Aktualności | 2010-07-23
Wyniki kontroli wyrobów czekoladowych i winiarskich

Wyniki kontroli wyrobów czekoladowych i winiarskich

Nieprawidłowości stwierdzone przez IH dotyczyły przede wszystkim braku informacji o treści masa kakaowa minimum …% czy oprócz tłuszczu kakaowego zawiera tłuszcze roślinne., czy zastosowania nieodpowiedniej nazwy rodzajowej czekolady – producent podał nazwę Orzechy laskowe w czekoladzie, ale zadeklarowany skład polewy odpowiadał czekoladzie mlecznej. Z kolei pojawiające się na opakowaniach owoce lub użycie ich określeń w nazwie nie zawsze oznaczało, że je tam znajdziemy. Banany w galaretce oblane gorzką czekoladą w rzeczywistości nie zawierały bananów, w Czekoladzie nadziewanej z kawą i whisky nie było kawy, zaś Biszkopty z galaretką w prawdziwej czekoladzie poziomkowe zamiast poziomek miały sok jabłkowy i aromat.

Kontrola wyrobów winiarskich dotyczyła przede wszystkim jakości. Inspektorzy kontrolowali wina, wina owocowe, napoje winopodobne owocowe i winopochodne. Wśród skontrolowanych 1291 partii nieprawidłowości stwierdzono w przypadku 80 (6,2%). Najwięcej zastrzeżeń dotyczyło zbyt wysokiej lub zbyt niskiej zawartości cukrów i obniżonej zawartości alkoholu. Z kolei nieprawidłowości w oznakowaniu polegały m.in. na stosowaniu wprowadzających w błąd określeń – użyto określenia wino, podczas gdy był to napój winopochodny aromatyzowany (sangria) lub wino aromatyzowane (wermut) czy podaniu sprzecznych informacji o produkcie – importer deklarował wino czerwone, producent – białe.

Źródło: Urząd Ochrony Konkurencji I Konsumentów, Departament Współpracy z Zagranicą i Komunikacji Społecznej