Miesięcznik ISSN 0033-2313, e-ISSN 2449-9935 - rok powstania: 1953
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)
Miesiąc temu, pisząc o zmianach sposobu prowadzenia akt
pracowniczych, zwróciłem uwagę na to, że w rozporządzeniu
ministra pracy z dnia 19 grudnia 2018 r. w sprawie dokumentacji
pracowniczej zabrakło wzorów kwestionariuszy dla osób
starających się o zatrudnienie i pracowników. Jak się okazuje,
minister postanowił uzupełnić lukę i w Biuletynie Informacji
Publicznej Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej
opublikował wzory dokumentów dostosowane do nowych
przepisów prawa pracy i RODO. W biuletynie zamieszczono: - kwestionariusz osobowy dla osoby ubiegającej się o zatrudnienie,
- kwestionariusz osobowy dla pracownika, - umowę o pracę, - wypowiedzenie warunków umowy o pracę, - rozwiązanie umowy o pracę za wypowiedzeniem, - rozwiązanie umowy o pracę z zastosowaniem skróconego
okresu wypowiedzenia, - rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia.
Są to wzory dokumentów, co oznacza, że pracodawcy
mogą, ale nie muszą się nimi posługiwać. Wielu pracodawców
korzysta na przykład z programów kadrowych, w których dokumenty
takie się znajdują, a które mogą nieco się różnić od
opublikowanych przez MRPiPS. Z ostrożności warto jednak
sprawdzić ich aktualizację tak, aby stosowane druki spełniały
wymogi przepisów o ochronie danych osobowych, Kodeksu
pracy i rozporządzenia w sprawie dokumentacji pracowniczej.
Część D - czyli nowy podział akt pracowniczych
Przepisy rozporządzenia ministra rodziny, pracy i polityki
społecznej z dnia 10 grudnia 2018 r. wprowadzają nowy podział
akt pracowniczych. Do dotychczasowych trzech części
(A, B i C) dodano czwartą część D. Przechowuje się w niej odpisy
zawiadomienia o więcej »
Zainspirowany prośbą piekarza, który planuje poszerzenie
dotychczasowej produkcji - poprzez adaptację istniejącego
na działce, a nie w pełni wykorzystanego obiektu - sięgnąłem
do materiałów archiwalnych. Jednym z nich jest opracowanie
"projekt powtarzalny" średniej wielkości piekarni, a więc
projekt wymagający każdorazowej adaptacji do miejscowych
warunków terenowych. Nie znamy wprawdzie szczegółowej
charakterystyki obiektu, jakim dysponuje wspomniany piekarz,
w szczególności jego gabarytów (rozmiarów) i konstrukcji,
ale wydaj więcej » Czytaj za darmo! »
To moda czy konieczność?
Obecnie konsumenci coraz częściej poszukują żywności
o niskim indeksie glikemicznym. Skoro jest popyt pojawia się
i podaż. Mamy więc w sprzedaży gatunki pieczywa, na etykiecie
których widnieje zapis "niski IG". Problem zaczyna się
wówczas, gdy zapytamy sprzedawcę co to oznacza i z czego
to wynika. Czy zatem pieczywo,
leżące na półce sklepowej
obok, bez zapisanej
informacji na etykiecie ma
już wysoki IG? Spróbujmy
poszukać odpowiedzi.
Jak należy rozumieć wartości IG
produktu spożywczego
Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik, który informuje
o tym, jak gwałtownie po spożyciu danego produktu spożywczego
wzrasta poziom glukozy we krwi.
Produktem odniesienia jest zwykle glukoza, dla której IG
wynosi 100. Im wyższa wartość indeksu glikemicznego danej
żywności, tym wyższy poziom glukozy we krwi po jej zjedzeniu.
Trzeba nadmienić,
że gwałtowny
wzrost poziomu glukozy
to zjawisko bardzo
niekorzystne dla
organizmu, w dużym
stopniu jest też zależne
od kondycji organizmu
oraz pracy
układu trawiennego. Dlatego chcąc zachować zdrowie warto
znać wartość IG spożywanych produktów lub chociażby mieć
orientację w jakiej grupie produktów się znajdują.
więcej »
Jest to już czwarty artykuł opisujący możliwości wykorzystania
najnowszych trendów zarządzania i kontrolingu w produkcji
piekarsko-cukierniczej. Możliwości wykorzystania
Data Science są tym większe, im większe są procesy wytwórcze
i logistyczne piekarni. Ogromna ilość danych i wzrastająca
złożoność procesów wymuszają zastosowanie coraz bardziej
zaawansowanych technologii diagnostycznych i analitycznych.
Dzisiaj zajmiemy się omówieniem statystycznej kontroli
procesów, mającej na celu zapobieganie dużym awariom.
Awaria w piekarni
Piekarnia zawsze była i będzie zakładem w pewnym sensie
komunalnym, mocno związanym z okolicznymi mieszkańcami.
Chleb jest symbolem domu, rodziny, lokalnego
środowiska. Właściciel piekarni obarczony jest ogromną
odpowiedzialnością za ciągłość i jakość produkcji. Trudno
sobie nawet wyobrazić, że nagle we wszystkich okolicznych
sklepach zabraknie chleba. Proces wypieku stał się bardzo zależny
od niezawodności maszyn. Dzisiaj procesy produkcyjne
stały się bardzo złożone i uwarunkowane technologicznie. Jakie
będą straty, jeżeli chłodnie głębokiego mrożenia nagle się
rozmrożą? Co stanie się z chlebem, jeżel więcej »
Smart Factory (Inteligentna Fabryka) staje się rzeczywistością.
Można ją zobaczyć w wielu przedsiębiorstwach, także
w branży piekarskiej i cukierniczej. Kto dziś obserwuje
nowoczesną produkcję piekarską i cukierniczą, ten widzi
automaty produkcyjne, pracowników z mobilnymi narzędziami
i magazyny, które same się organizują. Roboty przemysłowe
przejmują coraz więcej zadań, także czujniki (baza
usieciowionej produkcji), stają się coraz lepsze.
Dziś każda inwestycja w przemyśle piekarskim i cukierniczym
musi prowadzić do Smart Factory. Tylko konsekwentna
cyfryzacja pozwala na skuteczne podejmowanie takich wyzwań
jak elastyczność, przejrzystość, indywidualizacja i wysoka
efektywność.
Rozwiązania do automatyzacji: inteligentne
urządzenia produkcyjne i maszyny
Jednym ze składników sukcesu w Smart Factory są nowoczesne
rozwiązania automatyki przemysłowej. Mamy na
rynku wiele obiecujących rozwiązań, ale największy potencjał
leży obecnie w logistyce wewnętrznej. W przemyśle spożywczym
wiele urządzeń takich jak: zautomatyzowane urządzenia
produkcyjne i pakujące, częściowo zautomatyzowane
systemy kompletacji, automatyczne urządzenia do paletyzacji,
urządzenia sortujące, jak też magazyny wysokiego składowania
dla palet lub pojedynczych pojemników należą już
do standardowego repertuaru wielu przedsiębiorstw więcej »
W związku z rozszerzeniem asortymentu
oraz rosnącymi wymaganiami
dotyczącymi pakowania przybywa
w zakładach piekarskich koszy transportowych,
nie przybywa natomiast
proporcjonalnie miejsca w magazynie.
Uciążliwy bałagan spowodowany pozostawianiem
koszy niemal w każdym
miejscu zakładu, zmusza do poszukiwania
rozwiązań, które usprawnią pracę
w piekarni i przywrócą porządek.
W związku z tym, że nie ma jednakowych
zakładów ani form organizacji
pracy, systemy wewnątrzzakładowej
logistyki szyte są na miarę. System logistyki
koszy nie musi zaistnieć w zakładzie
od razu w wersji od A do Z, może
być realizowany etapami, może obejmować
docelowo tylko jeden fragment,
np. sam magazyn koszy, albo sam transport ze stacji przyjmowania
aut do myjni i z myjni. Przykłady dobrze rozplanowanego
magazynu koszy i sprawnie przebiegaj więcej »
Rozważając co jest zdrowsze i smaczniejsze
można się poczuć jak w biurze turystycznym
- wybierasz wyjazd do słonecznych Włoch czy
roztańczonej Brazylii? Jednak to orzechy włoskie
są bardzo popularne w Polsce i często można je zobaczyć
rosnące w przydomowych ogrodach. Znajdujemy
je w wielu typowych dla regionów Polski
potrawach, a także w daniach świątecznych.
Orzechy włoskie
Są niezwykle bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe,
a w szczególności w cenny ALA z rodziny kwasów omega-3.
ALA jest ważnym czynnikiem, który może działać przeciwzapalnie
i może być głównym źr więcej »
Dzisiaj kontynuujemy temat narzędzi
uruchamiających zaangażowanie
wszystkich pracowników w firmie
w różne procesy decyzyjne. Jak wspomnieliśmy
w poprzednim artykule, ten
rodzaj podejścia wymaga od osób zarządzających
podjęcie wyzwania bycia
sobą, odkrycia swojego prawdziwego
oblicza, pokazania na czym naprawdę
nam zależy.
Przyjrzyjmy się więc kolejnym narzędziom
z poruszonego obszaru, pamiętając
że mogą być modelowane
i przystosowywane do naszej rzeczywistości.
Mogą występować w różnych
wariantach, a praca w dużej grupie zawsze może być poprzedzona
pracą w mniejszym zespole.
"Warsztaty Przyszłości"
Jest to bardzo przydatna technika w momencie potrzeby
skupienia zespołu, bądź pracowników działu, czy całej firmy
wokół wizji dotyczącej określonego tematu, który wymaga rozwiązania.
Zakładanym efektem pracy całego zespołu, poza samym
określeniem wizji, do której zdążamy - oczekiwany stan
docelowy, jest zaplanowanie działań, które tę wizję zrealizują.
Technika świetnie sprawdza się w grupach od 15 do 30 osób.
W tej technice wartościowym startem jest początkowa
praca w małych grupach, po to, aby później w całej grupie zebrać
w całość pracę zespołów. Jeżeli temat, nad którym grupa
pracuje jest bardzo zwarty, nie dzieli się na wyraźne podtematy,
możemy pracować od razu w całej grupie lub równolegle
w grupach od razu nad tematem końcowym. W przypadku
pracy równoległej na koniec zestawiamy rozwiązania.
Realizacja "Warsztatu Przyszłości" to cztery podstawowe
kroki, choć w przypadku pracy wewnątrz mniejszej firmy zapewne
będą to trzy kroki (2-4). - Krok 1 - Przygotowanie
Celem tego kroku jest zapoznanie się członków grupy.
Może być tak, że praca w każdym z kolejnych kroków odbędzie
się w innym czasie. Dobrze, aby członkowie zespołu
przekazali pozostałym informacje o sobie lub swoje intencje
i oczekiwania związane z uczestnictwem w przedsięwzięciu. - Krok 2 - Spojrzenie krytyczne
W tym kroku zespół koncentruje si więcej »
Rywalizowanie niższą ceną z konkurentami to droga
do problemów. Na rynku piekarskim jest silna konkurencja
pomiędzy producentami. Wszyscy się z tym zgodzimy.
Długimi kolejkami przed sklepem z pieczywem pochwalić
się mogą nieliczne piekarnie. Większość z nich, tych popularnych,
nie boi się podnosić cen chleba. Jeśli trzeba,
bo wzrosły ceny surowców i mediów, to podnoszą cenę
wyrobów na półce i tyle. Nie mają z tym problemów. Jednak
większość piekarzy w Polsce walczy o nowych klientów
głównie obniżaniem cen produktów, co skrupulatnie
wykorzystują handlowcy i silniejsze piekarnie regionalne.
Kupcy wychodzą z założenia,
że jeżeli piekarnia
zgadza się sprzedać chleb
po tak niskiej cenie to ciągle
musi jej się to opłacać.
Obecnie nie ma takiego
produktu piekarskiego na
rynku, który nie miałby
silnej konkurencji w swojej
kategorii. Niezależnie,
co w biznesie robisz lub
planujesz robić, trzeba być
więcej »
Każde święta to dla cukierni ogromne wyzwanie: trzeba dobrze
zaplanować proces produkcji oraz dostawy, aby wszystko
wyszło idealnie. Zależy nam na maksymalnym wykorzystaniu
potencjału każdej cukierni, a z doświadczenia wiemy, że
zawsze można postawić sobie dalsze cele i realizować większe
plany. Dlatego zachęcamy do przygotowywania się do Wielkanocy
wcześniej i z odpowiednim podejściem, ponieważ nasze
tradycyjne święta to już nie tylko babki i mazurki!
Wypieki tradycyjne
Oczywiście, znaczna większość zamawiających decyduje więcej »
Marketing relacji, nazywany także marketingiem partnerskim,
odnosi się, w największym skrócie rzecz ujmując,
do budowania względnie trwałych relacji z klientami. Zatem,
jeśli przyjąć, że termin "budowanie" oznacza nie tylko nawiązanie
relacji, lecz także jej utrzymywanie, rozwijanie i wzbogacanie,
to zyskujemy definicję podejścia, które jest bardzo
szerokie. To po pierwsze. Jest ono, poza tym, głębinowe, ponieważ
trudno uznać, że jest możliwe budowanie trwałych relacji
z konsumentami w sposób powierzchowny. Wszystko to
oznacza, że mamy do czynienia ze złożonym procesem bądź
procesami, które wymagają stałej uwagi oraz bezpośredniej
interakcji z klientami.
Interakcje
Właśnie interakcje stanowią klucz do zrozumienia marketingu
relacji. Oznaczają one bezpośrednie, czasami także
pośrednie, kontakty. Są one inicjowane i podtrzymywane nie
z powodów zapisanej strategii czy narzuconych modeli działania,
lecz z przekonania, które jest związane chęcią dostarczania
nabywcy wartości. Zatem, te dwa składniki: interakcje
oraz głęboko zakorzenione przekonanie o ich potrzebie, przesądzają
o "jakości" marketingu relacji. Czasami nawet wprost
o jego szansie zaistnienia.
Zresztą, marketing relacji, prócz oczywistego ukierunkowania
na klientów, obejmuje również pozostałych uczestników
rynkowej gry, przede wszystkim: dostawców produktów
i usług, podwykonawców, doradców, współpracujące agencje
czy banki. Z każdą z wymienionych grup interesariuszy
prz więcej »
W ielkanoc to najważniejsze święta w tradycji chrześcijańskiej.
To również ważny czas dla każdego
z nas: po długiej zimie przygotowania przedświąteczne wiążą
się z wiosennymi porządkami i zapachami typowych potraw
i wypieków. Od dawna był to czas malowania pisanek, pieczenia
drożdżowych bab, dekorowania mazurków. Słowem
zawsze były to najbardziej radosne i kolorowe święta w ciągu
roku. To dobrze, że świąteczne tradycje są w Polsce żywe.
Cieszmy się z tego i pielęgnujmy zwyczaje, a także przepi więcej » Czytaj za darmo! »
Dla tegorocznych wystawców i odwiedzających
Expo Sweet nie ulega
wątpliwości: targi te są najlepszą imprezą
naszej branży w Polsce. To właśnie
w lutym w Warszawie gromadzą
się najważniejsze firmy, by zaprezentować
swoją ofertę, a bardzo liczna
rzesza cukierników, lodziarzy i piekarzy
właśnie tu szuka nowości i inspiracji
do rozwoju swoich firm.
Jedenasta edycja, która odbyła się w dniach
17-20 lutego, była kolejnym już sukcesem organizacyjnym
i frekwencyjnym, a firmom
przyniosła liczne kontrakty. Nikt nie ma wątpliwości, że jest
to impreza potrzebna i ma ogromny potencjał. Expo Sweet
ma zawsze wyprzedaną powierzchnię na długo przed rozpoczęciem
imprezy. Mimo zmiany w ubiegłym roku lokalizacji,
nadal jest wiele firm, które czekają w kolejce, by móc się tu
wystawić. Zaś tłum kłębiący się codziennie przed
otwarciem targów pokazuje, że dobrze zorganizowane
targi na pewno mają rację bytu. O takim zainteresowaniu
marzą wszyscy organizatorzy imprez
wystawienniczych.Już po raz jedenasty nasza
redakcja rozdała Laury PPiC.
Są to nagrody przyznawane
firmom biorącym udział
w targach Expo Sweet za najciekawsze
nowości lub dające
duże możliwości wykorzystania
produkty zaprezentowane
podczas targów. Wyboru
laureatów dokonała komisja
złożona z członków redakcji.
Trzeciego dnia targów redaktor
naczelna Monika Soszyńska-
Masny wręczyła statuetki.
◀
W kategorii HIT CUKIERNICZY nagrodzono
firmę Barry Callebaut za czekoladę rubinową Ruby,
czyli czwarty rodzaj czekolady, który wyjątkowy smak
i kolor zawdzięcza wyłącznie naturalnym składnikom,
występującym w rubinowych ziarnach kakaowca.
 Od lewej: Monika Soszyńska-Masny (PPiC), Michał Kołodyński
(Graner Inox), Tomasz Wojdyński i Andrea Milan
(Prodotti Stella) i Nina Wójcik (Barry Callebaut).
▶
W kategorii HIT LODZIARSKI statuetkę otrzymała
firma Prodotti Stella za linię produktów do
lodów All Natural Core otrzymywanych specjalną
technol więcej »
Rozmowa z Renatą maRtyną,
ewą DRzewicką i angeliką chwyć.Podczas ostatnich targów Expo Sweet odebrały Panie statuetki
Branżowej Osobowości Roku 2018. Czym dla Pań jest
to wyróżnienie?
Renata Martyna. Bardzo się cieszymy, ale przyznam, że jestem
bardzo zaskoczona, ponieważ myślę, że w porównaniu do
mistrzów ciągle jeszcze niewiele potrafimy. Jesteśmy skromne,
a tu nagle takie wyróżnienie!
Angelika Chwyć. Sama nominacja była dla nas radością.
To jest niesamowite, gdy robi się to, co się kocha i okazuje się,
że branża też to docenia. Powiem szczerze, że nigdy nie myślę
w kategoriach korzyści z tego, co robię. Ta nagroda to taka wisienka
na torcie mojej pracy.
Ewa Drzewicka. Po zaskoczeniu samą nominacją i ogromnej
radości z nagrody najwspanialsze jest to, znalazłyśmy się
wśród największych mistrzów cukiernictwa i że - jak się dowiedziałyśmy
- wchodzimy teraz do kapituły, która w przyszłych
latach będzie wybierać kolejne osobowości. Cieszę się,
że otrzymałyśmy nagrodę właśnie wspólnie, że nas nie podzielono,
chociaż startujemy w konkursach indywidualnie. Z racji
przyjaźni jeździmy na konk więcej »
Rozmowa z Bożenną Sikoń-wojtal
Została Pani pierwszą damą wśród laureatów Polskiej
Osobowości Cukierniczej. Wiadomość o tym, że to właśnie
Pani otrzymała statuetkę, spotkała się z bardzo żywą reakcją
cukierników i sympatyków branży. Posypały się gratulacje.
Co dla Pani oznacza to wyróżnienie?
Jestem bardzo wzruszona i szczęśliwa, a jednocześnie zastanawiam
się, czy ja na to wyróżnienie rzeczywiście zasłużyłam.
W pierwszej edycji konkursu na Osobowość Roku za rok
2010 znalazłam się w czwórce nominowanych, razem z Joanną
Klimas-Profus, Pawłem Małeckim i Leszkiem Truskolawskim.
Startowałam w wielu konkursach i choć zdobywałam
różne nagrody, to ciągle miałam jakiś niedosyt, ponieważ nie
stawałam najwyżej. Statuetka Polskiej Osobowości Cukierniczej
sprawiła mi więc ogromną radość. Jest ona swego rodzaju
podsumowaniem mojej pracy zawodowej, potwierdzeniem,
że to, co robiłam i nadal robię, jest doceniane.
Ma Pani kontakt z wieloma cukiernikami. Jakie rady
dla młodych miałaby Pani, jako osoba doświadczo więcej »
Ostatni dzień targów Expo Sweet tradycyjnie już zdominowany był przez szkoły, w których młodzież
kształci się w zawodzie cukiernika. A wszystko za sprawą największego i najważniejszego
konkursu, który co roku organizowany jest właśnie dla uczniów. Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół
Cukierniczych cieszą się ogromnym zainteresowaniem zarówno młodzieży, jak i nauczycieli oraz
mistrzów szkolących. Udział w nich jest dużym przeżyciem i szansą zaprezentowania swoich umiejętności
nie tylko jurorom, ale również kolegom z innych szkół, a także publiczności targowej.Głównym celem konkursu jest popularyzacja zawodu
cukiernika i wyłonienie najzdolniejszych uczniów,
którzy w przyszłości przyczynią się do rozwoju branży
oraz zachwycą nas swoim zaangażowaniem i fachowością
w zawodzie. Jak co roku przygotowania do
konkursu rozpoczęły się z dużym wyprzedzeniem.
Już latem ubiegłe więcej »
Małgorzata Weber autorka książki "Pomysły i sposoby na dekorowanie tortów"
- na co dzień prowadzi szkolenia w firmie PAN Centrum Słodkiej więcej » Czytaj za darmo! »
Winorośl uprawiana jest w bardzo wielu kantonach
szwajcarskich. Niestety bardzo niewielka ilość
szwajcarskich win trafia za granicę, z tego też powodu
- a także ze względu na wysoką jakość - stanowią
wyjątkowy rarytas. Dlatego, będąc w tym
kraju, na przykład przy okazji wyjazdu na narty,
nie wolno pominąć wyjątkowej okazji, by spróbować
alpejskich win. Jest to o tyle łatwe, że w pobliżu
prawie każdej szwajcarskiej miejscowości, miasta
i miasteczka, zwłaszcza w jej alpejskiej części (ale
nie tylko - o czym świadczyć mogą okolice Zurychu)
znajdziemy jakąś winnicę.
A - Aigle. Otoczone winnicami miasto położone pomiędzy
Alpejskim przedgórzem a jeziorem Genewskim.
Jego główną atrakcją turystyczną jest średniowieczny zamek
Aigle, a w nim Muzeum Wina. 17 muzealnych sal mieści tysiące
ekspo więcej »
Od nowego roku przedsiębiorcy mają trzy możliwości
rozliczania wydatków związanych z eksploatacją
samochodów osobowych:
100% kosztów eksploatacji samochodów firmowych
wprowadzonych do ewidencji środków trwałych
lub użytkowanych na podstawie umowy leasingu
lub wynajmu długoterminowego, pod warunkiem
prowadzenia ewidencji potwierdzającej wykorzystywanie
pojazdu wyłącznie do celów działalności gospodarczej
przedsiębiorcy;
75% kosztów eksploatacji firmowych samochodów
wprowadzonych do ewidencji środków trwałych
lub użytkowanych na podstawie umowy leasingu lub
wynajmu długoterminowego, wykorzystywanych
również do celów prywatnych przedsiębiorcy;
20% kosztów eksploatacji prywatnych samochodów
przedsiębiorców wykorzystywanych również do
celów prowadzonej przez nich działalności gospodarczej.
Ten sposób rozliczeni więcej »
Prowadzimy działalność gospodarczą w formie spółki
cywilnej, w której posiadamy równe udziały (po 50%). Kilka
lat temu jeden ze wspólników wniósł aportem samochód
osobowy, który wprowadziliśmy do ewidencji środków
trwałych. Zamierzamy teraz wycofać ten samochód ze spółki
do majątku osobistego tego wspólnika. Jakie będą skutki
podatkowe takiej operacji w podatku PIT? Jakie będą skutki
podatkowe w podatku PIT w razie późniejszej sprzedaży
tego samochodu przez wspólnika?
Na wstępie należy przypomnieć, że spółka cywilna jest
specyficzną formą prowadzenia działalności gospodarczej.
Nie ma ona osobowości prawnej, zdolności do czynności
prawnych ani też zdolności prawnej. Stroną wszelkich czynności
prawnych zawieranych z zewnętrznymi podmiotami są
wszyscy jej wspólnicy, a nie spółka jako całość.
W odróżnieniu od spółek osobowych prawa handlowego,
spółka cywilna nie posiada też własnego majątku. Mówiąc
więcej »
Jestem wspólnikiem spółki cywilnej. Chciałbym wnieść
do spółki samochód osobowy tak, aby można było rozliczać
koszty jego eksploatacji, a także odpisy amortyzacyjne. Jak
najkorzystniej można to zrobić? Samochód jest moją prywatną
własnością i nigdy nie był używany w ramach działalności
gospodarczej.
Aby spółka mogła zaliczać w koszty odpisy amortyzacyjne od
samochodu, musi on stać się jej majątkiem (poprawnie: majątkiem
wspólnym wspólników). Nastąpić więc musi przeniesienie
własności samochodu ze wspólnika na spółkę. Można to uczynić
na trzy sposoby. Samochód można wnieść do spółki aportem,
można go też spółce sprzedać lub darować. Sprzedaż i darowizna
budzą jednak liczne kontrowersje*), dlatego wydaje się, że najrozsądniejszym
rozwiązaniem jest wniesienie samochodu aportem.
Poniżej przedsta więcej » Czytaj za darmo! »