Aktualności | 2011-06-14
Wakacyjne Podróże Kulinarne Dookoła Świata

Wakacyjne Podróże Kulinarne Dookoła Świata

Odbędą się 4 pokazy, których tematyka jest następująca:

Spotkanie 1. Kuchnia włoska - 11 czerwca
Spotkanie 2. Kuchnia czeska - 9 lipca
Spotkanie 3. Kuchnia skandynawska - 13 sierpnia
Spotkanie 4. Kuchnia biesiadna - 18 września (wyjątkowo niedziela)

Podczas każdego z pokazów, kucharze zaprezentują 4-5 przystawek, 2 zupy, 4-5 dań głównych oraz 2 desery, a wszystkie potrawy będą degustowane podczas spotkania.

Celem przedsięwzięcia jest stworzenie klimatu, zachęcającego do bliższego poznania kultury tych krajów, a tym samym do wzbogacenia kulinarnych kompetencji Gości hotelu Pietrak. Oprócz gotowania przewidziana jest krótka prelekcja specjalnych Gości, którzy przybliżą uczestnikom spotkania kulturę jak i muzykę tych krajów.

Tegoroczny cykl „Wakacyjnych Podróży kulinarnych Dookoła Świata” rozpoczął się 11 czerwca w Ogrodach Hotelu Adalbertus. Tym razem Goście znaleźli się na Półwyspie Apenińskim w słonecznej Italii.

Italia to nie tylko spaghetti i pizza. We Włoszech może zaskoczyć ogromne bogactwo potraw z mięsa, ryb, jarzyn i ryżu, a także różnorodność surówek, serów, owoców i win. Wszystko to z dodatkiem aromatycznych ziół i oliwy.

Szefowie kuchni: Wojciech Gubański - szef kuchni restauracji Sieci Hoteli Pietrak oraz Tomasz Grabski - doradca kulinarny Unilever FoodSolutions wraz z Gośćmi przyrządzali tradycyjne włoskie potrawy.

Nie zabrakło również włoskich muzycznych hitów, w wykonaniu Karola Kina- Karloosa (absolwenta Centrum Wokalno-Tanecznego w Poznaniu oraz laureata m.in. I miejsca na Festiwalu Piosenki Włoskiej „La scarpa Italiana”).

Każdy mógł skosztować m.in.: zupy rybnej, Tortellini con bianca alla funghi, Tonno con verde czy słodkiej Pannacotty z wiśniami. Nie obyło się również bez włoskiego wina i orzeźwiających alkoholi.

Kolejny pokaz już za miesiąc w Ogrodach Hotelu Adalbertus! Tym razem przeniesiemy się do kraju naszych południowych sąsiadów, słynącego z malowniczych miast, świetnych warunków narciarskich, skalnych cudów natury i najlepszego na świecie piwa, by skosztować specjałów kuchni czeskiej.

Więcej informacji na www.pietrak.pl

Zapraszamy wszystkich miłośników kuchni różnych stron świata.