Aktualności | 2011-09-09
Prawdziwa uczta w Poznaniu!

Prawdziwa uczta w Poznaniu!

Aby spełnić postulat oświatowy przewidziano liczne strefy tematyczne związane ze zdrowiem, sportem i historią. I tak oto poznańska publiczność będzie mogła odwiedzić sektor „Mięso dla Zdrowia”, działający pod patronatem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, by wziąć udział w mini wykładach i panelach dyskusyjnych lub wysłuchać porad technologa żywienia, dietetyka czy nawet seksuologa. W strefie „Mięso dla Sportu”, któremu patronuje poznański AWF, będzie można podziwiać „zapasy na zimę” czyli walki zapaśnicze, pokazy i prezentacje w wykonaniu zawodników Unii Swarzędz. Specjalna wystawa historyczna „Kto mięso ma...” została przygotowana przez Muzeum Narodowe Rolnictwa w Szreniawie. Dla dzieci przeznaczono „Zagrodę Młodych Hodowców”, w której – pod okiem doświadczonych instruktorów – będą mogły uczestniczyć w nietypowym warsztacie plastycznym.

Jak na każdym festynie nie może zabraknąć atrakcji artystycznych. Różnorodne zespoły i wykonawcy wystąpią na scenie głównej na przeciw Ratusza. Wieczór zakończy koncert „Kolacja z Andrzejem Cierniewskim”, a przed nim – na podwieczorku i deserze – pojawią się tam „Bardowie” i „Abba Cover”.

We współpracy z Wielkopolską Izbą Rolniczą, ZMW i OHP powołano też drugą estradę, zlokalizowaną w pobliżu Odwachu, tzw. scenę ludową, na której zaprezentują się artyści amatorzy związani z ruchem wiejskim. Atrakcji więc co nie miara. Zwłaszcza gdy dodać, że moderatorem imprezy jest Tomasz Stockinger.

Oczywiście – jak na przyzwoitą imprezę o profilu kulinarnym przystało – będzie mnóstwo okazji do solidnej przekąski lub nawet małej „wyżerki”. Dla uczestników przygotowano m.in. kilka tysięcy porcji „Strawy Świętomięsnej”, ugotowanej specjalnie na tę okazję w wielkim kotle według oryginalnego przepisu. Poczęstunek rozpocznie się dokładnie o godz. 15.00. Nieco wcześniej, bo o 13.00 będzie można sprawdzić jak smakuje „Najdłuższa Kiełbasa Świata”, a specjalny happening jaki będzie towarzyszył prezentacji na pewno doda jej smaku. Bardzo atrakcyjnie zapowiada się wizyta w strefie „Mięso z Polski w Kuchniach Świata”. Tutaj, pod patronatem Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu zaprezentują się egzotyczni kucharze z najróżniejszych zakątków kuli ziemskiej. Artyści sztuki kulinarnej przygotują narodowe potrawy na bazie polskiego mięsa. W tej strefie – przy współpracy z portalem Apetinii – zaprezentują swe talenty gastronomiczne – także znani poznańscy restauratorzy.

Na Starym Rynku w Poznaniu 11 września zapowiada się prawdziwa uczta. Przyprawiona odrobiną wiedzy, nauki, i szczyptą artystycznego smaku.

Program:

Strefy

1. Scena główna (występy artystów). 10.00 - 20.00
2. „Studio Świętomięsne” (przy scenie, punkt transmisyjny z projekcją na telebim ledowy, wywiady z gośćmi i uczestnikami imprezy). 13.00 - 18.30
3. „Mięso z Polski w Kuchniach Świata” (pokazy kulinarne i degustacje, mistrzowie sztuki, znani kucharze, reprezentujący wybrane restauracje w Poznaniu oraz współpracujący z WSHiG w Poznaniu). 13.00 - 18.30
4. „Kocioł Świętomięsny” - specjalnie przygotowywana „Potrawa Świętomięsna” na bazie mięsa wołowego, wieprzowego i drobiowego – poczęstunek dla publiczności 5-6 tys porcji. 15.00 - 20.00
5. „Mięso dla Zdrowia” - strefa naukowa pod patronatem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, prelekcje i spotkania ze specjalistami: technologami żywności, dietetykami, lekarzami, psychologami. Panel dyskusyjny „Dlaczego Mięso?...”. 13.00 - 18.00
6. „Mięso dla Sportu” - pokazy sprawności fizycznej z udziałem zapaśników i kulturystów. 12.00 - 16.00
7. „Zagroda Młodych Hodowców”, strefa dla dzieci, warsztat plastyczny. 13.00 -17.00
8. Wystawa „Kto mięso ma...” Muzeum Rolnictwa w Szreniawie. 10.00 - 20.00
9. Producenci i przetwórcy mięsa – stoiska promocyjne i degustacyjne firm producenckich. 10.00 - 20.00
10. Salon VIP, strefa dla gości zaproszonych („Waga Miejska”). 12.00 – 20.00
11. „Parada Mięsna”, korowód kucharzy i rzeźników w charakterystycznych strojach, od Pl. Wolności, ulicą Paderewskiego, do St. Rynku z udziałem artystów z Teatru „Z głową w chmurach” i Orkiestry Dętej z Lwówka. 11.50 - 12.30

Wykonawcy

Tomasz Stockinger – konferansjer
Anna Harendarz – prezenter strefy kulinarnej
„Erato” - grupa wokalna pod kier. Karola Napieralskiego (DK „Orle Gniazdo”)
„Łany” Zespół Pieśni i Tańca Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Orkiestra Dęta z Lwówka
„Poznan Brass” - zespół instrumentów blaszanych
Teatr „Z głową w chmurach”
„Bardowie” - zespół wokalno-instrumentalny
Krzysztof Monkiewicz – scenograf, warsztat „Zagroda Młodych Hodowców”
„Abba Cover” - zespół coverowy
Andrzej Cierniewski z zespołem

Organizatorami „Świętomięsa Polskiego” są Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Związek Rzemiosła Polskiego i Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu.