Aktualności | 2011-12-01
Stewia wchodzi na rynek

Stewia wchodzi na rynek

Stewia (stevia rebaudiana) to pochodząca z Ameryki Południowej roślina o wyjątkowo słodkich liściach, od wieków używana jako naturalny słodzik. Jest ok. 300 razy słodsza od sacharozy, ma jednak od niego ok. 65% mniej kalorii. Jest rozpuszczalna w wodzie i alkoholach. Dzięki temu, że jest odporna na wysoką temperaturę (do 200oC) może być używana do pieczenia i gotowania. Poza tym ma wiele cennych właściwości: nie powoduje próchnicy zębów, nie podnosi poziomu cukru we krwi, a więc jest bezpieczna dla diabetyków, może być stosowana przez chorych na fenyloketonurię i – co ważne – w odróżnieniu od innych słodzików, nie powoduje efektów ubocznych w postaci biegunki.

Barry Callebaut, światowy lider w produkcji najwyższej jakości wyrobów kakaowych i czekoladowych jesienią 2010 r. jako pierwszy zaczął na skalę przemysłową wytwarzać bezcukrową czekoladę z dodatkiem stewii. Nowy wyrób zachowuje smak, konsystencję i aromat delikatnej, tradycyjnej czekolady. Jest to więc idealne rozwiązanie dla producentów pralin i czekolad bezcukrowych, ponieważ dostają surowiec zachowujący walory smakowe i fizykochemiczne. Rośnie też grono konsumentów, którzy – z przyczyn zdrowotnych czy też ze względu na sposób odżywiania się - nie zawierających cukru, ale w pełni naturalnych.

Proces dopuszczenia stewii do stosowania jako produktu spożywczego w Unii Europejskiej trwał kilka lat. Wyjątkiem była Francja, której władze (za zgodą UE) zezwoliły na stosowanie go jako słodzika już wcześniej. W 2008 r. dopuszczono ją również do sprzedaży w Stanach Zjednoczonych, a w Szwajcarii stosowana jest jako dodatek do niektórych produktów, np. czekolady i herbaty mrożonej.

Jak informuje Puls Biznesu, pierwsze produkty ze stewią na nasz rynek wprowadzą te firmy zagraniczne, które stosują ją już w innych krajach. Np. Coca-Cola ma w swojej ofercie ponad 30 produktów z tym słodzikiem. Zdaniem członka zarządu firmy Oshee wdrożenie stewii do produkcji napojów w Polsce zajmie producentom około 5-6 miesięcy.