• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121782 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • Przemysł Spożywczy i Gastronomia
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • Zeszyt 2009-1

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY

Miesięcznik ISSN 033-250X, e-ISSN 2449-996X - rok powstania: 1946
Czasopismo SITSpoż - recenzowane, z liczbą punktów 5 zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dn. 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Zeszyt 2009-1


 
 kup! (PDF) - 1.00 zł »  

 
  Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma
 kup! - 12h za 73.80 zł » 
 kup! -   4h za 43.05 zł » 
 kup! -   1h za 24.60 zł » 

Światowy kryzys finansowy implikacje dla producentów żywności
Roman Urban 
Gospodarka światowa znajduje się pod wpływem głębokiego kryzysu finansowego. Dotychczas jest to przede wszystkim kryzys systemu finansowego i sektora bankowego. Gwałtownie zmniejszyła się płynność systemu bankowego, załamało się zaufanie do niego zarówno wewnątrz systemu, jak i w jego otoczeniu. Kryzys ten rozpoczął się w USA od gwałtownego załamania systemu kredytów hipotecznych i szybko rozszerzył się na inne elementy systemu finansowego oraz na wszystkie inne kraje, w tym także europejskie. CO JEST ISTOTĄ kryzysu finansowego Kryzys finansowy ze względu na rozwój procesów globalizacji gospodarki światowej ma zasięg globalny i dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i szybko rozwijających się. Ponadto złożoność współczesnego systemu finansowego i silne powiązania poszczeg więcej » Czytaj za darmo! »
Międzynarodowe rynki rolne - kiedy powrócą do równowagi?
Janusz Rowiński 
Wiele międzynarodowych rynków podstawowych produktów rolnych przez kilka ostatnich dziesięcioleci charakteryzowało się dwiema cechami. Po pierwsze były niemal całkowicie rynkami kupującego. Ze względu na wysoką podaż w porównaniu z efektywnym popytem ceny równowagi na niektórych z nich były tak niskie, że pokrywały jedynie koszty produkcji najefektywniejszych eksporterów światowych. Drugą cechą była długookresowa tendencja relatywnego spadku cen podstawowych artykułów rolnych w porównaniu z cenami produktów nierolniczych. Wieloletnia stabilizacja na międzynarodowych rynkach rolnych załamała się w 2007 r., a jej przejawem był gwałtowny wzrost cen. Ceny rosły zresztą już w latach 2004-2006, ale tempo wzrostu było umiarkowane i mieściło się w normalnej amplitudzie wahań rocznych więcej » Czytaj za darmo! »
Handel zagraniczny polską żywnością w 2008 r.
Wiesław Łopaciuk 
Po wejściu Polski do UE bardzo dynamicznie wzrastały obroty handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi (wg protokołów SAD - Single Administrative Document). Produkty rolnictwa i przemysłu spożywczego nadal mają duże znaczenie w polskim bilansie handlowym i płatniczym. Dodatnie saldo w handlu tymi produktami wpływa na zmniejszenie deficytu handlu zagranicznego. Eksport produktów rolno-spożywczych stał się ważnym kanałem zbytu dla krajowego przemysłu spożywczego. Duża część przyrostu produkcji krajowej jest sprzedawana za granicą, co przy relatywnie stabilnym poziomie popytu wewnętrznego stymuluje koniunkturę w wielu branżach rolnictwa i przemysłu rolno-spożywczego. W2008 r. ponownie wzrosła dynamika obrotów polskiego handlu zagranicznego. W okresie od stycznia do sierpn więcej » Czytaj za darmo! »
Pomiar gęstości produktu on-line kontrola jakości, przeliczanie stężenia
Pomiar gęstości w trakcie prowadzenia procesu technologicznego pozwala na usprawnienie wielu czynności niezbędnych do uzyskania prawidłowych parametrów jakościowych produktu końcowego. Badanie gęstości i innych właściwości próbki produktu pobranej z instalacji przeprowadzone w zakładowym laboratorium zwiększa bezwładność kontroli jakości i powoduje powstawanie dodatkowych kosztów związanych z ewentualną korektą czy wycofaniem produktu niespełniającego wymagań norm. Zastosowanie pomiaru gęstości on-line likwiduje wymienione niedogodności i dodatkowo pozwala na modernizację automatyki procesu wytwórczego. Analizy laboratoryjne produktu, zlecane przez technologa, są czasochłonne i często kosztowne. Bezwładność w kontroli procesu wytwórczego, jaka wówczas powstaje, utrudnia jego więcej » Czytaj za darmo! »
Dotacje na inwestycje z funduszy strukturalnych Unii Europejskiej
W najbliższych latach firmy z branży przetwórstwa rolno-spożywczego będą miały w końcu szansę na otrzymanie dofinansowania planowanych inwestycji z funduszy strukturalnych. Dzięki zmianom wprowadzonym w grudniu 2008 r., największe firmy spożywcze, w tym z branży mięsnej, mleczarskiej oraz przetwórstwa warzywno-owocowego, włączono do dofinansowania z Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka (PO Innowacyjna Gospodarka). Do tej pory firmy zatrudniające ponad 750 osób i osiągające roczny obrót większy niż równowartość w złotych 200 mln euro, były wyłączone ze wsparcia inwestycji zarówno w ramach programów współfinansowanych z funduszy strukturalnych, jak i Programu Rozwój Obszarów Wiejskich (PROW) na lata 2007-2013. Również wybrane, mniejsze firmy przetwórcze mogą się ubiega więcej » Czytaj za darmo! »
KIG "Przemysł Spożywczy" z Rekartonem
Z Tadeuszem Pokrywką, Prezesem Krajowej Izby Gospodarczej "Przemysł Spożywczy", w której działa biuro Programu RekartonPanie Prezesie. KIG "Przemysł Spożywczy" znana jest z działalności edukacyjnej dla pracowników przemysłu spożywczego i skutecznego wpływania na zmiany prawa żywnościowego. Trzeci rok realizujecie również Program Rekarton. Proszę przybliżyć Czytelnikom ten program. Formalnie do realizacji Programu Rekarton zobowiązali nas sygnatariusze Dobrowolnego Porozumienia na rzecz rozwoju systemu zbierania i recyklingu odpadów opakowaniowych po kartonach do płynnej żywności. Powierzyli oni Izbie zorganizowanie i prowadzenie biura Programu oraz wyznaczyli konkretne zadania z tym związane. Istnieją jednak mniej formalne argumenty, jak ten że KIG "Przemysł Spożywczy" jest jed więcej » Czytaj za darmo! »
Nowe produkty a współczesne zalecenia żywieniowe
Bohdan Achremowicz 
Konsumenci oczekują, aby nowe produkty spożywcze wprowadzane obecnie na rynek wykazywały działania prozdrowotne, wpływały na zwiększenie ogólnej sprawności organizmu, a nawet zapobiegały rozwojowi określonym chorób. Znane są zależności i oddziaływania między odżywianiem a stanem zdrowia człowieka. Jednak współczesne społeczeństwa, mimo ogromnego postępu wiedzy, ciągle mają wiele problemów zdrowotnych. Najwięcej kłopotu sprawiają choroby cywilizacyjne powodowane niewłaściwym odżywianiem. Znaczny procent ludzi ma nadwagę z racji nadmiernej konsumpcji. Wiąże się z tym również problem cukrzycy i znaczenie indeksu glikemicznego. Mimo nadmiaru spożywanych pokarmów, ludzi starszych dotyka osteoporoza będąca efektem niedoboru wapnia i witaminy D. Pewne kontrowersje budzi też suplement więcej » Czytaj za darmo! »
Żywność funkcjonalna - aspekty prawne
Iwona Wrześniewska-Wal 
Dzięki medycynie i naukom pokrewnym znacznie poszerzono wiedzę o wpływie składników żywności oraz sposobu odżywiania na zdrowie i dobre samopoczucie człowieka. Umożliwiło to projektowanie żywności obniżającej ryzyko wystąpienia niektórych chorób cywilizacyjnych zwanych dietozależnymi1 oraz chorób zakaźnych. Jest to żywność nowej generacji, otrzymana niestosowanymi dotychczas metodami, zawierająca nowe składniki lub uzyskana dzięki ich użyciu. Zawiera wyizolowane mikroorganizmy, grzyby lub wodorosty i charakteryzuje się nową lub celowo zmodyfikowaną strukturą molekularną [1]. Żywność nowej generacji nazwano żywnością funkcjonalną lub żywnością "zaprojektowaną". Żywność funkcjonalna jest modyfikacją tradycyjnej żywności i ma korzystniejszy wpływ na zdrowie niż produkty niezmody więcej » Czytaj za darmo! »
Znakowanie produktów żywnościowych Informacje żywieniowe i zdrowotne
Ewa Czarniecka-Skubina Andrzej Janicki 
W ostatnich latach, z uwagi na wzrost świadomości żywieniowej społeczeństwa, wzrasta również zainteresowanie konsumentów wartością odżywczą żywności. Na rynku jest wiele różnorodnych produktów żywnościowych, właściwe ich znakowanie jest więc niezbędne, aby dostarczyć konsumentowi informacji o szczególnych zaletach żywieniowych produktu lub zagrożeniach dla zdrowia ze względu na alergie pokarmowe. Z uwagi na to, że produkty prozdrowotne cieszą się ogromną popularnością wśród konsumentów istnieje niebezpieczeństwo, że nieuczciwi producenci mogą umieszczać nieprawdziwe informacje na etykietach produktów nie mających podwyższonych zalet zdrowotnych. Wcelu zapobiegania nieuczciwym praktykom handlowym stosuje się specjalne systemy rejestracji i znakowania żywności o szczególnych wa więcej » Czytaj za darmo! »
Katalog elektroniczny - usprawnienie elektronicznej wymiany danych
Anna Kosmacz-Chodorowska 
Jednym z narzędzi, które może przyczynić się do rozwiązania problemów związanych z realizacją transakcji handlowych przez Internet i usprawnić przebieg procesów w przedsiębiorstwie, jest katalog elektroniczny. Jego zastosowanie jest ostatnio coraz powszechniejsze. Katalogi funkcjonują jako przechowalnie informacji, ułatwiają dostęp do danych z różnych aplikacji. Umieszczanie informacji w katalogu stwarza okazję do ich segregowania i modyfikowania pod kątem najlepszego przewidywanego wykorzystania. Takie wirtualne katalogi pozwalają użytkownikowi wybrać potrzebną informację, przetwarzać ją, przekazać innym zainteresowanym lub na jej podstawie podjąć odpowiednie decyzje. Elektroniczna wymiana danych pomiędzy dowolnymi przedsiębiorstwami wybranych sektorów gospodarczych wymaga w więcej » Czytaj za darmo! »
Przejęcie Eko-Lab zwiększa globalny zasięg firmy Intertek
Intertek to międzynarodowy lider zajmujący się analizą jakości żywności i jej bezpieczeństwem. Firma obejmująca swoim zasięgiem cały świat i dysponująca siecią ponad 400 laboratoriów w ponad 100 krajach oraz zatrudniająca ponad 23 tys. pracowników, w odpowiedzi na zwiększone zapotrzebowanie rynku na badania artykułów spożywczych we Wschodniej Europie kupiła w Polsce laboratorium spożywcze Eko-Lab. Zakres badań analitycznych laboratorium Eko-Lab jest bardzo szeroki i obejmuje m.in. analizy zanieczyszczeń patogenami, bakteriami i innymi mikroorganizmami w produktach spożywczych, ocenę stanu higienicznego linii produkcyjnych, analizy wartości odżywczej, w tym zawartość białka, tłuszczu oraz węglowodanów, a także analizy sensoryczne i organoleptyczne produktów spożywczych pod wzg więcej » Czytaj za darmo! »
Przejęcie Eko-Lab zwiększa globalny zasięg firmy Intertek
Intertek to międzynarodowy lider zajmujący się analizą jakości żywności i jej bezpieczeństwem. Firma obejmująca swoim zasięgiem cały świat i dysponująca siecią ponad 400 laboratoriów w ponad 100 krajach oraz zatrudniająca ponad 23 tys. pracowników, w odpowiedzi na zwiększone zapotrzebowanie rynku na badania artykułów spożywczych we Wschodniej Europie kupiła w Polsce laboratorium spożywcze Eko-Lab. Zakres badań analitycznych laboratorium Eko-Lab jest bardzo szeroki i obejmuje m.in. analizy zanieczyszczeń patogenami, bakteriami i innymi mikroorganizmami w produktach spożywczych, ocenę stanu higienicznego linii produkcyjnych, analizy wartości odżywczej, w tym zawartość białka, tłuszczu oraz węglowodanów, a także analizy sensoryczne i organoleptyczne produktów spożywczych pod wzg więcej » Czytaj za darmo! »
Ekotechnologie także dla spożywców
Henryk PIEKUT 
Hasło XX, jubileuszowej edycji targów Poleko brzmiało: "Technika dla klimatu Ziemi" i oczywiście nawiązywało do zaplanowanej na grudzień 2008 r. Światowej Konferencji Klimatycznej w Poznaniu. Z subiektywnych obserwacji wynika, że tym, co dominowało w tej technice dla klimatu, była produkcja energii z biomasy. Uzasadnione zaplanowaną konferencją klimatyczną przesunięcie terminu targów z ostatniej dekady listopada na koniec października 2008 r. spowodowało, że w targach Poleko wzięło udział mniej wystawców niż w 2007 r. Takie można było odnieść wrażenie, chociaż organizatorzy tego nie komentowali. A warto przypomnieć, że wystawców na Poleko z roku na rok przybywało i to nawet w czasach ogólnie kiepskich wyników gospodarczych i ograniczania imprez targowych. Ruch w tym roku też więcej » Czytaj za darmo! »
Wybrane targi dla branży spożywczej w 2009 r.
Przedsiębiorcy mogą starać się o dofinansowanie udziału firmy w zagranicznych targach, wystawach i misjach gospodarczych m.in. w ramach działania 6.1 Paszport do eksportu Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka. Dotacje będą mogły uzyskać małe i średnie przedsiębiorstwa, które dopiero zamierzają rozpocząć działalność eksportową lub prowadzą ją dotychczas w niewielkim zakresie. Instytucją odpowiedzialną za wdrażanie tego działania jest Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości. Firmy mogą też ubiegać się o dofinansowanie udziału w targach i wystawach w Urzędach Marszałkowskich, które realizują Regionalne Programy Operacyjne (informacje na www.funduszestrukturalne.gov.pl).WYBRANE TARGI W POLSCE.Mięso i Wędliny - Międzynarodowe Targi Warszawa 20-22 II "Mięso i Wędliny" EuroLab więcej » Czytaj za darmo! »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest
  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-11-22

Konferencja "Jak edukować Polaków...»

2019-06-28

Negocjacje między UE, a Mercosur»

2019-03-04

Air Products sfinalizowała przejęcie ACP»

2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

Przekaźniki rezystancyjne

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Sterowanie napędami rolet

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Lokalizacja przewodów i kabli

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zioła i przyprawy najczęstsze zagrożenia mikrobiologiczne

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Związki bioaktywne w przyprawach i ich rola w dietoterapii

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Opakowanie jako "znak"?

OPAKOWANIE
(2019-11)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Wpływ modyfikacji chitozanu na jego strukturę i powierzchnię właściwą

GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
(2019-11)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software