Aktualności | 2010-09-28
Arte Culinaria Italniana

Arte Culinaria Italniana

W tym roku w konkursie wzięło udział 16 ekip kucharzy z całej Polski. Mieli oni za zadanie przygotować w ciągu 90 minut danie na bazie makaronu (z wykorzystaniem sera Parmigiano Reggiano) oraz deser (z wykorzystaniem wybranych dwóch półproduktów firmy Master Martini). Dania i pracę oceniały 4 komisje: jury techniczne, profesjonalne kucharzy, profesjonalne cukierników oraz jury smakoszy. Uczestnicy mieli do dyspozycji surowce i urządzenia m.in. firm Master Martini, Kenwood, Primulator i Winterhalter.

Desery oceniali znakomici specjaliści: Bożena Sikoń (hotel Jan III Sobieski), Joanna Profus (Wedel), Sebastian Szmyd (Master Martini), Dariusz Wierzbicki (hotel Sheraton) i Tomasz Deker (Patissier&Chocolatier). Zgodnie stwierdzili oni, że desery nie są mocną stroną kucharzy. Skoro jednak nie każdy hotel i restauracja może sobie pozwolić na zatrudnienie cukiernika, kucharze powinni lepiej dopracować słodkie dania.

O wynikach konkursu decydowała średnia ocen poszczególnych komisji. Rezultaty ogłoszono podczas uroczystej gali. Pierwsze miejsce zajęli Janusz Pyra i Bogdan Rewera (Zamek Dubiecko). Otrzymali oni również nominację do Kulinarnego Pucharu Polski oraz wyróżnienie jury smakoszy. Drugą nagrodę przyznano Michałowi Plewce i Arkadiuszowi Kropidłowskiemu (Restauracja Splendido, Wrocław), a trzecią – Mariuszowi Gaskowi i Grzegorzowi Chmielewskiemu (Hotel Dr Irena Eris, Restauracja Oranżeria, Wzgórza Dylewskie). Laureaci otrzymali m.in. medale, dyplomy, puchary oraz profesjonalne urządzenia firmy Kenwood, szkolenie „Czekolada i desery w nowoczesnej kuchni” ufundowane przez firmę Master Martini i szkolenie baristyczne w Akademii Espresso Primulator.