Miesięcznik ISSN 0137-2645, e-ISSN 2449-9552 - rok powstania: 1957
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)
Polska jest szóstym producentem żywności w Unii Europejskiej. To motywuje
do podejmowania wspólnych działań w celu zapewnienia jakości i bezpieczeństwa
żywności, jak również identyfikacji i monitorowania kluczowych aspektów środowiskowych
w całym łańcuchu żywnościowym, wpływających na zmianę klimatu
oraz nadmierne zużycie wody.
Woda bezpośrednio wpływa na bezpieczeństwo żywności. Przepisy dotyczące
bezpieczeństwa żywności obejmują wymóg odpowiedniego zaopatrzenia w wodę
pitną do wykorzystania w produkcji żywności. Racjonalne gospodarowanie wodą
jest poważnym problemem, z którym w przyszłości będzie musiał zmierzyć się
cały przemysł spożywczy. Podejmowanie działań prowadzących do zmniejszenia
zużycia wody w procesach produkcyjnych żywności jest zatem ze wszech miar
bardzo ważne i konieczne.
Przepisy obowiązujące w zakresie bezpieczeństwa żywności obejmują wymagania
dotyczące odpowiedniego zaopatrzenia w wodę pitną do wykorzystania
w produkcji żywności. Z tego powodu przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego,
aby zapewnić jakość i bezpieczeństwo wytwarzanych produktów, powinny stosować
normy i przestrzegać obowiązujące prawo, a także brać pod uwagę źródło,
uzdatnianie i zamierzone wykorzystanie wody w produkcji żywności oraz szukać
sposobów jej oszczędzania na wszystkich etapach produkcji rolno-spożywczej.
Zasoby wodne, a potrzeby żywieniowe człowieka
W ciągu najbliższych kilkudziesięciu lat może wystąpić niedobór wody dotyczący
dwóch trzecich ludności świata [1, 11]. Sytuację obecną wraz z prognozami
dotyczącymi zapotrzebowania na wodę na świecie przedstawiono na rysunku
1. Światowy Instytut Zasobów (World Resources Institute) w Waszyngtonie
przeanalizował sytuację w 167 krajach ustalając, że w 2040 r. 33 państwa będą
miały potężne problemy z wodą. Szacuje się, że prawie miliard ludzi doświadczy
bezwzględnego niedoboru wody (poniżej 500 m3 na osobę na rok) jeszcze przed
2025 r. [7]. Na rysunku 2 zaprezentowano zasoby wody pitnej w Eu więcej »
Wody podziemne, możliwości zmniejszenia rocznych opłat
za usługi wodne.Powszechność opłat za usługi wodne
Nowe "Prawo wodne" obowiązuje od 1 stycznia br. i zostało wprowadzone
ustawą z dnia 20 lipca 2017 r. (Dz.U. poz.1566). W ustawie wprowadza się istotne
zmiany w dotychczasowym systemie gospodarowania wodami w Polsce. Jedną
z zasadniczych różnic jest powszechność i nieuchronność opłat za usługi wodne oraz
zasada zwrotu kosztów za usługi wodne. Wprowadzenie takiej zasady ma skutkować
stworzeniem w naszym kraju efektywnego i skutecznego systemu finansowania
całej gospodarki wodnej. Zatem pobieranie wód ze środowiska i ich odprowadzanie
wiąże się, dla korzystającego ze środowiska, z opłatami. Całością gospodarki wodnej
na terenie kraju zarządza Państwowe Gospodarstwo Wodne "Wody Polskie".
Wprowadzony w prawie wodnym katalog usług wodnych obejmuje praktycznie
wszystkie podmioty, które mogą korzystać z wód w sposób szczególny. Zgodnie
z postanowieniami nowego prawa wodnego, opłaty za usługi wodne wynikają z dwóch
składowych:
zz opłaty stałej za potencjalną możliwość poboru wód ze środowiska lub odprowadzenia
do środowiska wód,
zz opłaty zmiennej za rzeczywiste korzystanie z wód.
Wody podziemne, na których autor artykułu się skupił, a z których korzystają
głównie zakłady spożywcze, podlegają takim samym regułom opłat. Wody powierzchniowe
stanowią mały procent wykorzystania w zakładach spożywczych.
Jakość wody w przemyśle spożywczym
Jakość wody w przemyśle spożywczym więcej »
Organizatorzy i inicjatorzy, odbywającej się od 10 lat konferencji
dla branży soków zagęszczonych, Adam Siekacz z firmy DSM,
Mariusz Kowalczyk (Fructopol) i Daniel Olszewski (Flottweg),
zmienili w tym roku koncepcję i powierzyli organizację tego
spotkania firmie Bikotech, prowadzonej przez Aleksandrę
Wojnarowską. Firmy te zostały partnerami konferencji. Miejsce
spotkania - hotel Sielanka w Warce pozostało to samo.
Frekwencja była duża - przybyło prawie 110 osób.
Konferencja odbyła się w dniach 25-26 kwietnia br. i obejmowała trzy panele
z prezentacjami, panel dyskusyjny i wiosenne warsztaty przetwórców owoców.
Panel I dotyczył surowca dla przetwórstwa oraz szans i zagrożeń funkcjonowania
grup producenckich. Podsum więcej »
Najważniejszym dorocznym wydarzeniem branży sokowniczej w Polsce jest
międzynarodowe sympozjum organizowane przez Stowarzyszenie Krajowa Unia
Producentów Soków, które w tym roku odbyło się w dniach 23-25 maja. Miejscem
obrad był hotel Double Tree by Hilton w Łodzi. Odbyło się ono pod honorowym
patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztofa Jurgiela. XXI Sympozjum
zostało zorganizowane w roku Jubileuszu 25-lecia Stowarzyszenia.
Tematem przewodnim była "Strategia branży sokowniczej w zmieniających się
warunkach rynkowych". Wśród ponad 230 uczestników (rekord frekwencji na
sympozjach KUPS) byli zarówno reprezentanci przemysłu, jak i ośrodków naukowych,
przedstawiciele dostawców surowców i materiałów pomocniczych, wyposażenia
zakładów, handlu, opakowań i usług dla sokownictwa oraz mediów. Przybyli także
goście zagraniczni z 14 krajów: Austrii, Niemiec, Turcji, Ukrainy, Szwajcarii, Holandii,
Francji, Belgii, Rosji, Włoch, Wielkiej Brytanii, Czech, Szwecji i Brazylii.Formuła Sympozjum obejmowała 24 prelekcje
zgrupowane w 2 bloki tematyczne oraz warsztaty, a także
2 panele dyskusyjne. Wśród prelegentów byli naukowcy
z polskich ośrodków naukowych: IERiGŻ - PIB,
IBPRS, Instytutu Ogrodnictwa, IŻŻ, SGGW, SWPS
Uniwersytetu Humanistycznospołecznego, Uniwersytetu
Medycznego w Łodzi i Warszawskiego Uniwersytetu
Medycznego, jak i stowarzyszeń zagranicznych:
Europejskiego Stowarzyszenia Soków Owocowych
(AIJN) oraz Brazylijskiego Stowarzyszenia Eksporterów
Cytrusów CitrusBR. Swe nowości zaprezentowali także
przedstawiciele firm dostawczych, a firmy badające
rynek przedstawiły analizy
rynku soków w Polsce i za
granicą.
Prezes KUPS Julian
Pawlak otwierając Sympozjum,
przypadające
w roku Jubileuszu 25-lecia
działalności KUPS (wcześniej
pod nazwą KUPSiNB)
wyraził nadzieję, że doroczne
spotkanie pozwoli
przedyskutować najważniejsze problemy branży oraz
wskazać możliwe kierunki dalszego rozwoju. Prezes
podkreślił pozycję polskiej branż więcej » Czytaj za darmo! »
W tym roku przypada 25 lat działalności
Stowarzyszenia KUPS - obchody tego Jubileuszu odbyły
się podczas uroczystej kolacji, która miała miejsce
w Sali Kinematografii PWSF w Łodzi, połączonej
z Hotelem Double Tree by Hilton.
Z tej okazji Zarząd KUPS wręczył dowody uznania
i podziękowania za długoletnią, nawet 25-letnią aktywność
i wspieranie Stowarzyszenia w postaci Statuetek
i dyplomów następującym osobom i instytucjom: dr. hab.
Januszowi Berdowskiemu, prof. UE; firmie Tymbark
(statuetkę odebrali Prezes Magdalena Rohde-Krempa
i Prezes Kazimierz Kujawa); firmie Tetra Pak (statuetkę
odebrał dr Mariusz Goca); prof. dr. hab. Witoldowi
Pło więcej » Czytaj za darmo! »
Doroczna konferencja sadownicza, która odbywa się w Centrum
Kongresowym Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, miała
miejsce 22 marca br. Inicjatorem tych konferencji był prof. dr
hab. Eberhard Makosz, wizjoner i mistrz polskiego sadownictwa.
Organizatorami są: Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych
(TRSK), Związek Sadowników RP, Krajowy Związek Grup
Przetwórców Owoców i Warzyw, Uniwersytet Przyrodniczy
w Lublinie oraz Urząd Marszałkowski Lublin.Uczestników konferencji powitał rektor UP w Lublinie prof. Zygmunt Litwińczuk,
podkreślając, że sadownictwo to znacząca branża polskiego rolnictwa. Konferencję
otworzył Tomasz Lipa, prezes TRSK, a jednocześnie pracownik UP w Lublinie,
który wymienił najistotniejsze obecnie problemy dla polskiego sadownictwa: rosnąca
konkurencja, trudności ze sprzedażą owoców po wprowadzeniu embarga przez
Rosję, wzrost kosztów produkcji, brak siły roboczej, zmniejszające się spożycie
jabłek w kraju, rosnące wymagania jakościowe, w tym duża presja na ograniczanie
użycia środków ochrony roślin i ich pozostałości w owocach oraz problem pozyskania
wysokiej jakości jabłek, nadających się do sprzedaży na międzynarodowym
rynku. Są już przykłady produkcji jabłek o wysokiej jakości, jak stworzona na
Lubelszczyźnie marka LubApple, ale potrzebne są znaczne środki na promocję takich
jabłek w Polsce (by zwiększyć malejącą konsumpcję) i za granicą.
W toku konferencji prelegenci przedstawiali swoje koncepcje rozwiązywania
problemów branży.Wpr więcej »
Firmy Cid Lines i Salmon Hygiene Polska
po raz kolejny zorganizowały szkolenie
branżowe dla przedstawicieli branż:
przetwórstwa owocowo-warzywnego
oraz napojowej. Szkolenie odbyło się
w dn. 1-3 marca w centralnej części kraju,
w Radziejowicach. Współorganizatorami
były firmy: Merck, PHUO Clevro Robert
Klemba oraz Foodjobs. W szkoleniu udział
wzięło ok. 100 przedstawicieli zakładów
przetwórstwa owocowo-warzywnego,
mroźni oraz produkujących wody i napoje.
Adresatami szkolenia byli właściciele, dyrektorzy
i kierownicy działów jakości oraz inne osoby odpowiedzialne
za wyniki jakościowe w zakładach przemysłu
spożywczego. Firmy Cid Lines i Salmon Hygiene
Polska już od kilku lat organizują takie szkolenia dla
przemysłu spożywczego. Ich wysoki poziom merytoryczny
zapewnia współpraca organizatorów w tym
zakresie z jednostką ceryfikującą - Tüv Nord Polska.
Współpraca ta sprawdza się znakomicie, a szkolenia
z roku na rok cieszą się coraz większym zainteresowaniem
uczestników, co św więcej »
Rozporządzenie 1169/2011 miało być
rewolucją w znakowaniu żywności.
I rzeczywiście, dla wielu producentów
było - wymagało od nich nie tyle liftingu,
ile gruntownej zmiany opakowań. Dziś
możemy jednak stwierdzić z dużym
prawdopodobieństwem, że nowe przepisy
spełniły swoje podstawowe cele -
zwiększyły świadomość konsumentów.
A to oznacza, że nauczyli się oni czytać
między wierszami.
Ujawnianie marketingowych trików
Konsumenci stają się coraz bardziej sceptyczni.
Częściej sprawdzają informacje przekazywane na opakowaniach,
porównują (do czego zachęcają ich ogólnopolskie
kampanie) dane o wartości odżywczej i uczą
się wyciągać wnioski. Trend ten, w dobie mody na
zdrowe żywienie oraz różnego rodzaju diety wykluczające,
z pewnością będzie się nasilać. Zresztą już teraz
niektórzy producenci sprytnie wykorzystują go w kampaniach
reklamowych.
W zeszłym roku na rynek weszła zdrowa przekąska
w postaci musu. Producent zaproponował konsumentom
zabawę w "odkrywanie ukrytego" - w ramach konkursu
na Instagramie poprosił, aby zamieścili swoje zdjęcia
z kartkami, na których wypiszą, co ich denerwuje w produktach
spożywczych. Chodziło o wypunktowanie zabiegów
marketingowych, które może ni więcej » Czytaj za darmo! »
Ogólne zasady znakowania produktów spożywczych zostały określone przez
Komisję Kodeksu Żywnościowego WHO [4], ale w ramach tych zasad na świecie
stosuje się aż 158 różnych systemów znakowania produktów żywnościowych [13].
Brak jest systemu, który mógłby zyskać powszechną akceptację.
Analizując systemy znakowania żywności, należy zastanowić się, kto je opracowuje
i kto oraz w jakim wymiarze przyczynia się do ich ostatecznego kształtu.
W części pierwszej niniejszego cyklu opisano systemy znakowania żywności w USA,
Europie i Australii, wskazując na różnice podejścia w ich opracowaniu.
W Zjednoczonym Królestwie kluczową rolę odgrywa Urząd ds. Bezpieczeństwa
Żywności (Food Safety Authority - FSA) przy współpracy z kilkoma innymi instytucjami
państwowymi. W przypadku Stanów Zjednoczonych jest to Urząd ds.
Żywności i Leków (Food and Drug Administration - FDA). FDA zmienia swoje przepisy
dotyczące etykietowania środków spożywczych i suplementów diety w celu
dostarczenia informacji żywieniowych - etykieta ma bowiem zachęcić konsumentów
do stosowania zdrowych praktyk żywieniowych, tak aby przeciwdziałać występowaniu
chorób przewlekłych, dietozależnych. Jedną z reguł jest to, aby na etykiecie
pojawiały się zaktualizowane informacje na temat składników odżywczych,
które są wymagane bądź dozwolone do zadeklarowania, z uwzględnieniem referencyjnych
wartości spożycia1. Należy podkreślić fakt, że FDA nie ogranicza się jedynie
do informacji o kaloryczności, zawartości tłuszczu (w tym kwasów tłuszczowych
nasyconych), cukru (w tym cukru dodanego) i soli, ale uwzględnia także najbardziej
deficytowe składniki w żywieniu, jakimi są witamina D, wapń, żelazo i potas.
Obowiązkowo musi być również podawana zawartość błonnika - zalecana ilość
dziennego spożycia (DV) to ok. 28 g. Według przyjętych przez FDA zasad nie dopuszcza
się do manipulowania wielkością spożywanej porcji. Podobne zasady
obowiązują również w Kanadzie [10].
W Unii Europejskiej kluczową ro więcej »
itp.
Źródło: Na podstawie danych GUS
Rys. 1. Spożycie owoców i ich przetworów w ekwiwalencie owoców świeżych (na podstawie
bilansu) i w gospodarstwach domowych (wg budżetów gospodarstw domowych)
Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny  5-6/2018
rynek
30
mi - głównie bananami, których spożycie rosło o 4,8% średniorocznie, a następnie
"owocami pozostałymi" (o 4,0%) oraz owocami cytrusowymi (o 1,2%).
W strukturze konsumpcji owoców i ich przetworów w 2016 r. wobec poprzedniego
roku zwiększył się udział bananów (o 1,3 pkt. proc.), owoców pozostałych
(o 0,9 pkt. proc.), przetworów owocowych (o 0,5 pkt. proc.) oraz owoców cytrusowych
(o 0,4 pkt. proc.). Udział mrożonek nie zmienił się i wyniósł 0,3%. Obniżył
się natomiast udział owoców jagodowych (o 1,4 pkt. proc.), jabłek (o 1,2 pkt. proc.),
owoców pestkowych (o 0,2 pkt. proc.) i łączny udział orzechów, nasion, pestek
jadalnych i suszy (o 0,1 pkt. proc.).
W latach 2007-2009 w strukturze konsumpcji owoców i ich przetworów dominowały
jabłka (36,3% udziału w spożyciu), a owoce cytrusowe i banany stanowiły
łącznie 27,1%. W latach 2013-2015 zrównał się w konsumpcji udział jabłek
(32,0%) oraz łącznie owoców cytrusowych i bananów (32,0%). Jabłka, banany
i owoce cytrusowe w omawianych latach stanowiły niezmiennie ok. 64-66% udziału
w spożyciu owoców i ich przetworów w gospodarstwach domowych. Zmiany
struktury spożycia owoców w kierunku większego udziału owoców południowych
zbliżają nasz kraj do modelu konsumpcji w Europie Zachodniej.
Spożycie warzyw i ich przetworów w Polsce wg bilansu GUS (w ekwiwalencie
produktów świeżych) w latach 2007-2016 wynosiło 107,9 kg/mieszkańca
i zmniejszało się w tych latach o 1,33% średniorocznie, tj. o 0,43 kg. Spożycie
warzyw w ostatniej dekadzie w naszym kraju było więc mnie więcej »
Anuga FoodTec, odbywające się raz na 3 lata, targi dla dostawców
do przemysłu żywności i napojów były rekordowe. W Kolonii
w dn. 20-23 marca swoje urządzenia i rozwiązania dla przemysłu
spożywczego prezentowało o 13 proc. więcej wystawców,
a targi odwiedziło 11 proc. więcej gości, w tym także z Polski,
niż podczas poprzedniej edycji.
Tegoroczna edycja targów Anuga FoodTec zgromadziła 1657 dostaw więcej » Czytaj za darmo! »
W Pałacu Czartoryskich, w Sali Kongresowej Instytutu Uprawy,
Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowego Instytutu Badawczego
(IUNG - PIB) w Puławach odbyła się 9 marca 2018 r.
konferencja naukowa pt: "Innowacyjne rozwiązania wspierające
produkcję chmielu zgodnie z zasadami integrowanej ochrony
roślin".
Otwarcia konferencji i powitania gości dokonał prof. dr hab. Stanisław
Krasowicz - z-ca dyrektora ds. naukowych Instytutu. W swoim wystąpieniu
przypomniał, że wzmocnienie innowacyjności i konkurencyjności rolnictwa
z uwzględnieniem ochrony i racjonalnego wykorzystania rolniczej przestrzeni produkcyjnej
jest jednym z założeń Programu Wieloletniego pn. "Wspieranie działań
w zakresie ochrony i racjonalnego wykorzystania przestrzeni produkcyjnej w Polsce
oraz kształtowania jakości surowców roślinnych na lata 2016-2020". Program
ten jest realizowany przez IUNG - PIB, a jego obszerny zakres tematyczny uwzględnia
również prace związane z produkcją chmielu. Są one realizowane w ramach
zadania 2.5 pt: Wykorzystanie wyników badań naukowych i prac hodowlanych
do doskonalenia odmian i technologii produkcji chmielu i tytoniu zgodnie z zasadami
integrowanej ochrony roślin więcej »
O wpływie branży na polską gospodarkę i stojących przed sektorem wyzwaniach
ekonomicznych i społecznych dyskutowali uczestnicy II Kongresu Pracowników Branży
Piwowarskiej.19,4 mld złotych to wielkość wkładu branży piwowarskiej
w gospodarkę narodową, czyli tzw. wartość dodana.
Tyle według analiz przedstawionych w raporcie Deloitte
Polska przemysł piwowarski wniósł do polskiego PKB
w 2017 roku. Ubiegły rok to również blisko 10 tysięcy
osób zatrudnionych bezpośrednio w branży, a biorąc
pod uwagę zatrudnienie pośrednie, to łącznie 157,5 tys.
miejsc pracy. Dla utrzymania wartości dodanej na takim
poziomie i zachowania miejsc pracy w sektorze
potrzebne jest stabilne i przewidywalne otoczenie
regulacyjne.
7 czerwca br. odbył się II Kongres Pracowników Branży Piwowarskiej
zorganizowany przez Związek Pracodawców Przemysłu
Piwowarskiego - Browary Polskie i Stowarzyszenie Regionalnych
Browarów Polskich, przy udziale partnera społecznego NSZZ
"Solidarność" Przemysłu Spoż więcej »
Chyba wszyscy wielbiciele piwa znają sławne, choć nie
przez wszystkich akceptowane, prawo Reinheitsgebot
(Prawo Czystości). Lecz to nie ono jako pierwsze wpłynęło
na poprawę jego jakości.
Piwo to najczęściej spożywany na świecie napój alkoholowy, a zarazem trzeci
wśród wszystkich, po wodzie i herbacie. Jest jednocześnie niewątpliwie najstarszym
alkoholem. Jego początki sięgają najprawdopodobniej początków osadnictwa, czyli
ponad kilku czy nawet kilkunastu tysięcy lat p.n.e. Jedno jest pewne: najpierw był chleb,
a dopiero potem piwo.
Najnowsze odkrycia jakich dokonano w północnych Chinach, w prowincji Henan,
świadczą, że piwo może mieć ponad 9000 lat. Odkryto tam gliniane naczynia wypełnione
śladami sfermentowanego ryżu, miodu z dodatkiem soku owocowego.
Do niedawna najstarsze zachowane dokumenty świadczące o produkcji piwa
odkryto pod postacią glinianych tabliczek, pochodzących z Mezopotamii za cywilizacji
Sumerów, czyli powstały około 4000 lat p.n.e. To właśnie tu narodziło się pojęcie deputatu
piwnego - prawnego ekwiwalentu pieniężnego. To tu pracującemu należały się
prawnie 2, a urzędnikom i kapłanom - 3 litry piwa dziennie.
Kolejną kulturą, która zajmowała się piwowarstwem, byli Babilończycy. Znano tu
19 rodzajów piwa. W XVIII w. p.n.e. zredagowano i spisano zbiór praw, który zawierał
pierwsze znane nam przepisy regulujące branżę piwną. Ten znany powszechnie, restrykcyjny
i kontrowersyjny, kodeks Hammurabiego poświęcał piwowarstwu "aż"
4 paragrafy (z łącznej liczby 282):
zz § 108. Jeśli oberżystka jako zapłatę za piwo zboża nie przyjęła, (lecz) według
odważnika (zbyt) dużego srebro przyjęła, bądź równowartość piwa względem
wartości zboża obniżyła (i) oberżystce tej udowodni się to, do wody wrzuci się ją.
zz § 109. Jeśli oberżystka, w domu której przestępcy zebrali się, przestępców
tych nie pojmała oraz do pałacu nie doprowadziła, oberżystka ta zostanie zabita.
zz § 110. Jeśli (kapłanka) naditum (lub) (arcykapłanka) entum, któ więcej »
min.
43
mleczarstwo
Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny  5-6/2018
gurcie kontrolnym, 57% w jogurtach nr 1 i 3 oraz 59% w jogurcie nr 2. Jogurt
kontrolny wykazywał największą zawartość antocyjanów podczas całego okresu
przechowywania. Zawartość antocyjanów w jogurtach nr 1 i nr 3 kształtowała się
na podobnym poziomie - analiza statystyczna zaliczyła te dwa rodzaje jogurtów
do jednej grupy homogennej. Natomiast jogurt nr 2 charakteryzował się najmniejszą
zawartością barwników antocyjanowych podczas całego okresu przechowywania.
W badaniach Ścibisz i wsp. [12] również wykazano istotny wpływ kultur bakterii
jogurtowych na zawartość antocyjanów w jogurtach borówkowych. Jednakże
dokładny mechanizm wpływu bakterii fermentacji mlekowej na barwniki antocyjanowe,
obecne w produktach mleczarskich takich jak jogurty, nie jest jeszcze do
Rys. 1. Zmiany w zawartości antocyjanów ogółem podczas przechowywania jogurtów
borówkowych
Rys. 2. Zmiany w wartościach pH jogurtów borówkowych podczas przechowywania
końca poznany. Prawdopodobnie jedną z przyczyn degradacji barwników antocyjanowych
w jogurtach mogą być różne produkty metabolizmu bakterii fermentacji
mlekowej [12,13]. Jednym z takich produktów może być nadtlenek wodoru produkowany
m.in. przez bakterie z rodzaju Lactobacillus [2]. Ruenroengklin i wsp. [11]
wykazali wpływ nadtlenku wodoru na barwniki antocyjanowe wyizolowane z owoców
liczi. Okazało się, że nadtlenek wodoru powodował degradację antocyjanów,
a im było go więcej, tym większy odnotowywano stopień degradacji antocyjanów.
Ozkan [8] zbadał wpływ różnych stężeń nadtlenku wodoru na zawartość antocyjanów
w sokach wiśniowych i udowodnił, że obecność nadtlenku wodoru w środowisku
może skutkować degradacją antocyjanów. Jeszcze inną z możliwych dróg
oddziaływania mikroorganizmów na cząsteczki antocyjanów jest wytwarz więcej »
ALKO HOLE
Sprzedaż wina i alkoholu Louis Vuitton Moët Hennessy wzrosła o 10%
w I kw. br.
Konglomerat luksusowych towarów Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH), którego
marki obejmują Moët & Chandon, Dom Perignon i Krug, odnotował silny początek roku
finansowego, w którym sprzedaż organiczna wzrosła o 13% w pierwszym kwartale, a jej
wina i napoje spirytusowe osiągnęły 10% wzrostu. Ogólnie rzecz biorąc, LVMH odnotowało
przychody w wysokości 10,9 mld EUR. Wszystkie sektory działalności odnotowały
wzrost, jednak sprzedaż wina i napojów spirytusowych spadła, co mimo wszystko dało
wzrost organiczny o 10% wg wahań kursów walut. Jedynie sprzedaż szampana wzrosła
o 1% w stosunku do tego samego okresu roku ubiegłego. W styczniu LVMH ogłosiło w swoich
całorocznych wynikach na 2017 r., że jego wina i napoje spirytusowe osiągnęły gwałtowny
wzrost dzięki rynkowi USA i odbudowie rynku w Chinach. W sumie w 2017 r.
grupa odnotowała dochody w wysokości 42,6 mld EUR, co oznacza wzrost o 13% w stosunku
do 2016 r. Dochody z kategorii win i alkoholi między 2016 r. a 2017 r. wzrosły
o 5% - z więcej » Czytaj za darmo! »
FIRMY
Frutarom koncentruje się na współpracy ze start-upami
Izraelska firma Frutarom otworzyła FoodNxt - innowacyjne laboratorium ukierunkowane
na start-upy z branży spożywczej, będące częścią szerokiego dążenia do zapewnienia
rozwoju firmy dzięki współpracy w branży. Start-upy wybrane do przyłączenia się do
FoodNxt otrzymają do 85% zatwierdzonych wydatków na badania i rozwój, do wysokości
1 mln NIS w celu uzyskania potwierdzenia koncepcji. Laboratorium FoodNxt pomoże
wybranym start-upom sformułować swoje produkty, by spełniały wszystkie międzynarodowe
regulacje, opracować strategię patentową, plany biznesowe i przetestować rynek.
P&G odkupiła dział zdrowia konsumenckiego KGaA od Merck
Amerykańska grupa Procter & Gamble kupiła firmę Merck KGaA zajmującą się zdrowiem
konsumentów (produkty OTC) za 3,4 mld EUR. P&G poinformowała, że przejęcie
poszerzy portfel produktów OTC, które w ciągu ostatnich dwóch lat odnotowały wzrost
sprzedaży o około 6%, a także pozwoli na większą ekspansję na rynki Ameryki Łacińskiej
i Azji. Globalny rynek produktów OTC pod względem wartości detalicznej wart więcej » Czytaj za darmo! »
LIDER INNOWACJI
Napoje zawierające aloe vera i nata de coco są na naszym rynku dobrze znane, ale
nadajemy im nową formę.
Od wieków aloes jest znany ze swoich prozdrowotnych właściwości. Pomaga w gojeniu
się oparzeń, wzmacnia odporność, pomaga obniżyć poziom cukru. Ponadto aloes
przyspiesza metabolizm i jest pomocny w odchudzaniu. Sok z aloesu silnie stymuluje
układ immunologiczny człowieka, co oznacza, że organizm sam zaczyna zwalczać chorobę.
Proponujemy bogaty zestaw preparatów na bazie aloesu, które znajdują się w naszym
portfolio. Pragniemy zwrócić uwagę na preparat aloesu z mango - połączenie aloesu
i mango daje bardzo ciekawe doznania smakowe. Mamy też w naszym portfolio warianty:
aloes z pomarańczą, aloes z białym winogronem, cytryną, jabłkiem, limonką, a niedawno
do oferty dołączyły: aloes z mandarynką, marakują, acai, jagodą, żurawiną.
Jedną z ciekawszych koncepcji w ramach kategorii napojów z cząsteczkami jest
nata de coco (po hiszpańsku - śmietanka kokosowa). Jest to galaretowata, sprężysta
substancja rodem z Filipin, gdzie więcej » Czytaj za darmo! »
Parlament Europejski zatwierdził prawo zmierzające do redukcji
odpadów w UE
Parlament Europejski zatwierdził legislację zmierzającą do redukcji odpadów w Unii
Europejskiej. Ma ona doprowadzić do gospodarki w obiegu zamkniętym w UE.
Gospodarka w obiegu zamkniętym (ang. circular economy) - to koncepcja zakładająca
minimalizację wpływu na środowisko produktów wytwarzanych poprzez taki
dobór składników i projektowanie, który umożliwi ich powtórne wykorzystanie. Z gospodarką
w obiegu zamkniętym wiąże się także pojęcie cradle-to-cradle. Jest to sposób
projektowania i produkcji przedmiotów zgodnie z koncepcją zrównoważonego rozwoju
tak, by po zakończeniu ich użytkowania można je było włączyć do ponownego obiegu.
Nowa legislacja ma zapewnić, aby opakowania mogły być używane ponownie tak długo,
jak to możliwe w celu zmniejszenia zanieczyszczenia środowiska naturalnego. Cele
określone w tej legislacji to: zredukowanie odpadów żywnościowych o 50% do 2030 r.,
recykling odpadów miejskich w wysokości 5% do 2035 r. oraz recykling materiałów
opa więcej » Czytaj za darmo! »