Aktualności | 2011-09-06
System Jakości PQS - odpowiedź na potrzeby konsumenta

System Jakości PQS - odpowiedź na potrzeby konsumenta

Upodobania i tradycje kulinarne sprawiają, że wieprzowina jest najchętniej wybieranym rodzajem mięsa. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada ok. 42 kg wieprzowiny w ciągu roku (Źródło: GUS, Rocznik statystyczny rolnictwa 2009; Rynek Mięsa. Stan i perspektywy, nr 40, 2011). Należy także odrzucić, jako nieaktualne, niektóre mity o tłustej wieprzowinie. Postęp hodowlany, jaki dokonał się w ciągu ostatnich kilkunastu lat, to wzrost mięsności o prawie 10%. Wyniki monitoringu mięsności tusz, publikowane na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wskazują, że w klasach o najwyższej zawartości mięsa (S i E) znajduje się ponad 60% tusz. Współczesne rasy świń to zwierzęta wysokomięsne, a naukowo udowodniona ujemna zależność między umięśnieniem a otłuszczeniem wskazuje, że wzrost zawartości mięsa w tuszy powoduje równoczesne zmniejszenie jej otłuszczenia. Nie obawiajmy się zatem spożywania wieprzowiny – jest ona zdecydowanie chudsza niż przed laty!

Źródło materiał ekspercki dr inż. Anna Hammermeister, dr inż. Tadeusz Blicharski - PZHiPTCh „POLSUS”