Aktualności | 2012-02-18
"Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2012"

"Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2012"

Za nami ekscytujący półfinał, który odbył  się w dwóch turach: 17 stycznia i 14 lutego w Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions w Poznaniu. Wzięło w nim udział  łącznie 25 uczniów, których zgłoszenia jury konkursowe uznało za najlepsze. Tematem tegorocznej edycji konkursu jest: „Łosoś i krewetka w towarzystwie dodatków z polskiej kuchni”. Kto wygra? O tym dowiemy się podczas finału konkursu, który odbędzie się 6 marca w Poznaniu.

     Udział  w konkursie „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej” to możliwość doskonalenia wiedzy i umiejętności w zakresie tradycyjnej i nowoczesnej kuchni, okazja do poznawania nowych trendów i technik kulinarnych oraz zastosowań produktów convenience. W tym roku po raz ósmy uczniowie szkół gastronomicznych, przyszli kucharze, stanęli w potyczce  o nagrodę główną.

     Podsumowując pierwszy półfinał, przewodniczący jury Zenon Hołubowski – Executive Chef z Hotelu Hołubowski w Pile, podkreślił wysoki poziom zaprezentowanych potraw i profesjonalne przygotowanie uczestników. „Półfinaliści mieli dopracowane etapy tworzenia dań, nie było osób improwizujących podczas przygotowywania potraw” – komentuje Hołubowski.

     Szczególną  uwagę jury zwróciła jedna z uczestniczek, która działając zgodnie z najnowszymi trendami, wygenerowała minimalną ilość odpadów podczas przygotowywania dania konkursowego. Efekt taki można uzyskać poprzez przemyślaną pracę i wielokrotne treningi. Jak z zadowoleniem podkreślił przewodniczący jury: „Pozytywne jest to, że w daniach konkursowych pojawiły się różne tekstury: purée, galaretki, pianki – element kuchni molekularnej”. Pan Zenon dał też przyszłym kucharzom cenną wskazówkę: „Najnowsze trendy konkursowe mówią o podawaniu dań z tego samego surowca, ale serwowanych w kilku formach, np. carpaccio i tatar z łososia na jednym talerzu”.

     Uczestnicy konkursu usłyszeli też piękne porównanie, że „konkurs to swoisty pokaz mody, a kucharz to projektant”, dlatego też  potrawy konkursowe rządzą się własnymi prawami. Nie muszą  być duże, za to powinny się składać z 6-7 elementów.

     Drugi półfinał oceniało jury pod przewodnictwem Stefana Birka – Executive  Chef z Hotelu Lord w Warszawie. Przewodniczący podkreślił, że jury nie jest po to, by karcić, ale by nagradzać. „Wszyscy uczestnicy półfinałów, niezależnie od tego, czy zakwalifikowali się do dalszego etapu, czy też nie, są już zwycięzcami. Mieli odwagę, chęć i dobrych nauczycieli zawodu, którzy pomogli im podjąć decyzję i przygotować się do udziału w konkursie” – podkreślał Stefan Birek. Na zakończenie podsumował całość rywalizacji: „Warto inwestować swój czas w konkursy. Poprzez uczestnictwo w nich otwierają się drzwi do dobrej pracy zawodowej i kariery, co jest potężną zaliczką na przyszłość. Błędy popełniają wszyscy, a ich wyeliminowanie to zadanie nauczycieli i opiekunów, np. poprzez treningi przygotowujące uczniów do konkursu”.

     Już  6 marca 2012 r. finał konkursu, który odbędzie się tradycyjnie w Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions w Poznaniu przy ul. Bałtyckiej 43. Wygrana w konkursie zagwarantuje młodemu adeptowi sztuki kulinarnej automatyczne przejście do finału konkursu Primerba Cup 2012. 

W finale zobaczymy następujących zawodników:

  1. Katarzyna Daniłowicz z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu
  2. Bartosz  Kamiński z Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni
  3. Albert Kempys z Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Bielsko-Białej
  4. Jarosław Kowalewski z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Warszawie przy ul. Poznańskiej
  5. Mateusz Litwińczuk z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ul. Majdańskiej
  6. Daniel Makulski z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ul. Majdańskiej
  7. Igor Praczyński z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Kaliszu
  8. Renata Pubanc z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy
  9. Michał Szałczyński z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi
  10. Michał Świerad z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie
  11. Tomasz Ziółkowski z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi
  12. Bartłomiej Wrona z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie

 
 
 

Informacji dla mediów udzielają: 

Janina Śliwa

Unilever Food Solutions

Public Relations Specialist

(61) 876 43 17

Janina.Sliwa@unilever.com  

Monika Urbaniak

Multi Communications

+48 604 089 925

Monika.Urbaniak@multipr.pl