Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 9
Charakterystyka wybranych metod badań stabilności układów emulsyjnych
Characteristics of Selected Stability Tests of Emulsion Systems
10.15199/65.2022.9.4
Anna Żbikowska
Aniela Sokół
Iwona Szymańska
Katarzyna Żbikowska
Aleksandra Religa
Małgorzata Kowalska
nr katalogowy: 139603
10.15199/65.2022.9.4
Streszczenie
Emulsje to układy dyspersyjne powszechnie występujące w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Emulsje są produktami nietrwałymi i dlatego bardzo ważne jest analizowanie ich stabilności przy zmianach technologii produkcji, składu surowcowego oraz opracowywaniu nowych produktów. Omówiono przykładowe metody oceny stabilności układów dyspersyjnych. Krótko przedstawiono tradycyjne badania, skupiając się na analizach obecnie rzadziej stosowanych, a opisanych w literaturze naukowej. W pracy wskazano duży potencjał urządzeń skanujących niewielkie ilości badanego materiału, dzięki którym możliwa jest charakterystyka rzeczywistego stanu dyspersji oraz długoterminowa analiza zachodzących w emulsjach procesów destabilizacji. Największą wadą takich badań jest wysoki koszt aparatury.
Abstract
Mulsions are dispersion systems commonly found in the food, cosmetic and pharmaceutical industries. The products are unstable and therefore it is very important to analyze their stability. The aim of the study was to discuss examples of methods of assessing the stability of dispersion systems. Traditional research is outlined briefly, focusing on analyzes that are now less used and described in the scientific literature. The article shows the great potential of scanning devices for small amounts of the tested material. These devices allow to characterize the actual state of dispersion and long-term analysis of destabilization processes taking place in emulsions. The biggest disadvantage of such tests is the high cost of the apparatus.
Słowa kluczowe
stabilność emulsji
metody wirówkowe
urządzenia optyczne
jakość emulsji
Keywords
emulsion stability
centrifuge methods
optical devices
quality of emulsion
Bibliografia
[1] Abdolmaleki K., M.A. Mohammadifar, R. Mohammadi, G. Fadavi, N.M. Meybodi. 2016. „The effect of pH and salt on the stability and physicochemical properties of oil–in–water emulsions prepared with gun tragacanth”. Carbohydrate Polymers 140 (3) : 342-348. DOI: 10.1016/j.carbpol.2015.12.081. [2] Berton-Carabin C., K. Schroën. 2019. „Towards new food emulsions: designing the interface and beyond”. Current Opinion in Food Science 27 : 74-81. DOI: 10.1016/j.cofs.2019.06.006. [3] Coupland J.N., D.J. McClements. 2001. „Droplet size determination if food emulsions: comparison of ultra-sonic and light scattering methods”. Journal of Food Engineering 50 (2) : 117-120. DOI: 10.1016/S0260-8774(00)00201-6. [4] Gupta A., H.B. Eral, T.A. Hatton, P.S. Doyle. 2016. „Nanoemulsions: formation, properties and applications”. Soft matter 12 (11) : 2826-2841. DOI: 10.1039/c5sm02958a. [5] Gruczyńska E., M. Kowalski, B. Kowalska, K. Śmiechowski. 2006. „Charakterystyka wybranych majonezów oraz wpływ temperatury i czasu przechowywania na ich stabilność”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4 (49) : 154-167. [6] Hargreaves T. 2003. „Emulsification”. W Chemical Formulation: An Overview of Surfactant Based Chemical Preparations Used in Everyday Life, 76-83. Cambridge: Royal Society of Chemistry. [7] Jandzio J., B. Domagalska. 2013. „Metody badania stabilności emulsji O/W”. W Innowacyjność w Kosmetologii, 25-54. Warszawa: Wydawnictwo Wyższej Szkoły Zawodowej Kosmetyki i Pielęgnacji Zdrowia. [8] Jasiński B. 2012. „Badania nad zastosowaniem emulsji olejowowodnych jako cieczy roboczych o obniżonej gęstości”. Nafta-Gaz 12 : 1155-1164. [9] Jurado E., V. Bravo, F. Camacho, J.M. Vicaria, A. Fernandez-Arteaga. 2007. „Estimation of the distribution of droplet size, interfacial area and volume in emulsions”. Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects 295 (1-3) : 91-98. DOI: 10.1016/j.colsurfa.2006.08.037. [10] Klensporf-Pawlik D., W. Żmudziński. 2020. „Ocena jakości i stabilności emulsji majonezowej”. W Inżynieria produkcji żywności – zagadnienia wybrane, 156-167. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. [11] Kowalik K., B. Sykut, A. Tomporowski, P. Lisiecki. 2017. „Badanie stabilności homogenizowanych niefermentowanych mlecznych napojów kakaowych”. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2 : 63-66. [12] Kowalska M., A. Żbikowska, K. Śmiechowski, K. Marciniak-Łukasiak. 2014. „Wpływ ilości lecytyny słonecznikowej i czasu homogenizacji na stabilność emulsji spożywczej zawierającej olej z orzechów włoskich”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 1 (92) : 78-79. [13] Li Y., D. Xiang. 2019. „Stability of oil-in-water emulsions performer by ultrasound power or high-pressure homogenization”. PLOS ONE 14 (3) : e0213189. DOI 10.1371/journal.pone.0213189. [14] Miyagawa Y., K. Katsuki, R. Matsuno, S. Adachi. 2015. „Effect of oil droplet size on activation energy for coalescence of oil droplets in an O/W emulsion”. Bioscience, Biotechnology and Biochemistry 79 (10) : 1695-1697. DOI: 10.1080/09168451.2015.1039482. [15] Norn V. 2015. „Introduction to food emulsifiers and colloidal system”. W Emulsifiers in food technology. 2nd Edition, 1-20. Publisher: John Wiley and Sons Ltd, West Sussex. [16] Pasqua A., M. Fleury, A. Brun, M.C. Cristiano, D. Cosco. 2014. „Potential application of micro-rheology – Rheolaser Lab in food sciences”. Advances in Food Safety and Health 6 (1) : 61-69. [17] Praca zbiorowa 2016. „Innowacyjne rozwiązania w technologii żywności i żywieniu człowieka” (pod red. T. Tarko, I. Drożdż, D. Najgebauer-Lejko, A. Duda-Chodak). Kraków : Wydawnictwo Oddziału Małopolskiego Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności. [18] Sęk J., D. Głąbała. 2011. „Wykorzystanie teorii ruchu falowego w badaniach nad procesami rozwarstwiania się emulsji spożywczych”. Inżynieria i Aparatura Chemiczna 50, 1 : 39-40. [19] Śliwowska A. 2018. „Badanie właściwości fizykochemicznych i aplikacyjnych formulacji kosmetycznych zawierających jasmonidy wraz z oceną kinetyki ich przenikania przez bariery imitujące skórę”. Rozprawa doktorska. Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. [20] Sobisch T., A. Uhl. 2010. „Emulsion Stability and Demulsifier Dosage – RealTime and Accelerated Analysis”. Dispersion Letters 1 : 1-6. [21] Sznitowska M. 2017. „Dyspergowanie w cieczy – zawiesiny i emulsje”. W Farmacja stosowana - technologia postaci leku, 126-141. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL. [22] Szymańska I., A. Żbikowska, K. Marciniak-Łukasiak, M. Kowalska. 2021. „Charakterystyka modelowych emulsji typu O/W z dodatkiem zagęszczonego wodnego ekstraktu z dzikiego dorsza”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 1 (126) : 88-103. DOI: 10.15193/zntj/2021/126/370. [23] Tadros T.F. 2013.„Emulsion formation, stability and rheology”. W Emulsions Formation and Stability, 1-75. Weinheim: Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. [24] Tehrani-Bagha A.R. 2016. „Cationic gemini surfactant with cleavable spacer: Emulsion stability”. Colloids and Surfaces A: Physicoche 508 : 79-84. DOI: 10.1016/j.colsurfa.2016.08.020. [25] Tisserand C., M. Fleury, L. Brunel, P Bru., G. Meunier. 2012. „Passive Microrheology for Measurement of the Concentrated Dispersions Stability”. W: Progress in Colloid and Polymer Science 139. Springer, Berlin, Heidelberg. DOI: 10.1007/978-3-642-28974-3_17. [26] Yan X., C. Ma, F. Ciu, D.J. McClements, X. Liu, F. Liu. 2020. „Protein-stabilized Pickering emulsions: Formation, stability, properties, and applications in foods”. Trends in Food Science & Technology 103 : 293-303. DOI: 10.1016/j.tifs.2020.07.005. [27] Zhu Q., S. Qiu, H. Zhang, Y. Cheng, L. Yin. 2018. „Physical stability, microstructure and micro-rheological properties of water-in-oil-in-water (W/O/W) emulsions stabilized by porcine gelatin”. Food Chemistry 253 : 63-70. DOI: 10.1016/j.foodchem.2018.01.119.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-9 , nr katalogowy 139603
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-9
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-9
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH