Po raz pierwszy o tytuł najlepszego cukiernika powalczą same panie! 21 i 22 stycznia podczas targów SIGEP w Rimini, 10 przedstawicielek zawodu cukiernika z pięciu kontynentów będzie rywalizować o tytuł Królowej Cukiernictwa. W pierwszych Mistrzostwach Świata Kobiet w Cukiernictwie wezmą udział panie z Brazylii, Francji, Japonii, Korei, Meksyku, Polski, Tajwanu, Ukrainy, USA i Włoch. Każda z nich przygotuje tort okolicznościowy, deser na talerzu i eksponat z karmelu i dragantu na temat "Świat kobiet". Polskę będzie reprezentować Marlena Szymaś z poznańskiej Cukierni Kandulski. Pani Marlena, mistrzyni świata z 2000 r., przygotowuje się pod okiem doświadczonych mistrzów cukiernictwa: Bogdana Tomczyka (eksperta w pracy w karmelu, reprezentującego Szkołę Cukiernictwa PROFESSIONAL) oraz Francois Galtiera (brązowego medalisty Pucharu Świata w Lyonie, reprezentującego firmę Unifine).