Aktualności | 2010-08-25
Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny

Mistrzostwa  Polski  w  Podawaniu  Baraniny

Celem Mistrzostw było nie tylko wyłonienie najlepszych kucharzy w przygotowaniu i podawaniu dań z baraniny i jagnięciny, ale także zintegrowanie środowiska we wspólnych działaniach na rzecz promocji polskiej baraniny i jagnięciny.

V Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny znalazły się wśród konkursów kulinarnych dających nominację do X edycji Kulinarnego Pucharu Polski.

W szranki stanęło 9 dwuosobowych ekip kucharskich wyłonionych w drodze eliminacji z nadesłanych zgłoszeń. Każda ze startujących ekip miała do przygotowania 5 porcji dania konkursowego w przeciągu 60 minut.

Profesjonalizm pracy uczestników konkursu kulinarnego oceniało Jury Techniczne, natomiast smak i wygląd dań konkursowych oceniało jury degustacyjne, jury VIP oraz zaproszeni goście.

I miejsce zajęli Michał Górecki i Artur Wawer za grillowany comber jagnięcy, podany na smażonych rydzach w asyście „haluszków” z bryndzą z dodatkiem sosu rozmarynowego z żubrówką. II miejsce zajęli Dominik Pochmara i Monika Bielik, za comber jagnięcy z pistacjową kruszonką w towarzystwie sosu miętowego i baby ziemniaczanej na warzywnym spaghetti. III miejsce natomiast zajęli Dawid Klimaniec i Tomasz Cieślar za „Tajemnice Beskidów”, czyli grillowany comber jagnięcy, faszerowany kozim serem w towarzystwie leśnego sosu, kasztanowego puree, podane z letnią fantazją uwieńczoną pietruszkowo-orzechową emulsją.