Aktualności | 2010-07-29
Chleb prądnicki produktem regionalnym

Chleb prądnicki produktem regionalnym

Wniosek o unijną ochronę chleba prądnickiego zgłosił krakowski mistrz piekarski Antoni Madej, który jest producentem tego pieczywa. Na liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi chleb ten znajduje się już od października 2005 r.

Tradycja wypieku chleba prądnickiego sięga XV w. W 1421 r. bp Wojciech Jastrzębiec zobowiązał swego kucharza do dostarczania chleba na stół biskupi. Jak głosi legenda, wójt krakowski zanosił królowi na Wawel pierwszy bochenek upieczony zaraz po żniwach. Produkt został odtworzony na podstawie wzmianek w literaturze, informacji z Muzeum Chleba w Radzionkowie oraz rozmów przeprowadzonych z mieszkańcami Prądnika, dzisiejszej dzielnicy Krakowa.

Jest to chleb ciemny, na zakwasie żytnim, przygotowywany zgodnie z tradycyjną recepturą. Skórka jest posypana cienką warstwą otrąb żytnich. Szczególną cechą chleba jest bardzo duży rozmiar. Jest on wypiekany w dwóch kształtach: owalnym (bochenki o wadze 4,5 kg oraz 14 kg) oraz okrągłym (ok. 4,5 kg). Dobrze wypieczony utrzymuje świeżość przez kilka tygodni (mówi się, że im starszy – tym smaczniejszy).

Zgodnie z unijnym dokumentem, receptura chleba jest chroniona. Ponieważ znajduje się on na liście produktów oznaczonych geograficznie tj. wyrabianych tylko w określonych regionach Europy, może być wypiekany tylko w granicach administracyjnych Krakowa.