Aktualności | 2010-09-09
10. Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej "Arte Culinaria Italiana"

10. Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej "Arte Culinaria Italiana"

Zadaniem 2-osobowych ekip kucharzy będzie przygotowanie menu składającego się z dwóch dań: makaronu (z użyciem sera Parmigiano Reggiano) i deseru (z wykorzystaniem produktów firmy Master Martini). Będą one oceniane przez jury profesjonalne oraz jury smakoszy.

O ile temat makaronów: rodzaje, technika przygotowania, łączenie składników i forma serwowania są dość dobrze znane, to desery były dotychczas w restauracjach traktowane trochę ulgowo. A przecież repertuar włoskich deserów jest bardzo bogaty (m.in. dolci in forma, dolci al cucchiaio, dolci freddi, biscotti, dolci fritti, pasticeria mignon, praline, brioche, torta, crostate itp.). Warto więc zobaczyć, co w tym roku zaprezentują kandydaci i który z deserów zdobędzie uznanie jurorów.