Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 9
Przerwanie łańcucha chłodniczego a jakość żywności
10.15199/65.2016.9.3
Joanna Markowska
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 101006
10.15199/65.2016.9.3
Wiele nowoczesnych technologii utrwalania żywności wymaga stosowania obniżonej temperatury w procesie produkcji, przechowywania i transportu żywności. Zasadnicze znaczenie ma dobór temperatury optymalnej dla poszczególnych grup produktów oraz ograniczenie jej wahań do minimum na wszystkich etapach łańcucha chłodniczego, od pozyskania surowca do konsumpcji gotowego wyrobu. W artykule zaprezentowano zagadnienia dotyczące warunków przechowywania, transportu i dystrybucji żywności w cyklu łańcucha chłodniczego. Na tym tle przedstawiono wybrane zagadnienia związanego ze zmianami jakości, wyglądu i cech sensorycznych produktów, wynikającymi z niezachowania stabilności temperatury.Przemysł rolno-spożywczy jako jeden z najdynamiczniej rozwijających się sektorów polskiej gospodarki wytwarza ok. 6% produktu krajowego brutto (PKB) i 17,1% produkcji sprzedanej przemysłu ogółem. W ciągu ostatnich 10 lat wartość eksportu polskiej żywności wzrosła ponad 3,5-krotnie z ok. 5 mld do 17,5 mld zł [14]. Udział produktów świeżych i zamrożonych jest znaczący w ogólnym bilansie produkcji i konsumpcji żywności natomiast wymagania konsumentów mają wpływ na zachowanie oryginalnych cech i właściwości żywności. Priorytetem jest zagwarantowanie jakości i bezpieczeństwa produktów spożywczych, co powoduje, że żywność powinna być przechowywana we właściwej temperaturze od momentu pozyskania surowca aż do konsumpcji ostatecznego produktu przez kilka etapów pośrednich stanowiących powiązane ze sobą ogniwa łańcucha dostaw (rysunek 1). Pomocne w tym działaniu są systemy jakości ISO, HACCP i IFS czy zasady dobrych praktyk. Procedura zachowania niezmienności warunków, w jakich muszą się znajdować chłodzone lub mrożone produkty żywnościowe, definiowana jest jako łańcuch chłodniczy, który rozpoczyna się w momencie pozyskiwania surowca, przez jego przetwarzanie, przechowywanie, transport chłodniczy, a kończy na rozmrożeniu gotowego produktu przed konsumpcją [[...]
Bibliografia
[1] Adamicki F., Z. Czerko. 2002. Przechowalnictwo warzyw i ziemniaka. Poznań: PWRiL. [2] Blackburn J., G. Scudder. 2009. "Supply Chain Strategies for Perishable Products: the Case of Fresh Produce". Production and Operations Management 18: 129-137. [3] Cichoń M., T. Lesiów. 2013. "Zasada działania innowacyjnych opakowań inteligentnych w przemyśle żywnościowym. Artykuł przeglądowy". Nauki techniczne i inżynierskie 2: 9-32.[4] Danyluk B., J. Pyrcz. 2012. "Bezpieczeństwo zdrowotne mięsa i wyrobów mięsnych". Gospodarka Mięsna 1: 12-14. [5] Ellouze M., J.C. Augustin. 2010. "Applicability of biological time temperature integrators as quality and safety indicators for meat products". International Journal of Food Microbiology 138: 119-129. [6] Fechner I. 2007. Zarządzanie łańcuchem dostaw. Wyższa Szkoła Logistyki, Poznań, 17. [7] Gajewska T. 2010. "Kryteria oceny jakości usług logistycznych". w: Zarządzanie jakością - doskonalenie organizacji, pod red. T. Sikory. Kraków: Wyd. Nauk. PTTŻ 30-38. [8] Gajewska T. 2014. "Analiza transportu produktów żywnościowych". Logistyka-nauka 6: 3716-3724. [9] Gaziński B. 2013. Przechowalnictwo żywności (praca zbiorowa) Wydanie 2. Poznań: Systherm. [10] Grabowska B. 2014. "Łańcuch chłodniczy w przetwórstwie mrożonej żywności". Chłodnictwo i Klimatyzacja 10: 77-81. [11] Grabowski T., J. Kijowski. 2004. "Mięso i przetwory drobiowe". Żywność jakość technologia Warszawa: Wydawnictwa Naukowo-Techniczne. [12] Grzegorzewska M. 2006. "Przechowywanie warzyw (cz. I). Warunki". Hasło ogrodnicze 10. www.ho.haslo.pl [13] Hać-Szymańczuk E. 2012. "Rozwój mikroflory psychrofilnej i psychrotrofowej w mięsie i produktach mięsnych". Gospodarka Mięsna 4: 28-30. [14] Jałowiecki P., E. Jałowiecka 2014. "Ocena zaawansowania systemów logistycznych w polskich przedsiębiorstwach produkcji żywności. Problemy Rolnictwa Światowego". Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie 14 (2): 90-97. [15] Kerry J.P., M.N. O’Grady, S.A. Hogan. 2006. "Past, current and potential utilisation of active and intelligent packaging systems for meat and muscle-based products: A review". Meat Science 74: 113-130. [16] Klopott M. 2014. "Ubezpieczenie ładunków chłodzonych i mrożonych w transporcie morskim". Logistyka-nauka 6: 804-812. [17] Kozak W., R. Cierpiszewski. 2010. "Opakowania inteligentne". Przemysł Spożywczy 64 (3): 36-39. [18] Kozłowicz K., F. Kluza. 2009. "Uwarunkowania rozwoju procesów dystrybucyjnych żywności z uwzględnieniem roli chłodnictwa". Chłodnictwo 1-2: 48-52. [19] Krajewski K. 2005. "Transport i logistyka żywności mrożonej". Przemysł Spożywczy 59 (9): 6-10. [20] Kreyenschmidt J., C. Henning, A. Hübner, V. Raab & Brigitte Petersen. 2010. "A novel photochromic time-temperature indicator to support cold chain management". International Journal of Food Science and Technology 45: 208-221. [21] Kryża K., G. Szczepanik, P. Błaszkiewicz. 2011. "Technologiczny aspekt zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym". Problemy Jakości 5: 37-42. [22] Lösche K. 2015. Chłodnictwo. Technologia w piekarni. Warszawa: PWN. [23] Markowska J., E. Polak, I. Kasprzyk. 2013. "Komory chłodnicze w przechowywaniu żywności" Przemysł Spożywczy 67 (9): 16-19. [24] Piekarska J., J. Kondratowicz. 2011. "Wykorzystanie technologii chłodniczej w transporcie żywności". Chłodnictwo 4: 44-47. [25] Piekarska J. 2012. "Transport żywności - kluczowe ogniwo łańcucha chłodniczego". Gospodarka Mięsna 5: 18-22. [26] Piotrowska M., A. Nowak 2005. "Drobnoustroje w produktach spożywczych mrożonych i przechowywanych w warunkach chłodniczych". Chłodnictwo 12: 50-52. [27] Priefer C., J. Jörissen, K.-R. Bräutigamna. 2013. Projekt STOA "Rozwiązania technologiczne służące zapewnieniu wyżywienia dla 10 miliardów osób - możliwości ograniczenia marnotrawienia żywności". Instytut ds. Oceny Technologii i Analizy Systemów http://www.europarl.europa.eu/stoa/ [28] Rogozińska I., E. Wszelaczyńska, M. Pińska. 2008. "Jakość warzyw w obrocie detalicznym. Cz. I. Ocena sensoryczna wybranych warzyw". Inż. Ap. Chem. 47 (3): 16-18. [29] Rogozińska I., E. Wszelaczyńska, M. Pińska. 2008. "Jakość warzyw w obrocie detalicznym. Cz II. Ocena smakowitości wybranych warzyw metodą instrumentalną". Inż. Ap. Chem. 47 (3): 18-19. [30] Rong A., R. Akkerman, M. Grunow. 2011. "An optimization approach for managing fresh food quality throughoutthe supply chain)". International Journal of Production Economics 131: 421-429. [31] Simpson R., S. Almonacid, H. Nunez, M. Pinto, A. Abakarov 2012. "Time-Temperature Indicator to monitor cold chain distribution of fresh salmon (Salmo Salar) ". Journal of Food Process Engineering 35 (5): 742-750. [32] Szymanowski W. 2006. "Technologie informacyjne w zarządzaniu łańcuchami i sieciami dostaw na rynku żywności". Przemysł Spożywczy 60 (7): 16-19. [33] Umowa o międzynarodowych przewozach szybko psujących się artykułów żywnościowych i o specjalnych środkach transportu przeznaczonych do tych przewozów (ATP), sporządzona w Genewie dnia 1 września 1970 r. (Dz.U. z 1984 r. nr 49, poz. 254), Zrzeszenie Międzynarodowych Przewoźników Drogowych w Polsce. 15.10.2007 r.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 101006 "Przerwanie łańcucha chłod..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2016-9
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-9
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH