Oznakowana i certyfikowana wołowina kulinarna ma szansę ożywić rynek tego mięsa w Polsce. Dlatego 12 i 13 września 2011 r. w SGGW w Warszawie odbędzie się Międzynarodowa konferencja naukowa „Prokonsumencka gospodarka żywnościowa w krajach Unii Europejskiej” realizowana w ramach projektu naukowego „Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce zgodnie ze strategią „od widelca do zagrody”. Celem tego spotkania jest wskazanie dróg rozwoju segmentu wołowiny kulinarnej w Polsce oraz odpowiedź m.in. na pytania: czym jest holistyczne podejście do produkcji i konsumpcji żywności, czym jest innowacyjna produkcja wołowiny, jakie korzyści niesie konsumentom i wszystkim uczestnikom łańcucha dostaw wołowiny, jak wdrażać wyniki projektu oraz światowej nauki do praktyki biznesowej i rynkowej związanej z produkcją wołowiny o wysokiej i gwarantowanej jakości? Konferencja i projekt badawczy ma za zadanie wytyczyć krótką i prostą drogę transferu wyników badań i osiągnięć naukowych do praktyki rynkowej. Będzie to również unikalna platforma dyskusji i wymiany doświadczeń, która pozwoli naukowcom jeszcze lepiej poznać oczekiwania producentów, przetwórców, dystrybutorów i klientów, by jak najbardziej precyzyjnie przygotować receptę na udany biznes wołowinowy. Współorganizatorami konferencji są: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie oraz Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego (PZPBM). Udział w Komitecie Honorowym konferencji potwierdzili: Waldemar Pawlak, wicepremier, minister gospodarki; Barbara Kudrycka, minister nauki i szkolnictwa wyższego oraz Marek Sawicki, minister rolnictwa i rozwoju wsi. Do współrealizacji spotkania zaproszono uczestników projektu unijnego ProSafeBeef, naukowców i ekspertów produkcji wołowiny z Australii, Wielkiej Brytanii i Francji. Patronat nad konferencją objęła redakcja miesięcznika „Gospodarka Mięsna”. Dodatkowych informacji udziela: Małgorzata Białasiewicz Kom. 607 078 004 email: gosia.bialasiewicz@gmail.com
Współorganizatorami konferencji są: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie oraz Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego (PZPBM). Udział w Komitecie Honorowym konferencji potwierdzili: Waldemar Pawlak, wicepremier, minister gospodarki; Barbara Kudrycka, minister nauki i szkolnictwa wyższego oraz Marek Sawicki, minister rolnictwa i rozwoju wsi. Do współrealizacji spotkania zaproszono uczestników projektu unijnego ProSafeBeef, naukowców i ekspertów produkcji wołowiny z Australii, Wielkiej Brytanii i Francji. Patronat nad konferencją objęła redakcja miesięcznika „Gospodarka Mięsna”.
Dodatkowych informacji udziela:
Małgorzata Białasiewicz Kom. 607 078 004 email: gosia.bialasiewicz@gmail.com