• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121782 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • Przemysł Spożywczy i Gastronomia
  • CHŁODNICTWO
  • Zeszyt 2013-1

CHŁODNICTWO

Dwumiesięcznik ISSN 0009-4919, e-ISSN 2449-9390 - rok powstania: 1966
Czasopismo Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT (FSNT NOT)

Zeszyt 2013-1


 
 kup! (PDF) - 1.12 zł »  

 
  Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma
 kup! - 12h za 73.80 zł » 
 kup! -   4h za 43.05 zł » 
 kup! -   1h za 24.60 zł » 

Chłodniczy sprzęt domowy w Polsce Produkcja i wyposażenie mieszkań
Stanisław Urban 
W artykule przedstawiono produkcję domowego sprzętu chłodniczego w latach 1980-2010. Uwzględniono też udział Polski w międzynarodowym handlu urządzeniami chłodniczymi przedstawiając ich eksport oraz import na przykładzie 2011 r. Analizie poddano stan wyposażenia polskich gospodarstw domowych w chłodziarki i zamrażarki oraz wpływ na to wyposażenie typu gospodarstw domowych. Zwrócono też uwagę na zróżnicowanie przestrzenne wyposażenia gospodarstw domowych w chłodziarki. Na potrzeby artykułu wykorzystano dane GUS, w tym badania dotyczące budżetów gospodarstw domowych [1, 2, 3, 6, 7, 8]. Domestic cold storage - production and house holds equipping in Poland The domestic cold storage production in 1980-2010 is presented in the article. There is also included the Poland’s share in the international trade in cold storage and export and import in, as an example, 2011. In addition, an analysis, of the state of equipping of the Polish households with refrigerators and freezers and the influence of the type of household on such situation, is carried out. Spatial diversity of equipping households with refrigerators was taken into consideration. Data statistics/GUS/, in this also concerning household budgets, is used for this article purposes.Wprowadzenie Wyposażenie gospodarstw domowych w nowoczesne technologie i w dobra trwałego użytku, w tym w różne typy sprzętu chłodniczego, ma istotny wpływ na warunki bytowe i jakość życia obywateli. Poprawa warunków bytowych, podniesienie poziomu i jakości życia towarzyszą ludziom w ich codziennych zmaganiach o godne życie i szczęście. Zdaniem większości starożytnych filozofów szczęściem było posiadanie największych dóbr dostępnych człowiekowi. Jego miarą była ilość posiadanych dóbr [9]. Wyróżnia się przy tym podział na dobra materialne i moralne, które odpowiadają dwóm pojęciom współczesnym: poziom życia i jakość życia. Poziom życia jest to stopień zaspokojenia potrzeb materialnych. Jakość życi więcej »
 
  kup!  
Identyfikacja struktur przepływu podczas skraplania czynników chłodniczych w minikanałach rurowych
TADEUSZ BOHDAL MAŁGORZATA SIKORA 
Przeprowadzono analizę stanu wiedzy w zakresie badań struktury przepływu dwufazowego w minikanałach rurowych. Szczególną uwagę zwrócono na opracowania dotyczące map przepływu. Stwierdzono, że istniejące mapy sporządzone zostały głównie dla czynnika R134a, a dla innych czynników, takich jak R404A, R407C, R410 są bardzo rzadko publikowane. Autorzy przeprowadzili własne badania eksperymentalne skraplania czynników chłodniczych R134a, R404A i R407C w minikanałach rurowych o średnicy wewnętrznej d = 3,3÷0,31 mm. Wyniki tych badań zostały poddane identyfikacji obliczeniowej struktur przepływu z uwzględnieniem map przepływu różnych autorów. Wskazano na potrzebę dalszych badań w tym zakresie. IDENTIFICATION OF FLOW PATTERNS DURING REFRIGERANTS CONDENSATION IN PIPE MINICHANNELS An analysis of the state of knowledge in the area of the two-phase flow structure research in the pipe minichannels. Particular attention was paid to the development of the flow maps. It was found that existing maps are made primarily for R134a and for other factors, such as R404A, R407C, R410 are rarely published. The authors conducted their own experimental investigations of refrigerant R134a, R404A and R407C condensation in pipe minichannels with an internal diameter d = 3.3 - 0.31 mm. These results have been the calculation identification of structures taking into account of the various authors flow maps. The need for further research in this area was indicated.Wykaz ważniejszych oznaczeń d - średnica wewnętrzna, mm, Δp - opory przepływu, Pa, jv - prędkość pozorna, G - gęstość strumienia masy, kg/(m2s), L - długość minikanału, m, α - współczynnik przejmowania ciepła, W/(m2K), μ - dynamiczny współczynnik lepkości, ρ - gęstość, kg/m3, χtt - współczynnik Lockharta-Martinelli’ego. Indeksy dolne dotyczą l - cieczy, ν - pary. WSTĘP Współczesne tendencje rozwoju maszyn i urządzeń energetycznych zmierzają w kierunku ich miniaturyza więcej »
 
  kup!  
Badania procesu zamrażania wody poddanej różnym oddziaływaniom zewnętrznym Część 1 Metodyka badań jako przykład planowania eksperymentu
SERGIY FILIN MICHAŁ CHMIELOWSKI 
W artykule opisano założenia, wybrane wyniki badań wstępnych oraz przyjętą metodykę badań procesu zamrażania wody poddanej różnym oddziaływaniom zewnętrznym, związanym ze zmianą jej składu chemicznego i struktury. Przeanalizowano czynniki mające wpływ na dokładność mierzonych parametrów. Rezultaty badań podstawowych zostaną przedstawione w drugiej części artykułu. Investigations of water freezing process under different external influence . Part 1. Researc h met hodology as an example of experiment planning The paper presents the assumptions, chosen results of preliminary research and chosen methodology of investigations of the process of freezing of water under different external influences, connected with changes in it's chemical composition and structure. Factors that have influence upon precision of measured parameters are analyzed. Results of preliminary research will be presented in part 2. więcej »
 
  kup!  
Nowe propozycje Komisji Europejskiej w sprawie f-gazów
ANDRZEJ GRZEBIELEC 
W Polsce jak do tej pory nie pojawiły się żadne regulacje prawne dotyczące f-gazów. Tymczasem Komisja Europejska zamierza jeszcze w 2013 roku zaostrzyć prawo dotyczące wykorzystywania czynników chłodniczych z grupy f-gazów. Z tego powodu prace nad polską ustawą o f-gazach wydają się w tym momencie bezcelowe. W artykule zawarte są informacje o rynku f-gazów w Europie w latach 2007-2011 oraz o propozycjach zmian, jakie szykuje Komisja Europejska.Regulacje dotyczące niektórych fluorowanych gazów cieplarnianych (potocznie nazywanych f-gazami) Komisja Europejska wprowadziła rozporządzeniem nr 842/2006 wraz z dziesięcioma aktami wykonawczymi. Regulacje miały na celu kontrolę obrotu f-gazami oraz służyć certyfikowaniu osób i firm w celu minimalizacji wycieków czynników z tej grupy do atmosfery. 1. Rynek f-gazów w Europie Rynek f-gazów na terenie Unii Europejskiej od 2007 roku jest dokładne monitorowany, co powoduje, że rok rocznie można przedstawić informacje jak on rzeczywiście wygląda. Do chwili obecnej opublikowane zostały dane za lata od 2007 do 2011. Jeśli chodzi o import, to w chwili obecnej nie da się określić tendencji. W 2008 roku zanotowano ogromny wzrost importu. Spowodowane to było zmniejszeniem produkcji tych czynników na terenie Unii przy mniej więcej takim samym ich zużyciu. Natomiast w roku 2009 z kolei nastąpił dość znaczny spadek importu. W latach 2010 oraz 2011 import był zdecydowanie wyższy, niż w bazowym roku 2007, jednocześnie rosła też produkcja. wartość eksportu wróciła do punktu wyjściowego. Podsumowując, trudno zauważyć stałą tendencję w eksporcie, imporcie, czy produkcji. Z punktu widzenia celów Unii Europejskiej istotniejsze jest spojrzenie na f-gazy w formie ekwiwalentu CO2. Na wykresach (rys. 4 do 6) zostały zaprezentowane dane o f-gazach właśnie w tym ujęciu. 58037 41647 35123 46459 44030 0 20000 40000 więcej »
 
  kup!  
Rozwiązania Trane dla wysoko wydajnych budynków dają efektywność i oszczędność w ramach unikalnych potrzeb instytucji finansowych
Firma Trane tworzy innowacyjne, wysoko wydajne budynki stosując wyjątkową metodologię, która łączy analizę energetyczną, finansową oraz analizę działania ze specjalistycznymi usługami oraz dostępnym finansowaniem. Dzięki temu wysoko wydajne budynki są bezpieczne, komfortowe i energooszczędne. Spełniają normy dotyczące zużycia energii i wody, niezawodności i czasu działania systemu, zgodności z przepisami ochrony środowiska, komfortu użytkowników i ich bezpieczeństwa oraz innych wymogów. Wysoko wydajne budynki pozwalają właścicielom i ich użytkownikom na podnoszenie wydajności i osiągania celów biznesowych przy zastosowaniu zaplanowanych, dobrze działających standardów, opracowanych, monitorowanych i stale aktualizowanych w celu uzyskania maksymalnych wyników.Instytucje finansowe każdego dnia mają do czynienia z krytycznymi danymi, które wymagają specjalistycznych środowisk zapewniających nieprzerwane procesowanie informacji. Jeśli centrum danych przestanie działać nawet na krótki czas, firma może stracić miliony na skutek braku odpowiedniej informacji. Dlatego centra danych tych instytucji charakteryzują się specjalnymi wymaganiami w odniesieniu do chłodzenia, które umożliwia przetworzenie ładunków ciepła będącego efektem pracy procesów komputerowych. Gorące strefy oraz niewystarczające chłodzenie mogą spowodować kosztowne przerwy i należą do codziennych problemów. Krytyczne operacje w instytucjach finansowych są wykonywane 24 godziny na dobę, siedem dni w tygodniu i wiążą się ze zwiększonym zapotrzebowaniem na zarządzanie termiczne i kontrolą przepływu powietrza, chłodzenia i wilgotności. Niezawodne i efektywne systemy ogrzewania, wentylacji i klimatyzacji (HVAC) są niezbędne do osiągnięcia op więcej »
 
  kup!  
Schneider Electric uruchamia dostosowywalną do indywidualnych potrzeb usługę Data Center Assessment
Firma Schneider Electric, globalny specjalista w zarządzaniu energią elektryczną, wprowadziła EnergySTEP™ Data Center Assessment jako część rosnącej grupy usług zarządzania energią dla centrum danych. EnergySTEP Data Center Assessment zapewnia możliwość szczegółowej oceny wydajności centrum danych w zakresie mocy, chłodzenia, infrastruktury i funkcjonowania, co daje kierownikom centrów danych punkt odniesienia względem standardów takich, jak Green Grid Data Center Maturity Model (zielona sieć - model dojrzałości więcej » Czytaj za darmo! »
Nowe agregaty chłodnicze CIAT do instalacji wewnątrz pomieszczeń
Nowe agregaty chłodnicze CIATCooler o wydajności chłodniczej od 18 do 75 kW i wydajności grzania od 22 do 85 kW, przeznaczone do instalacji wewnątrz pomieszczeń, występują w 10 wielkościach. Dostępne w wersjach standardowych i HEE (High Energy Efficiency) nadają się do zastosowań zarówno w nowych obiektach, jak i w budynkach po renowacji. Agregaty CIATCooler uzyskały certyfikat Eurovent, gdyż zastosowano w nich najnowsze technologie, plasujące je na szczycie tabeli wydajności energetycznej ze współczynnikiem E więcej » Czytaj za darmo! »
Ocena zastosowań CO2 w wybranych wersjach instalacji ziębniczych chłodnictwa komercyjnego Część 1
WIESŁAW WARCZAK 
W ciągu ostatnich pięciu lat, które upłynęły od zamieszczenia w CHŁODNICTWIE w 2007 roku przez Centralny Ośrodek Chłodnictwa COCH artykułu [2] przedstawiającego obserwowane wówczas tendencje stosowania CO2 w określonych dziedzinach sektora chłodnictwa i pokrewnych, mimo sceptycznych opinii wyrażanych przez uznanych specjalistów, następowało dalsze, stopniowe poszerzanie tematyki badawczej w tej dziedzinie oraz wdrażanie konkretnych rozwiązań i gromadzenie doświadczeń z ich funkcjonowania. Istotną rolę w tych działaniach można przypisać przede wszystkim krajom środkowo- europejskim i skandynawskim oraz Japonii, a następnie Stanom Zjednoczonym, Kanadzie i na koniec Australii. W Ośrodku Informacji COCH-u zgromadzono bogatą literaturę dotyczącą tej tematyki, ujętą w elektronicznej bazie informacji prowadzonej od 15 lat i dostępną dla zainteresowanych. Zawiera ona ponad 100 pozycji. Bazę tę wykorzystano przy opracowywaniu niniejszej publikacji, dotyczącej supermarketów i podobnych obiektów, podzielonej na kilka kolejnych artykułów. Zamieszczenie poniżej wielu dodatkowych informacji dotyczących charakterystyk fizyko- chemicznych i termodynamicznych oraz użytkowych CO2 umożliwia lepsze zrozumienie przyczyn stosunkowo szybkiego postępu w rozpowszechnianiu się jego zastosowań w chłodnictwie i dziedzinach pokrewnych. Na przykład na rysunku 1 przedstawiono dla porównania wykresy jednostopniowych obiegów sprężania pary CO2 i R22 w układzie współrzędnych ciśnienie-entalpia (lgph) dla jednakowych warunków, zapożyczone z pozycji [1]. Porównanie to zawiera kwintesencję zasadniczych różnic występujących pomiędzy tymi dwoma substancjami w zakresie ciśnień (p) i temperatur (t) oraz właściwego ciepła parowania (Δho). Jest to szczególnie istotne w sytuacji, w której CO2 może być traktowany jako ziębnik-zamiennik R22 lub innych popularnych czynników ziębniczych. Charakterystyki użytkowe czynnika są omówione w artykuła więcej »
 
  kup!  
Instalacje chłodnicze dla marketów Część 7
Bartosz Nowacki 
Średniej wielkości sklep. W nim kilka komór chłodniczych oraz kilka mebli chłodniczych i pytanie, na które trzeba udzielić odpowiedzi: ile agregatów? W poprzednich artykułach zostały omówione różne instalacje, gwarantujące bezpieczeństwo towaru. W tej części będzie podobnie. Ze względu na bezpieczeństwo towaru w średniej wielkości sklepach warto zmontować co najmniej dwie instalacje chłodnicze. Jeśli mamy jeden mebel i jedną komorę, sprawa jest prosta. Wraz ze wzrostem ilości mebli i komór, sprawa się komplikuje. Z jednej strony wspólny agregat dla kilku odbiorników jest tańszy, ale pojawia się problem z regulacją wydajności i dostosowaniem wydajności agregatu do aktualnego zapotrzebowania. Dobór agregatu skraplającego z jedną sprężarką, który ma obsługiwać kilka odbiorników jest tanim rozwiązaniem inwestycyjnym, ale drogim w eksploatacji. Przy zredukowanym zapotrzebowaniu sprężarka w najlepszym przypadku będzie pracować na niższym odparowaniu, a w najgorszym będzie wyłączana przez presostat niskiego ciśnienia. Dodatkowo powstaje ryzyko zalania sprężarki ciekłym czynnikiem, który nie zdąży odparować w mniejszej ilości załączonych parowników. A więc już w przypadku obsługi dwóch niezależnie sterowanych parowników przez jeden agregat należy zastosować regulację wydajności układu skraplającego. Jaką? Postaram się zaproponować możliwe rozwiązania. Najwygodniejszym sposobem regulacji wydajności jest redukcja wydajności sprężarki. Redukując wydajność sprężarki nie tylko dopasujemy wydajność sprężarki do aktualnego obciążenia cieplnego, ale też zredukujemy pobór energii. Dzięki temu uzyskamy zarówno optymalne parametry pracy sprężarek, jak i efektywność energetyczną układu. Jak to jednak osiągnąć? Najprostszym i najtańszym rozwiązaniem jest zastosowanie agregatu skraplającego dwu sprężarkowego. Wielu producentów dostarcza gotowe agregaty skraplające wyposażone w dwie sprężarki. Dzięki temu w czasie montażu nie musi więcej »
 
  kup!  
Całkowite koszty posiadania, TCO w oświetleniu chłodni i mrożni
Leszek Leniarski 
Analiza kosztów według metodyki TCO (ang.: Total Cost of Ownership: całkowite koszty posiadania) jest specyficznym rodzajem analizy ekonomicznej i dotychczas jest najczęściej stosowana dla przedsięwzięć w dziedzinie informatyki. Model TCO szczególną uwagę zwraca na koszty bezpośrednie, które zwykle są widoczne i jasno określone oraz na koszty pośrednie ujawniające się w okresie eksploatacji. Koszty pośrednie są często nie wykazane kompleksowo w środkach finansowych firmy i to one sprawdzają efektywność rozwiązań inwestycyjnych. Dokonując analizy TCO można rozpatrzyć różnice między wariantami przedsięwzięć inwestycyjnych, a także zredukować całkowite koszty związane z posiadaniem zasobów Technologia oświetleniowa Oświetlenie pomieszczeń chłodni i mroźni jest zagadnieniem złożonym. Przed rozpoczęciem projektowania oświetlenia należy przeanalizować sposób użytkowania pomieszczeń, możliwości techniczne sprzętu oświetleniowego, oczekiwania i potrzeby użytkownika oraz wymogi właściwych norm. W niskich temperaturach występuje wiele problemów technicznych, które trzeba pokonać, tj.: spadek strumienia świetlnego źródeł światła, skracanie trwałości źródeł światła i długi czas zapłonu, wychładzanie się opraw (szron, lód), wrażliwość układów stabilizacyjno- zapłonowych, pękanie i kruszenie się kloszy oraz wejść kablowych, problemy z konserwacją systemu oświetleniowego. Punktem wyjścia do opracowania optymalnego i efektywnego systemu oświetlenia chłodni lub mroźni jest rzetelnie wykonany projekt oświetlenia. W projekcie oświetlenia obliczanych jest wiele wielkości oświetleniowych, takich jak: średnie natężenie oświetlenia na zadanej płaszczyźnie, równomierność oraz stopień ograniczenia olśnienia, jak również wielkości szczegółowo nie definiowane przez normy, ale wpływające na bezpieczeństwo i komfort, takie jak np. rozkład luminancji na płaszczyznach w obrębie pól pracy. Uzyskiwane wyniki zawsze należy odnosić do wymo więcej »
 
  kup!  
Pierwsze zamówienie z Wielkiej Brytanii na produkowane przez CIAT jednostki Coadis Line
Posterunek policji Colindale w zachodnim Londynie podlega obecnie pracom modernizacyjnym prowadzonym przez Metropolitan Police Service prowadzonym w ramach programu Custody Improvement. Do chłodzenia i ogrzewania tego obiektu wybrano klimakonwektory Coadis Line komfort produkowane przez firmę CIAT. Urządzenia te pozwalają na zredukowanie poboru energii elektrycznej, poprawiają jakość powietrza w pomieszczeniach oraz mogą być z łatwością adaptowane do różnorodnej konfiguracji pomieszczeń. W ramach szeroko zakrojonego programu modernizacji budynków policj więcej » Czytaj za darmo! »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest
  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-11-22

Konferencja "Jak edukować Polaków...»

2019-06-28

Negocjacje między UE, a Mercosur»

2019-03-04

Air Products sfinalizowała przejęcie ACP»

2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

Przekaźniki rezystancyjne

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Sterowanie napędami rolet

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Lokalizacja przewodów i kabli

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zioła i przyprawy najczęstsze zagrożenia mikrobiologiczne

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Związki bioaktywne w przyprawach i ich rola w dietoterapii

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Opakowanie jako "znak"?

OPAKOWANIE
(2019-11)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Wpływ modyfikacji chitozanu na jego strukturę i powierzchnię właściwą

GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
(2019-11)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software