• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121583 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • Przemysł Spożywczy i Gastronomia
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • Zeszyt 2019-11

GOSPODARKA MIĘSNA

Miesięcznik ISSN 0367-4916, e-ISSN 2449-9536 - rok powstania: 1949
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)

Zeszyt 2019-11


 
 
Tworzenie nazw dla produktów mięsnych
Radosław Zieliński - Agencja Klikmii www.slogansensei.pl W sposób oczywisty nazywając parówki, kiełbasy, pasztety czy pulpeciki będziemy kierować się nieco innymi kryteriami. Niemniej jednak, istnieje kilka ogólnych zasad, których przestrzeganie pozwala uzyskać zadowalający efekt nazewniczy. Bez względu na to, jaki produkt chcemy nazwać, z jakiego mięsa jest wyprodukowany oraz w jaki sposób jest konsumowany. Przy tej okazji warto przypomnieć, że "jemy nie tylko oczami, ale także uszami". Nazwy, jakich używamy do określenia danego produktu, dania mają ogromny wpływ na jego postrzeganie i nastawienie wobec niego. Profesjonalnie zaprojektowane nazwy produktów mięsnych powinny pobudzać apetyt, uruchamiać typowe skojarzenia związane więcej » Czytaj za darmo! »
WIADOMOŚCI
Wizerunek sieci spożywczych. Z badań przeprowadzonych przez Open Research wynika, że najbardziej rozpoznawalną i wywołującą pozytywne emocje wśród klientów siecią handlową jest BIEDRONKA - jako pierwszą znaną markę wymienia ją 1/3 Polaków. Obecnie JERONIMO MARTINS zarządza siecią 2900 placówek BIEDRONKA w ponad 1000 miejscowościach. Do końca 2019 r. planuje mieć już 3000 sklepów. W 2018 r. na reklamę BIEDRONKA wydała prawie 350 mln zł, a LIDL prawie 750 mln zł. W tym roku te wydatki są jeszcze większe. Open Research przeprowadziło badanie sieci handlowych z wykor więcej » Czytaj za darmo! »
Państwa fabryka może widzieć - przemysłowa analiza obrazu CSB VISION
Adam Steć Arkadiusz Krzywiński 
Czy któryś z Państwa pracowników może identyfikować do 2000 produktów na godzinę? Czy tolerancja błędu u Państwa pracowników wynosi mniej niż 0,0001 procent? Czy wiedzą Państwo, ile można zaoszczędzić przy mocniejszej standaryzacji jakościowej Państwa surowców i produktów? Państwa łańcuch produkcyjny może stać się bardziej opłacalny i wydajniejszy, jeśli zautomatyzują Państwo procesy określane jako krytyczne. Mniejsze koszty, większa jakość: CSB VISION analizuje z gwarantowanym wynikiem dokładności sięgającym 99%. Linia produktów o nazwie CSB VISION pozwala utrzymać pod kontrolą procesy krytyczne. Produkt CSB VISION został specjalnie opracowany w celu zoptymalizowania zużycia surowca. W przeciwieństwie do obarczonych błędem kontroli ze strony ludzi całkowicie a więcej »
 
  kup!  
Opakowania jadalne na bazie polimerów
Joanna Kulikowska 
Jakość żywności, na którą konsumenci kładą nacisk, uzależniona jest od wielu czynników, między innymi od wartości odżywczych i sensorycznych, a cechy te mogą ulec zmianie podczas przechowywania czy transportowania żywności. Z tego powodu niezbędne jest zastosowanie różnorodnych opakowań, których zadaniem jest ochrona żywności przed niekorzystnym działaniem środowiska zewnętrznego.Stosowane w produkcji żywności opakowania powinny cechować się odpowiednimi właściwościami barierowymi, chronić produkty przed zawilgoceniem czy wysuszeniem, jak również przed nadmierną migracją gazów i innych związków lotnych. Dodatkowo zadaniem opakowań jest stanowienie bariery dla patogenów, chronienie żywności przed rozwojem szkodliwej mikroflory. Dotychczas do najczęściej stosowanych opakowań można zaliczyć te, które zostały wykonane z papieru, drewna, tektury, metalu, szkła czy z syntetycznych materiałów (sztucznych tworzyw polimerowych). Konsumenci coraz częściej wybierają rozwiązania ekologiczne, naturalne. Z tego też względu ostatnimi czasy producenci żywności poświęcają znacznie więcej uwagi pakowaniu żywności w więcej »
 
  kup!  
Maszyny i urządzenia wspomagające do nadziewania i klipsowania wyrobów mięsnych
Marian K. Panasiewicz Jacek Mazur Karol Panasiewicz 
Machines and devices used in the processes of stuffing, filling and clarifying meat products. W pracy omówiono najważniejsze grupy maszyn i urządzeń wykorzystywanych w procesach nadziewania, napełniania i klipsowania wyrobów mięsnych. Przedstawiono wybrane rozwiązania konstrukcyjne i podział tych urządzeń, w zależności od potrzeb technologicznych. Wyszczególniono wady i zalety niektórych rozwiązań konstrukcyjnych pod kątem jakości i atrakcyjności konsumenckiej produktu finalnego. Słowa kluczowe: maszyny i urządzenia do nadziewania i klipsowania, podział, przydatność technologiczna The paper discusses the most important groups of machines and devices used in the processes of stuffing, filling and clarifying meat products. Selected structural solutions and the division of these devices, depending on technological needs, were presented. The pros and cons of some design solutions are listed in terms of quality and consumer attractiveness of the final product. Kaywords: stuffing and clipping machines and devices, division, technological usefulness Nadziewanie, czyli napełnianie farszem osłonek wędliniarskich to jeden z ważniejszych etapów procesu technologicznego produkcji wielu grup wyrobów mięsnych. Proces ten prowadzony jest z wykorzystaniem nadziewarek, które wtłaczają farsze mięsne bezpośrednio do opakowań jednostkowych i osłonek wędliniarskich. Dodatkowym celem jest porcjowanie masy mięsnej (farszu) oraz nadanie jej odpowiedniego kształtu. Farszem najczęściej nadziewa się opakowania bezpośrednie jakimi są osłonki, zarówno sztuczne, jak i naturalne, formując z nich batony lub pakując w różnego rodzaju opakowania (pojemniki, puszki, słoiki itp.). Proces nadziewania wyrobów wędliniarskich oraz właściwy dobór osłonek często pełnią funkcję marketingową, poprzez zwiększenie atrakcyjności sensorycznej produktu, gdyż jak wiadomo wygląd ma znaczący wpływ na ocenę wyrobu przez konsumenta [6]. Produkcja różnorodnych grup wyrobów mięsnych za więcej »
 
  kup!  
Czarne chmury zbierają się nad dodatkami do żywności z numerami "E" - najlepszym antidotum jest żywność barwiąca
W Polsce ukazał się niedawno oficjalny, niezwykle krytyczny raport wskazujący, że ilość substancji dodatkowych w żywności stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia1.Zdaniem Najwyższej Izby Kontroli (NIK), będącej w Polsce naczelnym, niezależnym organem kontrolnym, przeciętny konsument spożywa dzisiaj w ciągu roku ponad 2 kg różnych dodatków do żywności, w tym barwników, konserwantów, emulgatorów i wzmacniaczy smaku. Aktualnie w Unii Europejskiej dopuszczonych do stosowania w żywności jest ponad 330 tego rodzaju składników. Są one szeroko wykorzystywane w produkcji żywności przetworzonej. NIK wskazuje, że Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zajmuje się aktualnie ponowną oceną pod kątem bezpieczeństwa dla ludzi dodatków dopuszczonych w UE do stosowania w żywności przed rokiem 20091. W ramach tego programu EFSA dokonała już ponownej oceny bezpieczeństwa zdrowotnego ponad 41 barwników spożywczych2. W wyniku tych działań z rynku wyeliminowano już syntetyczny barwnik do mięsa E128 - znany jako czerwień 2G. Ponadto obniżono akceptowane dzienne spożycie sporej liczby innych barwników. Skutki kumulacji? NIK sądzi przy tym, że działania podejmowane w tym zakresie są niewystarczające. Instytucja wyraża zaniepokojen więcej »
 
  kup!  
Konsumencka ocena jakości żywności i ogólna ocena jakości
Adam Olszewski 
Potencjalną jakość można osiągnąć przez wdrożenie działania systemowego jakim jest TQM (Total Quality Management), a więc kompleksowe zarządzanie jakością, której podstawy opracował prof. Edward Deming i wdrożył w gospodarce japońskiej. Cel ten można osiągnąć poprzez pokonanie dość trudnej drogi, która prowadzi do apogeum jakości przedstawionej na rysunku 1. Cała koncepcja TQM oparta jest na trzech podstawowych zasadach: 1. Zaspokojenia wymagań klienta i jego usatysfakcjonowania; 2. Zaangażowania się kierownictwa we wdrożenie systemu zapewnienia jakości; 3. Na ciągłym doskonaleniu systemu zapewnienia jakości. Każdy konsument przy zakupie produktów spożywczych np. wędlin, prawie codziennie dokonuje ich oceny jakościowej za pomocą posiadanych czterech zmysłów, tj. wzroku, dotyku, węchu i smaku. Graficznie tę problematykę można ująć w sposób zaprezentowany na rysunku 2. Bezdotykową ocenę zewnętrzną produktu więcej »
 
  kup!  
Ocena stanu produkcji oraz ceny żywca rzeźnego w Polsce w 2019 roku
Robert Mroczek 
Produkcja mięsa wieprzowego, drobiowego i wołowego w wadze bitej ciepłej (wbc) w Polsce w 2018 roku zwiększyła się do 5143 tys. ton i była większa o prawie 8% niż w 2017 roku. Liderem tego wzrostu było mięso drobiowe, którego produkcja zwiększyła się o 12,1% do 2597 tys. ton. Produkcja mięsa wieprzowego wzrosła o 4,2% do 1973 tys. ton, a wołowiny o 2,1% do 573 tys. ton. Prognoza IERiGŻ-PIB na 2019 rok wskazuje na dalszy wzrost produkcji mięsa w Polsce o ok. 3%, tj. do 5315 tys. ton (wbc), przy czym wysoką dynamikę utrzyma produkcja mięsa drobiowego, przyrost o ok. 8%, do ok. 2817 tys. ton, mięsa wołowego wzrośnie o ok. 2% - do 584 tys. ton, natomiast zmniejszy się o ok. 3% wieprzowiny, która wyniesie ok. 1914 tys. ton. W 2019 roku przeciętne ceny skupu żywca wieprzowego będą prawdopodobnie wyższe o 15-20% niż w 2018 roku, żywca drobiowego wzrosną o 5-10%, natomiast średnie ceny skupu żywca wołowego mogą być o 2-5% niższe.Rynek wieprzowiny W pierwszych ośmiu miesiącach 2019 roku stwierdzono w Polsce 45 ognisk afrykańskiego pomoru świń (ASF) w gospodarstwach i ponad 1600 przypadków u dzików1. Zainfekowanych stad trzody chlewnej tym wirusem było o ponad połowę mniej niż w analogicznym okresie 2018 roku (106 ognisk), ale ryzyko jego rozprzestrzenienia się w głąb i na zachód kraju jest bardzo duże. Według szacunków IERiGŻ-PIB produkcja mięsa wieprzowego w 2019 roku wyniesie ok. 1914 tys. ton (w wadze bitej ciepłej) i będzie o ok. 3% mniejsza niż w 2018 roku (rys. 1). Wpływ na to miało rozprzestrzenianie się wirusa ASF oraz pogorszenie opłacalności produkcji żywca wieprzowego w 2018 roku, w którym średnia cena netto trzody chlewnej wyniosła 4,48 zł/kg wagi żywej i była niższa o 11,3% w porównaniu z 2017 rokiem. Ponadto w ubiegłym roku relacje cen żywca wieprzowego do pszenicy paszowej oraz jęczmienia paszowego wyniosły odpowiednio 6,3:1 i 6,7:1, tj. były na poziomie niższym niż w 2017 rok gdy wynosiły 7,5:1 i 8,2:1, czego konsekwencją by więcej »
 
  kup!  
Zaawansowane rozwiązania Marel Poultry w zakresie przetwórstwa drobiu
Marel Poultry oferuje zaawansowane technologie dla wszystkich rodzajów zakładów drobiarskich, wykorzystujące ręczne, półautomatyczne lub w pełni zautomatyzowane procesy. Obejmuje to wszystkie etapy procesów, od przeładunku żywych ptaków po pakowanie. Kładąc silny nacisk na innowacyjne technologie i usługi, Marel Poultry oferuje rozwiązania dla każdego poziomu wydajności - od 500 do 15000 ptaków na godzinę.Transport żywych ptaków Marel oferuje dwa modułowe systemy transportu żywych ptaków - GP wprowadzony na rynek ponad dwie dekady temu i działający w Polsce, oraz ATLAS - wprowadzony w 2017 roku. ATLAS został zaprojektowany z myślą zarówno o dzisiejszej, jak i przyszłej najwyższej wydajności godzinowej. Sercem systemu AT więcej » Czytaj za darmo! »
Amarone na chłody
winny maniak 
Czytelnicy moich felietonów (jeśli mam takowych) mogli się już zapoznać z kilkunastoma rodzajami win, ale nadal nie uzyskali odpowiedzi na pytanie: jakie wino pić kiedy i gdzie? Nie odpowiem na nie wyczerpująco i dziś; zaznaczę tylko, że dla mnie wina dzielą się na letnie oraz jesienno-zimowe - i właśnie o tych drugich słów kilka w tym odcinku cyklu. Tak się jakoś składa, że w chłodne, wilgotne dni człowiek szuka raczej ciepła niż orzeźwienia, stąd też jesienią i zimą myśli amatora wina rzadko kierują się ku burgundzkiemu Chablis czy alzackiemu Gewüerztraminerowi, a znacznie częściej ku tęgim, ekstraktywnym, pełnym winom czerwonym. Oczywiście, nie każde w więcej » Czytaj za darmo! »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest
  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-11-22

Konferencja "Jak edukować Polaków...»

2019-06-28

Negocjacje między UE, a Mercosur»

2019-03-04

Air Products sfinalizowała przejęcie ACP»

2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

Przekładniki prądowe niskiego napięcia

ELEKTROINSTALATOR
(2019-8)»

Badanie bezpieczeństwa urządzeń elektrycznych

ELEKTROINSTALATOR
(2019-8)»

Aktualne zagrożenia mikrobiologiczne Listeria monocytogenes

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-10)»

Linia brzegu w pracach geodezyjnych - stosowanie § 82a w geodezyjnych opracowaniach jednostkowych i w procedurze modernizacji ewidencji gruntów i budynków

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-10)»

Jeszcze raz o granicach nieruchomości

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-10)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Multimetr cęgowy małych prądów AC/DC CENTER 262

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zanim zjedziesz na nartach ze stoku, najpierw musisz na niego bezpiecznie wjechac. Kolejki linowe pod lupa dozoru technicznego

DOZÓR TECHNICZNY
(2019-5)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software