Aktualności | 2010-09-21
Relacja z panelu "Informacje na etykietach produktów spożywczych - jakie i dla kogo?"

Relacja z panelu "Informacje na etykietach produktów spożywczych - jakie i dla kogo?"

Panel został zorganizowanym przez redakcję „Przemysłu Spożywczego”, SITSpoż., MTP wraz z partnerami: PFPŻ, GIJHARS i TÜV Rheinland. GIJHARS objęła również honorowy patronat nad tym wydarzeniem.

Podczas panelu eksperci omówili wiele zagadnień związanych ze znakowaniem żywności. Prof. dr hab. Krzysztof Krygier (SGGW), moderator spotkania, zaprezentował dane z raportu Europejskiej Organizacji Konsumenckiej świadczące o tym, że temat żywieniowy nie jest zbyt dobrze znany konsumentom i dlatego często nie rozumieją oni informacji znajdujących się na opakowaniu produktu spożywczego. Dyrektor generalny PFPŻ ZP Andrzej Gantner omówił cel tworzenia regulacji prawnych dotyczących znakowania produktów spożywczych, a aktualny stan prawny z zakresu znakowania produktów zaprezentowała Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP. Nieprawidłowości w znakowaniu produktów spożywczych wprowadzanych do obrotu przedstawiła Dorota Balińska-Hajduk, dyrektor Biura Jakości Handlowej GIJHARS. Natomiast dr Zbigniew Oczadły, dyrektor Działu Usług dla Branży Spożywczej z firmy TÜV Rheinland Polska, omówił sposoby osiągania kompromisu między producentem a konsumentem w kwestii dodatków do żywności. Nie zabrakło także, bardzo głośnego ostatnio, tematu oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, który zaprezentowała pani Dorota Kozłowska. Relacja z panelu ukaże się w nr 11/2010 „Przemysłu Spożywczego”.

Liczba uczestników panelu świadczy o tym, jak ważne dla producentów żywności jest znakowanie produktów spożywczych, dlatego „Przemysł Spożywczy” zamierza w dalszym ciągu informować Czytelników o zmianach prawnych w zakresie znakowania żywności. Polecamy lekturze najnowszy nr 7-8/2010 „Przemysłu Spożywczego”, a zwłaszcza artykuł „Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne – nowe obowiązki dla producentów” autorstwa dr Iwony Wrześniewskiej-Wal oraz artykuł „Zasady znakowania żywności” opracowany przez redakcję na podstawie materiałów z warsztatów dla dziennikarzy zorganizowanych przez GIJHARS. W nr 1/2010 również ukazał się artykuł dr Iwony Wrześniewskiej-Wal pt. „Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne – aspekty prawne i naukowe”. Artykuły te dostępne są odpłatnie w wersji elektronicznej na portalu www.sigma-not.pl. W nr 10/2010 natomiast planujemy publikację artykułu nt. szczegółowych wymagań dotyczących znakowania produktów mlecznych. To tylko niektóre artykuły, które ukazały się w „Przemyśle Spożywczym”. Na portalu www.sigma-not.pl można odnaleźć przy pomocy wyszukiwarki interesujące Czytelników artykuły. Zachęcamy do lektury „Przemysłu Spożywczego”.