• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121782 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • Przemysł Spożywczy i Gastronomia
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • Zeszyt 2017-5

PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY

Miesięcznik ISSN 0137-2645, e-ISSN 2449-9552 - rok powstania: 1957
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)

Zeszyt 2017-5


 
 kup! (PDF) - 32.29 zł »  

 
  Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma
 kup! - 12h za 73.80 zł » 
 kup! -   4h za 43.05 zł » 
 kup! -   1h za 24.60 zł » 

Przyjęto definicję piwa istotnie przywracającą zapisy z nieobowiązującej Polskiej Normy PN-A-79098:1995
Krzysztof Baranowski 
W latach 90. opracowano Polską Normę na Piwo PN-A-79098:1995, w której m.in. zamieszczono następującą definicję piwa: Piwo jest produktem otrzymanym w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki piwnej pod wpływem drożdży piwowarskich dolnej lub górnej fermentacji. Brzeczkę produkuje się ze słodu browarnego, chmielu i ich przetworów oraz wody, bez dodatku lub z dodatkiem surowców niesłodowanych, takich jak: jęczmień, pszenica, ryż, odtłuszczona kukurydza, cukier, syrop skrobiowy oraz dozwolonych substancji dodatkowych, takich jak: preparaty enzymatyczne i stabilizujące, karmel spożywczy, ekstrakty i kwasy. Łączna ilość dodawanych surowców niesłodowanych nie może zastąpić więcej niż 45% słodu we wsadzie surowcowym. Gdy w marcu 2006 r. norma ta i definicja piwa w niej zawarta przestały obowiązywać, na rynku zaczęły pojawiać się jak grzyby po deszczu tanie produkty piwopodobne krajowe i zagraniczne. Obecnie stanowią one znaczący udział na rynku i są produkowane m.in. przy wykorzystaniu wysokiego wkładu surowców niesłodowanych, a ich cechy sensoryczne w przeważającej większości nie mają nic wspólnego z cechami sensorycznymi piwa. Kilka dni temu pojawiła się (ku miłemu zaskoczeniu) informacja, że Związek Pracodaw więcej »
 
  kup!  
Wpływ jakości wody technologicznej na wybrane parametry brzeczki słodowej DOI:10.15199/64.2017.5.1
Marek Zdaniewicz Aleksander Poreda Maria Zdaniewicz 
In this study, we measured the effect of water used to produce the wort on the production process and the quality of the brewers wort. The analysis was based on wort manufactured with deionized water and technological waters available in breweries. During the process basic parameters such as color, extract and also the content of magnesium, zinc and manganese ion were tested. Analysis of the basic parameters showed significant differences between worts depending on the water used. Large differences in the contents of each ion were observed among process waters. It can be concluded that the properties of the water used for the production of wort affect the quality of the final wort. Each step of brewing technology depends on the ionic composition of the wort including the minerals in the water. Określono wpływ rodzaju wody na parametry brzeczki w trakcie procesu warzenia. Wyprodukowano brzeczki metodą laboratoryjną z użyciem wody dejonizowanej oraz wód technologicznych z trzech różnych browarów. Zbadano barwę brzeczek i zawartość ekstraktu, a także zawartość jonów magnezu, cynku i manganu. W przypadku wód technologicznych obserwowano duże różnice w zawartości poszczególnych jonów. Wyniki badań pokazały, że właściwości wody stosowanej do produkcji brzeczki piwnej mają wpływ na jakość brzeczki. Każdy następny etap technologii warzenia zależny był od składu jonowego brzeczki, tak więc również od minerałów zawartych w wodzie.Wstęp Woda używana do celów browarnych pod względem chemicznym i biologicznym musi spełniać wymagania takie jak woda do picia [1] wg Rozporządzenia Ministra Zdrowia z 13 listopada 2015 r. Dlatego przestrzeganie dopuszczalnych norm zanieczyszczenia wody i korygowanie jej składu chemicznego jest bardzo ważne. Udział wody w składzie brzeczki stanowi ponad 85%, co powoduje, że jej właściwości istotnie wpływają na jakość piwa, a także na przebieg procesów jego wytwarzania [2]. Zużycie wody w browarach kształtuje się na więcej »
 
  kup!  
Wpływ surowców do produkcji piwa na jego stabilność smakowo-zapachową
Krzysztof Baranowski 
Stabilność smakowo-zapachowa piwa jest jego ważną cechą jakościową. Piwo nie powinno wykazywać typowych wad smakowo-zapachowych. Wprawdzie wielu konsumentów nie potrafi ich rozpoznać/zdefiniować (z wyjątkiem typowego smaku kwaśnego), lecz bez większych problemów zauważa, gdy ich ulubione piwo z nowej serii produkcyjnej nie smakuje już tak dobrze, jak to z poprzedniej i zmianę tę ocenia zdecydowanie negatywnie. Oczywiście zdarza się, że piwo z nowej serii smakuje lepiej niż z poprzednich i oby takich przypadków było jak najwięcej. Pogorszenie cech sensorycznych piwa podczas procesu starzenia powodowane jest obniżeniem jego smakowitości (pełni smakowej) i pojawieniem się mniej przyjemnej, oksydacyjnej goryczki, a przede wszystkim - zmianami w profilu aromatycznym piwa, tj. obniżeniem w nim intensywności akcentów chmielowych (we wszystkich piwach), estrowych (szczególnie w piwach górnej fermentacji), fenolowych (w piwach pszenicznych), słodowych (w piwach ciemnych) i powstawaniem więcej » Czytaj za darmo! »
Oblicza piwa
Marek Suliga 
"Piwa człowiek nie wymyślił. Piwo człowiek odkrył." Taki, według mnie, był początek powstania piwa. Prawdopodobnie kiedyś, gdzieś, komuś wpadł kawałek chleba do wody i - pozostawiony w niej na pewien czas, dał początek temu niezwykłemu napojowi alkoholowemu. Jedno jest niepodważalne. Pierwszy był chleb, następnie powstało piwo. Można zatem z całą pewnością stwierdzić, że początki tego napoju sięgają okresu powstania osadnictwa, czyli gdzieś pomiędzy 13 000 a 9000 lat p.n.e. Obecnie jest to najczęściej spożywany na świecie alkohol i jednocześnie jest on na trzecim miejscu wśród wszystkich rodzajów płynów spożywanych przez ludzkość. Ustępuje jedynie wodzie i herbacie. Udokumentowane ślady istnienia piwa sięgają 4. tysiąclecia p.n.e. W dorzeczu Eufratu i Tygrysu (dzisiejszy Irak), gdzie rozwijała się kultura Sumerów, odnaleziono grawerowane tabliczki gliniane. Najstarsza z nich przedstawia dwie postacie pijące przez długie słomki. Była to swoista forma filtracji zawiesiny pochodzenia zbożowego/ chlebowego prapiwa. Kolejne z nich zawierają zapisane pismem klinowym, pierwsze teksty, opisujące proces warzenia napoju zwanego sikaru. Na tej podstawie przyjmuje się w skrócie, że piwo ma 6 tys. lat. Tradycję sumeryjskiego piwowarstwa kontynuowali Babilończycy, co potwierdza zachowany do dziś kodeks Hammurabiego. Jest w nim mowa o użyciu - podczas warzenia jęczmienia - pszenicy i orkiszu. Tu, prawdopodobnie pierwszy raz, dodano do piwa chmielu. Piwo warzono w starożytnym Egipcie, gdzie zajmowało drugie, po chlebie, miejsce wśród produktów spożywczych. To tu odkryto najstarsze centrum browarnicze (6 browarów) datowane na 3700 r. p.n.e. Odkryła je polska ekspedycja we wschodniej części delty Nilu. Istnieją także dowody, że piwo warzyli również rdzenni mieszkańcy Ameryki. Chicha, bo tak je nazywano, powstawała z kukurydzy. Istnieją przesłanki, że historia tego napoju sięga nawet 8000 lat wstecz. Piwna baza surowcowa Technolodzy piw więcej »
 
  kup!  
Światowe Wiodące Targi Przemysłu Napojów i Płynnej Żywności zapraszają 11-15 września
Targi drinktec w Monachium - najważniejsze na świecie targi dla sektora napojów i płynnej żywności - odbywają się raz na cztery lata, na przemian z targami BrauBeviale w Norymberdze. Od ponad 60 już lat światowy szczyt gospodarczy branży gromadzi podczas drinktec najlepszych specjalistów od handlu, technologii, budowy maszyn, systemów IT, marketingu, by dyskutować o kierunkach rozwoju branży, przedstawić innowacyjne technologie, kreatywne opakowania i najnowsze zdobycze marketingu. Nowych impulsów dla swej działalności poszukują zarówno wielcy gracze tego rynku, jak i firmy sektora MSP. To w Monachium mają miejsce światowe premiery najnowocześniejszych rozwiązań dla branży. Organizatorzy spodziewają się pr więcej » Czytaj za darmo! »
Czy doceniamy znaczenie przemysłu spirytusowego dla gospodarki?
Anna Łazarowicz 
Nie ulega wątpliwości, że wiedza o polskim przemyśle spirytusowym, jego problemach i stojących przed nim wyzwaniach jest nieproporcjonalnie mała wobec roli, jaką branża odgrywa w gospodarce, tworząc pośrednio i bezpośrednio 100 tys. miejsc pracy i corocznie zasilając budżet kwotą przewyższającą 11 mld zł. Aby zmienić ten stan rzeczy, co jest warunkiem koniecznym dla zapewnienia branży warunków rozwoju, Związek Pracodawców Polski Przemysł Spi więcej » Czytaj za darmo! »
Całkowita zdolność antyoksydacyjna i wybrane metody jej wyznaczania w produktach roślinnych DOI:10.15199/64.2017.5.2
Tomasz Piechowiak Maciej Balawejder 
Total antioxidant activity of plant-derived products is principally formed by carotenoids, tocopherols, ascorbic acid, and polyphenolic compounds. A properly high supply of antioxidants in a diet protects the body against the occurrence of illnesses related to oxidative stress and improves the luxury of life. In connection with the above, the search of sources of antioxidants is necessary, and application of proper analytic approach is indispensable for that purpose. In the article the most frequently applied methods of evaluation of total antioxidant capacity, the influence of array components on the final result as well as the necessity of method standardisation were discussed. Całkowita zdolność antyoksydacyjna produktów pochodzenia roślinnego kształtowana jest głownie przez zawartość karotenoidów, tokoferoli, kwasu askorbinowego oraz związków polifenolowych. Odpowiednio duża podaż przeciwutleniaczy w diecie zabezpiecza organizm przed wystąpieniem chorób wywoływanych stresem oksydacyjnym i poprawia komfort życia. Dlatego konieczne jest poszukiwanie nowych źródeł przeciwutleniaczy, a niezbędne do tego celu jest zastosowanie odpowiednich technik analitycznych. W artykule omówiono najczęściej stosowane metody oceny całkowitej zdolności antyoksydacyjnej, a także wpływ składników matrycy na wynik analizy oraz potrzebę standaryzacji metod. Wstęp Z doniesień naukowych wynika, że przyczyną starzenia się organizmu i powstawania wielu chorób cywilizacyjnych jest brak równowagi między generacją wolnych rodników a jego naturalnymi zdolnościami antyoksydacyjnymi. Tworzenie wolnych rodników jest intensyfikowane przez wiele czynników zewnętrznych, związanych głównie ze stylem życia, tj. spożywaniem alkoholu, paleniem papierosów, stresem, promieniowaniem UV, zbyt intensywnym wysiłkiem fizycznym, niewłaściwą dietą czy stanami zapalnymi w organizmie. W momencie, kiedy organizm nie jest w stanie nadążyć za gwałtownym i długotrwałym tworzeniem wol więcej »
 
  kup!  
Szacowanie potencjału wzrostu (δ) Listeria monocytogenes w mikrobiologicznych badaniach obciążeniowych na przykładzie rukoli
Listeria monocytogenes należy do wszechobecnych w środowisku organizmów odpowiedzialnych za zachorowania u ludzi. Jej szczególne właściwości adaptacyjne, zwłaszcza do niskiej temperatury, powodują duże zainteresowanie producentów żywności. Wykazano, że żywność RTE przechowywana chłodniczo wspiera wzrost L. monocytogenes. Rozporządzenie (WE) 2073/2005 określa kryteria dla żywności gotowej do spożycia i metody, dzięki którym producent może wykazać możliwość namnażania się drobnoustroju w okresie przydatności produktu do spożycia. Jedną z metod jest badanie obciążeniowe służące ocenie potencjału wzrostu (δ). W artykule przedstawiono wyniki badań próbek rukoli wykonane w Pracowni Mikrobiologii J.S. Hamilton Poland SA. Wprowadzenie Powszechne występowanie i zdolność do wzrostu lub przeżycia w schłodzonym środowisku sprawia, że L. monocytogenes stanowi poważne wyzwanie w produkcji żywności. Dotyczy to w szczególności żywności gotowej do spożycia (RTE) i która nie jest poddawana obróbce termicznej podczas produkcji, oraz żywności, która może być zanieczyszczona przez środowisko, w tym środowisko produkcyjne. Do tej kategorii żywności należą warzywa, które ze względu na mały stopień przetworzenia, mogą być narażone na psucie się, będące wynikiem działania mikroorganizmów. Rozporządzenie Komisji (We) Nr 2073/2005 z 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych w artykule 3 stanowi, że podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze są zobowiązane zapewnić zgodność środków spożywczych z odpowiednimi kryteriami i limitami mikrobiologicznymi wymienionymi w rozporządzeniu. Ponadto art. 3 odnosi się do badań okresu przydatności do spożycia (wymienionych w załączniku II do rozporządzenia), które podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze prowadzi w celu zbadania zgodności z kryteriami w ciągu całego okresu przydatności do spożycia. Jednym z nich jest mikrobiologiczne badanie obciążeniowe sł więcej »
 
  kup!  
Szkolenie "Audytor wewnętrzny systemu zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności wg ISO 22000 oraz IFS/BRC" już za nami...
Firma Cid Lines zorganizowała pod koniec marca w Radziejowicach szkolenie branżowe dla swoich Klientów. Było to już siódme organizowane przez nią szkolenie dla branży spożywczej. Od tego roku organizuje je wspólnie z firmą Salmon Hygiene Polska. Szkolenie przeznaczone było dla właścicieli, dyrektorów i kierowników działów jakości oraz innych osób odpowiedzialnych za wyniki jakościowe w zakładach. W szkoleniu uczestniczyło ok. 50 przedstawicieli zakładów, głównie z branży przetwórstwa owocowo-warzywnego. Za aktywny udział i wsparcie w organizacji szkolenia należą się podziękowania firmom: FoodJobs, Vaco oraz Merck.Organizatorzy chcąc zapewnić wysoki poziom merytoryki szkolenia, (co z uwagi na fakt organizacji wydarzenia przez firmy dostarczające produkty dla branży nie musi być oczywiste), podjęli po raz kolejny współpracę z firmą audytorską. Szkolenie prowadziła Maria Kosik - doświadczony trener i audytor z Tüv Nord Polska. Celem szkolenia było pogłębienie wiedzy i uzyskanie uprawnień do przeprowadzania audytów wewnętrznych w zakładach. Szkolenie w większej części składało się z ćwiczeń, które utrwalają nabytą wiedzę. Po ich wykonaniu uczestnicy prezentowali swoje wyniki, które następnie były analizowane przez wykładowcę. Każdy uczestnik szkolenia, który uzyskał więcej »
 
  kup!  
10. Jubileuszowa konferencja "Warka" dla branży owocowo-warzywnej firm DSM, Fructopol i Flottweg
Maria J. Przegalińska 
"Warka" kojarzy się branży owocowo-warzywnej w Polsce z organizacją konferencji pod hasłem "Urządzenia, dodatki i materiały pomocnicze dla branży przetwórstwa owocowo-warzywnego", która 20 kwietnia odbyła się po raz dziesiąty w tradycyjnym miejscu - hotel Sielanka w okolicach Warki. Organizatorzy - firmy DSM Food Specialties, Fructopol i Flottweg postarali się, by akcenty Jubileuszu nadały imprezie bardziej uroczysty charakter. Przybyło około stu uczestników - specjalistów w zakresie technologii, jakości produkcji, badań laboratoryjnych, handlu - z zakładów przetwórstwa owoców i warzyw, specjalizujących się głównie w produkcji zagęszczonych soków owocowych. Po przywitaniu gości organizatorzy dokonali podsumowania osiągnięć branży w ciągu ostatnich 10 lat oraz udziału swoich firm w rozwoju zakładów. Daniel Olszewski z Flottweg podkreślił, jak wielki dokonał się rozwój i unowocześnienie tej branży - obecnie Jego zdaniem polska branża przetwórcza jest najlepie więcej »
 
  kup!  
Rynek cukru po 2017 r. - konferencja SITSpoż
Krajowa Rada Drożdżownictwa działająca przy Stowarzyszeniu Naukowo-Technicznym Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego zorganizowała 4 kwietnia 2017 r. konferencję pt.: "Rynek cukru po 2017 r. - nowe regulacje i perspektywy oraz sytuacja przemysłu drożdżowego przy zastosowaniu melasy buraczanej do produkcji bioetanolu", w której udział wzięli zaproszeni goście z Brukseli, Francji oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. więcej » Czytaj za darmo! »
Nowe technologie a "zdrowe" przyzwyczajenia
Piotr Karpiński 
Polacy wchodzą w nową erę. Erę dbania o swoje zdrowie. Upatrujemy w tym drogi do szczęścia i zdrowia, zarówno w pracy, jak i w życiu osobistym i domowym. Obserwuję rynek żywności funkcjonalnej, jak i suplementów diety. Zmienia się wszystko, zarówno opakowanie, bardziej przyjazne klientowi, jak i sam produkt. Polskie firmy nie próżnują. Coraz bardziej trafnie odpowiadają na potrzeby klientów dotyczące samego produktu, jak i jego zastosowania. Trend "zdrowej" żywności przetacza się przez Polskę oraz inne kraje. Ale czy trend "zd więcej » Czytaj za darmo! »
Kalejdoskop ze świata napojów
Krystyna Bogacz 
ALKOHOLE Herbata parzona na zimno z dodatkiem alkoholu Noveltea - producent herbaty alkoholowej zaprezentował w Wlk. Brytanii nowy sposób na popołudniową herbatkę w dwóch aromatach: The Tale of Tangier - z marokańskiej zielonej herbaty z dodatkiem mięty i karaibskiego rumu oraz The Tale of Earl Grey - z herbaty earl grey z dodatkiem brytyjskiego ginu i ziół. Herbata jest parzona na zimno przez 12 godzin w celu uzyskania łagodnego smaku i charakterystycznego aromatu, a następnie mieszana z alkoholem. Eksport Whisky single malt po raz pierwszy przekroczył 1 mld GBP Jak podaje Scotch Whisky Association, w zeszłym roku zostało wyeksportowanych ponad 113 mln butelek single malt - wzrost ilościowo o 10%, a wartościowo o 11,8%, co dało rekordową kwotę 1,02 mld funtów. Rynek single malt wzrasta szybciej niż szkockiej whisky ogółem - w 2016 r. wzrósł o 4%, do łącznej kwoty ponad 4 mld GBP. Single malt stanowi 9,3% całego eksportu szkockiej whisky ilościowo, natomiast wartościowo aż 26%. Głównym odbiorcą są Stany Zjednoczone, gdzie wartość eksportu wyniosła 48 mln GBP; rośnie również zainteresowanie w więcej » Czytaj za darmo! »
CO NOWEGO w Świecie aromatów, dodatków i składników do Żywności
Katarzyna Oleksy 
FIRMY ADM przejmuje francuski Chamtor Archer Daniels Midland (ADM) rozwija swoje inwestycje na rynku słodzików oraz skrobi w Europie i planuje przejęcie francuskiej firmy Chamtor. Założona w 1992 r. przez rolników w Reims firma Chamtor zajmuje się produkcją glukozy, skrobi oraz białka z pszenicy; obecnie jest własnością Vivescia Industries. Przetwarza 450 tys. t pszenicy rocznie, z czego połowa trafia na eksport, a roczne obroty firmy wynoszą 155 mln EUR. Szczegóły finansowe transakcji przejęcia nie zostały ujawnione, a jej finalizacja ma zakończyć się latem br. ADM zobowiązuje się współpracować z zespołem Chamtor, który liczy blisko 210 pracowników. Prawie 75% europejskiego rynku skrobi zlokalizowane jest w Europie Zachodniej. Zakład Chamtor mieści się w tzw. sercu europejskiego pasa pszenicy i będzie dostarczał surowiec skrobiowy głównie klientom z Francji, Niemiec, Belgii i Holandii. W 2015 r. ADM kupił młyny kukurydziane w Bułgarii i w Turcji oraz 50% udziałów własnościowych młynu na Węgrzech. W ub.r. kupił zakład produkujący słodziki w Maroku i zapowiedział dalszą ekspansję na rynku tureckim i bułg więcej » Czytaj za darmo! »
Napoje funkcjonalne
Adam Bogacz 
LIDER INNOWACJI Błonnik - ważny składnik diety Zalecane dzienne spożycie błonnika pokarmowego dla osób dorosłych, zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, kształtuje się na poziomie 20-25 g na osobę. Osoba, której dieta jest uboga w błonnik, jest narażona na: - choroby układu krążenia: choroby serca, nadciśnienie, udary, wylewy krwi do mózgu, żylaki, wysoki poziom cholesterolu, - choroby układu trawienia: zaparcia, hemoroidy, rak okrężnicy, zapalenie okrężnicy, zespół jelita nadwrażliwego, choroba Crohna, polipy jelita grubego, - choroby związane z przemianą materii: nadwaga, cukrzyca, kamienie nerkowe, kamienie żółciowe, dna moczanowa, - inne choroby: próchnica, stwardnienie rozsiane, problemy skórne, zaburzenia immunologiczne, anemia złośliwa. Błonnik - właściwości zdrowotne: - wpływa pozytywnie na gospodarkę węglowodanową poprzez obniżanie stężenia glukozy w surowicy. Działanie to odbywa się bezpośrednio przez zmniejszenie wchłaniania cukrów w przewodzie pokarmowym oraz pośrednio na drodze hormonalnej. Błonnik zmniejsza wydzielanie insuliny i zwiększa insulinowrażliwość tka więcej » Czytaj za darmo! »
INNOWACJE W OPAKOWANIACH
Adam Bogacz 
Co nowego w opakowaniach PET? W 2015 r. produkcja opakowań PET wyniosła prawie 16,7 mln t, co oznacza wzrost o 3,8% w porównaniu z wielkością osiągniętą w 2014 r. Przewiduje się, że w 2016 r. wzrost wyniesie 4,8%, co oznacza osiągnięcie poziomu 17,5 mln t. Na wzrost duży wpływ ma pojawienie się nowych zastosowań i rozwój niektórych branż, jak np.: żywność zakonserwowana, kształtowanie termiczne opakowań, coraz większe stosowanie opakowań PET do soków i napojów funkcjonalnych. Pozwoli to na rozwój rynku i spadek cen żywic do produkcji PET. W ostatnim raporcie Smithers Pira pt. "Przyszłość opakowań PET do 2021" przewiduje się, że w 2021 r. wielkość rynku PET wyniesie 21,1 mln t, co oznacza średni roczny wzrost o 3,8% w latach 2016-2021. Na sile przybiera trend obniżania wagi butelki - niektórzy producenci potrafią już zejść do wagi 8 g dla butelki PET do wody o pojemności 500 ml. Związane jest to z koniecznością optymalizacji kosztów i chęci bycia bardziej konkurencyjnym. Trend zmniejszania wagi butelki obniża wzrost masy opakowań. Amcor uruchamia w Teksasie produkcję butelek dla Campb więcej » Czytaj za darmo! »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest
  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-11-22

Konferencja "Jak edukować Polaków...»

2019-06-28

Negocjacje między UE, a Mercosur»

2019-03-04

Air Products sfinalizowała przejęcie ACP»

2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

Przekaźniki rezystancyjne

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Sterowanie napędami rolet

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Lokalizacja przewodów i kabli

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zioła i przyprawy najczęstsze zagrożenia mikrobiologiczne

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Związki bioaktywne w przyprawach i ich rola w dietoterapii

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Opakowanie jako "znak"?

OPAKOWANIE
(2019-11)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Wpływ modyfikacji chitozanu na jego strukturę i powierzchnię właściwą

GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
(2019-11)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software