Aktualności | 2011-08-23
Polska żywność jest źle oznakowana

Polska żywność jest źle oznakowana

Po raz kolejny inspektorzy IJHAR-Spoż. skontrolowali oznakowanie produktów żywnościowych. Wnioski nie są zbyt optymistyczne. Najczęstsze grzechy to zatajanie w składzie produktu obecności alergenów, sztucznych barwników i konserwantów. Takie braki stwierdzono w blisko 35 % badanej żywności. Zdaniem inspektorów, główną przyczyną jest nieświadomość producentów.

- Lepsze oznakowanie jest tam, gdzie branża jest skonsolidowana, gdzie zakłady są duże, gdzie wiedza na temat znakowania żywności jest większa. Gorzej jest tam, gdzie ta produkcja jest rozproszona – mówi Stanisław Kowalczyk z IJHAR-Spoż.

Najwięcej zarzutów pojawiło się pod adresem właścicieli piekarni. Okazało się, że skład wypiekanego przez nich pieczywa nie jest dokładnie podawany. A to w wielu przypadkach może wpływać na zdrowie konsumentów. Jednak w większości przypadków nie było to działanie celowe.

- Bardzo często właściciel zakładu jest w jednej osobie technologiem, marketingowcem, sprzedawcą i przez to jego wiedza na temat znakowania żywności jest niższa - mówi Stanisław Kowalczyk z Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. – Na szczęście co roku takich przypadków jest coraz mniej, a częste kontrole Inspekcji Jakości Handlowej potwierdzają, że świadomość producentów żywności ale i wymagania konsumentów dotyczące pełnej informacji rosną. Przez to, żywność na sklepowych półkach jest coraz lepiej oznakowana – dodaje Stanisław Kowalczyk.

(Źródło: TVP AgroInfo)