Miesięcznik ISSN 0137-2645, e-ISSN 2449-9552 - rok powstania: 1957
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)
W latach 90. opracowano Polską Normę na Piwo PN-A-79098:1995, w której
m.in. zamieszczono następującą definicję piwa: Piwo jest produktem otrzymanym
w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki piwnej pod wpływem drożdży piwowarskich
dolnej lub górnej fermentacji. Brzeczkę produkuje się ze słodu browarnego,
chmielu i ich przetworów oraz wody, bez dodatku lub z dodatkiem surowców niesłodowanych,
takich jak: jęczmień, pszenica, ryż, odtłuszczona kukurydza, cukier,
syrop skrobiowy oraz dozwolonych substancji dodatkowych, takich jak: preparaty
enzymatyczne i stabilizujące, karmel spożywczy, ekstrakty i kwasy. Łączna ilość
dodawanych surowców niesłodowanych nie może zastąpić więcej niż 45%
słodu we wsadzie surowcowym. Gdy w marcu 2006 r. norma ta i definicja piwa
w niej zawarta przestały obowiązywać, na rynku zaczęły pojawiać się jak grzyby
po deszczu tanie produkty piwopodobne krajowe i zagraniczne. Obecnie stanowią
one znaczący udział na rynku i są produkowane m.in. przy wykorzystaniu wysokiego
wkładu surowców niesłodowanych, a ich cechy sensoryczne w przeważającej
większości nie mają nic wspólnego z cechami sensorycznymi piwa.
Kilka dni temu pojawiła się (ku miłemu zaskoczeniu) informacja, że Związek
Pracodaw więcej »
In this study, we measured the effect of water used to produce the wort on the
production process and the quality of the brewers wort. The analysis was based
on wort manufactured with deionized water and technological waters available
in breweries. During the process basic parameters such as color, extract and also
the content of magnesium, zinc and manganese ion were tested. Analysis of the
basic parameters showed significant differences between worts depending on
the water used. Large differences in the contents of each ion were observed
among process waters. It can be concluded that the properties of the water used
for the production of wort affect the quality of the final wort. Each step of brewing
technology depends on the ionic composition of the wort including the
minerals in the water.
Określono wpływ rodzaju wody na parametry brzeczki w trakcie procesu warzenia.
Wyprodukowano brzeczki metodą laboratoryjną z użyciem wody dejonizowanej
oraz wód technologicznych z trzech różnych browarów. Zbadano barwę
brzeczek i zawartość ekstraktu, a także zawartość jonów magnezu, cynku i manganu.
W przypadku wód technologicznych obserwowano duże różnice w zawartości
poszczególnych jonów. Wyniki badań pokazały, że właściwości wody stosowanej
do produkcji brzeczki piwnej mają wpływ na jakość brzeczki. Każdy
następny etap technologii warzenia zależny był od składu jonowego brzeczki, tak
więc również od minerałów zawartych w wodzie.Wstęp
Woda używana do celów browarnych pod względem chemicznym i biologicznym
musi spełniać wymagania takie jak woda do picia [1] wg Rozporządzenia
Ministra Zdrowia z 13 listopada 2015 r. Dlatego przestrzeganie dopuszczalnych
norm zanieczyszczenia wody i korygowanie jej składu chemicznego jest bardzo
ważne. Udział wody w składzie brzeczki stanowi ponad 85%, co powoduje, że jej
właściwości istotnie wpływają na jakość piwa, a także na przebieg procesów jego
wytwarzania [2]. Zużycie wody w browarach kształtuje się na więcej »
Stabilność smakowo-zapachowa piwa jest jego ważną cechą jakościową. Piwo
nie powinno wykazywać typowych wad smakowo-zapachowych. Wprawdzie wielu
konsumentów nie potrafi ich rozpoznać/zdefiniować (z wyjątkiem typowego smaku
kwaśnego), lecz bez większych problemów zauważa, gdy ich ulubione piwo z nowej
serii produkcyjnej nie smakuje już tak dobrze, jak to z poprzedniej i zmianę tę ocenia
zdecydowanie negatywnie. Oczywiście zdarza się, że piwo z nowej serii smakuje
lepiej niż z poprzednich i oby takich przypadków było jak najwięcej.
Pogorszenie cech sensorycznych piwa podczas procesu starzenia powodowane
jest obniżeniem jego smakowitości (pełni smakowej) i pojawieniem się mniej
przyjemnej, oksydacyjnej goryczki, a przede wszystkim - zmianami w profilu aromatycznym
piwa, tj. obniżeniem w nim intensywności akcentów chmielowych
(we wszystkich piwach), estrowych (szczególnie w piwach górnej fermentacji),
fenolowych (w piwach pszenicznych), słodowych (w piwach ciemnych) i powstawaniem więcej » Czytaj za darmo! »
"Piwa człowiek nie wymyślił. Piwo człowiek odkrył."
Taki, według mnie, był początek powstania piwa. Prawdopodobnie
kiedyś, gdzieś, komuś wpadł kawałek chleba do wody
i - pozostawiony w niej na pewien czas, dał początek temu
niezwykłemu napojowi alkoholowemu.
Jedno jest niepodważalne. Pierwszy był chleb, następnie powstało
piwo. Można zatem z całą pewnością stwierdzić, że
początki tego napoju sięgają okresu powstania osadnictwa, czyli
gdzieś pomiędzy 13 000 a 9000 lat p.n.e.
Obecnie jest to najczęściej spożywany na świecie alkohol i jednocześnie jest
on na trzecim miejscu wśród wszystkich rodzajów płynów spożywanych przez
ludzkość. Ustępuje jedynie wodzie i herbacie.
Udokumentowane ślady istnienia piwa sięgają 4. tysiąclecia p.n.e. W dorzeczu
Eufratu i Tygrysu (dzisiejszy Irak), gdzie rozwijała się kultura Sumerów, odnaleziono
grawerowane tabliczki gliniane. Najstarsza z nich przedstawia dwie postacie pijące
przez długie słomki. Była to swoista forma filtracji zawiesiny pochodzenia zbożowego/
chlebowego prapiwa. Kolejne z nich zawierają zapisane pismem klinowym,
pierwsze teksty, opisujące proces warzenia napoju zwanego sikaru. Na tej podstawie
przyjmuje się w skrócie, że piwo ma 6 tys. lat.
Tradycję sumeryjskiego piwowarstwa kontynuowali Babilończycy, co potwierdza
zachowany do dziś kodeks Hammurabiego. Jest w nim mowa o użyciu - podczas
warzenia jęczmienia - pszenicy i orkiszu. Tu, prawdopodobnie pierwszy raz,
dodano do piwa chmielu. Piwo warzono w starożytnym Egipcie, gdzie zajmowało
drugie, po chlebie, miejsce wśród produktów spożywczych. To tu odkryto najstarsze
centrum browarnicze (6 browarów) datowane na 3700 r. p.n.e. Odkryła je polska
ekspedycja we wschodniej części delty Nilu. Istnieją także dowody, że piwo
warzyli również rdzenni mieszkańcy Ameryki. Chicha, bo tak je nazywano, powstawała
z kukurydzy. Istnieją przesłanki, że historia tego napoju sięga nawet 8000 lat
wstecz.
Piwna baza surowcowa
Technolodzy piw więcej »
Targi drinktec w Monachium - najważniejsze na świecie targi
dla sektora napojów i płynnej żywności - odbywają się raz
na cztery lata, na przemian z targami BrauBeviale w Norymberdze.
Od ponad 60 już lat światowy szczyt gospodarczy branży
gromadzi podczas drinktec najlepszych specjalistów od handlu,
technologii, budowy maszyn, systemów IT, marketingu, by
dyskutować o kierunkach rozwoju branży, przedstawić innowacyjne
technologie, kreatywne opakowania i najnowsze
zdobycze marketingu. Nowych impulsów dla swej działalności
poszukują zarówno wielcy gracze tego rynku, jak i firmy sektora
MSP. To w Monachium mają miejsce światowe premiery najnowocześniejszych
rozwiązań dla branży.
Organizatorzy spodziewają się pr więcej » Czytaj za darmo! »
Nie ulega wątpliwości, że wiedza o polskim przemyśle spirytusowym, jego
problemach i stojących przed nim wyzwaniach jest nieproporcjonalnie mała wobec
roli, jaką branża odgrywa w gospodarce, tworząc pośrednio i bezpośrednio
100 tys. miejsc pracy i corocznie zasilając budżet kwotą przewyższającą 11 mld zł.
Aby zmienić ten stan rzeczy, co jest warunkiem koniecznym dla zapewnienia branży
warunków rozwoju, Związek Pracodawców Polski Przemysł Spi więcej » Czytaj za darmo! »
Total antioxidant activity of plant-derived products is principally formed by carotenoids,
tocopherols, ascorbic acid, and polyphenolic compounds. A properly high
supply of antioxidants in a diet protects the body against the occurrence of illnesses
related to oxidative stress and improves the luxury of life. In connection
with the above, the search of sources of antioxidants is necessary, and application
of proper analytic approach is indispensable for that purpose. In the article
the most frequently applied methods of evaluation of total antioxidant capacity,
the influence of array components on the final result as well as the necessity of
method standardisation were discussed.
Całkowita zdolność antyoksydacyjna produktów pochodzenia roślinnego kształtowana
jest głownie przez zawartość karotenoidów, tokoferoli, kwasu askorbinowego
oraz związków polifenolowych. Odpowiednio duża podaż przeciwutleniaczy
w diecie zabezpiecza organizm przed wystąpieniem chorób wywoływanych
stresem oksydacyjnym i poprawia komfort życia. Dlatego konieczne jest poszukiwanie
nowych źródeł przeciwutleniaczy, a niezbędne do tego celu jest zastosowanie
odpowiednich technik analitycznych. W artykule omówiono najczęściej
stosowane metody oceny całkowitej zdolności antyoksydacyjnej, a także wpływ
składników matrycy na wynik analizy oraz potrzebę standaryzacji metod.
Wstęp
Z doniesień naukowych wynika, że przyczyną starzenia się organizmu i powstawania
wielu chorób cywilizacyjnych jest brak równowagi między generacją
wolnych rodników a jego naturalnymi zdolnościami antyoksydacyjnymi.
Tworzenie wolnych rodników jest intensyfikowane przez wiele czynników zewnętrznych,
związanych głównie ze stylem życia, tj. spożywaniem alkoholu, paleniem
papierosów, stresem, promieniowaniem UV, zbyt intensywnym wysiłkiem fizycznym,
niewłaściwą dietą czy stanami zapalnymi w organizmie. W momencie, kiedy organizm
nie jest w stanie nadążyć za gwałtownym i długotrwałym tworzeniem wol więcej »
Listeria monocytogenes należy do wszechobecnych w środowisku
organizmów odpowiedzialnych za zachorowania u ludzi.
Jej szczególne właściwości adaptacyjne, zwłaszcza do niskiej
temperatury, powodują duże zainteresowanie producentów
żywności. Wykazano, że żywność RTE przechowywana chłodniczo
wspiera wzrost L. monocytogenes. Rozporządzenie (WE)
2073/2005 określa kryteria dla żywności gotowej do spożycia
i metody, dzięki którym producent może wykazać możliwość
namnażania się drobnoustroju w okresie przydatności produktu
do spożycia. Jedną z metod jest badanie obciążeniowe służące
ocenie potencjału wzrostu (δ). W artykule przedstawiono wyniki
badań próbek rukoli wykonane w Pracowni Mikrobiologii
J.S. Hamilton Poland SA.
Wprowadzenie
Powszechne występowanie i zdolność do wzrostu lub przeżycia w schłodzonym
środowisku sprawia, że L. monocytogenes stanowi poważne wyzwanie w produkcji
żywności. Dotyczy to w szczególności żywności gotowej do spożycia (RTE) i która
nie jest poddawana obróbce termicznej podczas produkcji, oraz żywności, która może
być zanieczyszczona przez środowisko, w tym środowisko produkcyjne. Do tej kategorii
żywności należą warzywa, które ze względu na mały stopień przetworzenia,
mogą być narażone na psucie się, będące wynikiem działania mikroorganizmów.
Rozporządzenie Komisji (We) Nr 2073/2005 z 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów
mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych w artykule 3 stanowi,
że podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze są zobowiązane zapewnić
zgodność środków spożywczych z odpowiednimi kryteriami i limitami mikrobiologicznymi
wymienionymi w rozporządzeniu. Ponadto art. 3 odnosi się do badań okresu
przydatności do spożycia (wymienionych w załączniku II do rozporządzenia), które
podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze prowadzi w celu zbadania zgodności
z kryteriami w ciągu całego okresu przydatności do spożycia. Jednym z nich
jest mikrobiologiczne badanie obciążeniowe sł więcej »
Firma Cid Lines zorganizowała pod koniec marca w Radziejowicach
szkolenie branżowe dla swoich Klientów. Było to już
siódme organizowane przez nią szkolenie dla branży spożywczej.
Od tego roku organizuje je wspólnie z firmą Salmon Hygiene
Polska. Szkolenie przeznaczone było dla właścicieli, dyrektorów
i kierowników działów jakości oraz innych osób odpowiedzialnych
za wyniki jakościowe w zakładach. W szkoleniu uczestniczyło
ok. 50 przedstawicieli zakładów, głównie z branży przetwórstwa
owocowo-warzywnego. Za aktywny udział i wsparcie w organizacji
szkolenia należą się podziękowania firmom: FoodJobs,
Vaco oraz Merck.Organizatorzy chcąc zapewnić wysoki poziom merytoryki szkolenia,
(co z uwagi na fakt organizacji wydarzenia przez firmy dostarczające produkty
dla branży nie musi być oczywiste), podjęli po raz kolejny współpracę
z firmą audytorską. Szkolenie prowadziła Maria Kosik - doświadczony
trener i audytor z Tüv Nord Polska. Celem szkolenia było pogłębienie wiedzy
i uzyskanie uprawnień do przeprowadzania audytów wewnętrznych w zakładach.
Szkolenie w większej
części składało się z ćwiczeń,
które utrwalają nabytą wiedzę.
Po ich wykonaniu uczestnicy
prezentowali swoje wyniki, które
następnie były analizowane
przez wykładowcę. Każdy
uczestnik szkolenia, który uzyskał
więcej »
"Warka" kojarzy się branży owocowo-warzywnej
w Polsce z organizacją konferencji pod hasłem "Urządzenia,
dodatki i materiały pomocnicze dla branży
przetwórstwa owocowo-warzywnego", która 20 kwietnia
odbyła się po raz dziesiąty w tradycyjnym miejscu
- hotel Sielanka w okolicach Warki. Organizatorzy -
firmy DSM Food Specialties, Fructopol i Flottweg
postarali się, by akcenty Jubileuszu nadały imprezie
bardziej uroczysty charakter.
Przybyło około stu uczestników - specjalistów w zakresie technologii,
jakości produkcji, badań laboratoryjnych, handlu - z zakładów przetwórstwa
owoców i warzyw, specjalizujących się głównie w produkcji zagęszczonych
soków owocowych.
Po przywitaniu gości organizatorzy dokonali podsumowania osiągnięć
branży w ciągu ostatnich 10 lat oraz udziału swoich firm w rozwoju zakładów.
Daniel Olszewski z Flottweg podkreślił, jak wielki dokonał się rozwój i unowocześnienie
tej branży - obecnie Jego zdaniem polska branża przetwórcza jest
najlepie więcej »
Krajowa Rada Drożdżownictwa działająca przy Stowarzyszeniu
Naukowo-Technicznym Inżynierów i Techników Przemysłu
Spożywczego zorganizowała 4 kwietnia 2017 r. konferencję pt.:
"Rynek cukru po 2017 r. - nowe regulacje i perspektywy oraz
sytuacja przemysłu drożdżowego przy zastosowaniu melasy
buraczanej do produkcji bioetanolu", w której udział wzięli
zaproszeni goście z Brukseli, Francji oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. więcej » Czytaj za darmo! »
Polacy wchodzą w nową erę. Erę dbania o swoje zdrowie.
Upatrujemy w tym drogi do szczęścia i zdrowia, zarówno w pracy,
jak i w życiu osobistym i domowym. Obserwuję rynek żywności
funkcjonalnej, jak i suplementów diety. Zmienia się wszystko,
zarówno opakowanie, bardziej przyjazne klientowi, jak i sam
produkt. Polskie firmy nie próżnują. Coraz bardziej trafnie odpowiadają
na potrzeby klientów dotyczące samego produktu, jak
i jego zastosowania. Trend "zdrowej" żywności przetacza się
przez Polskę oraz inne kraje. Ale czy trend "zd więcej » Czytaj za darmo! »
ALKOHOLE
Herbata parzona na zimno z dodatkiem alkoholu
Noveltea - producent herbaty alkoholowej zaprezentował w Wlk. Brytanii nowy sposób
na popołudniową herbatkę w dwóch aromatach: The Tale of Tangier - z marokańskiej
zielonej herbaty z dodatkiem mięty i karaibskiego rumu
oraz The Tale of Earl Grey - z herbaty earl grey z dodatkiem
brytyjskiego ginu i ziół. Herbata jest parzona
na zimno przez 12 godzin w celu uzyskania łagodnego
smaku i charakterystycznego aromatu, a następnie
mieszana z alkoholem.
Eksport Whisky single malt po raz pierwszy przekroczył 1 mld GBP
Jak podaje Scotch Whisky Association, w zeszłym roku zostało wyeksportowanych
ponad 113 mln butelek single malt - wzrost ilościowo o 10%, a wartościowo o 11,8%,
co dało rekordową kwotę 1,02 mld funtów. Rynek single malt wzrasta szybciej niż szkockiej
whisky ogółem - w 2016 r. wzrósł o 4%, do łącznej kwoty ponad 4 mld GBP. Single
malt stanowi 9,3% całego eksportu szkockiej whisky ilościowo, natomiast wartościowo
aż 26%. Głównym odbiorcą są Stany Zjednoczone, gdzie wartość eksportu wyniosła 48
mln GBP; rośnie również zainteresowanie w więcej » Czytaj za darmo! »
FIRMY
ADM przejmuje francuski Chamtor
Archer Daniels Midland (ADM) rozwija swoje inwestycje na rynku słodzików oraz
skrobi w Europie i planuje przejęcie francuskiej firmy Chamtor. Założona w 1992 r. przez
rolników w Reims firma Chamtor zajmuje się produkcją glukozy, skrobi oraz białka z pszenicy;
obecnie jest własnością Vivescia Industries. Przetwarza 450 tys. t pszenicy rocznie,
z czego połowa trafia na eksport, a roczne obroty firmy wynoszą 155 mln EUR. Szczegóły
finansowe transakcji przejęcia nie zostały ujawnione, a jej finalizacja ma zakończyć się
latem br. ADM zobowiązuje się współpracować z zespołem Chamtor, który liczy blisko
210 pracowników.
Prawie 75% europejskiego rynku skrobi zlokalizowane jest w Europie Zachodniej.
Zakład Chamtor mieści się w tzw. sercu europejskiego pasa pszenicy i będzie dostarczał
surowiec skrobiowy głównie klientom z Francji, Niemiec, Belgii i Holandii.
W 2015 r. ADM kupił młyny kukurydziane w Bułgarii i w Turcji oraz 50% udziałów
własnościowych młynu na Węgrzech. W ub.r. kupił zakład produkujący słodziki w Maroku
i zapowiedział dalszą ekspansję na rynku tureckim i bułg więcej » Czytaj za darmo! »
LIDER INNOWACJI
Błonnik - ważny składnik diety
Zalecane dzienne spożycie błonnika pokarmowego dla osób dorosłych, zgodnie
z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, kształtuje się na poziomie 20-25 g na
osobę. Osoba, której dieta jest uboga w błonnik, jest narażona na:
- choroby układu krążenia: choroby serca, nadciśnienie, udary, wylewy krwi do mózgu,
żylaki, wysoki poziom cholesterolu,
- choroby układu trawienia: zaparcia, hemoroidy, rak okrężnicy, zapalenie okrężnicy,
zespół jelita nadwrażliwego, choroba Crohna, polipy jelita grubego,
- choroby związane z przemianą materii: nadwaga, cukrzyca, kamienie nerkowe, kamienie
żółciowe, dna moczanowa,
- inne choroby: próchnica, stwardnienie rozsiane, problemy skórne, zaburzenia immunologiczne,
anemia złośliwa.
Błonnik - właściwości zdrowotne:
- wpływa pozytywnie na gospodarkę węglowodanową poprzez obniżanie stężenia
glukozy w surowicy. Działanie to odbywa się bezpośrednio przez zmniejszenie wchłaniania
cukrów w przewodzie pokarmowym oraz pośrednio na drodze hormonalnej.
Błonnik zmniejsza wydzielanie insuliny i zwiększa insulinowrażliwość tka więcej » Czytaj za darmo! »
Co nowego w opakowaniach PET?
W 2015 r. produkcja opakowań PET wyniosła prawie 16,7 mln t, co oznacza wzrost
o 3,8% w porównaniu z wielkością osiągniętą w 2014 r. Przewiduje się, że w 2016 r.
wzrost wyniesie 4,8%, co oznacza osiągnięcie poziomu 17,5 mln t. Na wzrost duży wpływ
ma pojawienie się nowych zastosowań i rozwój niektórych branż, jak np.: żywność zakonserwowana,
kształtowanie termiczne opakowań, coraz większe stosowanie opakowań
PET do soków i napojów funkcjonalnych. Pozwoli to na rozwój rynku i spadek cen
żywic do produkcji PET. W ostatnim raporcie Smithers Pira pt. "Przyszłość opakowań
PET do 2021" przewiduje się, że w 2021 r. wielkość rynku PET wyniesie 21,1 mln t,
co oznacza średni roczny wzrost o 3,8% w latach 2016-2021. Na sile przybiera trend
obniżania wagi butelki - niektórzy producenci potrafią już zejść do wagi 8 g dla butelki PET
do wody o pojemności 500 ml. Związane jest to z koniecznością optymalizacji kosztów
i chęci bycia bardziej konkurencyjnym. Trend zmniejszania wagi butelki obniża wzrost
masy opakowań.
Amcor uruchamia w Teksasie produkcję butelek dla Campb więcej » Czytaj za darmo! »