Aktualności | 2011-04-15
Inflacja w marcu 2011 roku

Inflacja w marcu 2011 roku

W marcu br. odnotowano znaczny wzrost cen żywności (o 2,2% wobec wzrostu o 0,7% w lutym br.). Najbardziej podrożał cukier (o 39,4%). Nadal rosły ceny mąki (o 4,9%) oraz pieczywa (o 2,6%). Ceny mięsa podwyższono przeciętnie o 2,3%, w tym drobiu – o 9,9%, mięsa wieprzowego – o 1,0%, mięsa wołowego – o 0,9%, a wędlin – o 0,4%.

W marcu br. więcej płacono też za miód (o 2,0%), tłuszcze roślinne i masło (po 1,7%), warzywa (o 1,6%) oraz ryż (o 1,1%). Utrzymała się także wzrostowa tendencja cen artykułów w grupie „mleko, sery i jaja”, za które w marcu br. należało zapłacić przeciętnie o 0,6% więcej niż w poprzednim miesiącu.

W marcu po raz kolejny odnotowano wzrost cen napojów bezalkoholowych (o 0,5%), w tym kawy – o 1,1%, soków – o 0,4%, herbaty – o 0,3%, a wód mineralnych lub źródlanych – o 0,2% , a napoje alkoholowe podrożały o 0,1%. Natomiast za wyroby tytoniowe konsumenci płacili o 0,4% więcej niż w poprzednim miesiącu. W marcu o 0,5% wzrosły ceny w restauracjach i hotelach.

Spośród innych towarów i usług, w marcu br. wzrosły opłaty z zakresie ubezpieczeń (o 2,4%). Podrożały usługi świadczone w salonach fryzjerskich, kosmetycznych i zakładach pielęgnacyjnych (o 0,5%). Nieznacznie więcej niż w lutym br. należało zapłacić także za środki do higieny osobistej (o 0,2%) oraz wyroby kosmetyczne i perfumeryjne (o 0,1%).

/ eGospodarka.pl/ 14.04.2011