Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 9
Characteristics and possibilities of industrial use of castor oil Charakterystyka i możliwości przemysłowego wykorzystania oleju rycynowego
10.15199/62.2016.9.20
Jolanta Małajowicz
Sabina Kuśmirek
nr katalogowy: 100775
10.15199/62.2016.9.20
A review, with 35 refs., of the oil properties, chem. compn. as well as its current and potential applications in the chem., pharmaceutical, cosmetics and food industries. Olej rycynowy uzyskiwany z nasion Rącznika pospolitego, mimo że nie należy do olejów jadalnych, jest cennym surowcem dla wielu gałęzi przemysłu. W jego składzie chemicznym dominuje kwas rycynolowy (kwas (R)-12-hydroksy- 9-oktadecenowy), który ze względu na obecność wiązania podwójnego i grupy hydroksylowej może być poddawany wielu reakcjom i modyfikacjom chemicznym. Dokonano krótkiej charakterystyki oleju rycynowego, z uwzględnieniem jego właściwości fizycznych i składu chemicznego oraz zaprezentowano możliwości przemysłowego zastosowania oleju rycynowego, m.in. w przemyśle chemicznym, farmaceutycznym, kosmetycznym i spożywczym. Olej rycynowy, olej rącznikowy (łac. Oleum Ricini, Oleum Palmae Christi) otrzymywany jest z nasion rącznika pospolitego (łac. Ricinus communis), gatunku rośliny z rodziny wilczomleczowatych Euphorbiaceae. Rącznik pospolity w klimacie tropikalnym jest rośliną wieloletnią, dorastającą nawet do 12 m, w klimacie umiarkowanym jest to bylina jednoroczna o wysokości do 3 m. Nasiona rącznika zależnie od odmiany, warunków uprawy oraz terminu zbioru zawierają 40-60% mas. oleju. Olej wydobywany jest z nasion poprzez tłoczenie, ekstrakcję lub połączenie obu tych metod1, 2). Olej rycynowy obecnie uznawany jest za niejadalny. Jego produkcja, z uwagi na szeroki zakres zastosowań w przemyśle, stale wzrasta i w przyszłości olej ten zyska prawdopodobnie popularność porównywalną z olejami jadalnymi. Unikatowy skład oleju, wynikający m.in. z dużej zawartości kwasu rycynolowego sprawia, że znajduje on zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu, począwszy od przemysłu farmaceutycznego, gdzie stosowany jest jako środek laksacyjny, kosmetycznego, w którym wykorzystywany jest jako składnik mydeł, szamponów, środków nawilżających, po przemysł spożywczy, w k[...]
Bibliografia
[1] V. Scholz, J. Nogueira da Silva, Biomass Bioenerg. 2008, 32, 95. [2] D.S. Ogunniyi, Bioresource Technol. 2006, 97, 1086. [3] B.Z. Salihu, A.K. Gana, B.O. Apuyor, IJSR 2014, 3, nr 5, 1333. [4] L.S. Severino, D.L., M. Auld Baldanzi, M.J.D Cândido, G. Chen, W. Crosby, D. Tan, X. He, P. Lakshmamma, C. Lavanya, O.L.T. Machado, T. Mielke, M. Milani, T.D. Miller, J.B. Morris, S.A. Morse, A.A. Navas, D.J. Soares, V. Sofiatti, M.L. Wang, M.D. Zanotto, H. Zieler, Agron. J. 2012, 104, 853. [5] http://faostat.fao.org/, dostęp 10 kwietnia 2016 r. [6] J. Kula, T.B. Quang, Przem. Chem. 1998, 77, 403. [7] H. Mutlu, M.A.R. Meier, Eur. J. Lipid Sci. Technol. 2010, 112, 10. [8] M. Gąsior, V. Czaja, Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia 2002, 66, 103. [9] L. Jasińska Poli(estrouretany) syntetyzowane z otrzymanych nienasyconych oligomeroli i 4,4`-diizocyjanianu difenylometanu sieciowane styrenem, metakrylanem metylu i 2,4,6-trialliloksy-1,3,5-triazyną, praca doktorska, Politechnika Gdańska, Gdańsk 2007. [10] A. Szelest-Lewandowska, B. Masiulanis, A. Klocke, B. Glasmacher, J. Biomat. Appl. 2003, 17, 221. [11] A. Szelest-Lewandowska, A. Skupień, B. Masiulanis, Elastomery 2002, 6, nr 37, 3. [12] H. Yeganeh, M.R. Mehdizadeh, European Polymer J. 2004, 40, nr 6, 1233. [13] H. Yeganeh, P. Hojati-Talemi, Polymer Degradation Stab. 2007, 92, nr 3, 480. [14] A.K. Vasishtha, R.K. Trivedi, G. Das, J. Am. Oil Chem. Soc. 1990, 67, 333. [15] D.S. Ogunniyi, G.N. Njikang, Pak. J. Sci. Ind. Res. 200, 43, 378. [16] M.G. Tadesse, Appl. Res. J. 2015, 1, nr 1, 1. [17] P. Berman, S. Nizri, Z. Wiesman, Biomass Bioenerg. 2011, 35, 2861. [18] H. Bateni, K. Karimi, A. Zamani, F. Benakashani, Appl. Energ. 2014, 136, 14. [19] F. Dumeignil, OCL - Ol. Corps Gras Li. 2012, 19, 10. [20] K.E. Zhang, E. Wu, A.K. Patick, B. Kerr, M. Zorbas, A. Lankford, T. Kobayashi, Y. Maeda, B. Shetty, S. Webber, Antimicrob. Agents Ch. 2001, 45, 1086. [21] G. Nagaraj, Oilseeds. Properties, products, processing and procedures, New India Publishing, New Delhi 2009. [22] J. Kula, H. Sadowska, J. Am. Oil Chem. Soc. 1993, 70, 643. [23] J. Kula, M. Sikora, R. Dąbrowski, J. Am. Oil Chem. Soc. 1994, 71, 545. [24] M. Buchhaupt, J.Ch. Guder, M.M. Walburga-Etschmann, J. Schrader, Appl Microbiol Biotechnol. 2012, 93, 159. [25] J. Kula, M. Sikora, K. Śmigielski, M. Gąsior, Przem. Chem. 2003, 82, 617. [26] R. Wilson, B.J. Van Schie, D. Howes, Food Chem. Toxicol. 1998, 36, 711. [27] S. Kishino, J. Ogawa, A. Ando, Y. Omura, S. Shimizu, Biosci. Biotech. Biochem. 2002, 66, 2283. [28] R.S. Neto, G.M. Pastore, G.A. Macedo, J. Food Sci. 2004, 69, 677. [29] Y. Waché, M. Aguedo, A. Choquet, I.L. Gatfield, J.M. Nicaud, J.M. Belin, Appl Environ. Microbiol. 2001, 67, nr 12, 5700. [30] A. Endrizzi, A.C. Awadé, J.M. Belin, FEMS Microbiol. Lett. 1993, 114, 153. [31] C. Blin-Perrin, D. Molle, L. Dufosse, J.L. Le-Quere, C. Viel, G. Mauvais, G. Feron, FEMS Microbiol. Lett. 2000, 188, 69. [32] M. Alchihab, J. Destain, M. Aguedo, J.P. Wathelet, P. Thonart, Appl. Biochem. Biotech. 2010, 162, 233. [33] M. Alchihab, J. Destain, M. Aquedo, P. Thonart, Biotechnol. Agron. Soc. 2010, 14, 681. [34] J. Krzyczkowska, Chemine Technologija 2012, 3, nr 61, 58. [35] A.K. Gana, A.F. Yusuf, B. Apuyor, Advan. J. Agric. Res. 2013, 1, 72.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2016-9
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2016-9
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH