Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 7
Rozwój sektora opakowań jadalnych
10.15199/65.2016.7.5
Justyna Kadzińska
Monika Janowicz
Stanisław Kalisz
nr katalogowy: 100967
10.15199/65.2016.7.5
Branża owocowo-warzywna wciąż poszukuje rozwiązań, które pozwolą na zwiększenie trwałości oraz uatrakcyjnienie oferty produktów. Szczególnie ważne są technologie, które przyniosą korzyści producentom, a jednocześnie będą w pełni akceptowane przez konsumentów.Dotyczy to zarówno sfery produkcji, jak i obrotu żywnością. Jednym z takich rozwiązań mogą stać się opakowania jadalne, których istnienia konsument nie zawsze jest świadomy. Zastosowanie takich rozwiązań może równocześnie stanowić wartość dodaną do produktu.Ciągły wzrost zainteresowania konsumentów produktami naturalnymi oraz ekologicznymi zmusza zarówno producentów żywności, jak i naukowców do poszukiwania nowych sposobów penetracji rynku. Jednym z obiecujących kierunków działania jest możliwość wykorzystania polimerów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego oraz mikrobiologicznego do produkcji opakowań jadalnych. Należy jednak pamiętać, że folii jadalnych nie można uznać za pełnowartościowe opakowanie, gdyż nie pełnią one wszystkich funkcji podanych w definicji. Ograniczają jednak stosowanie tradycyjnych opakowań bezpośrednich, np. sztucznych osłonek do kiełbas, oraz mogą być użyte tam, gdzie zastosowania nie znajdują opakowania syntetyczne, np. do oddzielania poszczegó[...]
Bibliografia
[1] Atarés Lorena, Amparo Chiralt. 2016. "Essential oils as additives in biodegradable films and coatings for active food packaging". Trends in Food Science & Technology 48 : 51-62. [2] Azaredo Henriette M.C., Kelvi W.E. Miranda, Hálisson L. Ribeiro, Morsyleide F. Rosa, Diego M. Nascimento. 2012. "Nanoreinforced alginate-acerola puree coatings on acerola fruits". Journal of Food Engineering 113 (4) : 505-510. [3] Azaredo Henriette M.C., Luiz Henrique C. Mattoso, Delilah Wood, Tina G. Williams, Roberto J. Avena-Bustillos, Tara H. McHugh. 2009. "Nanocomposite edible films from mango puree reinforced with cellulose nanofibers". Journal of Food Science 74 (5) : 31-35. [4] Bourtoom Thawean. 2008. "Edible films and coatings: characteristic and properties". International Food Research Journal 15 (3) : 237-248. [5] Du Wen-Xian., Carl W. Olsen, Roberto J. Avena-Bustillos, Tara H. McHugh, Carol E. Levin, Mendel Freidman. 2008. "Antibacterial activity against E. coli O157:H7, physical properties, and storage stability of novel carvacol-containing edible tomato films". Journal of Food Science 73 (7) : 378-383. [6] Galus Sabina, Justyna Kadzińska. 2015. "Food applications of emulsion-based edible films and coatings". Trends in Food Science & Technology 45 (2) : 273-283. [7] Internet 1: http://www.newgemfoods.com/- firma NewGem Foods™, dostęp: 23.04.2016 r. [8] Kadzińska Justyna, Sabina Galus. 2014. "Opakowania jadalne do żywności - aspekty prawne". Przemysł Spożywczy 68 (3) : 28-30. [9] Kaya Sevim, Aysun Maskan. 2003. "Water vapour permeability of pestil (a fruit leather) made from boiled grape juice with starch". Journal of Food Engineering 57 (3) : 295-299. [10] Kowalczyk Dariusz, Barbara Baraniak. 2012. "Wpływ wybranych polisacharydów na właściwości fizykochemiczne filmów jadalnych otrzymanych na bazie białek grochu". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 84 (5) : 99-112. [11] McHugh Tara H., Charles C. Huxsoll, John M. Krochta. 1996. "Permeability Properties of Fruit Puree Edible Films". Journal of Food Science 61 (1) : 88-91. [12] McHugh Tara H., Senesi E. 2000. "Apple wraps: A novel method to improve the quality and extend the shelf life of fresh-cut apples". Journal of Food Science 65 (3) : 480-485. [13] Mellinas Cristina, Arantzazu Valdés, Marina Ramos, Nuria Burgos, María del Carmen Garrigós, Alfonso Jiménez. 2016. "Active edible films: current state and future trends". Journal of Applied Polymer Science DOI: 10.1002/APP.42631.[14] Ogonek Aneta, Andrzej Lenart. 2002. "Błony i powłoki jadalne w żywności - znaczenie i przyszłość". Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 11 (1) : 31-35. [15] Otoni Caio Gomide, Márcia R. de Moura, Fauze A. Aouada, Geany P. Camilloto, Renato S. Cruz, Marcos V. Lorevice, Nilda de F.F. Soares, Luiz H.C. Mattoso. 2014. "Antimicrobial and physical-mechanical properties of pectin/papaya puree/cinnamaldehyde nanoemulsions edible composite films". Food Hydrocolloids 41 : 188-194. [16] Otoni Caio Gomide, Roberto J. Avena-Bustillos, Carl W. Olsen, Cristina Bilbao-Sáinz, Tara H. McHugh. 2016. "Mechanical and water barrier properties of isolated soy protein composite edible films as affected by carvacol and cinnamaldehyde micro and nonoemulsions". Food Hydrocolloids 57 : 72-79. [17] Pająk Paulina, Teresa Fortuna, Izabela Przetaczek-Rożnowska. 2013. "Opakowania jadalne na bazie białek i polisacharydów - charakterystyka i zastosowanie". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 87 (2) : 5-18. [18] Pérez-Espitia Paula J., Roberto J. Avena-Bustillos, Wen-Xian Du, Reinaldo F. Teófilo, Nilda F.F. Soares, Tara H. McHugh. 2014. "Optimal antimicrobial formulation and physicalmechanical properties of edible films based on açaí and pectin for food preservation". Food Packaging and Shelf Life 2 (1) : 38-49. [19] Rojas-Graü Maria A., Roberto J. Avena-Bustillos, Carl Olsen, Mendel Freidman, Philip R. Henika, Olga Martín-Belloso, Zhongli Pan, Tara H. McHugh. 2007. "Effect of plant essential oils and oil compounds on mechanical, barrier and antimicrobial properties of alginate-apple puree edible films". Journal of Food Engineering 81 (3) : 634-641. [20] Sessini Valentina, Marina P. Arrieta, José Maria Kenny, Laura Peponi. 2016. "Processing of edible films based on nanoreinforced gelatinized starch". Polymer Degradation and Stability DOI:10.1016/j.polymdegradstab.2016.02.026. [21] Sistrunk W.A. 1985. Peach quality assessment: Fresh and processed. W Evaluation of quality of fruits and vegetables, 1-46. Westport, Connecticut: AVI Publishing Co. [22] Sothornvit Rungsinee, Natcharee Pitak. 2007. "Oxygen permeability and mechanical properties of banana films". Food Research International 40 (3) : 365-370. [23] Sztuka Katarzyna, Ilona Kołodziejska. 2008. "Jadalne folie oraz powłoki powierzchniowe z polimerów naturalnych stosowane do opakowań żywności. Cz. II. Modyfikacje". Polimery 53 (10) : 725-729. [24] Taga Kazumitsu, Toshihiko Narukami, Misako Kawakado. 1993. "Method of manufacturing snack food". United States Patent Number 5,264,238. [25] Wang Xinwei, Xiuxiu Sun, Huan Liu, Zhongsu Ma. 2011. "Barrier and mechanical properties of carrot puree films". Food and Bioproducts Processing 89 (2) : 149-156.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 100967 "Rozwój sektora opakowań j..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2016-7
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-7
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH