Miesięcznik ISSN 0033-2461, e-ISSN 2449-9943 - rok powstania: 1886
Czasopismo SITSpoż. umieszczone na Liście Czasopism Punktowanych (w części B) MNiSW z liczbą punktów 6
Ziarno pszenicy składa się z mączystego bielma, zarodka, warstwy
komórek aleuronowych i łuski. Udział bielma w ziarnie wynosi
około 83%, zarodka 2%, łuski 7,5%. Pszenica ma jeszcze jedną
frakcję o udziale 7,5%, którą stanowią komórki aleuronowe.
Bielmo mączyste zawiera głównie skrobię w ilości 80,4% w przeliczeniu
na suchą masę. Białko pszenicy jest w dużej części zmagazynowane
w bielmie i warstwie aleuronowej. Łuska zbudowana jest
z celulozy, czyli błonnika. Skrobia jest polisacharydem, chemicznie
określanym jako α-glukan, zbudowanym z dwóch frakcji: liniowej
amylozy i charakteryzującej się rozgałęzionym łańcuchem amylopektyny.
W obu frakcjach łańcuch glikozowy składa się z reszt
α-D-glukopiranozy, powiązanych α-1,4-glukozydowymi wiązaniami.
W amylopektynie rozgałęzienia tworzone są z udziałem wiązań
α-1,6-glukozydowych. Obie frakcje występują wspólnie w bielmie,
tworząc struktury nadcząsteczkowe w postaci niewielkich, o różnej
średnicy, kulistych ziarenek, w których amyloza stanowi ok. 25%,
a amylopektyna ok. 75% [Gąsiorowski, 2004].
Ziarna skrobi są semikrystaliczne, mają gęstość właściwą 1,5-1,6
g/cm3 i wykazują podwójne załamanie światła. Ich wielkość kształtuje
się zależnie od gatunku, u pszenicy waha się w granicach 10-
24 μm. Są one otoczone cienką warstwą lipoproteinową, dlatego
krochmal pszenny zawiera ok. 85% czystej skrobi, ok. 14% wody,
0,1% lipidów, 0,8-1% białka i 0,2% składników mineralnych. Między
innymi dlatego ziarna skrobi są odporne na bezpośrednią hydrolizę
enzymatyczną. Są one nierozpuszczalne w zimnej wodzie,
jednak w tych warunkach pęcznieją i w określonej temperaturze
(charakterystycznej dla poszczególnych zbóż) ulegają kleikowaniu,
co wiąże się z utratą ich struktury ziarnistej. Efektem jest rozpad
makrocząsteczki i powstanie jednorodnego kleiku zdolnego do żelowania
w odpowiednim stężeniu.
Ziarno pszenicy przed wydzieleniem skrobi musi być poddane
przemiałowi, w trakcie któ więcej » Czytaj za darmo! »
Rośliny zbożowe zawierają w swym składzie specyficzne substancje,
które posiadają olbrzymie znaczenie w prewencji niektórych
chorób. Do grupy roślin niedostatecznie dotychczas docenianych
należy gryka.
Klasyfikacja. Wszystkie typowe zboża - jak wiadomo - należą
do rodzaju traw (Gramineae), natomiast grykę zalicza się
do rodziny rdestowatych (Poligonaceae). W języku angielskim
grykę zwie się buckwheat, w języku niemieckim Buchweizen,
we francuskim le sarrasin, natomiast w rosyjskim grečicha.
Z punktu towaroznawczego roślinę tę zalicza się do zbóż, choć
klasyfikuje się ją do grupy zbóż rzekomych (Pseudocerealia).
W tej grupie umieszcza się grykę zwyczajną (Fagopyrum sagittatum=
F.esculentum) oraz grykę tatarkę (F. tatarcium). Rośliny
rdestowate należą do grupy dwuliściennych (Dicotyledones), do
których zalicza się grykę; charakteryzują się one tym, że ich
zarodek w nasieniu posiada dwa liścienie - liście zarodkowe.
Natomiast zboża właściwe sklasyfikowane są w klasie roślin
jednoliściennych (Monocotyledones), mają tylko jeden liścień
w zarodku, równoległe unerwienie liści i kwiaty nie zróżnicowane
na kielich i koronę. Dlatego też, choć o gryce mówi się
potocznie że jest zbożem, to jednak w istotny sposób różni się
od zbóż właściwych (takich jak żyto czy pszenica), gryka należy
do grupy zbóż rzekomych. Te dwa typy zbóż różnią się
między sobą.
Morfologia. W przypadku gryki łodyga jest nieprosta, łagodnie
powyginana i pokryta trzema rodzajami liści. Na poszczególnych
pędach łodygi z pochwy wyrastają pędy kwiatowe - kwiatostany
mające kształt grona lub tarczy czy baldachimu; wyróżnia się pęd
główny i pędy boczne - gałązki.
Łodyga gryki ma barwę purpurowo-czerwoną. Na takiej łodydze
znajdują się liście trójkątno-okrągławe, sercowato-strzałowate; dolne
liście są z ogonkami, a górne bez ogonków. Łodyga zakończa
się kwiatostanem o barwie białej lub różowej; w fazie dojrzewania
łodyga staje się intensywniej czerwona (owocem gryki jest więcej » Czytaj za darmo! »
Proso należy do roślin jednorocznych
z rodziny wiechlinowatych. Gatunkiem
typowym jest Panicum miliaceum L. Jest
jednym z najdłużej znanych ludzkości
zbóż. Wzmianki o jego uprawie pochodzą
z czasów starożytnych Chin. W E uropie
uprawiano je powszechnie przed drugą
wojną światową. Teraz zaś uprawy są rzadziej
spotykane. Proso uprawia się najczęściej
w R osji, Azji oraz w I ndiach, Chinach
i Japonii.
W Polsce proso jest zbożem mało popularnym,
najwięcej prosa uprawia się w województwach
świętokrzyskim i lubuskim.
Warto rozpowszechniać uprawianie prosa,
gdyż istnieje możliwość jego uprawy na
glebach lekkich, na których inne zboża plonują
gorzej. Poza tym proso ma krótki okres
wegetacji, można więc uprawiać je w formie
plonu wtórnego, jako poplonu ścierniskowego
i po wymarzniętych i przeoranych
oziminach.
Zależnie od budowy kwiatostanów (luźnej
lub bardziej zwartej) wyróżniamy proso
rozpierzchłe oraz proso skupione. Jak
dotychczas są zarejestrowane są dwie odmiany
prosa - Gierczyckie i Jagna. Proso
Gierczyckie ma wiechę rozpierzchłą W odróżnieniu
od niego, proso odmiany Jagna
posiada zwartą wiechę, a rośliny są nieco
wyższe od odmiany Gierczyckie i odporne
na wyleganie.
Ziarna prosa są małe, a ich wielkość z więcej » Czytaj za darmo! »
Ostatnie dziesięciolecia są okresem niepokojącej tendencji
zmniejszania się spożycia produktów zbożowych w naszym kraju.
Jest to między innymi spowodowane tym, że poza wzrostem zamożności
społeczeństwa prowadzącym do większego spożycia produktów
pochodzenia zwierzęcego, zmianą stylu żywienia, wynikającą
z przemian społecznych i zawodowych, produkty zbożowe postrzega
się przede wszystkim jako źródło wysokoenergetycznych polisacharydów,
mało wartościowego białka, a przy tym często podkreśla
się zagrożenia wynikające z nadmiernego skażenia różnego rodzaju
chorobami grzybowymi bądź chemicznego i mikrobiologicznego
jakie mogą mieć miejsce podczas wegetacji zbóż, długotrwałego
przechowywania w nieodpowiednich warunkach i niewłaściwego
ich przetwarzania.
Paradoksalnie, pewnym zagrożeniem może być także wprowadzanie
do hodowli nowych, coraz plenniejszych odmian zbóż
oraz postęp w zakresie agrotechniki. Doprowadziły one do osiągnięcia
przez nasze rolnictwo nadprodukcji zbóż w stosunku do
istniejącego zapotrzebowania. Szybko zapomnieliśmy o imporcie
pszenicy, jaki miał miejsce w latach wcześniejszych i kosztach,
z jakimi było to związane. Sprawiło to także, że ziarno
zbóż postrzegane jest w gospodarce, a także przez producentów
żywności jako powszechny, a tym samym mało cenny surowiec,
którego nadmiar nie cieszy, a sprawia coraz częściej kłopoty
związane z koniecznością przechowywania lub nawet przetworzenia
na cele nieżywnościowe. Efektem tego jest chociażby zerowa
opcja skupu kukurydzy w ramach skupu interwencyjnego
i niezmienne od kilku już lat ceny w skupie interwencyjnym
więcej » Czytaj za darmo! »
Orkisz był bardzo rozpowszechniony w starożytności. Hildegarda z Bingen
(XI-wieczna mniszka) zalecała spożywanie orkiszu w każdym posiłku. W XX wieku
uprawa orkiszu praktycznie zanikła, a niektóre z obecnie uprawianych
w Polsce odmian musiały być odtwarzane z nasion z banku genów. W ostatnich
kilku latach rośnie w Polsce zainteresowanie dawniej uprawianymi
przez człowieka zbożami (przyczyniają się do tego również media, jak również
pewna moda, która kilka lat temu kreowała np. produkty z amarantusa).
W Polsce sieje się głównie orkisz ozimy. Obecnie w świecie na bardzo
niewielkim areale (poza pszenicą makaronową Triticum durum) uprawia się
również inne pszenice niż pszenica zwyczajna. Na szczególną uwagę zasługują
tu samopsza (Einkorn), płaskurka (Emmer), Kamut i orkisz. Zboża te,
choć mniej plenne, posiadają wiele walorów użytkowych, szczególnie związanych
z wartością żywieniową i prozdrowotną ziarna i jego przetworów.
Wzrost zainteresowania orkiszem wynika z jego unikatowych walorów smakowych,
żywieniowych, dietetycznych, a nawet prozdrowotnych.Orkisz jest starą odmianą pszenicy. Znany
już przed 5000 lat, był uprawiany w południowej
części Azji. Popularny w E uropie od stuleci,
został wyparty w XIX wieku przez coraz intensywniej
uprawianą pszenicę zwyczajną. Brak
zainteresowania orkiszem spowodowany był
masową produkcją pszenicy zwyczajnej (Triticum
vulgare), która ma przede wszystkim większe
plony. Dzięki temu orkisz nie został zmodyfikowany
i zachował swoje pierwotne cechy.
Pszenica orkisz jest zbożem mało wymagającym,
a więc jest odporna na warunki pogodowe
i glebowe. Ziarno chronione jest przed
wysuszeniem, zawilgoceniem i zanieczyszczeniami
środowiska dzięki szczelnemu zamknięciu
w plewie.
Skład chemiczny ziarna orkiszu
Rosnące zainteresowanie żywieniowców
i konsumentów orkiszem wynika z korzystnego
składu chemicznego jego ziarna w porównaniu
z innymi zbożami. W oplewionym ziarnie orkiszu
zawartość białka może kszta więcej » Czytaj za darmo! »
Stężenie rtęci w mięsie tuńczyków i robionym
z niego sushi bywa różne, a zależy
przede wszystkim od tego, do jakiego
gatunku należy ryba. Odkrycie to pozwala
miłośnikom japońskiej potrawy unikać pochłaniania
zbyt dużych ilości szkodliwego
pierwiastka - informuje pismo "Biology
Letters".
Rtęć trafia do organizmów przede
wszystkim przez układ oddechowy i pokarmowy,
np. wraz ze skażonym pokarmem.
Szczególnie dużo bywa jej w tuńczykach,
krabach i ślimakach oraz dzikich
ptakach żyjących na terenach, gdzie
stosuje się środki grzybobójcze. Z biegiem
czasu rtęć odkłada się w tkankach,
a w dużych stężeniach może spowodować
w organizmie wielkie spustoszenie, m.in.
uszkodzić układ nerwowy i doprowadzić
do śmierci.
Powiązanie różnych stężeń rtęci z różnymi
gatunkami ryb odkryli eksperci z Amerykańskiego
Muzeum Historii Naturalnej
i R utger więcej » Czytaj za darmo! »
Książka "Marketing i Public Relations w małej firmie",
autorstwa Moi Ali prezentuje temat od praktycznej strony,
dostarczając rozsądnych, przystępnych porad i mnóstwa
praktycznych wskazówek, podpowiedzi i pomysłów. Książka
jest skierowana przede wszystkim do przedsiębiorców
dysponujących ograniczonymi środkami na działania marketingowe
i public relations. Jednak zarządzający bardziej
zasobnymi firmami także znajdą w niej wiele dla siebie.
Czytając ją, dowiesz się, jak tworzyć i realizować własne
programy marketingowe i public relations, aby skuteczniej
docierać do klientów, a co za tym idzie, zwiększać zyski.
Poniżej drukujemy kolejny fragment omawiający sposoby
opracowywania publikacji promocyjnych. (red.)
13 rad, jak uatrakcyjnić materiał informacyjny
bez dodatkowych nakładów!
Większość małych firm nie może sobie pozwolić na aktywną
promocję z powodu wysokich kosztów. Zastosuj poniższe rady,
a zwiększysz swoją popularność, nie inwestując w to ani grosza.
Poświęć czas.
Nie szczędź czasu na planowanie. Jeżeli będziesz działał w pośpiechu,
może skończyć się na tym, że zapłacisz więcej dostawcom,
zabraknie ci czasu, aby napisać naprawdę dobry tekst, i sprawdzić,
czy nie zawiera błędów, zaś stres związany z napiętymi terminami
przyprawi cię o zawał serca - efektem będzie kiepski materiał informacyjny
wyglądający tak, jakby został napisany na kolanie.
Zostaw sobie margines bezpieczeństwa.
Redagując materiały, bierz pod uwagę, że mogą wystąpić opóźnienia.
Nie mów nikomu, ani projektantowi, ani drukarni, że termin
upływa później - niech to będzie twoja polisa ubezpieczeniowa!
Zawsze ustalaj terminy tak, aby móc się z nich wywiązać. W ten
sposób oszczędzisz sobie nerwów i pośpiechu tuż przed upływem
terminu.
Nie pozwól, by drukar więcej » Czytaj za darmo! »
Rosja przedłuża zakaz w eksporcie zbóż
Premier Rosji niespodziewanie podał do
wiadomości decyzję o przedłużeniu embarga
w eksporcie zbóż i mąki co najmniej do przyszłorocznych
żniw.
Początkowo embargo zostało wprowadzone
czasowo w okresie od 15 sierpnia do końca br.
i miało być ewentualnie przedłużone, jednak
decyzja w tej kwestii miała zapaść dopiero
pod koniec roku. Obecna zaskakująca decyzja
jest najprawdopodobniej podyktowana obawami
i niepokojem o przyszłoroczne zbiory.
Według wstępnych ocen, pomimo opadów
deszczu odnotowanych w niektórych rejonach
kraju zasiewy ozimin nie przebiegają idealnie,
a nie wiadomo jaka będzie sytuacja wiosną.
Na razie nie ma podstaw do spodziewania się
bardzo dobrych wyników produkcji w kolejnym
sezonie, nie ma jednak również podstaw
do roztaczania najczarniejszych scenariuszy.
(Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie Reuters)
Prognozy zbiorów zbóż i rzepaku
■ Różne prognozy (z początku września)
zbiorów zbóż w Polsce
Zbiory zbóż konsumpcyjnych w tym roku
będą o 30-40% niższe niż w latach poprzednich,
jednak nie ma zagrożenia wzrostem cen
zbóż i żywności - poinformował PAP prezes
Krajowej Federacji Producentów Zbóż, Rafał
Mładanowicz. "Zbóż konsumpcyjnych może
w tym roku zabraknąć - w tym roku zbiory
zbóż konsumpcyjnych będą o 30-40% niższe
niż w latach poprzednich. Głównym powodem
takich strat jest słaba jakość zbóż. Te
lepszej jakości zostały zakontraktowane i są
sprzedawane za granicę. Jeżeli faktycznie
duża część zbóż zostanie wyeksportowana
to na krajowym rynku może zabraknąć zboża
konsumpcyjnego" - powiedział w rozmowie
z PAP Mładanowicz. Jego zdaniem, nie
ma zagrożenia dalszym wzrostem cen zboża
i żywności. "Nie zgadzamy się w tej chwili
z szacunkami GUS dotyczącymi tegorocznych
plonów. Zbiory nie są jeszcze skończone,
ich wielkość stoi pod dużym znakiem
zapytania, bo prognozy pogody są mało optymistyczne.
My szacujemy teraz zbiory na poziomie
25 mln ton, ale ze względu na więcej » Czytaj za darmo! »
Żniwa praktycznie dobiegły końca - nadszedł czas, by dokonać
pierwszych ocen jakości zebranego zboża i rzepaku. Miejscem,
gdzie od wielu lat rolnicy dostarczają zakontraktowane ilości zebranych
płodów rolnych w woj. łódzkim, jest elewator w R ogowie,
w pobliżu Brzezin. W biurze firmy spotykam się z Bogdanem
Marciniakiem, Dyrektorem zakładu, którego opinię podaję
poniżej.
 Nasz elewator zbożowy ma pojemność 26,5 tys. ton, w tym
40 komór o pojemności 250 ton każda, 16 komór o pojemności
1 000 ton każda, 4 gwiazdki o pojemności ok. 220 ton każda oraz
młyn żytni o wydajności 50 ton na dobę - mówi Marciniak. Możemy
przyjąć transportem kołowym ok. 1,600 ton i transportem
kolejowym ok. 1200 ton zbóż i rzepaku na dobę.
 W szczycie sezonu r więcej » Czytaj za darmo! »
Na początku 2010 roku w Polsce były dopuszczone do obrotu 863
środki ochrony roślin1/, czyli więcej niż rok i dwa lata wcześniej. Jest to
skutek znacznego przyspieszenia prac nad ich rejestracją przez Ministerstwo
Rolnictwa i R ozwoju Wsi, a także efekt bardzo sprawnego działania
Komisji do Spraw Środków Ochrony Roślin działającej przy Ministrze
Rolnictwa i podejmującej decyzje dotyczące rejestracji. Niestety, jednak
wzrostowi liczby dostępnych środków ochrony roślin nie towarzyszy
wzrost liczby dostępnych substancji aktywnych, co wpływa na wzrost
zagrożenia występowaniem odporności u organizmów szkodliwych.
Przyczynami zmian na liście środków ochrony roślin dopus więcej » Czytaj za darmo! »
W kwietniowym "Przeglądzie Zbożowo-Młynarskim" ukazał
się artykuł autorstwa Tomasza Sitkowskiego o ocenie wartości
przemiałowej ziarna pszenicy. Autor z całą mocą podkreślał,
jaka to ważna cecha - wartość przemiałowa pszenicy. Ta cecha
bez wątpienia jest dla młynarzy ważna, ale żeby zaraz potępiać
wszystko, co tej cechy należycie nie eksponuje.... Wydaje się, że
Autor nadmiernie się w swojej krytyce rozpędził i bezpodstawnie
próbował przełożyć jej znaczenie na skutki hodowlane. Hodowcy
pszenicy do tej pory nie prowadzą selekcji na podniesienie wartości
przemiałowej swoich odmian. Hodowca musi brać pod uwagę
dziesiątki cech, a wartość przemiałowa i zawartość popiołu plasują
się na szarym końcu ich ważności. Trzeba z pokorą pogodzić
się z faktem, że młynarstwo jest tylko mechanicznym ogniwem
systemu jakościowego. Ono nie tworzy jakości. Trzeba p więcej » Czytaj za darmo! »
Na samym wstępie odpowiedzi na pismo Pana Witolda Brzezińskiego
pragnę zaznaczyć, że moim celem przy pisaniu omawianego artykułu
nie było puste krytykanctwo ani chęć umniejszenia roli instytucji
takiej jak COBORU w zagadnieniu oceny odmian. Moim celem było
uświadomienie potrzeb młynarstwa, które traktowane jest, przynajmniej
przez część środowiska hodowców, instrumentalnie i mechanistycznie,
sprowadzone bez mała do roli "przemiału w młynku do kawy".
Nieporozumienie w uwagach mojego szanownego oponenta, Pana
W. Brzezińskiego, wynika przede wszystkim z odmiennego stosunku
do pojęcia oceny własności technologicznych odmian ziarna oraz
braku rozróżnienia faktu, że tak naprawdę mówimy o zupełnie innych
zagadnieniach.
Dla Pana Brzezińskiego ocena odmian wiąże się wyłącznie z oceną
wartości wypiekowej. Inaczej mówiąc, ocena wartości wypiekowej
pszenic polega na ocenie własności mąki otrzymanej z ziarna przemielonego
w młynie laboratoryjnym. Z tego punktu widzenia mój oponent
ma rację w twierdzeniu, że w tym przypadku zawartość popiołu nie jest więcej » Czytaj za darmo! »
Twardość ziarna określa szczególna mikrostruktura bielma.
Wzorcem twardości może być pszenica durum, w której bielmo
wypełnione jest granulami skrobi, ściśle scementowanymi
białkową matrycą. W ziarnach twardych pszenicy T. vulgare
(miękkiej) mikrostruktura bielma jest bardzo podobna, podczas
gdy w ziarnach miękkich tej pszenicy granule skrobiowe niezupełnie
pokryte są matrycami białkowymi. W efekcie przemiału
ziarna twarde są rozdrabniane na styku całych komórek - dając
w efekcie cząsteczki mąki o grubszej granulacji, a granule
skrobiowe mogą ulegać częściowemu uszkodzeniu. W ziarnach
o miękkiej strukturze skrobia ulega mniejszemu uszkodzeniu,
gdyż jej granule są słabo związane z matrycą białkową. W efekcie
przemiału ziarna miękkiego otrzymuje się mąkę o drobnej
granulacji, trudniej przesiewającą się przez sita, o podwyższonej
adhezji cząstek łatwo się zlepiających. Własności wypiekowe
mąki z ziarna miękkiego (MZ ) są gorsze niż mąki z ziarna
twardego (TZ ).
Na rys. 1 pokazano skład granulometryczny mąki z przemiału
tych dwóch rodzajów ziarna. Dla mąki z MZ główna frakcja
tego ziarna. I tak przyjmuje się, że różnicuje te mąki średnia wielkość
cząstek 30 μm, gdyż: dla mąki z ziarna miękkiego udział w
niej tych cząstek wynosi ok. 64,4 %, a dla mąki z ziarna twardego
ok. 34,7 % (wyniki tych danych uzyskano z analizy mąki z wielu
rosyjskich młynów).
Następną różnicą jest zdolność przesiewania tych dwóch typów
mąki; więcej » Czytaj za darmo! »