Miesięcznik ISSN 033-250X, e-ISSN 2449-996X - rok powstania: 1946
Czasopismo SITSpoż - recenzowane, z liczbą punktów 5 zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dn. 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.
Gospodarka światowa znajduje się pod wpływem głębokiego
kryzysu finansowego. Dotychczas jest to przede wszystkim
kryzys systemu finansowego i sektora bankowego. Gwałtownie
zmniejszyła się płynność systemu bankowego, załamało się
zaufanie do niego zarówno wewnątrz systemu, jak i w jego
otoczeniu. Kryzys ten rozpoczął się w USA od gwałtownego
załamania systemu kredytów hipotecznych i szybko rozszerzył się
na inne elementy systemu finansowego oraz na wszystkie inne
kraje, w tym także europejskie.
CO JEST ISTOTĄ
kryzysu finansowego
Kryzys finansowy ze względu na rozwój procesów
globalizacji gospodarki światowej ma zasięg
globalny i dotyczy zarówno krajów rozwiniętych,
jak i szybko rozwijających się. Ponadto złożoność
współczesnego systemu finansowego i silne powiązania
poszczeg więcej » Czytaj za darmo! »
Wiele międzynarodowych rynków podstawowych produktów
rolnych przez kilka ostatnich dziesięcioleci charakteryzowało się
dwiema cechami. Po pierwsze były niemal całkowicie rynkami
kupującego. Ze względu na wysoką podaż w porównaniu z efektywnym
popytem ceny równowagi na niektórych z nich były tak
niskie, że pokrywały jedynie koszty produkcji najefektywniejszych
eksporterów światowych. Drugą cechą była długookresowa
tendencja relatywnego spadku cen podstawowych
artykułów rolnych w porównaniu z cenami produktów nierolniczych.
Wieloletnia stabilizacja na międzynarodowych
rynkach rolnych załamała się
w 2007 r., a jej przejawem był gwałtowny
wzrost cen. Ceny rosły zresztą już w latach
2004-2006, ale tempo wzrostu było umiarkowane i mieściło
się w normalnej amplitudzie wahań rocznych więcej » Czytaj za darmo! »
Po wejściu Polski do UE bardzo dynamicznie wzrastały obroty
handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi (wg protokołów
SAD - Single Administrative Document). Produkty
rolnictwa i przemysłu spożywczego nadal mają duże znaczenie
w polskim bilansie handlowym i płatniczym. Dodatnie saldo
w handlu tymi produktami wpływa na zmniejszenie deficytu
handlu zagranicznego. Eksport produktów rolno-spożywczych
stał się ważnym kanałem zbytu dla krajowego przemysłu spożywczego.
Duża część przyrostu produkcji krajowej jest sprzedawana
za granicą, co przy relatywnie stabilnym poziomie popytu
wewnętrznego stymuluje koniunkturę w wielu branżach
rolnictwa i przemysłu rolno-spożywczego.
W2008 r. ponownie wzrosła dynamika obrotów
polskiego handlu zagranicznego.
W okresie od stycznia do sierpn więcej » Czytaj za darmo! »
Pomiar gęstości w trakcie prowadzenia procesu technologicznego
pozwala na usprawnienie wielu czynności niezbędnych do
uzyskania prawidłowych parametrów jakościowych produktu
końcowego. Badanie gęstości i innych właściwości próbki produktu
pobranej z instalacji przeprowadzone w zakładowym laboratorium
zwiększa bezwładność kontroli jakości i powoduje
powstawanie dodatkowych kosztów związanych z ewentualną
korektą czy wycofaniem produktu niespełniającego wymagań
norm. Zastosowanie pomiaru gęstości on-line likwiduje wymienione
niedogodności i dodatkowo pozwala na modernizację automatyki
procesu wytwórczego.
Analizy laboratoryjne produktu, zlecane przez
technologa, są czasochłonne i często kosztowne.
Bezwładność w kontroli procesu wytwórczego,
jaka wówczas powstaje, utrudnia jego więcej » Czytaj za darmo! »
W najbliższych latach firmy z branży przetwórstwa rolno-spożywczego
będą miały w końcu szansę na otrzymanie dofinansowania
planowanych inwestycji z funduszy strukturalnych.
Dzięki zmianom wprowadzonym w grudniu 2008 r., największe
firmy spożywcze, w tym z branży mięsnej, mleczarskiej oraz
przetwórstwa warzywno-owocowego, włączono do dofinansowania
z Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka (PO
Innowacyjna Gospodarka).
Do tej pory firmy zatrudniające ponad 750 osób
i osiągające roczny obrót większy niż równowartość
w złotych 200 mln euro, były wyłączone
ze wsparcia inwestycji zarówno w ramach programów
współfinansowanych z funduszy strukturalnych,
jak i Programu Rozwój Obszarów Wiejskich (PROW) na
lata 2007-2013. Również wybrane, mniejsze firmy przetwórcze
mogą się ubiega więcej » Czytaj za darmo! »
Z Tadeuszem Pokrywką, Prezesem Krajowej Izby Gospodarczej "Przemysł Spożywczy",
w której działa biuro Programu RekartonPanie Prezesie. KIG "Przemysł Spożywczy" znana jest z działalności
edukacyjnej dla pracowników przemysłu spożywczego i skutecznego wpływania
na zmiany prawa żywnościowego. Trzeci rok realizujecie również
Program Rekarton. Proszę przybliżyć Czytelnikom ten program.
Formalnie do realizacji Programu Rekarton zobowiązali
nas sygnatariusze Dobrowolnego Porozumienia na rzecz
rozwoju systemu zbierania i recyklingu odpadów opakowaniowych
po kartonach do płynnej żywności. Powierzyli
oni Izbie zorganizowanie i prowadzenie biura Programu
oraz wyznaczyli konkretne zadania z tym związane.
Istnieją jednak mniej formalne argumenty, jak ten
że KIG "Przemysł Spożywczy" jest jed więcej » Czytaj za darmo! »
Konsumenci oczekują, aby nowe produkty spożywcze wprowadzane
obecnie na rynek wykazywały działania prozdrowotne,
wpływały na zwiększenie ogólnej sprawności organizmu, a nawet
zapobiegały rozwojowi określonym chorób. Znane są zależności
i oddziaływania między odżywianiem a stanem zdrowia
człowieka. Jednak współczesne społeczeństwa, mimo ogromnego
postępu wiedzy, ciągle mają wiele problemów zdrowotnych.
Najwięcej kłopotu sprawiają choroby cywilizacyjne powodowane
niewłaściwym odżywianiem. Znaczny procent ludzi
ma nadwagę z racji nadmiernej konsumpcji. Wiąże się z tym
również problem cukrzycy i znaczenie indeksu glikemicznego.
Mimo nadmiaru spożywanych pokarmów, ludzi starszych dotyka
osteoporoza będąca efektem niedoboru wapnia i witaminy D.
Pewne kontrowersje budzi też suplement więcej » Czytaj za darmo! »
Dzięki medycynie i naukom pokrewnym znacznie poszerzono
wiedzę o wpływie składników żywności oraz sposobu odżywiania
na zdrowie i dobre samopoczucie człowieka. Umożliwiło to
projektowanie żywności obniżającej ryzyko wystąpienia niektórych
chorób cywilizacyjnych zwanych dietozależnymi1 oraz chorób
zakaźnych. Jest to żywność nowej generacji, otrzymana niestosowanymi
dotychczas metodami, zawierająca nowe składniki
lub uzyskana dzięki ich użyciu. Zawiera wyizolowane mikroorganizmy,
grzyby lub wodorosty i charakteryzuje się nową lub
celowo zmodyfikowaną strukturą molekularną [1]. Żywność nowej
generacji nazwano żywnością funkcjonalną lub żywnością
"zaprojektowaną".
Żywność funkcjonalna jest modyfikacją tradycyjnej
żywności i ma korzystniejszy wpływ na
zdrowie niż produkty niezmody więcej » Czytaj za darmo! »
W ostatnich latach, z uwagi na wzrost świadomości żywieniowej
społeczeństwa, wzrasta również zainteresowanie konsumentów
wartością odżywczą żywności. Na rynku jest wiele różnorodnych
produktów żywnościowych, właściwe ich znakowanie jest więc
niezbędne, aby dostarczyć konsumentowi informacji o szczególnych
zaletach żywieniowych produktu lub zagrożeniach dla
zdrowia ze względu na alergie pokarmowe. Z uwagi na to, że produkty
prozdrowotne cieszą się ogromną popularnością wśród
konsumentów istnieje niebezpieczeństwo, że nieuczciwi producenci
mogą umieszczać nieprawdziwe informacje na etykietach
produktów nie mających podwyższonych zalet zdrowotnych.
Wcelu zapobiegania nieuczciwym praktykom
handlowym stosuje się specjalne systemy
rejestracji i znakowania żywności o szczególnych
wa więcej » Czytaj za darmo! »
Jednym z narzędzi, które może przyczynić się do rozwiązania
problemów związanych z realizacją transakcji handlowych przez
Internet i usprawnić przebieg procesów w przedsiębiorstwie, jest
katalog elektroniczny. Jego zastosowanie jest ostatnio coraz
powszechniejsze. Katalogi funkcjonują jako przechowalnie informacji,
ułatwiają dostęp do danych z różnych aplikacji. Umieszczanie
informacji w katalogu stwarza okazję do ich segregowania
i modyfikowania pod kątem najlepszego przewidywanego
wykorzystania. Takie wirtualne katalogi pozwalają użytkownikowi
wybrać potrzebną informację, przetwarzać ją, przekazać
innym zainteresowanym lub na jej podstawie podjąć odpowiednie
decyzje.
Elektroniczna wymiana danych pomiędzy dowolnymi
przedsiębiorstwami wybranych sektorów
gospodarczych wymaga w więcej » Czytaj za darmo! »
Intertek to międzynarodowy lider zajmujący się analizą jakości
żywności i jej bezpieczeństwem. Firma obejmująca swoim
zasięgiem cały świat i dysponująca siecią ponad 400 laboratoriów
w ponad 100 krajach oraz zatrudniająca ponad 23 tys.
pracowników, w odpowiedzi na zwiększone zapotrzebowanie
rynku na badania artykułów spożywczych we Wschodniej
Europie kupiła w Polsce laboratorium spożywcze Eko-Lab.
Zakres badań analitycznych laboratorium Eko-Lab
jest bardzo szeroki i obejmuje m.in. analizy
zanieczyszczeń patogenami, bakteriami i innymi
mikroorganizmami w produktach spożywczych,
ocenę stanu higienicznego linii produkcyjnych,
analizy wartości odżywczej, w tym zawartość białka,
tłuszczu oraz węglowodanów, a także analizy sensoryczne
i organoleptyczne produktów spożywczych pod wzg więcej » Czytaj za darmo! »
Intertek to międzynarodowy lider zajmujący się analizą jakości
żywności i jej bezpieczeństwem. Firma obejmująca swoim
zasięgiem cały świat i dysponująca siecią ponad 400 laboratoriów
w ponad 100 krajach oraz zatrudniająca ponad 23 tys.
pracowników, w odpowiedzi na zwiększone zapotrzebowanie
rynku na badania artykułów spożywczych we Wschodniej
Europie kupiła w Polsce laboratorium spożywcze Eko-Lab.
Zakres badań analitycznych laboratorium Eko-Lab
jest bardzo szeroki i obejmuje m.in. analizy
zanieczyszczeń patogenami, bakteriami i innymi
mikroorganizmami w produktach spożywczych,
ocenę stanu higienicznego linii produkcyjnych,
analizy wartości odżywczej, w tym zawartość białka,
tłuszczu oraz węglowodanów, a także analizy sensoryczne
i organoleptyczne produktów spożywczych pod wzg więcej » Czytaj za darmo! »
Hasło XX, jubileuszowej edycji targów Poleko brzmiało: "Technika
dla klimatu Ziemi" i oczywiście nawiązywało do zaplanowanej
na grudzień 2008 r. Światowej Konferencji Klimatycznej w Poznaniu.
Z subiektywnych obserwacji wynika, że tym, co dominowało
w tej technice dla klimatu, była produkcja energii z biomasy.
Uzasadnione zaplanowaną konferencją klimatyczną
przesunięcie terminu targów z ostatniej
dekady listopada na koniec października 2008 r.
spowodowało, że w targach Poleko wzięło
udział mniej wystawców niż w 2007 r. Takie można było
odnieść wrażenie, chociaż organizatorzy tego nie komentowali.
A warto przypomnieć, że wystawców na Poleko
z roku na rok przybywało i to nawet w czasach ogólnie
kiepskich wyników gospodarczych i ograniczania imprez
targowych. Ruch w tym roku też więcej » Czytaj za darmo! »
Przedsiębiorcy mogą starać się o dofinansowanie udziału firmy w zagranicznych targach,
wystawach i misjach gospodarczych m.in. w ramach działania 6.1 Paszport do
eksportu Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka. Dotacje będą mogły
uzyskać małe i średnie przedsiębiorstwa, które dopiero zamierzają rozpocząć
działalność eksportową lub prowadzą ją dotychczas w niewielkim zakresie.
Instytucją odpowiedzialną za wdrażanie tego działania jest Polska Agencja Rozwoju
Przedsiębiorczości. Firmy mogą też ubiegać się o dofinansowanie udziału w targach
i wystawach w Urzędach Marszałkowskich, które realizują Regionalne Programy
Operacyjne (informacje na www.funduszestrukturalne.gov.pl).WYBRANE TARGI W POLSCE.Mięso i Wędliny - Międzynarodowe Targi Warszawa 20-22 II
"Mięso i Wędliny"
EuroLab więcej » Czytaj za darmo! »