Miesięcznik ISSN 0367-4916, e-ISSN 2449-9536 - rok powstania: 1949
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)
Radosław Zieliński - Agencja Klikmii
www.slogansensei.pl W sposób oczywisty nazywając parówki, kiełbasy, pasztety
czy pulpeciki będziemy kierować się nieco innymi kryteriami.
Niemniej jednak, istnieje kilka ogólnych zasad, których przestrzeganie
pozwala uzyskać zadowalający efekt nazewniczy.
Bez względu na to, jaki produkt chcemy nazwać, z jakiego mięsa
jest wyprodukowany oraz w jaki sposób jest konsumowany.
Przy tej okazji warto przypomnieć, że "jemy nie tylko oczami,
ale także uszami". Nazwy, jakich używamy do określenia
danego produktu, dania mają ogromny wpływ na jego postrzeganie
i nastawienie wobec niego.
Profesjonalnie zaprojektowane nazwy produktów mięsnych
powinny pobudzać apetyt, uruchamiać typowe skojarzenia
związane więcej » Czytaj za darmo! »
Wizerunek sieci spożywczych. Z badań przeprowadzonych przez Open
Research wynika, że najbardziej rozpoznawalną
i wywołującą pozytywne emocje wśród
klientów siecią handlową jest BIEDRONKA
- jako pierwszą znaną markę wymienia ją
1/3 Polaków. Obecnie JERONIMO MARTINS
zarządza siecią 2900 placówek BIEDRONKA
w ponad 1000 miejscowościach. Do końca
2019 r. planuje mieć już 3000 sklepów.
W 2018 r. na reklamę BIEDRONKA wydała
prawie 350 mln zł, a LIDL prawie 750 mln zł.
W tym roku te wydatki są jeszcze większe.
Open Research przeprowadziło badanie
sieci handlowych z wykor więcej » Czytaj za darmo! »
Czy któryś z Państwa pracowników może identyfikować
do 2000 produktów na godzinę? Czy tolerancja
błędu u Państwa pracowników wynosi mniej niż
0,0001 procent? Czy wiedzą Państwo, ile można zaoszczędzić
przy mocniejszej standaryzacji jakościowej
Państwa surowców i produktów? Państwa łańcuch
produkcyjny może stać się bardziej opłacalny
i wydajniejszy, jeśli zautomatyzują Państwo procesy
określane jako krytyczne.
Mniejsze koszty, większa jakość:
CSB VISION analizuje z gwarantowanym
wynikiem dokładności sięgającym 99%.
Linia produktów o nazwie CSB VISION pozwala utrzymać pod
kontrolą procesy krytyczne. Produkt CSB VISION został specjalnie
opracowany w celu zoptymalizowania zużycia surowca.
W przeciwieństwie do obarczonych błędem kontroli ze strony ludzi
całkowicie a więcej »
Jakość żywności, na którą konsumenci kładą nacisk, uzależniona jest od wielu czynników, między innymi
od wartości odżywczych i sensorycznych, a cechy te mogą ulec zmianie podczas przechowywania
czy transportowania żywności. Z tego powodu niezbędne jest zastosowanie różnorodnych opakowań,
których zadaniem jest ochrona żywności przed niekorzystnym działaniem środowiska zewnętrznego.Stosowane w produkcji żywności opakowania powinny cechować
się odpowiednimi właściwościami barierowymi, chronić produkty
przed zawilgoceniem czy wysuszeniem, jak również przed
nadmierną migracją gazów i innych związków lotnych. Dodatkowo
zadaniem opakowań jest stanowienie bariery dla patogenów,
chronienie żywności przed rozwojem szkodliwej mikroflory.
Dotychczas do najczęściej stosowanych opakowań można zaliczyć
te, które zostały wykonane z papieru, drewna, tektury, metalu,
szkła czy z syntetycznych materiałów (sztucznych tworzyw
polimerowych).
Konsumenci coraz częściej wybierają rozwiązania ekologiczne,
naturalne. Z tego też względu ostatnimi czasy producenci
żywności poświęcają znacznie więcej uwagi pakowaniu żywności
w więcej »
Machines and devices used in the processes of stuffing, filling and clarifying meat
products.
W pracy omówiono najważniejsze grupy maszyn i urządzeń wykorzystywanych w procesach nadziewania, napełniania
i klipsowania wyrobów mięsnych. Przedstawiono wybrane rozwiązania konstrukcyjne i podział tych urządzeń, w zależności
od potrzeb technologicznych. Wyszczególniono wady i zalety niektórych rozwiązań konstrukcyjnych pod kątem jakości
i atrakcyjności konsumenckiej produktu finalnego.
Słowa kluczowe: maszyny i urządzenia do nadziewania i klipsowania, podział, przydatność technologiczna
The paper discusses the most important groups of machines and devices used in the processes of stuffing, filling
and clarifying meat products. Selected structural solutions and the division of these devices, depending on technological
needs, were presented. The pros and cons of some design solutions are listed in terms of quality and consumer attractiveness
of the final product.
Kaywords: stuffing and clipping machines and devices, division, technological usefulness Nadziewanie, czyli napełnianie farszem osłonek wędliniarskich
to jeden z ważniejszych etapów procesu technologicznego produkcji
wielu grup wyrobów mięsnych. Proces ten prowadzony
jest z wykorzystaniem nadziewarek, które wtłaczają farsze mięsne
bezpośrednio do opakowań jednostkowych i osłonek wędliniarskich.
Dodatkowym celem jest porcjowanie masy mięsnej
(farszu) oraz nadanie jej odpowiedniego kształtu. Farszem najczęściej
nadziewa się opakowania bezpośrednie jakimi są osłonki,
zarówno sztuczne, jak i naturalne, formując z nich batony lub
pakując w różnego rodzaju opakowania (pojemniki, puszki, słoiki
itp.). Proces nadziewania wyrobów wędliniarskich oraz właściwy
dobór osłonek często pełnią funkcję marketingową, poprzez
zwiększenie atrakcyjności sensorycznej produktu, gdyż jak wiadomo
wygląd ma znaczący wpływ na ocenę wyrobu przez konsumenta
[6]. Produkcja różnorodnych grup wyrobów mięsnych
za więcej »
W Polsce ukazał się niedawno oficjalny, niezwykle krytyczny raport wskazujący, że ilość substancji dodatkowych
w żywności stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia1.Zdaniem Najwyższej Izby Kontroli (NIK), będącej w Polsce naczelnym,
niezależnym organem kontrolnym, przeciętny konsument
spożywa dzisiaj w ciągu roku ponad 2 kg różnych dodatków
do żywności, w tym barwników, konserwantów, emulgatorów
i wzmacniaczy smaku. Aktualnie w Unii Europejskiej dopuszczonych
do stosowania w żywności jest ponad 330 tego rodzaju
składników. Są one szeroko wykorzystywane w produkcji żywności
przetworzonej.
NIK wskazuje, że Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności
(EFSA) zajmuje się aktualnie ponowną oceną pod kątem bezpieczeństwa
dla ludzi dodatków dopuszczonych w UE do stosowania
w żywności przed rokiem 20091. W ramach tego programu
EFSA dokonała już ponownej oceny bezpieczeństwa zdrowotnego
ponad 41 barwników spożywczych2. W wyniku tych działań z rynku
wyeliminowano już syntetyczny barwnik do mięsa E128 - znany
jako czerwień 2G. Ponadto obniżono akceptowane dzienne spożycie
sporej liczby innych barwników.
Skutki kumulacji?
NIK sądzi przy tym, że działania podejmowane w tym zakresie
są niewystarczające. Instytucja wyraża zaniepokojen więcej »
Potencjalną jakość można osiągnąć przez wdrożenie działania
systemowego jakim jest TQM (Total Quality Management),
a więc kompleksowe zarządzanie jakością, której podstawy opracował
prof. Edward Deming i wdrożył w gospodarce japońskiej.
Cel ten można osiągnąć poprzez pokonanie dość trudnej drogi,
która prowadzi do apogeum jakości przedstawionej na rysunku 1.
Cała koncepcja TQM oparta jest na trzech podstawowych zasadach:
1. Zaspokojenia wymagań klienta i jego usatysfakcjonowania;
2. Zaangażowania się kierownictwa we wdrożenie systemu
zapewnienia jakości;
3. Na ciągłym doskonaleniu systemu zapewnienia jakości.
Każdy konsument przy zakupie produktów spożywczych np.
wędlin, prawie codziennie dokonuje ich oceny jakościowej za pomocą
posiadanych czterech zmysłów, tj. wzroku, dotyku, węchu
i smaku. Graficznie tę problematykę można ująć w sposób zaprezentowany
na rysunku 2.
Bezdotykową ocenę zewnętrzną produktu więcej »
Produkcja mięsa wieprzowego, drobiowego i wołowego w wadze bitej ciepłej (wbc) w Polsce w 2018 roku
zwiększyła się do 5143 tys. ton i była większa o prawie 8% niż w 2017 roku. Liderem tego wzrostu było mięso
drobiowe, którego produkcja zwiększyła się o 12,1% do 2597 tys. ton. Produkcja mięsa wieprzowego wzrosła
o 4,2% do 1973 tys. ton, a wołowiny o 2,1% do 573 tys. ton. Prognoza IERiGŻ-PIB na 2019 rok wskazuje
na dalszy wzrost produkcji mięsa w Polsce o ok. 3%, tj. do 5315 tys. ton (wbc), przy czym wysoką dynamikę
utrzyma produkcja mięsa drobiowego, przyrost o ok. 8%, do ok. 2817 tys. ton, mięsa wołowego wzrośnie o ok. 2%
- do 584 tys. ton, natomiast zmniejszy się o ok. 3% wieprzowiny, która wyniesie ok. 1914 tys. ton. W 2019 roku
przeciętne ceny skupu żywca wieprzowego będą prawdopodobnie wyższe o 15-20% niż w 2018 roku,
żywca drobiowego wzrosną o 5-10%, natomiast średnie ceny skupu żywca wołowego mogą być o 2-5% niższe.Rynek wieprzowiny
W pierwszych ośmiu miesiącach 2019 roku stwierdzono w Polsce
45 ognisk afrykańskiego pomoru świń (ASF) w gospodarstwach
i ponad 1600 przypadków u dzików1. Zainfekowanych
stad trzody chlewnej tym wirusem było o ponad połowę mniej niż
w analogicznym okresie 2018 roku (106 ognisk), ale ryzyko jego
rozprzestrzenienia się w głąb i na zachód kraju jest bardzo duże.
Według szacunków IERiGŻ-PIB produkcja mięsa wieprzowego
w 2019 roku wyniesie ok. 1914 tys. ton (w wadze bitej ciepłej)
i będzie o ok. 3% mniejsza niż w 2018 roku (rys. 1). Wpływ na to
miało rozprzestrzenianie się wirusa ASF oraz pogorszenie opłacalności
produkcji żywca wieprzowego w 2018 roku, w którym
średnia cena netto trzody chlewnej wyniosła 4,48 zł/kg wagi żywej
i była niższa o 11,3% w porównaniu z 2017 rokiem. Ponadto
w ubiegłym roku relacje cen żywca wieprzowego do pszenicy paszowej
oraz jęczmienia paszowego wyniosły odpowiednio 6,3:1
i 6,7:1, tj. były na poziomie niższym niż w 2017 rok gdy wynosiły
7,5:1 i 8,2:1, czego konsekwencją by więcej »
Marel Poultry oferuje zaawansowane technologie dla wszystkich rodzajów zakładów drobiarskich, wykorzystujące
ręczne, półautomatyczne lub w pełni zautomatyzowane procesy. Obejmuje to wszystkie etapy procesów, od przeładunku
żywych ptaków po pakowanie. Kładąc silny nacisk na innowacyjne technologie i usługi, Marel Poultry oferuje
rozwiązania dla każdego poziomu wydajności - od 500 do 15000 ptaków na godzinę.Transport żywych ptaków
Marel oferuje dwa modułowe systemy transportu
żywych ptaków - GP wprowadzony
na rynek ponad dwie dekady temu i działający
w Polsce, oraz ATLAS - wprowadzony
w 2017 roku. ATLAS został zaprojektowany
z myślą zarówno o dzisiejszej, jak i przyszłej
najwyższej wydajności godzinowej.
Sercem systemu AT więcej » Czytaj za darmo! »
Czytelnicy moich felietonów (jeśli mam takowych) mogli
się już zapoznać z kilkunastoma rodzajami win, ale
nadal nie uzyskali odpowiedzi na pytanie: jakie wino pić
kiedy i gdzie? Nie odpowiem na nie wyczerpująco i dziś;
zaznaczę tylko, że dla mnie wina dzielą się na letnie oraz
jesienno-zimowe - i właśnie o tych drugich słów kilka
w tym odcinku cyklu.
Tak się jakoś składa, że w chłodne, wilgotne dni człowiek
szuka raczej ciepła niż orzeźwienia, stąd też jesienią i zimą myśli
amatora wina rzadko kierują się ku burgundzkiemu Chablis
czy alzackiemu Gewüerztraminerowi, a znacznie częściej ku
tęgim, ekstraktywnym, pełnym winom czerwonym. Oczywiście,
nie każde w więcej » Czytaj za darmo! »