Aktualności | 2011-09-13
XVII Krajowe Dożynki Ekologiczne

XVII Krajowe Dożynki Ekologiczne

Podczas imprezy swoje produkty prezentowało aż 180 wystawców z całej Polski. Po raz siedemnasty odbył się festyn „Barwy lata, dary jesieni” połączony ze Świętem Ziemniaka.

Celem tej imprezy jest promocja rolnictwa ekologicznego, produktów lokalnych, czyli nie tego masowego rolnictwa, a tego co zdrowe, wyjątkowe, bez konserwantów – wyjaśnia Roman Sass, dyrektor Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie.

Dożynki odbyły się w Przysieku – miejscu, gdzie 1 września 1987 r. powstało Stowarzyszenie Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi „Ekoland”. Dopiero wtedy moda na zdrową żywność w kraju zaczęła powoli kiełkować, a ekoprodukty trafiać do świadomych konsumentów i na sklepowe półki.

(Źródło:Agroregion – TVP Bydgoszcz)