Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 9
Use of algae in agriculture and food industry Wykorzystanie glonów w rolnictwie i przemyśle spożywczym
10.15199/62.2016.9.28
Łukasz Biłos
Sabina Golla
Agnieszka Patyna
nr katalogowy: 100783
10.15199/62.2016.9.28
A review, with 41 refs., of methods for algae biomass prodn., and their uses in food prodn. (functional food, diet supplements), in agriculture (fodder, fertilizers) and in fish farming. Rosnąca tendencja do poszukiwania coraz nowszych rozwiązań umożliwiających osiągnięcie celów zarówno ekologicznych, jak i ekonomicznych spowodowała zwrócenie uwagi na materiał biologiczny, jakim jest biomasa glonowa. Glony, jako jedne z najprostszych organizmów roślinnych, zamieszkują wodne i glebowe środowisko Ziemi od miliardów lat. Spożywane pod różnymi postaciami były źródłem białka i składników odżywczych dla ludzi i zwierząt. W miarę postępu technologicznego wzrastało wykorzystanie alg zarówno w branży spożywczej, jak i w rolnictwie, gdzie organizmy te są stosowane jako pasze, a także jako nawozy. Algi to organizmy beztkankowe (plechowe), należące do jednokomórkowców lub prostych wielokomórkowców. Wśród nich są zarówno prokariotycze mikroalgi (cyjanobakterie, zwane niebieskozielonymi algami), jak i organizmy eukariotyczne, np. algi zielone (Chloroxybacteria), algi czerwone (Rhodophyta) oraz okrzemki (Bacillariophta). Algi mogą rozmnażać się płciowo lub bezpłciowo1-3). Syntetyzują węglowodany, białka i lipidy (naturalne oleje). Dzięki dużemu współczynnikowi wzrostu są powszechnie znane z syntetyzowania i akumulacji zdecydowanie większych ilości lipidów niż rośliny lądowe4). Uważane są za najbardziej odporne organizmy na Ziemi, zdolne do wzrostu w różnych warunkach. Można je znaleźć w wilgotnych miejscach oraz na powierzchniach wód. Zamieszkują wody słodkie i ekstremalnie zasolone, praktycznie każde środowisko z wystarczającym dostępem do światła. Są również szeroko rozpowszechnione na lądzie. Z roślinami wyższymi łączy je tylko fotosyntetyzującym jest potrzebna do produkcji biomasy. To składnik, którego nie 1798 95/9(2016) Mgr Agnieszka PATYNA w roku 2015 ukończyła studia z zakresu biotechnologii w rolnictwie i produkcji żywności ora[...]
Bibliografia
[1] R.N. Singh, S. Sharma, Renew. Sustain. Energy Rev. 2012, 16, nr 4, 2353. [2] The American heritage dictionary of the English language, Houghton Mifflin Harcourt, 2001. [3] W. Kozieł, T. Włodarczyk, Acta Agrophys. 2011, 17, nr 1, 105. [4] I. Rawat, R. Ranjith Kumar, T. Mutanda, F. Bux, Appl. Energy 2013, 103, 444. [5] A. Demirbasa, M. Fatih Demirbas, Energy Conversion Manag. 2011, 52, nr 1, 163. [6] Y. Chisti, Biotechnol. Adv. 2007, 25, nr 3, 294. [7] M. Fatih Demirbas, Appl. Energy 2011, 88, nr 10, 3473. [8] Handbook of microalgal culture. Biotechnology and applied phycology (red. A. Richmond), Blackwell Publishing Company, UK 2004. [9] M.A. Sánchez, M.C. Cerón García, A. Contreras Gómez, F. García Camacho, E. Molina Grima, Y. Chisti, Biochem. Eng. J. 2003, 16, nr 3, 287. [10] T. Holtermanna, R. Madlener, Appl. Energy 2011, 88, nr 5, 1906. [11] T.M. Mataa, A.A. Martinsa, N.S. Caetano, Renew. Sustain. Energy Rev. 2010, 14, nr 1, 217. [12] N.T. Eriksen, Biotechnol. Lett. 2008, 30, 1525. [13] M.J.G.V. Barabosa, Microalgalphotobioreactors. Scale-up and optimization, PhD thesis, Wageningen University, The Netherlands 2003. [14] E. Suali, R. Sarbatly, Renew. Sustain. Energy Rev. 2012, 16, 4316. [15] P.M. Schenk, S.R. Thomas-Hall, E. Stephens, U.C. Marx, J.H. Mussgnug, C. Posten, O. Kruse, B. Hankamer, BioEnergy Res. 2008, 1, 20. [16] O. Pulz, Appl. Microbiol. Biotechnol. 2001, 57, 287. [17] L.D. Zhua, E. Hiltunenb, E. Antilab, J.J. Zhongd, Z.H. Yuana, Z.M. Wang, Renew. Sustain. Energy Rev. 2014, 30, 1035. [18] C.Y. Chen, G.D. Saratale, C.M. Lee, P.C. Chen, J.S. Chang, Int. J. Hydrogen Energy 2008, 33, 6886. [19] P. Das, W. Lei, S.S. Aziz, J.P. Obbard, Biores. Technol. 2011, 102, 3883. [20] G.B. Leite, A.E.M. Abdelaziz, P.C. Hallenbeck, Biores. Technol. 2013, 145, 134. [21] M. Dębowski, M. Zieliński, M. Krzemieniewski, Roczn. Ochr. Środowiska 2011, 13, Środkowo-Pomorskie Towarzystwo Ochrony Środowiska. [22] M. Dębowski , M. Zieliński, M. Krzemieniewski, Czysta Energia 2009, 9, 27. [23] M. Rokicka, M. Zieliński, M. Dębowski, K. Kupczyk, A. Mielcarek, [w:] Interdyscyplinarne zagadnienia w inżynierii i ochronie środowiska, t. 4 (red. T.M. Traczewska, B. Kaźmierczak), Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, Wrocław 2014. [24] A. Pielesz, Algi i alginiany. Leczenie, zdrowie, uroda, Wydawnictwo inter-netowe e-bookowo, 2010. [25] J. Fleurence, M. Morançais, J. Dumay, P. Decottignies, V. Turpin, M. Munier, N. Garcia-Bueno, P. Jaouen, Trends Foodsci. Technol. 2012, 27, nr 1, 57. [26] M. Plaza, A. Cifuentes, E. Ibanez, Trends Foodsci. Technol. 2008, 19, nr 1, 31. [27] K. Chojnacka, Przem. Chem. 2014, 93, nr 4, 590. [28] Ł. Tuhy, Z. Witkowska, A. Saeid, K. Chojnacka, Przem. Chem. 2012, 91, nr 5, 1031. [29] Z. Podbielkowski, Glony, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 1975. [30] http://www.sushi-online.pl/, dostęp 10 stycznia 2015 r. [31] http://www.bogutynmlyn.pl/html/4336.html, dostęp 2 maja 2016 r. [32] http://kopalniawiedzy.pl/, dostęp 2 maja 2016 r. [33] http://natvita.pl/, dostęp 2 maja 2016 r. [34] http://biovico.pl/, dostęp 2 maja 2016 r. [35] M. Ravi, S. De Lata, S. Azharuddin, S. Paul, Nutrition Dietary Suppl. 2010, 2, 73. [36] H.W. Tietze, Spirulina. Micro food, macro blessing, Harald W. Tietze Publishing, Australia 2004. [37] K. Moorhead, B. Capelli, G.T. Cysewski, Spirulina. Nature’s superfood, Cyanotech Corporation, Hawaii 2011. [38] M. Frąc, J. Tys, T. Jezierska-Tys, Acta Agrophys. 2009,13, nr 3, 627. [39] G. Schroeder, B. Messyasz, B. Łęska, J. Fabrowska, M. Pikosz, A. Rybak, Przem. Chem. 2013, 92, nr 7, 1380. [40] K. Chojnacka, A. Saeid, I. Michalak, Chemik 2012, 66, nr 11, 1235. [41] B. Górka, J. Lipok, P.P. Wieczorek, Przem. Chem. 2013, 92, nr 6, 1061.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2016-9
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2016-9
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH