• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121782 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • Przemysł Spożywczy i Gastronomia
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • Zeszyt 2018-5-6

PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY

Miesięcznik ISSN 0137-2645, e-ISSN 2449-9552 - rok powstania: 1957
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)

Zeszyt 2018-5-6


 
 kup! (PDF) - 33.21 zł »  

 
  Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma
 kup! - 12h za 73.80 zł » 
 kup! -   4h za 43.05 zł » 
 kup! -   1h za 24.60 zł » 

Woda w przemyśle rolno-spożywczym DOI:10.15199/64.2018.5-6.1
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska Urszula Stęplewska Elżbieta Polak 
Polska jest szóstym producentem żywności w Unii Europejskiej. To motywuje do podejmowania wspólnych działań w celu zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności, jak również identyfikacji i monitorowania kluczowych aspektów środowiskowych w całym łańcuchu żywnościowym, wpływających na zmianę klimatu oraz nadmierne zużycie wody. Woda bezpośrednio wpływa na bezpieczeństwo żywności. Przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności obejmują wymóg odpowiedniego zaopatrzenia w wodę pitną do wykorzystania w produkcji żywności. Racjonalne gospodarowanie wodą jest poważnym problemem, z którym w przyszłości będzie musiał zmierzyć się cały przemysł spożywczy. Podejmowanie działań prowadzących do zmniejszenia zużycia wody w procesach produkcyjnych żywności jest zatem ze wszech miar bardzo ważne i konieczne. Przepisy obowiązujące w zakresie bezpieczeństwa żywności obejmują wymagania dotyczące odpowiedniego zaopatrzenia w wodę pitną do wykorzystania w produkcji żywności. Z tego powodu przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego, aby zapewnić jakość i bezpieczeństwo wytwarzanych produktów, powinny stosować normy i przestrzegać obowiązujące prawo, a także brać pod uwagę źródło, uzdatnianie i zamierzone wykorzystanie wody w produkcji żywności oraz szukać sposobów jej oszczędzania na wszystkich etapach produkcji rolno-spożywczej. Zasoby wodne, a potrzeby żywieniowe człowieka W ciągu najbliższych kilkudziesięciu lat może wystąpić niedobór wody dotyczący dwóch trzecich ludności świata [1, 11]. Sytuację obecną wraz z prognozami dotyczącymi zapotrzebowania na wodę na świecie przedstawiono na rysunku 1. Światowy Instytut Zasobów (World Resources Institute) w Waszyngtonie przeanalizował sytuację w 167 krajach ustalając, że w 2040 r. 33 państwa będą miały potężne problemy z wodą. Szacuje się, że prawie miliard ludzi doświadczy bezwzględnego niedoboru wody (poniżej 500 m3 na osobę na rok) jeszcze przed 2025 r. [7]. Na rysunku 2 zaprezentowano zasoby wody pitnej w Eu więcej »
 
  kup!  
Nowe Prawo Wodne - jak mniej stracić na zmianach
Jan Marjanowski 
Wody podziemne, możliwości zmniejszenia rocznych opłat za usługi wodne.Powszechność opłat za usługi wodne Nowe "Prawo wodne" obowiązuje od 1 stycznia br. i zostało wprowadzone ustawą z dnia 20 lipca 2017 r. (Dz.U. poz.1566). W ustawie wprowadza się istotne zmiany w dotychczasowym systemie gospodarowania wodami w Polsce. Jedną z zasadniczych różnic jest powszechność i nieuchronność opłat za usługi wodne oraz zasada zwrotu kosztów za usługi wodne. Wprowadzenie takiej zasady ma skutkować stworzeniem w naszym kraju efektywnego i skutecznego systemu finansowania całej gospodarki wodnej. Zatem pobieranie wód ze środowiska i ich odprowadzanie wiąże się, dla korzystającego ze środowiska, z opłatami. Całością gospodarki wodnej na terenie kraju zarządza Państwowe Gospodarstwo Wodne "Wody Polskie". Wprowadzony w prawie wodnym katalog usług wodnych obejmuje praktycznie wszystkie podmioty, które mogą korzystać z wód w sposób szczególny. Zgodnie z postanowieniami nowego prawa wodnego, opłaty za usługi wodne wynikają z dwóch składowych: zz opłaty stałej za potencjalną możliwość poboru wód ze środowiska lub odprowadzenia do środowiska wód, zz opłaty zmiennej za rzeczywiste korzystanie z wód. Wody podziemne, na których autor artykułu się skupił, a z których korzystają głównie zakłady spożywcze, podlegają takim samym regułom opłat. Wody powierzchniowe stanowią mały procent wykorzystania w zakładach spożywczych. Jakość wody w przemyśle spożywczym Jakość wody w przemyśle spożywczym więcej »
 
  kup!  
Polskie jabłko - XI konferencja naukowo-techniczna w Warce
Organizatorzy i inicjatorzy, odbywającej się od 10 lat konferencji dla branży soków zagęszczonych, Adam Siekacz z firmy DSM, Mariusz Kowalczyk (Fructopol) i Daniel Olszewski (Flottweg), zmienili w tym roku koncepcję i powierzyli organizację tego spotkania firmie Bikotech, prowadzonej przez Aleksandrę Wojnarowską. Firmy te zostały partnerami konferencji. Miejsce spotkania - hotel Sielanka w Warce pozostało to samo. Frekwencja była duża - przybyło prawie 110 osób. Konferencja odbyła się w dniach 25-26 kwietnia br. i obejmowała trzy panele z prezentacjami, panel dyskusyjny i wiosenne warsztaty przetwórców owoców. Panel I dotyczył surowca dla przetwórstwa oraz szans i zagrożeń funkcjonowania grup producenckich. Podsum więcej »
 
  kup!  
XXI Sympozjum Krajowej Unii Producentów Soków Jubileusz 25-lecia działalności KUPS
Maria Joanna Przegalińska 
Najważniejszym dorocznym wydarzeniem branży sokowniczej w Polsce jest międzynarodowe sympozjum organizowane przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków, które w tym roku odbyło się w dniach 23-25 maja. Miejscem obrad był hotel Double Tree by Hilton w Łodzi. Odbyło się ono pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztofa Jurgiela. XXI Sympozjum zostało zorganizowane w roku Jubileuszu 25-lecia Stowarzyszenia. Tematem przewodnim była "Strategia branży sokowniczej w zmieniających się warunkach rynkowych". Wśród ponad 230 uczestników (rekord frekwencji na sympozjach KUPS) byli zarówno reprezentanci przemysłu, jak i ośrodków naukowych, przedstawiciele dostawców surowców i materiałów pomocniczych, wyposażenia zakładów, handlu, opakowań i usług dla sokownictwa oraz mediów. Przybyli także goście zagraniczni z 14 krajów: Austrii, Niemiec, Turcji, Ukrainy, Szwajcarii, Holandii, Francji, Belgii, Rosji, Włoch, Wielkiej Brytanii, Czech, Szwecji i Brazylii.Formuła Sympozjum obejmowała 24 prelekcje zgrupowane w 2 bloki tematyczne oraz warsztaty, a także 2 panele dyskusyjne. Wśród prelegentów byli naukowcy z polskich ośrodków naukowych: IERiGŻ - PIB, IBPRS, Instytutu Ogrodnictwa, IŻŻ, SGGW, SWPS Uniwersytetu Humanistycznospołecznego, Uniwersytetu Medycznego w Łodzi i Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, jak i stowarzyszeń zagranicznych: Europejskiego Stowarzyszenia Soków Owocowych (AIJN) oraz Brazylijskiego Stowarzyszenia Eksporterów Cytrusów CitrusBR. Swe nowości zaprezentowali także przedstawiciele firm dostawczych, a firmy badające rynek przedstawiły analizy rynku soków w Polsce i za granicą. Prezes KUPS Julian Pawlak otwierając Sympozjum, przypadające w roku Jubileuszu 25-lecia działalności KUPS (wcześniej pod nazwą KUPSiNB) wyraził nadzieję, że doroczne spotkanie pozwoli przedyskutować najważniejsze problemy branży oraz wskazać możliwe kierunki dalszego rozwoju. Prezes podkreślił pozycję polskiej branż więcej » Czytaj za darmo! »
Jubileusz 25 lat działalności Stowarzyszenia KUPS
W tym roku przypada 25 lat działalności Stowarzyszenia KUPS - obchody tego Jubileuszu odbyły się podczas uroczystej kolacji, która miała miejsce w Sali Kinematografii PWSF w Łodzi, połączonej z Hotelem Double Tree by Hilton. Z tej okazji Zarząd KUPS wręczył dowody uznania i podziękowania za długoletnią, nawet 25-letnią aktywność i wspieranie Stowarzyszenia w postaci Statuetek i dyplomów następującym osobom i instytucjom: dr. hab. Januszowi Berdowskiemu, prof. UE; firmie Tymbark (statuetkę odebrali Prezes Magdalena Rohde-Krempa i Prezes Kazimierz Kujawa); firmie Tetra Pak (statuetkę odebrał dr Mariusz Goca); prof. dr. hab. Witoldowi Pło więcej » Czytaj za darmo! »
Konferencja w Lublinie o zagrożeniach w polskim sadownictwie i sposobach ich łagodzenia
Maria J. Przegalińska 
Doroczna konferencja sadownicza, która odbywa się w Centrum Kongresowym Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, miała miejsce 22 marca br. Inicjatorem tych konferencji był prof. dr hab. Eberhard Makosz, wizjoner i mistrz polskiego sadownictwa. Organizatorami są: Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych (TRSK), Związek Sadowników RP, Krajowy Związek Grup Przetwórców Owoców i Warzyw, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie oraz Urząd Marszałkowski Lublin.Uczestników konferencji powitał rektor UP w Lublinie prof. Zygmunt Litwińczuk, podkreślając, że sadownictwo to znacząca branża polskiego rolnictwa. Konferencję otworzył Tomasz Lipa, prezes TRSK, a jednocześnie pracownik UP w Lublinie, który wymienił najistotniejsze obecnie problemy dla polskiego sadownictwa: rosnąca konkurencja, trudności ze sprzedażą owoców po wprowadzeniu embarga przez Rosję, wzrost kosztów produkcji, brak siły roboczej, zmniejszające się spożycie jabłek w kraju, rosnące wymagania jakościowe, w tym duża presja na ograniczanie użycia środków ochrony roślin i ich pozostałości w owocach oraz problem pozyskania wysokiej jakości jabłek, nadających się do sprzedaży na międzynarodowym rynku. Są już przykłady produkcji jabłek o wysokiej jakości, jak stworzona na Lubelszczyźnie marka LubApple, ale potrzebne są znaczne środki na promocję takich jabłek w Polsce (by zwiększyć malejącą konsumpcję) i za granicą. W toku konferencji prelegenci przedstawiali swoje koncepcje rozwiązywania problemów branży.Wpr więcej »
 
  kup!  
"Audytor wewnętrzny systemu zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności wg IFS oraz BRC" - szkolenie branżowe
K. Oleksy 
Firmy Cid Lines i Salmon Hygiene Polska po raz kolejny zorganizowały szkolenie branżowe dla przedstawicieli branż: przetwórstwa owocowo-warzywnego oraz napojowej. Szkolenie odbyło się w dn. 1-3 marca w centralnej części kraju, w Radziejowicach. Współorganizatorami były firmy: Merck, PHUO Clevro Robert Klemba oraz Foodjobs. W szkoleniu udział wzięło ok. 100 przedstawicieli zakładów przetwórstwa owocowo-warzywnego, mroźni oraz produkujących wody i napoje. Adresatami szkolenia byli właściciele, dyrektorzy i kierownicy działów jakości oraz inne osoby odpowiedzialne za wyniki jakościowe w zakładach przemysłu spożywczego. Firmy Cid Lines i Salmon Hygiene Polska już od kilku lat organizują takie szkolenia dla przemysłu spożywczego. Ich wysoki poziom merytoryczny zapewnia współpraca organizatorów w tym zakresie z jednostką ceryfikującą - Tüv Nord Polska. Współpraca ta sprawdza się znakomicie, a szkolenia z roku na rok cieszą się coraz większym zainteresowaniem uczestników, co św więcej »
 
  kup!  
Informacja, która sprzedaje
Rozporządzenie 1169/2011 miało być rewolucją w znakowaniu żywności. I rzeczywiście, dla wielu producentów było - wymagało od nich nie tyle liftingu, ile gruntownej zmiany opakowań. Dziś możemy jednak stwierdzić z dużym prawdopodobieństwem, że nowe przepisy spełniły swoje podstawowe cele - zwiększyły świadomość konsumentów. A to oznacza, że nauczyli się oni czytać między wierszami. Ujawnianie marketingowych trików Konsumenci stają się coraz bardziej sceptyczni. Częściej sprawdzają informacje przekazywane na opakowaniach, porównują (do czego zachęcają ich ogólnopolskie kampanie) dane o wartości odżywczej i uczą się wyciągać wnioski. Trend ten, w dobie mody na zdrowe żywienie oraz różnego rodzaju diety wykluczające, z pewnością będzie się nasilać. Zresztą już teraz niektórzy producenci sprytnie wykorzystują go w kampaniach reklamowych. W zeszłym roku na rynek weszła zdrowa przekąska w postaci musu. Producent zaproponował konsumentom zabawę w "odkrywanie ukrytego" - w ramach konkursu na Instagramie poprosił, aby zamieścili swoje zdjęcia z kartkami, na których wypiszą, co ich denerwuje w produktach spożywczych. Chodziło o wypunktowanie zabiegów marketingowych, które może ni więcej » Czytaj za darmo! »
Znakowanie żywności - systemy i kontrowersje dotyczące znakowania produktów spożywczych Cz. 2. Kontrowersje dotyczące znakowania produktów DOI:10.15199/64.2018.5-6.2
Witold Płocharski Jarosław Markowski Janusz Ciok 
Ogólne zasady znakowania produktów spożywczych zostały określone przez Komisję Kodeksu Żywnościowego WHO [4], ale w ramach tych zasad na świecie stosuje się aż 158 różnych systemów znakowania produktów żywnościowych [13]. Brak jest systemu, który mógłby zyskać powszechną akceptację. Analizując systemy znakowania żywności, należy zastanowić się, kto je opracowuje i kto oraz w jakim wymiarze przyczynia się do ich ostatecznego kształtu. W części pierwszej niniejszego cyklu opisano systemy znakowania żywności w USA, Europie i Australii, wskazując na różnice podejścia w ich opracowaniu. W Zjednoczonym Królestwie kluczową rolę odgrywa Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (Food Safety Authority - FSA) przy współpracy z kilkoma innymi instytucjami państwowymi. W przypadku Stanów Zjednoczonych jest to Urząd ds. Żywności i Leków (Food and Drug Administration - FDA). FDA zmienia swoje przepisy dotyczące etykietowania środków spożywczych i suplementów diety w celu dostarczenia informacji żywieniowych - etykieta ma bowiem zachęcić konsumentów do stosowania zdrowych praktyk żywieniowych, tak aby przeciwdziałać występowaniu chorób przewlekłych, dietozależnych. Jedną z reguł jest to, aby na etykiecie pojawiały się zaktualizowane informacje na temat składników odżywczych, które są wymagane bądź dozwolone do zadeklarowania, z uwzględnieniem referencyjnych wartości spożycia1. Należy podkreślić fakt, że FDA nie ogranicza się jedynie do informacji o kaloryczności, zawartości tłuszczu (w tym kwasów tłuszczowych nasyconych), cukru (w tym cukru dodanego) i soli, ale uwzględnia także najbardziej deficytowe składniki w żywieniu, jakimi są witamina D, wapń, żelazo i potas. Obowiązkowo musi być również podawana zawartość błonnika - zalecana ilość dziennego spożycia (DV) to ok. 28 g. Według przyjętych przez FDA zasad nie dopuszcza się do manipulowania wielkością spożywanej porcji. Podobne zasady obowiązują również w Kanadzie [10]. W Unii Europejskiej kluczową ro więcej »
 
  kup!  
Konsumpcja owoców, warzyw i ich przetworów w Polsce w latach 2007-2016 DOI:10.15199/64.2018.5-6.3
Irena Strojewska mgr inż. Joanna Wawrzyszuk 
itp. Źródło: Na podstawie danych GUS Rys. 1. Spożycie owoców i ich przetworów w ekwiwalencie owoców świeżych (na podstawie bilansu) i w gospodarstwach domowych (wg budżetów gospodarstw domowych) Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny  5-6/2018 rynek 30 mi - głównie bananami, których spożycie rosło o 4,8% średniorocznie, a następnie "owocami pozostałymi" (o 4,0%) oraz owocami cytrusowymi (o 1,2%). W strukturze konsumpcji owoców i ich przetworów w 2016 r. wobec poprzedniego roku zwiększył się udział bananów (o 1,3 pkt. proc.), owoców pozostałych (o 0,9 pkt. proc.), przetworów owocowych (o 0,5 pkt. proc.) oraz owoców cytrusowych (o 0,4 pkt. proc.). Udział mrożonek nie zmienił się i wyniósł 0,3%. Obniżył się natomiast udział owoców jagodowych (o 1,4 pkt. proc.), jabłek (o 1,2 pkt. proc.), owoców pestkowych (o 0,2 pkt. proc.) i łączny udział orzechów, nasion, pestek jadalnych i suszy (o 0,1 pkt. proc.). W latach 2007-2009 w strukturze konsumpcji owoców i ich przetworów dominowały jabłka (36,3% udziału w spożyciu), a owoce cytrusowe i banany stanowiły łącznie 27,1%. W latach 2013-2015 zrównał się w konsumpcji udział jabłek (32,0%) oraz łącznie owoców cytrusowych i bananów (32,0%). Jabłka, banany i owoce cytrusowe w omawianych latach stanowiły niezmiennie ok. 64-66% udziału w spożyciu owoców i ich przetworów w gospodarstwach domowych. Zmiany struktury spożycia owoców w kierunku większego udziału owoców południowych zbliżają nasz kraj do modelu konsumpcji w Europie Zachodniej. Spożycie warzyw i ich przetworów w Polsce wg bilansu GUS (w ekwiwalencie produktów świeżych) w latach 2007-2016 wynosiło 107,9 kg/mieszkańca i zmniejszało się w tych latach o 1,33% średniorocznie, tj. o 0,43 kg. Spożycie warzyw w ostatniej dekadzie w naszym kraju było więc mnie więcej »
 
  kup!  
Anuga FoodTec 2018 - rekordowa edycja
Anuga FoodTec, odbywające się raz na 3 lata, targi dla dostawców do przemysłu żywności i napojów były rekordowe. W Kolonii w dn. 20-23 marca swoje urządzenia i rozwiązania dla przemysłu spożywczego prezentowało o 13 proc. więcej wystawców, a targi odwiedziło 11 proc. więcej gości, w tym także z Polski, niż podczas poprzedniej edycji. Tegoroczna edycja targów Anuga FoodTec zgromadziła 1657 dostaw więcej » Czytaj za darmo! »
Innowacyjne rozwiązania wspierające produkcję chmielu zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin
Krzysztof Baranowski 
W Pałacu Czartoryskich, w Sali Kongresowej Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowego Instytutu Badawczego (IUNG - PIB) w Puławach odbyła się 9 marca 2018 r. konferencja naukowa pt: "Innowacyjne rozwiązania wspierające produkcję chmielu zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin". Otwarcia konferencji i powitania gości dokonał prof. dr hab. Stanisław Krasowicz - z-ca dyrektora ds. naukowych Instytutu. W swoim wystąpieniu przypomniał, że wzmocnienie innowacyjności i konkurencyjności rolnictwa z uwzględnieniem ochrony i racjonalnego wykorzystania rolniczej przestrzeni produkcyjnej jest jednym z założeń Programu Wieloletniego pn. "Wspieranie działań w zakresie ochrony i racjonalnego wykorzystania przestrzeni produkcyjnej w Polsce oraz kształtowania jakości surowców roślinnych na lata 2016-2020". Program ten jest realizowany przez IUNG - PIB, a jego obszerny zakres tematyczny uwzględnia również prace związane z produkcją chmielu. Są one realizowane w ramach zadania 2.5 pt: Wykorzystanie wyników badań naukowych i prac hodowlanych do doskonalenia odmian i technologii produkcji chmielu i tytoniu zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin więcej »
 
  kup!  
Wartość sektora piwowarskiego dla gospodarki narodowej przeszło dwa razy większa niż budżet państwa na naukę
O wpływie branży na polską gospodarkę i stojących przed sektorem wyzwaniach ekonomicznych i społecznych dyskutowali uczestnicy II Kongresu Pracowników Branży Piwowarskiej.19,4 mld złotych to wielkość wkładu branży piwowarskiej w gospodarkę narodową, czyli tzw. wartość dodana. Tyle według analiz przedstawionych w raporcie Deloitte Polska przemysł piwowarski wniósł do polskiego PKB w 2017 roku. Ubiegły rok to również blisko 10 tysięcy osób zatrudnionych bezpośrednio w branży, a biorąc pod uwagę zatrudnienie pośrednie, to łącznie 157,5 tys. miejsc pracy. Dla utrzymania wartości dodanej na takim poziomie i zachowania miejsc pracy w sektorze potrzebne jest stabilne i przewidywalne otoczenie regulacyjne. 7 czerwca br. odbył się II Kongres Pracowników Branży Piwowarskiej zorganizowany przez Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego - Browary Polskie i Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich, przy udziale partnera społecznego NSZZ "Solidarność" Przemysłu Spoż więcej »
 
  kup!  
Reinheitsgebot nie był pierwszym... Starożytne piwne nakazy i zakazy oraz podatki
Marek Suliga 
Chyba wszyscy wielbiciele piwa znają sławne, choć nie przez wszystkich akceptowane, prawo Reinheitsgebot (Prawo Czystości). Lecz to nie ono jako pierwsze wpłynęło na poprawę jego jakości. Piwo to najczęściej spożywany na świecie napój alkoholowy, a zarazem trzeci wśród wszystkich, po wodzie i herbacie. Jest jednocześnie niewątpliwie najstarszym alkoholem. Jego początki sięgają najprawdopodobniej początków osadnictwa, czyli ponad kilku czy nawet kilkunastu tysięcy lat p.n.e. Jedno jest pewne: najpierw był chleb, a dopiero potem piwo. Najnowsze odkrycia jakich dokonano w północnych Chinach, w prowincji Henan, świadczą, że piwo może mieć ponad 9000 lat. Odkryto tam gliniane naczynia wypełnione śladami sfermentowanego ryżu, miodu z dodatkiem soku owocowego. Do niedawna najstarsze zachowane dokumenty świadczące o produkcji piwa odkryto pod postacią glinianych tabliczek, pochodzących z Mezopotamii za cywilizacji Sumerów, czyli powstały około 4000 lat p.n.e. To właśnie tu narodziło się pojęcie deputatu piwnego - prawnego ekwiwalentu pieniężnego. To tu pracującemu należały się prawnie 2, a urzędnikom i kapłanom - 3 litry piwa dziennie. Kolejną kulturą, która zajmowała się piwowarstwem, byli Babilończycy. Znano tu 19 rodzajów piwa. W XVIII w. p.n.e. zredagowano i spisano zbiór praw, który zawierał pierwsze znane nam przepisy regulujące branżę piwną. Ten znany powszechnie, restrykcyjny i kontrowersyjny, kodeks Hammurabiego poświęcał piwowarstwu "aż" 4 paragrafy (z łącznej liczby 282): zz § 108. Jeśli oberżystka jako zapłatę za piwo zboża nie przyjęła, (lecz) według odważnika (zbyt) dużego srebro przyjęła, bądź równowartość piwa względem wartości zboża obniżyła (i) oberżystce tej udowodni się to, do wody wrzuci się ją. zz § 109. Jeśli oberżystka, w domu której przestępcy zebrali się, przestępców tych nie pojmała oraz do pałacu nie doprowadziła, oberżystka ta zostanie zabita. zz § 110. Jeśli (kapłanka) naditum (lub) (arcykapłanka) entum, któ więcej »
 
  kup!  
Wpływ czasu przechowywania na zawartość barwników antocyjanowych w jogurtach borówkowych DOI:10.15199/64.2018.5-6.4
Anna Grobelna Iwona Ścibisz Małgorzata Ziarno Joanna Żylińska Adrian Wojtczak Stanisław Kalisz 
min. 43 mleczarstwo Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny  5-6/2018 gurcie kontrolnym, 57% w jogurtach nr 1 i 3 oraz 59% w jogurcie nr 2. Jogurt kontrolny wykazywał największą zawartość antocyjanów podczas całego okresu przechowywania. Zawartość antocyjanów w jogurtach nr 1 i nr 3 kształtowała się na podobnym poziomie - analiza statystyczna zaliczyła te dwa rodzaje jogurtów do jednej grupy homogennej. Natomiast jogurt nr 2 charakteryzował się najmniejszą zawartością barwników antocyjanowych podczas całego okresu przechowywania. W badaniach Ścibisz i wsp. [12] również wykazano istotny wpływ kultur bakterii jogurtowych na zawartość antocyjanów w jogurtach borówkowych. Jednakże dokładny mechanizm wpływu bakterii fermentacji mlekowej na barwniki antocyjanowe, obecne w produktach mleczarskich takich jak jogurty, nie jest jeszcze do Rys. 1. Zmiany w zawartości antocyjanów ogółem podczas przechowywania jogurtów borówkowych Rys. 2. Zmiany w wartościach pH jogurtów borówkowych podczas przechowywania końca poznany. Prawdopodobnie jedną z przyczyn degradacji barwników antocyjanowych w jogurtach mogą być różne produkty metabolizmu bakterii fermentacji mlekowej [12,13]. Jednym z takich produktów może być nadtlenek wodoru produkowany m.in. przez bakterie z rodzaju Lactobacillus [2]. Ruenroengklin i wsp. [11] wykazali wpływ nadtlenku wodoru na barwniki antocyjanowe wyizolowane z owoców liczi. Okazało się, że nadtlenek wodoru powodował degradację antocyjanów, a im było go więcej, tym większy odnotowywano stopień degradacji antocyjanów. Ozkan [8] zbadał wpływ różnych stężeń nadtlenku wodoru na zawartość antocyjanów w sokach wiśniowych i udowodnił, że obecność nadtlenku wodoru w środowisku może skutkować degradacją antocyjanów. Jeszcze inną z możliwych dróg oddziaływania mikroorganizmów na cząsteczki antocyjanów jest wytwarz więcej »
 
  kup!  
Kalejdoskop ze świata napojów
ALKO HOLE Sprzedaż wina i alkoholu Louis Vuitton Moët Hennessy wzrosła o 10% w I kw. br. Konglomerat luksusowych towarów Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH), którego marki obejmują Moët & Chandon, Dom Perignon i Krug, odnotował silny początek roku finansowego, w którym sprzedaż organiczna wzrosła o 13% w pierwszym kwartale, a jej wina i napoje spirytusowe osiągnęły 10% wzrostu. Ogólnie rzecz biorąc, LVMH odnotowało przychody w wysokości 10,9 mld EUR. Wszystkie sektory działalności odnotowały wzrost, jednak sprzedaż wina i napojów spirytusowych spadła, co mimo wszystko dało wzrost organiczny o 10% wg wahań kursów walut. Jedynie sprzedaż szampana wzrosła o 1% w stosunku do tego samego okresu roku ubiegłego. W styczniu LVMH ogłosiło w swoich całorocznych wynikach na 2017 r., że jego wina i napoje spirytusowe osiągnęły gwałtowny wzrost dzięki rynkowi USA i odbudowie rynku w Chinach. W sumie w 2017 r. grupa odnotowała dochody w wysokości 42,6 mld EUR, co oznacza wzrost o 13% w stosunku do 2016 r. Dochody z kategorii win i alkoholi między 2016 r. a 2017 r. wzrosły o 5% - z więcej » Czytaj za darmo! »
CO NOWEGO w Świecie aromatów, dodatków i składników do żywnosći
Katarzyna Oleksy 
FIRMY Frutarom koncentruje się na współpracy ze start-upami Izraelska firma Frutarom otworzyła FoodNxt - innowacyjne laboratorium ukierunkowane na start-upy z branży spożywczej, będące częścią szerokiego dążenia do zapewnienia rozwoju firmy dzięki współpracy w branży. Start-upy wybrane do przyłączenia się do FoodNxt otrzymają do 85% zatwierdzonych wydatków na badania i rozwój, do wysokości 1 mln NIS w celu uzyskania potwierdzenia koncepcji. Laboratorium FoodNxt pomoże wybranym start-upom sformułować swoje produkty, by spełniały wszystkie międzynarodowe regulacje, opracować strategię patentową, plany biznesowe i przetestować rynek. P&G odkupiła dział zdrowia konsumenckiego KGaA od Merck Amerykańska grupa Procter & Gamble kupiła firmę Merck KGaA zajmującą się zdrowiem konsumentów (produkty OTC) za 3,4 mld EUR. P&G poinformowała, że przejęcie poszerzy portfel produktów OTC, które w ciągu ostatnich dwóch lat odnotowały wzrost sprzedaży o około 6%, a także pozwoli na większą ekspansję na rynki Ameryki Łacińskiej i Azji. Globalny rynek produktów OTC pod względem wartości detalicznej wart więcej » Czytaj za darmo! »
Napoje funkcjonalne
LIDER INNOWACJI Napoje zawierające aloe vera i nata de coco są na naszym rynku dobrze znane, ale nadajemy im nową formę. Od wieków aloes jest znany ze swoich prozdrowotnych właściwości. Pomaga w gojeniu się oparzeń, wzmacnia odporność, pomaga obniżyć poziom cukru. Ponadto aloes przyspiesza metabolizm i jest pomocny w odchudzaniu. Sok z aloesu silnie stymuluje układ immunologiczny człowieka, co oznacza, że organizm sam zaczyna zwalczać chorobę. Proponujemy bogaty zestaw preparatów na bazie aloesu, które znajdują się w naszym portfolio. Pragniemy zwrócić uwagę na preparat aloesu z mango - połączenie aloesu i mango daje bardzo ciekawe doznania smakowe. Mamy też w naszym portfolio warianty: aloes z pomarańczą, aloes z białym winogronem, cytryną, jabłkiem, limonką, a niedawno do oferty dołączyły: aloes z mandarynką, marakują, acai, jagodą, żurawiną. Jedną z ciekawszych koncepcji w ramach kategorii napojów z cząsteczkami jest nata de coco (po hiszpańsku - śmietanka kokosowa). Jest to galaretowata, sprężysta substancja rodem z Filipin, gdzie więcej » Czytaj za darmo! »
INNOWACJE W OPAKOWANIACH
Adam Bogacz 
Parlament Europejski zatwierdził prawo zmierzające do redukcji odpadów w UE Parlament Europejski zatwierdził legislację zmierzającą do redukcji odpadów w Unii Europejskiej. Ma ona doprowadzić do gospodarki w obiegu zamkniętym w UE. Gospodarka w obiegu zamkniętym (ang. circular economy) - to koncepcja zakładająca minimalizację wpływu na środowisko produktów wytwarzanych poprzez taki dobór składników i projektowanie, który umożliwi ich powtórne wykorzystanie. Z gospodarką w obiegu zamkniętym wiąże się także pojęcie cradle-to-cradle. Jest to sposób projektowania i produkcji przedmiotów zgodnie z koncepcją zrównoważonego rozwoju tak, by po zakończeniu ich użytkowania można je było włączyć do ponownego obiegu. Nowa legislacja ma zapewnić, aby opakowania mogły być używane ponownie tak długo, jak to możliwe w celu zmniejszenia zanieczyszczenia środowiska naturalnego. Cele określone w tej legislacji to: zredukowanie odpadów żywnościowych o 50% do 2030 r., recykling odpadów miejskich w wysokości 5% do 2035 r. oraz recykling materiałów opa więcej » Czytaj za darmo! »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest
  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-11-22

Konferencja "Jak edukować Polaków...»

2019-06-28

Negocjacje między UE, a Mercosur»

2019-03-04

Air Products sfinalizowała przejęcie ACP»

2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

Przekaźniki rezystancyjne

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Sterowanie napędami rolet

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Lokalizacja przewodów i kabli

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zioła i przyprawy najczęstsze zagrożenia mikrobiologiczne

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Związki bioaktywne w przyprawach i ich rola w dietoterapii

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Opakowanie jako "znak"?

OPAKOWANIE
(2019-11)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Wpływ modyfikacji chitozanu na jego strukturę i powierzchnię właściwą

GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
(2019-11)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software