POLWITA - Centrum Szkoleniowe Przemysłu Mięsnego zaprasza na szkolenia organizowane dla pracowników i kierowników sklepów odpowiedzialnych za jakość, higienę i przestrzeganie reżimów sanitarnych w sklepach mięsnych, ogólnospożywczych i sieciach. Szkolenie odbędzie się w dniu 8 lipca 2011 w Warszawie, cena szkolenia to 400 zł (+VAT)/os. Cel szkolenia: Przekazanie wiedzy na temat odpowiedzialności pracowników za jakość i bezpieczeństwo produktu oraz omówienie zagadnień wpływających na bezpieczeństwo, czystość i higienę w sklepie. Program szkolenia obejmuje następujące zagadnienia: - podstawa prawna ustawy i dyrektywy (sankcje finansowe, kto może kontrolować sklep, książka kontroli sanitarnej sklepu), - wyjaśnienie pojęcia HACCP (po co jest w sklepie, w jakim zakresie, rodzaje zagrożeń), - kontrola wewnętrzna jakości zdrowotnej w sklepach spożywczych (odpowiedzialność za higienę sprzedaży w sklepie, przyjmowanie mięsa do sprzedaży, składowanie, rejestr temperatur lad chłodniczych), - elementy wpływające na przestrzeganie reżimów sanitarnych w sklepie (produkt, personel, opakowanie, proces, miejsce), - stan techniczny i sanitarny sklepu (zaplecze magazynowe, sala sprzedaży), - nadzór nad lodówkami: lady, szafy, chłodnie, - mycie i dezynfekcja (wyjaśnienie pojęć, zasada działania środków myjących i dezynfekujących, rejestr i zapisy mycia, atesty środków myjących), - higiena osobista pracowników, instrukcja mycia rąk, badania lekarskie, książeczki zdrowia, - odpowiedzialność pracowników za jakość i bezpieczeństwo produktu. Wykładowca - wieloletni wykładowca, doświadczony pracownik branży mięsnej, pełnomocnik ds. systemów zarządzania oraz auditor doradzający i kontrolujący sklepy spożywcze. Formularz zgłoszeniowy dostępny jest na stronie www.polwita.pl.
Szkolenie odbędzie się w dniu 8 lipca 2011 w Warszawie, cena szkolenia to 400 zł (+VAT)/os.
Cel szkolenia:
Przekazanie wiedzy na temat odpowiedzialności pracowników za jakość i bezpieczeństwo produktu oraz omówienie zagadnień wpływających na bezpieczeństwo, czystość i higienę w sklepie.
Program szkolenia obejmuje następujące zagadnienia:
- podstawa prawna ustawy i dyrektywy (sankcje finansowe, kto może kontrolować sklep, książka kontroli sanitarnej sklepu), - wyjaśnienie pojęcia HACCP (po co jest w sklepie, w jakim zakresie, rodzaje zagrożeń), - kontrola wewnętrzna jakości zdrowotnej w sklepach spożywczych (odpowiedzialność za higienę sprzedaży w sklepie, przyjmowanie mięsa do sprzedaży, składowanie, rejestr temperatur lad chłodniczych), - elementy wpływające na przestrzeganie reżimów sanitarnych w sklepie (produkt, personel, opakowanie, proces, miejsce), - stan techniczny i sanitarny sklepu (zaplecze magazynowe, sala sprzedaży), - nadzór nad lodówkami: lady, szafy, chłodnie, - mycie i dezynfekcja (wyjaśnienie pojęć, zasada działania środków myjących i dezynfekujących, rejestr i zapisy mycia, atesty środków myjących), - higiena osobista pracowników, instrukcja mycia rąk, badania lekarskie, książeczki zdrowia, - odpowiedzialność pracowników za jakość i bezpieczeństwo produktu.
Wykładowca - wieloletni wykładowca, doświadczony pracownik branży mięsnej, pełnomocnik ds. systemów zarządzania oraz auditor doradzający i kontrolujący sklepy spożywcze.
Formularz zgłoszeniowy dostępny jest na stronie www.polwita.pl.