Miesięcznik ISSN 0033-2461, e-ISSN 2449-9943 - rok powstania: 1886
Czasopismo SITSpoż. umieszczone na Liście Czasopism Punktowanych (w części B) MNiSW z liczbą punktów 6
W 2009 r. przemysłowy przemiał zbóż był największy w bieżącej
dekadzie i objął ok. 80 % ziarna zużywanego na cele spożywcze,
wobec 60-70% w latach wcześniejszych. Główną przyczyną
wzrostu przemiałów przemysłowych były malejące ceny zbóż.
Dynamika przemysłowej produkcji wyrobów przetwórstwa zbóż
po I kwartale bieżącego roku pozwala przypuszczać, że przemiały
przemysłowe zbóż w 2010 r. będą o ok. 10% mniejsze niż w roku
poprzednim. W tabeli 1 przedstawiono wielkości przemysłowego
Przemysł zbożowo-młynarski i wtórne przetwórstwo zbóż
w 2009 r. i po I kwartale 2010 r.
Tabela 1
Przemysłowe przetwórstwo zbóż (tys. ton)
Rok
Produkcja
Żywności
preparowanej
Mąk pszennych
Mąk
żytnich
Makaronu
Kasz
i płatków
Pieczywa
świeżego
Pieczywa
cukierniczego
2001 60,8 2 117 259 106,5 73,1 1 653 198,8
2002 64,7 2 254 262 124,1 80,1 1 547 211,8
2003 73,2 2 418 261 123,2 77,9 1 556 236,5
2004 82,2 2 285 255 134,9 79,1 1 532 318,4
2005 96,1 2 488 245 142,1 92,0 1 549 329,8
2006 101,1 2 543 241 146,2 112,6 1 552 360,8
2007 103,4 2 400 234 155,3 111,6 1 523 417,7
2008 141,9 2 094 218 153,1 103,2a 1 684 388,9
2009 147,0 b 2 233 218 181,3 130,0 b 1 670 400,0 b
2010c 155,0 2 200 250 190,0 130,0 1 900 400,0
I-IV
2009e 35,0 565 46 42 21,0 287 b.d.
I-IV
2010 e 41,6 481 48 47 25,3 293 b.d.
a bez kasz i grysików z kukurydzy, ich produkcja w 2008 r. była niewspółmiernie duża
w poró więcej » Czytaj za darmo! »
Zbiory zbóż będą w tym roku niższe o 12-13 proc. niż w 2009 r.,
a tona pszenicy dobrej jakości po żniwach może kosztować 670-
700 zł - prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki
Żywnościowej. Na początku sierpnia za pszenicę płacono średnio
580 zł/t. Jak poinformował w dniu 10 sierpnia br. dyrektor
Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
(IERiGŻ), profesor Andrzej Kowalski, sytuacja na rynku zbóż
jest dynamiczna - wszystkie prognozy zbiorów w Polsce i na
świecie więcej » Czytaj za darmo! »
Renomowane fi rmy produkują obecnie
urządzenia o zbyt dużej wielkości w stosunku
do potrzeb małych młynów. Szczególny
popyt występuje na małe mlewniki walcowe.
W wielu małych młynach w Niemczech
urządzenia są już wyeksploatowane
i nie spełniają współczesnych wymagań
higienicznych. Często występuje też potrzeba
wymiany pojedynczych mlewników
walcowych. Przy wprowadzaniu nowego
urządzenia musi być więc uwzględniona
dostępna powierzchnia i istniejący schemat
przemiałowy. W przeszłości często
wyeksploatowane urządzenia mogły być
zastąpione tylko przez nowsze, ale również
używane.
Wych więcej » Czytaj za darmo! »
Przyspieszenie procesu przyjęcia masy zbożowej było naszym głównym celem podczas
prac nad zintegrowanym systemem wag samochodowych i przesypowych z oprogramowaniem
branżowym oraz automatycznym urządzeniem do analizy prób.Analiza głównych wyróżników jakościowych
ziarna zbóż jest przeprowadzona w jednym
miejscu; szybciej oraz dokładniej jak nigdy
dotąd, a proces jest w pełni automatyczny
i zsynchronizowany z wagą samochodową
Bitzer. Wartości oceny jakości pochodzące
z analizatora próby pobranej z całego ziarna
takie jak: zawartość zanieczyszczeń, zawartość
ziaren chudych i poślednich, wilgotność,
zawartość białka, wskaźnik sedymentacyjny,
ilość mokrego glutenu oraz waga objętościowa
zostają zapisane pod konkretnym dostawcą
w oprogramowaniu Bitzer Agrar.
System jest ide więcej » Czytaj za darmo! »
Linie fi rmy ITALPACK pracują na całym świecie, m.in. w USA,
Kanadzie, Brazylii, Argentynie, Meksyku, Arabii Saudyjskiej,
Algierii, Maroku, Kenii, Chinach, Niemczech, Wielkiej Brytanii,
Francji, Włoszech, Holandii, Hiszpanii, Finlandii, Rosji, Kazachstanie,
na Ukrainie, Litwie i w Polsce.
Od 1995 r. fi rma jest obecna na rynku polskim i ma już
tu zainstalowanych blisko 100 linii, które cieszą się dużym
uznaniem użytkowników. Dzisiaj, po prawie 30 latach swojego
istnienia, ITALPACK oferuje swoim Klientom bardzo szeroką
gamę u więcej » Czytaj za darmo! »
PAVAN prezentuje innowacyjną linię do
produkcji i obróbki termicznej - pasteryzacji
parą lub przez gotowanie (natryskiwanie
gorącą wodą) - makaronu świeżego, nadziewanego,
o specjalnych kształtach i ciężarze
jednostkowym 1,5 g. Linia posiada
wydajność około 650 kg/godzinę i obejmuje
następujący zakres urządzeń:
- sekcja dozowania surowców, miksowania,
zagniatania i formowania ma więcej » Czytaj za darmo! »
Problemy, które pojawiają się w trakcie przygoto wań
i właściwej produkcji makaronu, są liczne i róż norodne.
Każdy obiekt produkcyjny, niezależnie od tego, czy ma
charakter rzemieślniczy, czy też pro dukuje na skalę przemysłową,
styka się z bariera mi - które musi pokonać,
a które są niejednokrotnie złożone, gdyż związane są z błędami
na etapie obrób ki wstępnej makaronu - ograniczeniami
ze strony su rowca bądź stosowanego wyposażenia
technicznego. Z uwagi na specyfi kę produkcji makaronu
problemy związane z nią są często wspólne i spotykane
w wielu zakładach. Dlatego poniżej omówiono najczęściej
występujące wady makaronu i przedstawiono możliwości
ich uniknięcia w procesie produkcji makaronu.
Na jakość makaronu decydujący wpływ mają: surowiec - tj.
semolina pochodząca z przemiału pszenicy durum lub mąka makaronowa
z pszenicy T. vulgare oraz technologia produkcji, która
umożliwia zachowanie, a nawet poprawę właściwości końcowego
produktu (w przypadku gorszego surowca).
W nr 5/2007 "Przeglądu Zbożowo-Młynarskiego" na str. 34 przedstawiliśmy
uzasadnienie, dlaczego semolina z pszenicy durum jest
najlepszym surowcem do produkcji makaronu oraz określiliśmy optymalny
skład granulometryczny tego surowca. I tak, zgodnie z obecnym
trendem, zaleca się wykorzystywanie w przemyśle makaronowym semoliny
o średniej i drobnej granulacji. Podstawowym powodem jest
szybsze uwadnianie mniejszych cząstek (<220 μm), co w efekcie
pozwala skracać czas miesienia ciasta oraz eliminować występowanie
białych plamek w makaronie (stanowiących wadę), świadczących
o niedostatecznym uwodnieniu semoliny. W semolinie z pszenicy
T. durum i mące makaronowej z pszenicy T. vulgare wyróżnia się pięć
podstawowych parametrów jakościowych: jednorodność granulacji,
ogólna (wysoka) zawartość białka, zawartość (niska) popiołu, niska
zawartość tzw. pstrocin i barwa. Do tego trzeba też dodać: brak jakichkolwiek
zanieczyszczeń mechanicznych, zredukowana liczba bakter więcej » Czytaj za darmo! »
Produkcja makaronów z mąk o podwyższonym wyciągu
(ciemnych) powinna być rozwijana jako produkcja
ekonomicznie i prozdrowotnie uzasadniona (większa
zawartość błonnika pokarmowego, białka, soli
mineralnych w porównaniu z makaronami z mąk jasnych).
Celowym jest również wzbogacanie makaronu
z mąki pszennej różnymi dodatkami błonnika pokarmowego.
Poniżej omówiono wyniki badań naukowców
rosyjskich z Moskiewskiego Instytutu Przemysłu Spożywczego
(MTIPP).Badania prowadzono na mące (jako surowcu makaronowym)
o wyciągu 80-96%, której jakość przedstawiono w tab. 1. Przywych
i innych wodorozpuszczalnych (cząsteczki okrywy - łuski
ziarna pozostawały w ugotowanym makaronie). Współczynnik
zwiększenia masy makaronu praktycznie nie zależał od zmian
zawartości białka. Jego znaczenie w większym stopniu zależało
od składu granulometrycznego mąki (tab. 3).
Makarony z ciemnej mąki pszennej i wzbogacone błonnikiem pokarmowym
Tabela 1
Wyróżniki fi zykochemiczne próbek mąki
Próbki mąki Wilgotność
%
Skład granulometryczny
μm
Zawartość białka
%
123456789
10
11
12
11,0
10,5
10,0
11,1
10,3
10,3
11,0
10,8
10,2
10,6
10,6
11,0
mąka sitkowa
mąka sitkowa
40-530
40-530
więcej » Czytaj za darmo! »
Błonnik pokarmowy nie stanowi zdefi -
niowanego chemicznie związku lub jednolitej
grupy związków, ale jest kompleksem
heterogennych substancji, takich jak hemicelulozy
i pektyny oraz celuloza i lignina.
Pojęcie błonnika pokarmowego ulegało
różnorodnym modyfi kacjom i ostatecznie
przyjęto, że jest to pozostałość ścian komórkowych
roślin odporna na działanie enzymów
trawiennych. W tym szerokim ujęciu,
w skład błonnika pokarmowego wchodzą
także niestrukturalne polisacharydy związane
z endospermą i przestrzenią międzykomórkową.
Niektórzy autorzy zaliczają
również do błonnika pokarmowego szereg
innych związków, jak polifruktany (inulina
i oligofruktany), niestrawne dekstryny, polidekstrozę,
metylocelulozę i hydroksypropylometylocelulozę,
skrobię oporną, a także
substancje związane z nieskrobiowymi
polisacharydami i ligniną (woski, kutyny,
fi tyniany, saponiny, taniny i suberyny).
Głównym źródłem błonnika pokarmowego
w codziennej diecie człowieka są
produkty zbożowe, warzywa, owoce oraz
nasiona roślin strączkowych. Zalecane
dzienne spożycie dla osób dorosłych kształtuje
się na poziomie 35-40 g/dobę/osobę.
Poszczególne produkty różnią się nie tylko
ilością, ale i jakością błonnika pokarmowego.
W zbożach dominują hemicelulozy,
owoce bogate są w pektyny, a niektóre warzywa
w ligninę. Zawartość błonnika pokarmowego
w poszczególnych produktach jest
zróżnicowana (tab. 1 i 2). Zboża zawierają
głównie błonnik nierozpuszczalny, podczas
gdy warzywa, owoce i orzechy cechują się
wyższym poziomem błonnika rozpuszczalnego.
Nieskrobiowe polisacharydy zbóż, to
głównie arabinoksylany i β-glukany oraz
niewielkie ilości arabinogalaktanów, arabanów
i pochodnych kwasów uronowych.
Pszenica i jęczmień, ze względu na znaczną
zawartość arabinoksylanów, odpowiednio
4-8% i 4-10% oraz β-glukanów, odpowiednio
od 0,5-1,0 i 3-11%, mogą stanowić
dostępne źródło błonnika pokarmowego.
Podobnie chleb, będący głównym składnikiem
naszej diet więcej » Czytaj za darmo! »
DDGS (ang.: dried distillers grains
and solubles - suszony wywar gorzelniany
ze zbóż, z substancjami rozpuszczalnymi)
jest ważnym produktem
ubocznym w produkcji bioetanolu, który
wykorzystuje się na szeroką skalę jako
paszę dla zwierząt.
W 2009 r. USA wyeksportowały rekordową
ilość 5,64 mln ton DDGS wartości blisko
1 mld USD, co stanowi wzrost o 24%
w stosunku do dotychczas najlepszego
2008 roku.
DDGS przynosi obecnie 10-20% dochodów
amerykańskiego przemysłu biopaliwowego,
co przy niedużych na razie zyskach
z produkcji samego bioetanolu ma istotne
znaczenie.
Światowe zainteresowanie DDGS
jako surowcem paszowym stale wzrasta,
szczególnie w takich krajach jak Meksyk,
Kanada, Chiny, Turcja i Tajlandia, czemu
równocześnie towarzyszą obawy przed
potencjalnym zagrożeniem ze strony
mikotoksyn. Należy bowiem pamiętać,
że koncentracja zawartości mikotoksyn
w DDGS podczas produkcji bioeta więcej » Czytaj za darmo! »
Substancje niepożądane w paszach, w tym w ziarnie
zbóż i produktach ich przetwarzania na cele paszowe,
zgodnie z defi nicją podaną w Dyrektywie 2002/32/EC
Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 7 maja 2002 r.,
oznaczają wszelkie substancje lub produkty, z wyjątkiem
patogennych mikroorganizmów, obecne w paszy
lub na jej powierzchni, których obecność stanowi potencjalne
zagrożenie dla zdrowia zwierząt, ludzi i dla środowiska
lub które mogą wpływać negatywnie na produkcję
zwierzęcą.
Ryzyko dla człowieka związane jest z tzw. efektem przenoszenia
(carry over) niektórych niepożądanych substancji do produktów
żywnościowych zwierzęcego pochodzenia. Ważne jest aby określić
jakie są dopuszczalne zawartości szkodliwych substancji przy których
nie występują jeszcze negatywne efekty. Dopuszczalne zawartości
uwzględniają naturalnie występujące poziomy niepożądanych
substancji w paszy i są z reguły niższe od zawartości powodujących
widoczne, negatywne skutki w postaci obniżenia kondycji zdrowotnej
zwierząt i wyników produkcyjnych lub powodujących zanieczyszczanie
produktów żywnościowych zwierzęcego pochodzenia.
Wykaz ważniejszych substancji niepożądanych w ziarnie zbóż, produktach
ubocznych przetwarzania zbóż i w mieszankach paszowych
podano w tab. 1.
i ocena zagrożeń w odniesieniu do fl uoru, azotynów, arsenu, kadmu,
ołowiu, rtęci i zanieczyszczeń botanicznych więcej » Czytaj za darmo! »
Obowiązek zmianowania oraz okres
uprawy
Od 2008 r. rolników dotyczy obowiązek
zmianowania w zakresie uprawy
pszenicy, żyto, owies i jęczmień mogą
one być uprawiane na tej samej powierzchni
przez 3 lata. Wtedy to zostały
dodane nowe wymagania dotyczące dobrej
kultury rolnej. Wymóg wprowadzenia
zmianowania dotyczy rolników w całej
Wspólnocie Europejskiej. Został on wprowadzony
zgodnie z wytycznymi Komisji
Europejskiej.
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi w sprawie minimalnych
norm widnieje zapis, iż uprawa tego samego
gatunku rośliny (pszenica, żyto,
owies, jęczmień) na tej samej powierzchni
w ramach działki ewidencyjnej będzie
mogła być prowadzona także w czwartym
i w piątym roku pod warunkiem wcześniejszego
wykonania przez rolnika jednego
z następujących zabiegów: przyorania
słom więcej » Czytaj za darmo! »
Książka "Marketing i Public Relations w małej fi rmie",
autorstwa Moi Ali prezentuje temat od praktycznej strony,
dostarczając rozsądnych, przystępnych porad i mnóstwa
praktycznych wskazówek, podpowiedzi i pomysłów. Książka
jest skierowana przede wszystkim do przedsiębiorców
dysponujących ograniczonymi środkami na działania marketingowe
i public relations. Jednak zarządzający bardziej
zasobnymi fi rmami także znajdą w niej wiele dla siebie.
Czytając ją, dowiesz się, jak tworzyć i realizować własne
programy marketingowe i public relations, aby skuteczniej
docierać do klientów, a co za tym idzie, zwiększać zyski.
Poniżej drukujemy fragment omawiający sposoby
opracowywania publikacji promocyjnych. (red.)
Jak pisać: planowanie
i opracowywanie przekonujących publikacji
Nawet najmniejsze fi rmy opracowują materiały promocyjne.
Mogą to być proste i tanie w druku ulotki albo drogie broszury reklamowe
na papierze wysokiej jakości. Ten rozdział pomaga redagować
dobre teksty. Znajdziesz tu wskazówki, jak zdobyć rozgłos
umiarkowanym kosztem, a także rady, czego unikać w materiałach
promocyjnych.
Dla wielu ludzi lektura broszur i ulotek to pierwszy kontakt
z twoją fi rmą. Jeżeli się nie spiszesz, będzie to jednocześnie kontakt
ostatni. Jeżeli nie chcesz stracić klienta, jeszcze zanim dojdzie do
bezpośredniego kontaktu, dopracuj materiał tak, aby przekaz miał
dużą siłę przebicia, był nietuzinkowy i przekonujący. Przed przystąpieniem
do opracowywania jakichkolwiek materiałów handlowych,
zadaj sobie kilka pytań.
Jaką formę ma mieć materiał informacyjny? Czy chodzi o krótkie
ulotki, które czyta się jednym tchem, czy o duży plakat przekazujący
konkretną wiadomość, na który należy spojrzeć z pewnej
odległości?
Dlaczego chcesz rozpowszechnić materiał? Czy to konieczne?
Być może w firmie powstaje zbyt wiele materiałów reklamowych,
ponieważ ktoś wpadł na po więcej » Czytaj za darmo! »
Według Międzynarodowej Rady ds. Zbóż (IGC) produkcja zbóż
w Turcji w 2009 r. osiągnęła 28,3 mln ton (w 2008 r. - 27,2 mln t),
w tym: pszenicy 18 mln t, kukurydzy 3,8 mln t i jęczmienia 6 mln
t. Turcja zarówno importuje jak i eksportuje zboża - w sezonie
2009-2010 import szacowany jest na 2,9 mln ton, zaś eksport na
3,4 mln ton (a dodatkowo ponad 1 mln ton soi). Import kukurydzy
na poziomie 0,3-0,5 mln ton w sezonie, odbywa się pr więcej » Czytaj za darmo! »
Triticum durum, powszechnie nazywana pszenicą durum (co
oznacza "pszenica twarda") zajmuje specjalną pozycję w międzynarodowym
handlu zbożem. Ze względu na swe specyfi czne
właściwości pozwalające uzyskiwać w procesie przemiału kaszkę
(semolinę), stanowiącą cenny surowiec w produkcji makaronu i kuskusu,
jest często klasyfi kowana jako odrębna grupa w stosunku do
pszenicy chlebowej (Triticum aestivum).
Międzynarodowa Rada ds. Zbóż (IGC) oceniła zbiory pszenicy
durum w sezonie 2008-09 na 38,4 mln ton (co stanowi ok. 7% całości
zbiorów pszenicy), z czego ok. 7 mln ton (18%) było w obrocie
handlu międzynarodowego.
Rejon południowej Europy ma ok. 25% udział w ogólnej produkcji
pszenicy durum. Liderem są tu Włochy ze zbiorami
5,2 mln ton, co nie zaskakuje, gdyż kraj ten zdecydowanie przoduje
na świecie w konsumpcji makaronu ze wsk więcej » Czytaj za darmo! »
UE - susza skutkuje redukcją prognoz
zbiorów rzepaku i umocnieniem
cen
Ostatnie upały w Europie(lipiec) powodują
wysuszenie gleb szczególnie tych
lekkich, a zwłaszcza w zachodnich Niemczech,
części Francji oraz Wielkiej Brytanii.
Dalej jest jednak wilgotno w wielu
rejonach Polski i Czech więc stan plantacji
rzepaku cechuje duże zróżnicowanie.
W Niemczech zapowiada się redukcja
zbiorów do 5,75 mln ton wobec 6,2 mln
ton przed rokiem, przy pogorszeniu zawartości
oleju na skutek defi cytu słońca
na przełomie maja i czerwca br. Bieżące
prognozy zbiorów w Unii (w połowie lipca
Br.) przewidują zbiory około 20,4 mln
ton wobec 21,6 mln ton rok temu. Spadki
poziomu zbiorów poza Niemcami we
Francji, Polsce i Czechach będą częściowo
zrekompensowane wzrostami w Rumunii
i Bułgarii. Spadkowi podaży rzepaku
nie zapobiegnie import ze względu na
brak wystarczającej produkcji u eksporterów
tego surowca. Skutkiem tego będzie
3% spadek przerobu, który zaowocuje
spadkiem produkcji oleju, zatem potrzeby
przemysłu biodiesla i spożywczego nie
będą wystarczająco zaspokojone. Spadek
podaży oleju rzepakowego w UE i na
świecie najprawdopodobniej zaowocuje
wzrostem jego cen. Tymczasem światowe
zbiory rzepaku będą po raz pierwszy
od kilku lat mniejsze i osiągną w sezonie
2010/11 - 56,8 mln ton wobec 59,9 mln
ton rok temu. Przyczyniła się do tego
ostatnia redukcja zbiorów w Kanadzie do
10 mln ton wobec 11,8 mln ton, w Europie
oraz na Ukrainie do 1,55 mln wobec
1,87 mln ton.
(Źródło: FAMMU/FAPA, na podstawie:
FAMMU, na podstawie: Reuters, Oil World,
WR)
♦ Czechy - niepewne prognozy zbiorów
ponieważ susza zagraża uprawom
W Republice Czeskiej przewiduje się
w bieżącym roku zbiory rzepaku na poziomie
1,14 mln ton, czyli ponad 1%
większym niż przed rokiem. Tymczasem
produkcja podstawowych zbóż zmniejszy
się o 5% do około 6,6 mln ton. Zmniejszy
się produkcja pszenicy, żyta, jęczmienia
oraz pszenżyta do odpowiednio 4,4 mln
ton, 0,13 mln więcej » Czytaj za darmo! »
UE - ofi cjalna propozycja KE w celu
umożliwienia zmian zasad uprawy GMO
Dnia 13 lipca br. Komisja Europejska ujawniła
pakiet propozycji skierowanych do państw
członkowskich, który przewiduje możliwość
legalnego zakazu uprawy roślin modyfi kowanych
genetycznie. Praktycznie oznacza to, by
kraje członkowskie same decydowały, czy chcą
zezwolić, ograniczyć czy zabronić uprawy roślin
GMO na części lub całości swego terytorium
(kwestie autoryzacji i handlu pozostają
bez zmian). Zmiany idą w dwóch kierunkach.
Pierwszym założeniem na poziomie poszczególnych
państw jest zmiana obecnych zasad
współistnienia GMO i nie GMO w państwach
UE na podst. rekomendowanego przez Komisję
"Przewodnika dla rozwoju zasad współistnienia"
z 2003 r.; aby uniknąć niepożądanego GMO
w plonach konwencjonalnych i ekologicznych
do poziomu nawet poniżej 0,9% (który to poziom
nie skutkuje koniecznością oznakowania).
W poprzednim przewodniku ustanowienie środków
w zakresie współistnienia było bezpośrednio
powiązane z przestrzeganiem progu 0,9%,
od którego należy znakować żywność, pasze
lub produkty zawierające GMO i przeznaczone
do bezpośredniego przetworzenia. Państwom więcej » Czytaj za darmo! »
Produkcja płodów rolnych wymaga nie
tylko zapewnienia roślinom uprawnym
odpowiednich warunków do rozwoju,
ale także umiejętnego zabezpieczania
ich przed wieloma grupami organizmów
szkodliwych, które powodują nie tylko
obniżenie plonów, ale także pogorszenie
ich jakości. W raporcie WHO (World
Health Organization 1990: Public health
impact of pesticidies used in agriculture,
Geneva) dotyczącym środków ochrony
roślin oszacowano, że straty plonów
w wyniku oddziaływania organizmów
szkodliwych wynoszą w krajach rozwiniętych
od 10 do 30%, a w krajach rozwijających
się nawet do 75%. Jednak zgodnie
z raportem, w skali świata, jeszcze
poważniejsze straty odnotowuje się po
zbiorze, podczas transportu i magazynowania
płodów rolnych.
Jednym ze sposobów ograniczenia
tych strat jest stosowanie w magazynach
chemicznych środków ochrony roślin.
Podobnie jak lekarstwa, środki te stosowane
w sposób niewłaściwy mogą być
niebezpieczne dla ludzi bądź środowiska,
zatem są wprowadzane do obrotu dopiero
po gruntownej ocenie i uzyskaniu ofi cjalnego
dopuszczenia do obrotu, czyli tzw.
rejestracji. Wszystkie państwa członkowskie
Unii Europejskiej obowiązuje dwuetapowa
procedura rejestracji środków
ochrony roślin:
1. Najpierw substancja aktywna (główny
składnik, odpowiedzialny za działanie środka)
jest oceniana i dopuszczona do stosowania
na terenie UE.
2. Następnie państwa członkowskie
mogą rejestrować środki, w których skład
wchodzi ta substancja.
Od przystąpienia Polski do UE widoczny
jest systematyczny spadek dostępnych
substancji aktywnych oraz ograniczanie
zakresów etykiet środków ponownie rejestrowanych.
Unia Europejska przeprowadziła
przegląd ok. tysiąca używanych
substancji aktywnych pod kątem ich bezpieczeństwa
dla zdrowia ludzi, zwierząt
i środowiska naturalnego. W wyniku tego
przeglądu, zdecydowana większość substancji
aktywnych (74%) została wycofana.
Ilustruje to rysunek 1. Warto podkreślić
że tylko niewielką cześć subst więcej » Czytaj za darmo! »
Ziarno żyta różni się składem chemicznym od ziarna pszenicy
m.in. wysoką zawartością błonnika pokarmowego i dlatego uważane
jest za szczególnie cenne z punktu widzenia żywienia człowieka.
W Polsce mąkę żytnią wykorzystuje się przede wszystkim
do produkcji najbardziej popularnego w naszym kraju pieczywa
mieszanego, a w znacznie mniejszym stopniu do produkcji czysto
żytniego chleba. Żyto, a przede wszystkim produkty z całego ziarna
lub z udziałem jego zewnętrznych warstw (np. ciemne pieczywo,
kasze, płatki, otręby itd.), są bogatym źródłem błonnika pokarmowego,
głównie pentozanów i -glukanów. Interesujące technologów
i żywieniowców substancje pentozanowe występujące w większej
koncentracji w zewnętrznych warstwach bielma i warstwie aleuronowej,
ze względu na większą odporność tych frakcji na rozdrabnianie
przechodzą w procesie przemiału ziarna żyta do mąki o wyższej granulacji.
Odpowiednie wykorzystanie tej zależności sprawia, że przy
modelowaniu cech technologicznych mąki o różnym przeznaczeniu
powinna być również wykorzystywana granulacja mąki żytniej. Różny
skład chemiczny frakcji mąki o różnej granulacji w istotny sposób
może wpłynąć na kierunek zmian właściwości fi zycznych i biochemicznych
zachodzących w cieście, a w konsekwencji na jakość chleba.
Sporządzanie mieszanek różnych frakcji przemiałowych stwarza
z punktu widzenia technologii piekarstwa możliwość doboru optymalnego
składu chemicznego mąki żytniej.
Główną rolę w kształtowaniu właściwości technologicznych ciast
i jakości pieczywa odgrywają białka i węglowodany. Ich rola rozpoczyna
się z chwilą wiązania wody podczas tworzenia ciasta, przez fermentację
i wypiek, a kończy w procesach retrogradacji skrobi podczas
czerstwienia pieczywa. Oprócz skrobi i białek mąka zawiera szereg
substancji występujących w mniejszych ilościach, które także wpływają
na jej właściwości funkcjonalne. Wśród nich bardzo znaczący wpływ
na cechy reologiczne ciasta, a tym samym na jakoś więcej » Czytaj za darmo! »
Dzięki dodatkowemu rozdrabnianiu mąki można zmienić
skład chemiczny cząstek wchodzących w jej skład, jak również
właściwości białka i skrobi. W celu przeprowadzenia tej operacji
stosuje się młyny udarowe (palcowe i strumieniowe-pneumatyczne
z klasyfikacją) oraz młyny kulowe z mieszadłem.
W zależności od energii rozdrabniania nawet do 95% cząstek
może mieć rozmiary poniżej 50 μm. Następuje przy tym daleko
idące rozdzielenie struktur białkowych i skrobiowych oraz
mechaniczne uszkodzenie skrobi. Przy obróbce mąki z pszenicy
durum stopień uszkodzenia skrobi sięga 8-10%, natomiast
w przypadku o więcej » Czytaj za darmo! »