Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 10
Kwasy tłuszczowe w handlowych jogurtach dostępnych w Olsztynie
Fatty Acids in Commercial Yoghurts Available in Olsztyn
10.15199/65.2023.10.5
Beata Paszczyk
Elżbieta Tońska
nr katalogowy: 145687
10.15199/65.2023.10.5
Streszczenie
Celem badań było porównanie profilu kwasów tłuszczowych, ze szczególnym uwzględnieniem zawartości kwasu cis9trans11 C18:2 (CLA), kwasów tłuszczowych zrodziny n-3 in-6 oraz zawartości pożądanych (DFA) iniepożądanych (OFA) kwasów tłuszczowych w tłuszczu wydzielonym zjogurtów dostępnych na rynku olsztyńskim w listopadzie 2022 roku. Materiał do badań stanowiły jogurty: naturalne (4 próbki), naturalne BIO (3 próbki), naturalne zdodatkiem mikroflory probiotycznej (6 próbek), naturalne typu greckiego (4 próbki), typu greckiego zdodatkiem mikroflory probiotycznej i inuliny (3 próbki) oraz typu bałkańskiego (3 próbki). Profil kwasów tłuszczowych tłuszczu wydzielonego zobjętych badaniem próbek analizowano metodą chromatografii gazowej na 100 m kolumnie kapilarnej zfazą CP Sil 88. Przeprowadzone badania wykazały, że w tłuszczu wydzielonym zbadanych jogurtów zawartość kwasów tłuszczowych była bardzo zróżnicowana. Najwyższą średnią zawartość kwasu cis9trans11 C18:2 (CLA) stwierdzono w tłuszczu z jogurtów typu bałkańskiego. Z kolei w tłuszczu z BIO jogurtów stwierdzono najwyższą zawartość kwasów tłuszczowych z rodziny n-3. Jogurty te charakteryzowały się też najkorzystniejszym stosunkiem kwasów tłuszczowych n-6/n-3 oraz najwyższą zawartością pożądanych kwasów tłuszczowych (DFA), co jest istotne z żywieniowego punktu widzenia.
Abstract
The aim of the study was to compare the profile of fatty acids, with particular emphasis on the content of cis9trans11 C18:2 acid (CLA), n-3 and n-6 fatty acids as well as the content of desirable (DFA) and undesirable (OFA) fatty acids in fat separated from yoghurts available on the Olsztyn market in November 2022. The material for the study included yoghurts: natural (4 samples), natural BIO (3 samples), natural with the addition of probiotic microflora (6 samples), natural Greek type (4 samples), Greek type with the addition of probiotic microflora and inulin (3 samples) and Balkan type (3 samples). The fatty acid profile of the fat separated from the samples were analyzed by gas chromatography with a100 m capillary column with the CP Sil 88 phase. The study showed that the content of fatty acids in the fat extracted from the analyzed yoghurts were very diverse. The highest average content of cis9trans11 C18:2 acid (CLA) was found in fat isolated from Balkan yoghurts. In turn, the fat extracted from BIO yoghurts was characterized the highest content of n-3 fatty acids. These yoghurts were also had by the most favorable of n-6/n-3 fatty acids ratio and the highest content of desirable fatty acids (DFA), which is important from the nutritional point of view
Słowa kluczowe
jogurt
kwasy tłuszczowe
CLA
kwasy n-3 in-6
hipocholesterolemiczne kwasy tłuszczowe (DFA)
hipercholesterolemiczne kwasy tłuszczowe (OFA)
Keywords
yoghurt
fatty acids
CLA
n-3 and n-6 acids
hypocholesterolemic fatty acids (DFA)
hypercholesterolemic fatty acids (OFA)
Bibliografia
[1] Aydin R. 2005. „Conjugated linoleic acid: structure, sources and biological properties”. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences29 : 189-195. [2] Cichosz G. 2007. „Prozdrowotne właściwości tłuszczu mlekowego”. Przegląd Mleczarski 5 : 4-8. [3] Czarnowska-Kujawska M., B. Paszczyk. 2021. „Changes in the Folate Content and Fatty Acid Profile in Fermented Milk Produced with Different Starter Cultures during Storage” Molecules 26 : 6063. DOI: 10.3390/molecules26196063. [4] Domagała J., M. Sady, D. Najgebauer-Lejko, M. Czernicka, I. Witeska. 2009. „The content of conjugated linoleic acid (CLA) in cream fermented using different starter cultures”. Biotechnology in Animal Husbandry 25 (5-6) : 745-751. [5] El-Abbadi N.H., M.C. Dao, S.N. Meydani. 2014. „Yogurt: role in healthy and active aging”. The American Journal of Clinical Nutrition 99 (5) : 263S-1270S. DOI: 10.3945/ajcn.113.073957. [6] Frelich J., M. Šlachta, O. Hanuš, J. Špička, E. Samková, A. Węglarz, P. Zapletal. 2012. „Seasonal variation in fatty acid composition of cow milk in relation to the feeding system”. Animal Science Papers and Reports 30 : 219-229. [7] Gómez-Cortés P., M. Juárez, M. Angel de la Fuente. 2018. „Milk fat acids and potential health benefits: An update vision”. Trends in Food Science & Technology 81 : 1-9. DOI: 10.3389/fvets.2023.1213039. [8] Hanuš O., L. Křížová, E. Samková, J. Špička, J. Kučera, M. Klimešová, P. Roubal, R. Jedelská. 2016. „The effect of cattle breed, season and type of diet on the fatty acid profile of raw milk”. Archives Animal Breeding 59 : 373-380. DOI: 10.5194/aab-59-373-2016 [9] IDF 182:2002 (ISO 15884:2002) Milk fat - Preparation of fatty acid methyl esters. [10] Jensen R.G. 2002. „The composition of bovine milk lipids: January 1995 to December 2000”. Journal of Dairy Science 85 : 295-350. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(02)74079-4. [11] Kelsey J.A., B.A. Corl, R.J. Collier, D.E. Bauman. 2003. „The effect of breed, parity and stage of lactation on conjugated linoleic acid (CLA) in milk fat from dairy cows”. Journal of Dairy Science 86 : 2588-97. DOI: 10.3168/jds.S0022- 0302(03)73854-5. [12] Kim Y.J., R.H. Liu. 2002. „Increase of conjugated linoleic acid content in milk by fermentation with lactic acid bacteria”. Journal of Food Science 67 (5) : 1731-1737. DOI: 10.1111/j.1365-2621.2002.tb08714.x. [13] Kozikowski W., K. Przybyłowicz. 1994. „Wartość żywieniowa składników mleka krowiego”. Przegląd Mleczarski 10 : 256-261. [14] Krełowska-Kułas M. 1993. Badanie jakości produktów spożywczych. Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne Warszawa, 87-88. [15] Kuczyńska B., A. Wasilewska, M. Biczysko, T. Banasiewicz, M. Drews. 2011. „Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe–mechanizmy działania, potencjalne zastosowania kliniczne oraz zalecenia dietetyczne”. Nowiny Lekarskie 80 (4) : 299-304. [16] Kudełka W. 2005. „Charakterystyka mlecznych napojów fermentowanych wUnii Europejskiej oraz w Polsce”. Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej wKrakowie 678 : 149-160. [17] Lipiński K., M. Stasiewicz, R. Rafałowski, J. Kaliniewicz, C. Purwin. 2012. „Wpływ sezonu produkcji mleka na profil kwasów tłuszczowych tłuszczu mlekowego”. Żywość Nauka Technologia Jakość 1 (80) : 72-80. [18] Mojka K. 2014. „Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje”. Problemy Higieny iEpidemiologii 95 (3) : 541-549. [19] Park Y. 2009. „Conjugated linoleic acid (CLA): Good or bad trans fat?” Journal of Food Composition and Analysis 22S: S4-S12. DOI: 10.1016/j.jfca.2008.12.002. [20] Paszczyk B., M. Czarnowska-Kujawska. 2022. „Fatty Acid Profile, Conjugated Linoleic Acid Content, and Lipid Quality Indices in Selected Yogurts Available on the Polish Market”. Animals 12 (96) : 1-11. DOI: 10.3390/ani12010096. [21] Paszczyk B., J. Łuczyńska. 2020. „Fatty acids profile, conjugated linoleic acid contents and fat quality in selected dairy products available on the Polish market”. Czech Journal Food Science 38 : 109-114. DOI: 10.17221/341/2019-CJFS. [22] Paszczyk B., R. Rafałowski. 2015. „Conjugated linoleic acid (cis9trans11 C18:2, CLA) and trans isomers of C18:1 and C18:2 acids in yoghurts, kefirs and mold cheeses”. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 30 (1) : 73-80. [23] Pei R., D.A. Martina, D.M. DiMarcoa, B.W. Bolling. 2017. „Evidence for the effects of yogurt on gut health and obesity”. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 57 (8) : 1569-1583. DOI: 10.1080/10408398.2014.883356. [24] Przybojewska B., H. Rafalski. 2003. „Kwasy tłuszczowe występujące wmleku azdrowie człowieka. Sprzężony kwas linolowy (CLA)”. Przegląd Mleczarski 5 : 173-175. [25] Sieber R., M. Collomb, A. Aeschlimann, P. Jelen, H. Eyer. 2004. „Impact of microbial cultures on conjugated linoleic acid in dairy products – areview”. International of Dairy Journal 14 : 1-15. DOI: 10.1016/S0958-6946(03)00151-1. [26] Simopoulos A.P. 2008. „The importance of the omega-6/omega-3 fatty acid ratio in cardiovascular disease and other chronic diseases”. Experimental Biology and Medicine 674-688. DOI: 10.3181/0711-MR-311. [27] Tamime A.Y., J. Bruce, D.D. Muir. 1993. „Schafmilch Jahreszeitliche Anderungen der mikrobiologi-schen Rohmilch und Jogurt Qualitat“. Milchwissenschaft 8 : 242. [28] Wajs J., M. Stobiecka. 2020. „Wpływ mlecznych produktów fermentowanych na zdrowie człowieka”. Repetytorium Uniwersytetu Wrocławskiego, 133-152. [29] Wroński M., A. Rzemieniewski, Z. Wielgosz-Groth, M. Sobczuk-Szul. 2009. „Wpływ sezonu ipoziomu produkcji mleka na zawartość kwasów tłuszczowych wmleku krów rasy polskiej holsztyno-fryzyjskiej”. Biuletyn Naukowy UMW 30 : 95-101. [30] Żegarska Z., B. Paszczyk, Z. Borejszo. 2008. „Conjugated linoleic acid (CLA) and transC18:1 and C18:2 isomers in fat of some commercial dairy products”. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 23 (1) : 248-256. [31] Żegarska Z., B. Paszczyk, R. Rafałowski, Z. Borejszo. 2006. „Annual changes in the content of unsaturated fatty acids with 18 carbon atoms, including cis9,trans11 C18:2 (CLA) acid, in milk fat”. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 15 : 409-414.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-10 , nr katalogowy 145687
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2023-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
32.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-10
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH