Mało transakcji i tylko w najniższych cenach-tak można podsumować rynek zbóż na giełdach towarowych. Stawki poszły w ciągu tygodnia ostro w dół, ale wielu producentów nie chce się na nie zgodzić - informuje Renata Barczyk z biura maklerskiego Start w Szczecinie. Wolą trzymać ziarno i czekać. Ale czy warto? Na światowych giełdach spadki stały się faktem. (TVP Rolna) Ceny pieczywa wzrosną o ok. 20 proc. Ponad 2 tys. piekarni zniknie z rynku Instytut Polskie Pieczywo szacuje, że maksymalnie chleb i bułki mogą w tym roku zdrożeć w naszym kraju o nieco ponad 20 proc. Krystyna Świetlik z IERiGŻ prognozuje natomiast, że w pierwszej połowie tego roku ceny pieczywa pójdą w górę o 10 - 15 proc. - czytamy w Rzeczpospolitej. Instytut Polskie Pieczywo zakłada, że w 2011 roku ta niekorzystna tendencja się utrzyma i spożycie pieczywa spadnie do poziomu 55,1 kg na osobę. Według jego szacunków, w 2010 r. statystyczny Polak zjadł 56,7 kg pieczywa, o ponad 2 kg mniej niż rok wcześniej. Tymczasem, decydując się na kolejne podwyżki, piekarze podcinają gałąź, na której siedzą. Już teraz, z powodu kurczącego się od wielu lat popytu na pieczywo, mają nadmiar mocy produkcyjnych. W branży szacuje się, że za trzy, cztery lata w Polsce zostanie ok. 8 tys. piekarni. Obecnie jest ich nieco ponad 10 tysiąc. (Portal Spożywczy, 22.02.2011 r.)
Ceny pieczywa wzrosną o ok. 20 proc. Ponad 2 tys. piekarni zniknie z rynku
Instytut Polskie Pieczywo szacuje, że maksymalnie chleb i bułki mogą w tym roku zdrożeć w naszym kraju o nieco ponad 20 proc. Krystyna Świetlik z IERiGŻ prognozuje natomiast, że w pierwszej połowie tego roku ceny pieczywa pójdą w górę o 10 - 15 proc. - czytamy w Rzeczpospolitej. Instytut Polskie Pieczywo zakłada, że w 2011 roku ta niekorzystna tendencja się utrzyma i spożycie pieczywa spadnie do poziomu 55,1 kg na osobę. Według jego szacunków, w 2010 r. statystyczny Polak zjadł 56,7 kg pieczywa, o ponad 2 kg mniej niż rok wcześniej.
Tymczasem, decydując się na kolejne podwyżki, piekarze podcinają gałąź, na której siedzą. Już teraz, z powodu kurczącego się od wielu lat popytu na pieczywo, mają nadmiar mocy produkcyjnych. W branży szacuje się, że za trzy, cztery lata w Polsce zostanie ok. 8 tys. piekarni. Obecnie jest ich nieco ponad 10 tysiąc. (Portal Spożywczy, 22.02.2011 r.)