14 sierpnia br. w Ustroniu odbyły się V Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny. Mistrzostwa zostały zorganizowane przez Radę Zbójnicką Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim z Wielkim Zbójnikiem Janem Sztefkiem na czele, przy współpracy i wsparciu merytorycznym Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, ze zbójnikiem honorowym Piotrem Szczygielskim na czele. Celem Mistrzostw było nie tylko wyłonienie najlepszych kucharzy w przygotowaniu i podawaniu dań z baraniny i jagnięciny, ale także zintegrowanie środowiska we wspólnych działaniach na rzecz promocji polskiej baraniny i jagnięciny. V Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny znalazły się wśród konkursów kulinarnych dających nominację do X edycji Kulinarnego Pucharu Polski. W szranki stanęło 9 dwuosobowych ekip kucharskich wyłonionych w drodze eliminacji z nadesłanych zgłoszeń. Każda ze startujących ekip miała do przygotowania 5 porcji dania konkursowego w przeciągu 60 minut. Profesjonalizm pracy uczestników konkursu kulinarnego oceniało Jury Techniczne, natomiast smak i wygląd dań konkursowych oceniało jury degustacyjne, jury VIP oraz zaproszeni goście. I miejsce zajęli Michał Górecki i Artur Wawer za grillowany comber jagnięcy, podany na smażonych rydzach w asyście „haluszków” z bryndzą z dodatkiem sosu rozmarynowego z żubrówką. II miejsce zajęli Dominik Pochmara i Monika Bielik, za comber jagnięcy z pistacjową kruszonką w towarzystwie sosu miętowego i baby ziemniaczanej na warzywnym spaghetti. III miejsce natomiast zajęli Dawid Klimaniec i Tomasz Cieślar za „Tajemnice Beskidów”, czyli grillowany comber jagnięcy, faszerowany kozim serem w towarzystwie leśnego sosu, kasztanowego puree, podane z letnią fantazją uwieńczoną pietruszkowo-orzechową emulsją.
Celem Mistrzostw było nie tylko wyłonienie najlepszych kucharzy w przygotowaniu i podawaniu dań z baraniny i jagnięciny, ale także zintegrowanie środowiska we wspólnych działaniach na rzecz promocji polskiej baraniny i jagnięciny.
V Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny znalazły się wśród konkursów kulinarnych dających nominację do X edycji Kulinarnego Pucharu Polski.
W szranki stanęło 9 dwuosobowych ekip kucharskich wyłonionych w drodze eliminacji z nadesłanych zgłoszeń. Każda ze startujących ekip miała do przygotowania 5 porcji dania konkursowego w przeciągu 60 minut.
Profesjonalizm pracy uczestników konkursu kulinarnego oceniało Jury Techniczne, natomiast smak i wygląd dań konkursowych oceniało jury degustacyjne, jury VIP oraz zaproszeni goście.
I miejsce zajęli Michał Górecki i Artur Wawer za grillowany comber jagnięcy, podany na smażonych rydzach w asyście „haluszków” z bryndzą z dodatkiem sosu rozmarynowego z żubrówką. II miejsce zajęli Dominik Pochmara i Monika Bielik, za comber jagnięcy z pistacjową kruszonką w towarzystwie sosu miętowego i baby ziemniaczanej na warzywnym spaghetti. III miejsce natomiast zajęli Dawid Klimaniec i Tomasz Cieślar za „Tajemnice Beskidów”, czyli grillowany comber jagnięcy, faszerowany kozim serem w towarzystwie leśnego sosu, kasztanowego puree, podane z letnią fantazją uwieńczoną pietruszkowo-orzechową emulsją.