Warner-Bratzler shear force, colour and myoglobin of beef (m. semimembranosus)". Eur. Food Res. Technol. 233 : 553. [30] Turantaş F., G.B. Kiliç, B. Kiliç. 2015. "Ultrasound In the meat industry: General applications and decontamination efficiency". International Journal Food Microbiology 198 : 59-69. [31] Valero M., N. Recrosio, D. Saura, N. Munoz, N. Marti, V. Lizama. 2007. "Effects of ultrasonic treatments In Orange juice processing". J. Food Eng. 80 : 509-516. [32] Wirgley D.M., N.G. Llorca. 1992. "Decrease of Salmonella Typhimurium in skim milk and egg by heat and ultrasonic wave treatment". J. of Food Prot. 55 : 678-680. [33] Wuthrich B., B.K.B. Weber. 2001. "Food-induced anaphylaxis". Allergy 56 : 102-104. [34] Xiong G.-Y., L.-L. Zhang, W. Zhang, J. Wu. 2012. "Influence of Ultrasound and Proteolytic Enzyme Inhibitors on Muscle Degradation, Tenderness, and Cooking Loss of Hens During Aging". Czech J. Food Sci. 30 : 195-205.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 101008 "Ultradźwięki - alternatyw..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2016-9
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-9
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH