Aktualności | 2011-10-14
Morliny partnerem wyprawy polskich mistrzów kuchni do Afryki

Morliny partnerem wyprawy polskich mistrzów kuchni do Afryki

Wykorzystując wieloletnie doświadczenie najlepszych szefów kuchni z całej kuli ziemskiej, w Republice Południowej Afryki zorganizowano World Food Festival, na którym licytowano narodowe dania każdej z uczestniczących ekip. W ten sposób, jak również poprzez liczne licytacje (np. płyty ze specjalnie nagraną na rzecz akcji piosenką w wykonaniu gwiazdy pop z RPA, pamiątkowych czapek kucharskich, obrazów oraz niezliczonych przedmiotów, które szefowie przywieźli ze swoich krajów) łącznie zebrano 8 mln rand (około 4 milionów złotych). Tegoroczna akcja przekroczyła wszelkie rekordy – suma, jaką zakładali zebrać organizatorzy była o połowę niższa od końcowego wyniku. Zebrana kwota pozwoli na codzienne wyżywienie 450 dzieci przez najbliższe 5 lat.

Po raz pierwszy do Afryki wyruszyła też narodowa ekipa z Polski. Nasz kraj reprezentowała drużyna w składzie: Joanna Ochniak, Marcin Budynek, Paweł Mieszała, Przemysław Kaczor i Marcin Komsta. Nasi kucharze przez cztery dni demostrowali swoje umiejętności na specjalnych pokazach kulinarnych organizowanych w luksusowym centrum handlowym Hyde Park Shopping Centre w Johannesburgu. Na tych pokazach największą sensację wzbudzały prace w wykonaniu naszego cukiernika, zwłaszcza rzeźby z izomaltu (zamiennika cukru używanego często w produktach farmaceutycznych lub dietetycznych). Do historii akcji przejdzie słynna rzeźba „Łabądek”, która sprzedała się za 400 rand, co było niebywałym sukcesem, biorąc pod uwagę fakt, że za dania płacono ok. 20-50 rand. Polska ekipa wiodła prym pod względem wylicytowanych stawek za dania, jednego dnia nasi kucharze potrafili zebrać ok. 1500 rand. W ramach World Food Festival co wieczór goście w hotelu mogli też poznać smak dań kuchni polskiej.

Jak mówi Marcin Budynek, jeden z uczestników wyprawy i Szef Kuchni Morliny: „Poza oficjalnymi, ekskluzywnymi kolacjami, uczestniczyliśmy również w akcjach dokarmiania dzieci w otaczających Johannesburg slumsach Aleksandra, Soweto, AIKAN. Te spotkania wzbudzały największe emocje. Dzieci reagowały spontanicznie i ciepło na naszą obecność, tańczyły i śpiewały, na chwilę zapominając o codziennych trudnościach. Wobec takich skrajności trudno było przejść obojętnie.”

W akcji World Chefs Tour Against Hunger w dniach 20–30 sierpnia 2011 r. w RPA wzięło udział 250 szefów kuchni z 46 krajów. Centrala mieściła się w Johannesburgu, jednak objęła swoim zasięgiem także cztery inne miasta Republiki Południowej Afryki: Pretorię, Durban, Kapsztad i New Island.