Aktualności | 2010-11-25
IJHARS: Jakość handlowa wędlin

IJHARS: Jakość handlowa wędlin

Najczęściej kwestionowano nieprawidłowo podany wykaz składników użytych do produkcji, nieprecyzyjnie oznaczoną nazwę wyrobu gotowego, np. „szynka“ dla wyrobu wyprodukowanego z mięsa rozdrobnionego bez zachowania struktury tkankowej oraz brak lub nieprawidłowe dane producenta.

W zakresie analiz fizykochemicznych niezgodność z deklarowanymi normami stwierdzono w przypadku 10,6% ogółu skontrolowanych partii wędlin. Nieprawidłowości dotyczyły zaniżonej zawartości białka oraz zawyżonej zawartości wody, tłuszczu i skrobi. Analizując wynik badań laboratoryjnych pod kątem rodzaju wyrobu najczęściej kwestionowano wyroby blokowe, tj. 30,3% partii produktów blokowych poddanych ocenie.

W zakresie oceny organoleptycznej wszystkie partie spełniały deklarację producenta. Porównując wyniki kontroli, obejmujących podobny asortyment, tj. kiełbasy drobno rozdrobnione, kiełbasy homogenizowane oraz kiełbasy średnio rozdrobnione, przeprowadzonych w II kwartale b. r. oraz w II kwartale 2009 r., można zaobserwować obecnie większy udział partii wędlin nieprawidłowo oznakowanych o ok. 12,4 p.p.

Również wyniki analiz laboratoryjnych wykazały w bieżącym roku wzrost liczby partii z nieprawidłowościami w zakresie parametrów fizykochemicznych o ok. 3,6 p.p. (w II kwartale 2009 r. procentowy udział partii z nieprawidłowościami wynosił ok. 7,0%).

Liczba partii wędlin ze stwierdzonymi nieprawidłowościami w zakresie cech organoleptycznych w porównaniu z II kwartałem 2009 r. (odsetek partii z nieprawidłowościami wynosił 0,6 p.p.), utrzymuje się na stałym, niewielkim poziomie.

Źródło IJHARS