Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 8
Alergeny pokarmowe czy możemy czuć się bezpiecznie?
10.15199/65.2016.8.5
Anna Jędrusek-Golińska Dorota Piasecka-Kwiatkowska
nr katalogowy: 100996
10.15199/65.2016.8.5
Alergia pokarmowa jest niepożądaną reakcją pokarmową, związaną z nieprawidłową odpowiedzią na dany składnik żywności ze strony układu immunologicznego osoby uczulonej. Może przejawiać się w różnych formach; najgroźniejszą z nich jest zagrażający życiu wstrząs anafilaktyczny. Może on wystąpić po spożyciu nawet bardzo małej dawki alergenu. Dla ochrony bezpieczeństwa konsumentów wprowadzono rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które nakłada na producentów żywności obowiązek informowania o alergenach obecnych w produktach zarówno opakowanych, jak i nieopakowanych, tj. sprzedawanych luzem lub serwowanych w restauracjach, barach itp. Kwestia ta jest trudna, ponieważ nie można ustalić dawek alergenu bezpiecznych dla wszystkich osób uczulonych, a ponadto metody oznaczania alergenów mają swoje, nie zawsze satysfakcjonujące, progi detekcji. Zapewnienie bezpieczeństwa wiąże się zatem także ze wzrostem świadomości i odpowiedzialności zarówno producentów (np. szkolenia dla personelu nt. zanieczyszczeń krzyżowych), jak i konsumentów żywności.Prawidłowe odżywianie powinno dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich ilościach i proporcjach. Jednak u osób z nadwrażliwością na określone składniki pożywienia, niektóre pokarmy mogą wywoływać zagrożenie dla zdrowia lub wręcz życia. Alergia pokarmowa jest niepożądaną reakcją pokarmową, związaną z nieprawidłową odpowiedzią na dany składnik żywności ze strony układu immunologicznego osoby uczulonej [7]. Powszechnie znane są objawy alergii, m.in. atopowe zapalenie skóry, tzw. katar sienny, przekrwienie spojówek czy nawet astma oskrzelowa. Największy niepokój budzi jednak natychmiastowa reakcja alergiczna osoby uczulonej, stanowiąca zagrożenie dla jej życia, czyli wstrząs anafilaktyczny. Alergen, który dostanie się do krwiobiegu osoby uczulonej powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych i gwałtowny spadek ciśnienia tętnic[...]
Bibliografia
[1] Allen Katrina J., Benjamin C. Remington, Joseph L. Baumert, Rene W.R. Crevel, Geert F. Houben, Simon Brooke-Taylor, Astrid G. Kruizinga, Steve L. Taylor. 2014. "Allergen reference doses for precautionary labeling (VITAL 2.0): Clinical implications". J. Allergy Clin. Immunol. 133 (1) : 156-164. [2] Andelković Uroś, Tamara Martinović, Djuro Josić. 2015. "Foodomic investigations of food allergies". Current Opinion in Food Sci 4 : 92-980. [3] Bartuzi Zbigniew. 2007. "Alergia na pokarmy u osób dorosłych - problem wciąż mało znany i niedoceniany". Przegląd Gastroenterologiczny 2 (4) : 192-198. [4] Crotty Matthew P., Taylor Steve L. 2010. "Risks associated with foods having advisory milk labeling". J. Allergy Clin. Immunol. 125 (4) : 935-937. [5] Ford Lara S., Steve L. Taylor, Robert Pacenza, Lynn M. Niemann, Debra M. Lambrecht, Scott H. Sicherer. 2010. "Food allergen advisory labeling and product contamination with egg, milk and peanut". J. Allergy Clin. Immunol. 126 (9) : 384-385. [6] Hefle Susan L., Terence J. Furlong, Lynn Niemann, Heather Lemon-Mule, Scott Sicherer, Steve L. Taylor. 2007. "Consumer attitudes and risks associated with packaged foods having advisory labeling regarding the presence of peanuts". J. Allergy Clin. Immunol. 120 (1) : 171-176. [7] Kaczmarski Maciej, Elżbieta Korotkiewicz-Kaczmarska, Anna Bobrus-Chociej. 2008. "Aspekty epidemiologiczne, kliniczne i społeczne alergii pokarmowej. Część I. Aspekty epidemiologiczne". Przegląd Pediatryczny 38 (3) : 215-217. [8] Kaczmarski Maciej, Elżbieta Korotkiewicz-Kaczmarska, Anna Bobrus-Chociej. 2009. "Aspekty epidemiologiczne, kliniczne i społeczne alergii pokarmowej. Część II. Aspekty kliniczne alergii pokarmowej". Przegląd Pediatryczny 39 (2) : 133-138. [9] Kaczmarski Maciej, Elżbieta Korotkiewicz-Kaczmarska, Anna Bobrus-Chociej. 2009. "Aspekty epidemiologiczne, kliniczne i społeczne alergii pokarmowej. Część III. Aspekty społeczne alergii pokarmowej". Przegląd Pediatryczny 39 (2) : 139-142. [10] Kaczmarski Maciej, Elżbieta Korotkiewicz-Kaczmarska, Urszula Chrzanowska. 2010. "Znaczenie edukacji w procesie leczenia choroby przewlekłej ze szczególnym uwzględnieniem leczenia dietetycznego alergii pokarmowej u dzieci i młodzieży". Przegląd Pediatryczny 40 (1) : 9-15. [11] Majchrzak Beata. 2014. "Nowe wymagania dotyczące znakowania ważne od 13 grudnia 2014 r.". Przemysł Spożywczy 68 (8) : 26-30. [12] Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych. Dz. Ustaw RP, poz. 29, Warszawa, 8 stycznia 2015. [13] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. [14] Sicherer Scott H., Hugh A. Sampson. 2010. "Food allergy". J. Allergy Clin. Immunol. 125 (2) : 116-125. [15] Słowianek Marta, Joanna Leszczyńska. 2011. "Detekcja alergenów w żywności metodami immunodiagnostycznymi". Przemysł Spożywczy 65 (2) : 30-32. [16] Taylor Steve L., Susan L. Helfe, Carsten Bindslev-Jensen, S. Allan Bock, A. Wesley Burks, Christie Lynn, David J. Hill, Arne Host, Jonathan O’B. Hourihane, Gideon Lack, Dean D. Metcalfe, Denise Anne Moneret-Vautrin, Peter A. Vadas, Fabienne Rance, Daniel J. Skrypec, Thomas A. Trautman, Yman Ingrid Malmheden, Robert S. Zeiger. 2002. "Factors affecting the determination of threshold doses for allergenic foods: How much is too much? ". J. Allergy Clin. Immunol. 109 (1) : 24-30. [17] Ukleja-Sokołowska Natalia, Zbigniew Bartuzi. 2015. "Alergia pokarmowa - sytuacja społeczna i prawna". Alergia Astma Immunol. 20 (2) : 88-93. [18] Wróblewska Barbara. 2002. "Wielka ósemka alergenów pokarmowych". Alergia, 4 : 15-23.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 100996 "Alergeny pokarmowe czy mo..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2016-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH