Aktualności | 2011-07-19
Rejestr niemieckiego chleba

Rejestr niemieckiego chleba

Ten wyjątkowy spis mogą tworzyć wszyscy piekarze, którzy są członkami cechów, przy czym osobą zgłaszającą nie musi być właściciel firmy. Wystarczy mieć skrzynkę mailową. Sam proces zgłoszenia jest bardzo prosty. Na stronie internetowej stworzonej przez Związek należy podać nazwę i adres piekarni, a także poszczególne rodzaje chleba. Nie trzeba zdradzać receptur, wystarczy nazwa, forma, waga, sposób produkcji i składniki (a więc np. nie podaje się ile lnu dodaje się do chleba z siemieniem lnianym). Na podstawie przekazanych danych nikt nie jest w stanie podrobić tych piekarskich specjalności.

Zgłaszać można jedynie oryginalne chleby, wypiekane na bazie własnych receptur firmowych. Pieczywo na bazie gotowych mieszanek nie jest dopuszczone do rejestru. Ponieważ klasyczny chleb mieszany oferowany jest przez wiele piekarni i kolejne chleby mieszane nie są odrębnym rodzajem pieczywa, należy zgłaszać jedynie takie wypieki, które powstają wyłącznie w danej piekarni. Do rejestru nie wpisuje się bułek ani drobnych wypieków. Zgodnie z przepisami, chleb musi ważyć min. 250 g, a w składzie mieć mniej niż 10 części wagowych tłuszczu lub cukru na 90 części wagowych zboża i/lub przetworów zbożowych. Decydujący głos ma trzech profesorów, członków naukowej rady Akademii Niemieckiego Rzemiosła Piekarskiego. To oni określili, jakie różnice muszą istnieć między dwoma chlebami, aby uznać je za odrębne rodzaje. Różnice te mogą dotyczyć składu, formy, technologii i procesu produkcji. Nie wystarczy, by wypiek nosił inną nazwę albo był wypiekany w określonym regionie. Nawet jeśli – zgodnie z przyjętymi kryteriami – Akademia nie uzna danego wypieku za nowy rodzaj, piekarnia otrzyma dyplom za wszystkie zgłoszone rodzaje chleba.

Aby podkreślić wagę tego rejestru i docenić piekarzy biorących udział w całej akcji, po zakończeniu spisu nazwy piekarni i rodzajów chleba zostaną opublikowane, a kompletne dane (wraz z surowcami i technologią) będą przekazane we wniosku do UNESCO. Jeśli uda się zarejsterować niemieckie chleby jako światowe dziedzictwo kultury, poszczególni piekarze otrzymają odpowiednie certyfikaty.

W czerwcu liczba zarejestrowanych piekarni wynosiła 373, a rodzajów chleba – 864. Zarówno ten wynik jak i samo przedsięwzięcie są imponujące. Prezes Centralnego Związku Niemieckiego Rzemiosła Piekarskiego, Peter Becker mówi, że niezależnie od tego, by chronić niemiecki chleb jako światowe dziedzictwo kultury, w całej akcji chodzi o to, by pokazać, czego na co dzień dokonują piekarze. „Niemiecka kultura chleba jest wyjątkowa, a dzięki włączeniu się poszczególnych piekarzy w tę akcję, mogą oni udowodnić, że są częścią tej kultury” – podkreśla. Należy trzymać kciuki za to wspaniałe przedsięwzięcie i… brać przykład z niemieckich kolegów.