Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 9
Kuchenne laboratorium
Ewa Czarniecka-Skubina
nr katalogowy: 100609
Ważną cechą kuchni molekularnej jest otrzymywanie zaskakujących tekstur i smaków. Do tego celu stosuje się określone dodatki do żywności. Są to głównie substancje: emulgujące, stabilizujące i zagęszczające [7].Charakterystykę wybranych półproduktów oraz dodatków do żywności mających zastosowanie w kuchni molekularnej przedstawiono w tabeli. Zastosowanie transglutaminazy Do enzymatycznego łączenia produktów stosowana jest transglutaminaza, nazywana przez niektórych autorów "spoiwem lub klejem do mięsa". Enzym ten należy do klasy proteaz i katalizuje modyfikacje w białkach. Efektem zachodzącej reakcji jest powstawanie większych cząsteczek z małych podjednostek. Reakcja zachodzi we wszystkich rodzajach białek żywności, w takich produktach jak: np. ryby, mięso, tofu, galaretka, mąka. Transglutaminaza występuje powszechnie w naturze: w tkankach zwierząt, roślin i drobnoustrojów (np. Streptoverticillium mobaraense). W roku 1973 wyizolowano ją z wątroby świnki morskiej. W USA używana była od 1998 r. (pierwszy raz użyto ją do produkcji przetworów mięsnych, np. drobiowych nuggetsów). W kuchni molekularnej może być wykorzystana m.in. do łączenia różnych rodzajów mięs (np. chimera z łososia i tuńczyka, pieczeń wołowa z boczkiem) i produkcji "cheetosów" lub makaronu z homara. Stosowana jest także do łączenia ze sobą owoców i warzyw, poprawy tekstury sera i zmniejszenia synerezy (wydzielenia małych ilości płynu) w jogurcie [5, 11, 12]. Nowe techniki stosowane w kuchni molekularnej mogą służyć urozmaiceniu menu, ale także innym celom. Według Reilly i wsp. [15] dzięki osiągnięciom gastronomii molekularnej oraz przy wykorzystaniu technik stosowanych w kuchni molekularnej (sferyfikacji, żelifikacji i emulsyfikacji) można sprawić, iż pożywienie osób chorych na dysfagię (utrudnione przechodzenie pokarmu z jamy ustnej przez przełyk do żołądka) będzie wyglądało smaczniej i estetyczniej. Dowodzą oni w swoich badaniach, że potrawy otrzymane prz[...]
Bibliografia
[1] Aguilera J. M. 2013. "Edible Structures, The Basic of What We Eat, Boca Raton", CRC Press, s. 333, 342. [2] Bello A. A., P. Garcia-Segovia, J. Martinez-Monzó, 2011, "Vacuum Frying: An Alternative to Obtain High - Quality Dried Products", Food Eng Rev, 3, s. 63-78. [3] Czarniecka-Skubina E., R. Korzeniowska-Ginter, 2016, "Technologie stosowane w kuchni molekularnej" [w:] Czarniecka-Skubina E. (red.), Technologia Gastronomiczna, SGGW, Warszawa. [4] Garcia Segovia P., V. Barreto-Palcios, C. Iborra-Bernad, A. Andres-ello, R. Gonzalez-Carrascosa, J. Breton, J. Martinez-Monzo, 2012, "Improvement of culinary recipe by applying sensory analysis: Design of the New Tarte Tatin", International Journal of Gastronomy and Food Science, 1, s. 54-60. [5] Hill B., 2009, "Molecular gastronomy: research and experience", Camberwell, ISS Institute, s. 7; 21; 36-46; 56-67. [6] http://www.albertyferranadria.com/eng/texturas-surprises.html, data dostępu: 17.10.2015. [7] Ivanovic, S., K. Mikinac, L. Perman, 2011, Molecular gastronomy in function of scientific implementation in practice [w:] UTMS Journal of Economics, 2, s.: 139-150. [8] Labuza T. P., P. S. Labuza, 2004, "Influence of temperature and relative humidity on the physical states of Cotton Candy", Journal of Food Processing Preservation, 28, s. 247-287. [9] Lersch M. (red), "Texture - a hydrocolloid recipe colletion", http://blog.khymos. org/wp-content/2009/02/hydrocolloid-recipe-collection-v3.0.pdf, data dostępu: 24.11.2014, s. 81-83. [10] Logsdon J., 2012, "Modernist Cooking Made Easy: Getting Started: An Introduction to the Techniques, Ingredients and Recipes of Molecular Gastronomy", CreateSpace Independent Publishing Platform, wersja kindle, s. 34-108. [11] Martins I. M., M. Matos, R. Costa, F. Silva, A. Pascoal, L. M. Estevinho, A. B. Choupina, 2014, "Transglutaminases: recent achievemenrt and new sources", Appl Microbiol Biotechnol, 98, s. 6957-6964. [12] McCormick C., S. Prokes, 2009, "Molecular Gastronomy: Materials science in the Kitchen", MRS BULLETIN, tom 34, Nr 11, s. 802-803. [13] Myhrvold N., Ch. Young, M. Bilet, 2011, "Modernist Cuisine. The Art and the science of Cooking", tom 2, Technigues and equipment, The Cooking Lab, Bellevue, s. 198-487. [14] Park Y. W., L. N. Bell, 2004, "Determination of Moisture and Ash Contents of foods" [w:] Nollet L. M.L. (red.), Handbook of Food Analysis - Physical Characterization and Nutrient Analysis, tom 1, CRC Press, Boca Raton, s. 68. [15] Reilly R., F. Frankel, S. Edelstein, 2013, "Molecular Gastronomy: Transforming Diets for Dysphagia", Journal of Nutritional Health & Food Science, 1(1), 01. [16] Roca J., D. Mans, 2010, "Wine as an Intergradient. Art and Science" [w:] Vicenc A. (red.), Cooking Science: Condensed Matter, Art Santa Monica/ ACTAR, s. 51-96. [17] Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011 r. zmieniające załączniki do rozporządzenia parlamentu europejskiego i rady (we) nr 1333/2008 poprzez ustanowienie unijnego wykazu dodatków do żywności, Dz.U.UE.L.2011.295.1. [18] Shepherd E., Hydrocolloids For Cooks - "A simple introductions to hydrocolloids & other modern ingredients for chefs & home cooks", http:// www.veggiechef.co.uk/Blog/files /hydrocolloids-for-cooks.pdf, data dostępu: 26.01.2015, s. 6-7. [19] Vega C., J. Ubbink, 2008, "Molecular gastronomy: a food fad or science supporting innovative cuisine?", Trends in Food Science & Technology, tom 19, Nr 7, s. 372-382. [20] www.mcagastro.pl/images/katalogi/Tom-Gast-Nowosci.pdf.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 100609 "Kuchenne laboratorium..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2016-9
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-9
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH