To już VI edycja konkursu Primerba Cup – kulinarnej rywalizacji pomiędzy zespołami z całej Polski. Półfinały za nami. Który zespół wygra? O tym dowiemy się podczas finału konkursu, który odbędzie się 12 września podczas targów Gastro Trendy 2011 w Poznaniu. Pomysłodawcą i organizatorem konkursu Primerba Cup jest Unilever Food Solutions. Konkurs skierowany jest do zawodowych kucharzy, profesjonalistów uprawiających ten zawód na terenie Polski. 8 czerwca 2011 r. w Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions w Poznaniu odbyły się półfinały konkursu. Zespoły kulinarne z całej Polski rywalizowały o udział w finale, a co za tym idzie zwycięstwo w konkursie. Zadanie nie było proste. Dwuosobowe drużyny złożone z szefa oraz kucharza pomocnika miały za zadanie przygotowanie potraw konkursowych z użyciem produktu Primerba Knorr, czyli wyselekcjonowanej kompozycji świeżych ziół, przypraw, grzybów lub warzyw z olejem roślinnym oraz dodatkiem soli. Na rynku dostępnych jest wiele wariantów smakowych Primerby, m.in. bazylikowa, pesto, czosnkowa, prowansalska i inne. Eliminacje do konkursu Primerba Cup przebiegały w kilku etapach. Zgłoszenie kandydującej drużyny musiało przejść wstępną selekcję, by szef kuchni wraz z pomocnikiem mogli wziąć udział w kolejnym etapie, czyli eliminacjach regionalnych . Zwycięzcy tego etapu zakwalifikowali się do półfinału, a spośród nich ostatecznie wyłoniono siedem zespołów do ścisłego finału. Zespoły znakomicie poradziły sobie z kulinarnym wyzwaniem i przewodnim tematem konkursu, jakim było przygotowanie dania z baraniny oraz ciepłej przystawki z sera koziego lub owczego, w połączeniu z dowolnym rodzajem ciasta. Tak smakowite dania, które zostały przyrządzone podczas półfinałów, zagwarantowały wybranym zespołom udział w finale i walkę o zwycięstwo. O tym, który zespół wygra dowiemy się już 12 września podczas targów Gastro Trendy 2011.
Pomysłodawcą i organizatorem konkursu Primerba Cup jest Unilever Food Solutions. Konkurs skierowany jest do zawodowych kucharzy, profesjonalistów uprawiających ten zawód na terenie Polski. 8 czerwca 2011 r. w Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions w Poznaniu odbyły się półfinały konkursu. Zespoły kulinarne z całej Polski rywalizowały o udział w finale, a co za tym idzie zwycięstwo w konkursie. Zadanie nie było proste. Dwuosobowe drużyny złożone z szefa oraz kucharza pomocnika miały za zadanie przygotowanie potraw konkursowych z użyciem produktu Primerba Knorr, czyli wyselekcjonowanej kompozycji świeżych ziół, przypraw, grzybów lub warzyw z olejem roślinnym oraz dodatkiem soli. Na rynku dostępnych jest wiele wariantów smakowych Primerby, m.in. bazylikowa, pesto, czosnkowa, prowansalska i inne.
Eliminacje do konkursu Primerba Cup przebiegały w kilku etapach. Zgłoszenie kandydującej drużyny musiało przejść wstępną selekcję, by szef kuchni wraz z pomocnikiem mogli wziąć udział w kolejnym etapie, czyli eliminacjach regionalnych . Zwycięzcy tego etapu zakwalifikowali się do półfinału, a spośród nich ostatecznie wyłoniono siedem zespołów do ścisłego finału.
Zespoły znakomicie poradziły sobie z kulinarnym wyzwaniem i przewodnim tematem konkursu, jakim było przygotowanie dania z baraniny oraz ciepłej przystawki z sera koziego lub owczego, w połączeniu z dowolnym rodzajem ciasta. Tak smakowite dania, które zostały przyrządzone podczas półfinałów, zagwarantowały wybranym zespołom udział w finale i walkę o zwycięstwo.
O tym, który zespół wygra dowiemy się już 12 września podczas targów Gastro Trendy 2011.