Spółka Sime Darby Unimills B.V. ogłosiła 21 czerwca br. wprowadzenie na rynek nowej generacji ekologicznych osnów tłuszczowych. Budowa pierwszej linii produkcyjnej w nowej fabryce, wykorzystującej proces enzymatyczny, została właśnie ukończona i linia jest gotowa do eksploatacji z wydajnością 20 tys. t rocznie. Alexander van der Klauw, dyrektor zarządzający Sime Darby Unimills powiedział „Klienci są w coraz większym stopniu zainteresowani zakupem jedzenia wysokiej jakości, wytwarzanego z naturalnych składników produkowanych w odpowiedzialny sposób. Nowa generacja ekologicznych osnów tłuszczowych jest odzwierciedleniem ukierunkowania na innowacje i zrównoważony rozwój całej grupy Sime Darby, ponieważ dzięki naszemu nowemu produktowi możemy proponować szyte na miarę rozwiązania przynoszące konkretne korzyści środowiskowe. " Sime Darby Unimills określiła, w jaki sposób zoptymalizować wykorzystanie enzymów w celu dostosowania funkcjonalności produktu oraz jak maksymalnie wydłużyć ich działanie, czego skutkiem jest znacznie wydajniejszy energetycznie proces enzymatyczny. Oszczędza się dużą ilość energii cieplnej w związku z przeprowadzaniem procesu w temp. 70oC, zamiast metodą tradycyjną w 120oC. Kolejną ważną zaletą nowej technologii jest brak konieczności mycia, w związku z czym niemal nie są wytwarzane ścieki. Gdy druga faza inwestycji będzie w pełni przygotowana do wdrożenia, co zaplanowano na koniec 2011 r., wydajność zostanie zwiększona do maksymalnie 100 tys. t. Dzięki temu zakładowi przemysłowemu Sime Darby Unimills zredukuje produkcję ścieków o ponad 10 tys. m3, a emisję CO2 o 600 t. Od ponad 100 lat kluczowym przedmiotem działalności Sime Darby Unimills jest produkcja i rozwój twardych osnów tłuszczowych – mieszanek przetworzonych olejów roślinnych, mających zapewnić strukturę, smak i konsystencję margarynom, smarowidłom i olejom spożywczym. Po pierwszym sukcesie związanym z wprowadzeniem na rynek osnów tłuszczowych nie zawierających tłuszczów trans, Sime Darby Unimills jako jedna z pierwszych firm zaczęła oferować nową generację osnów produkowanych z nieutwardzanych olejów i tłuszczów roślinnych z wykorzystaniem technologii frakcjonowania na sucho oraz tradycyjnej technologii modyfikacji oleju. Źródło: informacja prasowa, Zwijndrecht, 21 czerwca 2011 r.
Alexander van der Klauw, dyrektor zarządzający Sime Darby Unimills powiedział „Klienci są w coraz większym stopniu zainteresowani zakupem jedzenia wysokiej jakości, wytwarzanego z naturalnych składników produkowanych w odpowiedzialny sposób. Nowa generacja ekologicznych osnów tłuszczowych jest odzwierciedleniem ukierunkowania na innowacje i zrównoważony rozwój całej grupy Sime Darby, ponieważ dzięki naszemu nowemu produktowi możemy proponować szyte na miarę rozwiązania przynoszące konkretne korzyści środowiskowe. "
Sime Darby Unimills określiła, w jaki sposób zoptymalizować wykorzystanie enzymów w celu dostosowania funkcjonalności produktu oraz jak maksymalnie wydłużyć ich działanie, czego skutkiem jest znacznie wydajniejszy energetycznie proces enzymatyczny. Oszczędza się dużą ilość energii cieplnej w związku z przeprowadzaniem procesu w temp. 70oC, zamiast metodą tradycyjną w 120oC. Kolejną ważną zaletą nowej technologii jest brak konieczności mycia, w związku z czym niemal nie są wytwarzane ścieki. Gdy druga faza inwestycji będzie w pełni przygotowana do wdrożenia, co zaplanowano na koniec 2011 r., wydajność zostanie zwiększona do maksymalnie 100 tys. t. Dzięki temu zakładowi przemysłowemu Sime Darby Unimills zredukuje produkcję ścieków o ponad 10 tys. m3, a emisję CO2 o 600 t.
Od ponad 100 lat kluczowym przedmiotem działalności Sime Darby Unimills jest produkcja i rozwój twardych osnów tłuszczowych – mieszanek przetworzonych olejów roślinnych, mających zapewnić strukturę, smak i konsystencję margarynom, smarowidłom i olejom spożywczym. Po pierwszym sukcesie związanym z wprowadzeniem na rynek osnów tłuszczowych nie zawierających tłuszczów trans, Sime Darby Unimills jako jedna z pierwszych firm zaczęła oferować nową generację osnów produkowanych z nieutwardzanych olejów i tłuszczów roślinnych z wykorzystaniem technologii frakcjonowania na sucho oraz tradycyjnej technologii modyfikacji oleju.
Źródło: informacja prasowa, Zwijndrecht, 21 czerwca 2011 r.