Aktualności | 2012-04-12
NOC RESTAURACJI

NOC RESTAURACJI

W piątek, 25 maja, w Białymstoku, Poznaniu i Gdyni, w ramach konkursu na Nocne Danie, szefowie kuchni przygotują niecodzienne potrawy, które zawalczą o Grand Prix Nocy Restauracji przyznawaną przez gości za pośrednictwem strony internetowej wydarzenia (www.nocrestauracji.pl). Niektóre nazwy dań brzmią tajemniczo, co pobudza wyobraźnię jurorów. Dotychczas wśród propozycji pojawiły się między innymi: Pierogi z ciemnego ciasta, Brunatny żar woła, Tagliatelle nero dello chef, Pstrąg z płonącej szuflady, Majowe piersi w pomarańczach, Night dragon czy black california. (Wszystkie propozycje zamieszczone są na stronie internetowej wydarzenia). Już od 16 kwietnia zapoznać się będzie można ze zdjęciami i przepisami na nocne dania oferowane przez szefów kuchni i co najważniejsze zagłosować na nie. Każda z restauracji ufundowała nagrody w konkursie.

„Celem projektu jest zachęcenie Polaków by poznali szefów kuchni w swoich miastach, skosztowali ich mistrzowskich potraw i odwiedzili dobre, autorskie lokale, które często, z różnych względów, wielu z nas wydają się niedostępne” – mówi Hubert Gonera z firmy Landbrand, pomysłodawca Nocy Restauracji. „Wydarzenie przykuwa uwagę nie tylko stałych klientów lokali, ale również osób, które na co dzień nie jadają poza domem” – dodaje Gonera.

Oprócz nagród dla restauratorów, organizatorzy przewidzieli atrakcyjne konkursy dla gości Nocy Restauracji. Uczestnicy będą mieli szansę wygrać m.in. rejs promem Stena Line, weekendy w hotelach Cristal w Białymstoku i Andersia w Poznaniu. Dodatkowo z myślą o aktywnych uczestnikach akcji powstała karta Nocnego Łowcy, gwarantująca 10% zniżkę w lokalach przez okres roku.

Organizatorem NOCY RESTAURACJI jest firma Landbrand.

Restauracje, które do tej pory zdecydowały się wziąć udział w wydarzeniu to:

W Białymstoku:

7 Pokus, Espranto Cafe, Folwark Nadawki, Gospoda u Szwejka, Koku Sushi, Lejdis, Peper's, Pierogarnia Smak i Tradycja, Pruszynka, Restaurant&Bar Cristal, Tokaj, Tokyo Sushi, Zappa

W Poznaniu:

3 kolory, Bażanciarnia, Bokeh Cafe & Lunch, Girasole, La Passion du Vin, Matii Sushi Restaurant, Mosaica - Hotel IBB Andersia, Niku, Oberża pod Dzwonkiem, Pastela Cafe&Restaurant, Patio, Pika Pika tapas bar y vino, Restauracja „Chłopskie jadło", Violet Sushi and Yakitori

W Gdyni:

Barbados, Bohemian Club, Coco, Cynamon, Del Mar, Petit Paris, Taj Mahal, Trattoria La Fortuna, Trio, Boolvar Club

Partnerzy akcji:

Miasto Białystok, Stena Line, Hotel Andersia, Best Western Hotel Cristal

Patroni medialni:

Magazyn Podróże, Magazyn Kuchnia, Magazyn W Podróży, Poradnik Restauratora, Białystok Online, Kulinarna Wyspa, Smaki Poznania, Durszlak.pl, PRRestauracja.pl, Aktywni.pl

Kontakt dla mediów:

Hubert Gonera, 663 980 194 hgonera@landbrand.pl

Szymon Szaran, 510 474 716, szymonszaran@landbrand.pl