Aktualności | 2011-05-06
Bezcukrowy cukierek zapachowy

Bezcukrowy cukierek zapachowy

Dzięki izomaltowi, zamiennikowi cukru naturalnie otrzymywanemu z buraków cukrowych, cukierki Deo są wolne od cukru, niskokaloryczne, niskoglikemiczne oraz przyjazne zębom. Z racji powolnego rozpuszczania się izomaltu, doznania smakowe ulegają pogłębieniu w wyniku przedłużonego wydzielania się delikatnego aromatu róży zarówno w jamie ustnej, jak i na skórze.

Dobroczynne działanie tego typu nutrikosmetyków (suplementów żywieniowych wspomagających funkcję skóry i wzmacniających jej strukturę) zasadniczo opiera się na własnościach geraniolu, czyli monoterpenowego alkoholu acyklicznego - bezbarwnej cieczy występującej np. w różach, lawendzie i wanilii. Geraniol jest naturalnym antyutleniaczem, a jego aromat, po dostaniu się do organizmu w formie cukierka, zostaje odprowadzony z ciała poprzez pory w skórze, jednocześnie wytwarzając naturalnie słodką woń, utrzymującą się do kilku godzin.

Obecnie cukierki Deo są w sprzedaży na rynku bułgarskim, choć sam pomysł cukierków zapachowych pierwotnie narodził się w Japonii. Tamtejsi naukowcy, przeprowadziwszy badania nad tym zagadnieniem, potwierdzili związek wydzielania zapachu przez skórę ze spożywaniem geraniolu. Podobnym i bardziej nam znajomym przykładem przenoszenia zapachu przez składnik żywności jest zachowanie się czosnku po jego spożyciu. Znajdujące się w nim związki siarki, o bardzo intensywnym zapachu, tworzą siarczek allilowometylowy, który nie jest trawiony przez organizm ludzki i dlatego zostaje w końcu usunięty poprzez skórę.

Wim Dries dodaje: Wielu konsumentów przepada za czosnkiem, szczególnie popularnym w kuchniach krajów europejskich. Jednakże po posiłku charakterystyczna woń czosnku nie ustępuje tak szybko. I tu cukierki Deo są idealnym rozwiązaniem.

Źródło informacja prasowa Beneo