Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 5
Porównanie jakości chlebów bezglutenowych z mieszanek mąki kukurydzianej i mąki z nasion roślin strączkowych
Comparison Of the Quality of Gluten-Free Bread Baked with Blends of Corn Flour and Legume Flour
10.15199/65.2022.5.4
Joanna Kaszuba
Justyna Ptak
Karolina Pycia
nr katalogowy: 137843
10.15199/65.2022.5.4
Streszczenie
Pieczywo bezglutenowe to zamiennik tradycyjnego pieczywa, który jest dedykowany dla osób na diecie bezglutenowej. Celem badań było opracowanie receptury i analiza jakości chlebów bezglutenowych wypieczonych z mieszanek mąki kukurydzianej i mąki z nasion roślin strączkowych (ciecierzycy, grochu oraz soczewicy) w proporcjach 50:50, 75:25, 90:10. Chleby bezglutenowe z mniejszym udziałem mąki z nasion roślin strączkowych w ocenie organoleptycznej uzyskały wyższe noty. Najkorzystniej w ocenie konsumenckiej oceniono chleby kukurydziano-ciecierzycowe. Parametry procesu wypiekowego wszystkich chlebów bezglutenowych były podobne. Udział mąki z nasion soczewicy i ciecierzycy powodował zarówno zwiększenie objętości chleba, jaki i poprawę porowatości miękiszu, a w przypadku mąki z nasion soczewicy także poprawę tekstury miękiszu chleba. Badane chleby bezglutenowe z mieszanek wypiekowych zawierały więcej białka, szczególnie przy zastosowaniu mąki grochowej, a ich wartość energetyczna była na podobnym poziomie jak chleba kukurydzianego.
Abstract
Gluten-free bread is a replacement for traditional bread which is dedicated to people on a gluten-free diet. The aim of the study was to develop a recipe and test the quality of gluten-free bread baked with blends of corn flour and legume flour in the proportions 50:50, 75:25, 90:10. The gluten-free breads tested with a lower share of legume seed flour received higher marks in the organoleptic evaluation. In the consumer assessment, the corn-chickpea breads were rated the most favorably. The baking process parameters for all gluten-free breads were similar. With the increased of the share of lentil and chickpea seed flour, the bread volume increased and the quality of crumb porosity improved, and in the case of lentil seed flour it also improved the texture of the bread’s crumb. The tested gluten-free breads, baked from baking blends, contained more protein, especially when pea flour was used, and their energy value was similar to that of corn bread.
Słowa kluczowe
chleb bezglutenowy
mąka kukurydziana
mąka z ciecierzycy
mąka grochowa
mąka z soczewicy
Keywords
gluten-free bread
corn flour
chickpea flour
pea flour
lentil flour
Bibliografia
[1] Catassi C., J.C. Bai, B. Boznaz, G. Bouma, A. Calabrò, A. Carroccio, G. Castillejo, C. Ciacci, F. Cristofori, J. Dolinsek, R. Francavilla, L. Elli, P. Green, W. Holtmeier, P. Koehler, S. Koletzko, C. Meinhold, D. Sanders, M. Schumann, D. Schuppan, R. Ullrich, A. Vécsei, U. Volta, V. Zevallos, A. Sapone, A. Fasan. 2013. „Non-celiac gluten sensitivity: the new frontier of gluten related disorders”. Nutrients 5 (10) : 3839-3852. DOI: 10.3390/nu5103839. [2] CIE, P. 1986. Colorimetry. Publication CIE No. 15.2. [3] Diowksz A., D. Sucharzewska, W. Ambroziak. 2009. „Rola błonnika pokarmowego w kształtowaniu cech funkcjonalnych ciasta i chleba bezglutenowego”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2 (63) : 83-93. [4] Dłużewska E., K. Marciniak, D. Dojczew. 2001.„Koncentraty chleba bezglutenowego z dodatkiem wybranych hydrokoloidów”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2 (27) : 57-67. [5] Gawęcki J., W. Obuchowski. 2016.„Wstęp”. W Produkty zbożowe. Technologia i rola w żywieniu człowieka, 7-9. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. [6] Husby S., S. Koletzko, I. R. Korponay-Szabó, M. L. Mearin, A. Phillips, R. Shamir, R. Troncone, K. Giersiepen, D. Branski, C. Catassi, M. Lelgeman, M. Mäki, C. Ribes-Koninckx, A. Ventura, K.P. Zimmer. ESPGHAN Gastroenterology Committee. 2012. „European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition guidelines for the diagnosis of coeliac dis- ease”. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition 54 (1) : 136-160. DOI: 10.1097/ MPG.0b013e31821a23d0. [7] Jakubczyk, T., T. Haber. 1983. Analiza zbóż i przetworów zbożowych: praca zbiorowa. Warszawa: Wydawnictwo SGGW-AR. [8] Kołożyn-Krajewska D., T. Sikora. 2004. Towaroznawstwo żywności. Warszawa: Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne. [9] Kowalska H., A. Marzec, M. Mucha. 2012.„Ocena sensoryczna wybranych rodzajów pieczywa funkcjonalnego oraz preferencje pieczywa wśród konsumentów”. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 571 : 67-78. [10] Kulczak M., I. Błasińska, M.Brzozowska, H.Łuczak. 2014.„Wartość odżywcza i jakość sensoryczna chleba bezglutenowego z udziałem preparowanej mąki grochowej i przetworów gryczanych”. Acta Agrophysica 47 (3) : 556-562. [11] Kunachowicz H. 2015. Dieta bezglutenowa - co wybrać?, 58-70. Warszawa: Wydawnictwo PWZL. [12] Logan R.F.A.1992. „Problems and pitfalls in epidemiological studies of coeliac disease”. Common Food Intolerances 1 : 14-24. [13] Kunachowicz H., B. Przygoda, I. Nadolna, K. Iwanow. 2017.„Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw. Baza danych - wersja pełna. Wydanie IV, Warszawa: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - Państwowy Instytut Badawczy. [14] Lim H.S., S.H. Park, K. Ghafoor, S.Y. Hwang, J. Park. 2011.„Quality and antioxidant properties of bread containing turmeric (Curcuma longa L.) cultivated in South Korea”. Food Chemistry 124 (4) : 1577-1582. [15] Marciniak-Łukasiak K., M. Skrzypacz. 2008. „Koncentrat chleba bezglutenowego z dodatkiem mąki z szarłatu”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4 (59) : 131-140. [16] Matos M. E., C.M. Rosell. 2012.„Relationship between instrumental parameters and sensory characteristics in gluten-free breads”. European Food Research and Technology 235 (1) : 107-117. [17] Rowicka G. 2016. „Niepożądane reakcje na gluten/zboża glutenowe i dieta bezglutenowa”. W Produkty zbożowe. Technologia i rola w żywieniu człowieka, 172-174, 181-182. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-5 , nr katalogowy 137843
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH