Monografia "Nowe ge ge-
neracje sprężarek do
obiegów ziębniczych na
CO 2. R Rozwój ozwój konstrukcji
- badania, wdrożenia wdrożenia", ",
autor: Wiesław W Warczak arczak
Centralny Ośrodek Chłodnictwa
COCH w Krakowie od wielu lat prowadzi
monitoring rozwoju różnych kierunków
podstawowych zastosowań techniki chłodniczej w dziedzinach
chłodnictwa, klimatyzacji i pomp ciepła. W ramach tej dzi więcej » Czytaj za darmo! »
W pracy przedstawiono metodę wyznaczenia zależności na współczynniki przejmowania
ciepła opartą na wynikach badań doświadczalnych wymienników ciepła. Na podstawie
wyznaczonych eksperymentalnie współczynników przenikania ciepła i przyjętych
z literatury postaci wzorów na współczynniki przejmowania ciepła opracowano własne
zależności służące do obliczania współczynników przejmowania ciepła po st więcej » Czytaj za darmo! »
W dniach od 2 do 6 września br. we Wrocławiu odbył się XX
Jubileuszowy Zjazd Termodynamików zorganizowany pod patronatem
Komitetu Termodynamiki i Spalania Polskiej Akademii Nauk
i Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Organizatorem Zjazdu
był Zakład Termodynamiki w Instytucie Techniki Cieplnej i Mechaniki
Płynów Politechniki Wrocławskiej.
Z racji jubileuszowego charakteru XX Zjazdu udzi więcej » Czytaj za darmo! »
Firma Systherm, która w kwietniu tego roku rozpoczęła 21 rok działalności, od 18 już
lat zajmuje się remontami sprężarek, natomiast doświadczenia w serwisowaniu agregatów
chłodni samochodowych zdobywa od 1992 roku. Na tej podstawie może stwierdzić,
że dość często przyczyną wzrostu temperatury w chłodni i niejednokrotnie zepsucia się
przechowywanego tam towaru była awaria sprężarki.
Samochodow więcej » Czytaj za darmo! »
Nowa pompa ciepła firmy CIAT charakteryzuje
się możliwością dostosowania precyzyjnie
ilości energii dostarczanej do indywidualnego
zapotrzebowania, dzięki wykorzystaniu
nowych, o zmiennym zasilaniu sprężarek.
Pompa wykorzystuje mniej o 30%
energii elektrycznej i jest o 35% mniejsza,
niż konwencjonalne urządzenia. AQUACIAT
GRAND INVERTER jest przeznaczony dla
aplikacji zapewniających średn więcej » Czytaj za darmo! »
W sierpniu br br. . Danfoss otworzył w Grodzisku Mazowieckim nowy zakład
produkcyjny produkcyjny. . Inwestycja ta, zlokalizowana w Łódzkiej Specjalnej Strefie Eko Eko-
nomicznej, docelowo stanie się największą fabryką pomp ciepła w P Polsce. olsce.
Ponadto, onadto, w nowo wybudowanym zakładzie produkowane będą elektrycz- elektryczne
ne kable i maty grzejne marki DEVI. W Wymienione ymienione pr więcej » Czytaj za darmo! »
Większość z nas, uczestników rynku chłodnictwa i klimatyzacji, w swojej codziennej pracy nie wyobraża sobie już normalnego
działania bez udziału komputera. Poszukiwanie potrzebnych informacji w internecie, projektowanie, dobór
urządzeń - wszystko za sprawą specjalistycznego oprogramowania czy branżowych narzędzi informatycznych ułatwiających...,
umożliwiających..., przyspieszających...
Istniej więcej » Czytaj za darmo! »
Istniejąca od 1995 roku Spółka Centrum Klima
jest liderem w segmencie wentylacji i klimatyzacji
w Polsce. Firma 78% przychodów ze sprzedaży
uzyskuje z dystrybucji towarów innych producentów,
głównie z Europy oraz Azji. Centrum Klima
zajmuje się także sprzedażą produktów własnych,
głównie systemów kanałów okrągłych,
która przynosi jej 22% przychodów. Oferowany
przez firmę asortyment dostępn więcej » Czytaj za darmo! »
Przemysł transportu chłodniczego potrzebuje norm do oceny i wartościowania zużycia
paliwa. W artykule (zaprezentowanym początkowo jako referat w czasie 22. Międzynarodowego
Kongresu Chłodnictwa, który odbył się w Pekinie 21-26 sierpnia 2007 roku)
przedstawiono model do oceny zużycia paliwa uwzględniający w sposób zgodny i konsekwentny
zróżnicowane wyposażenie wykorzystywane przez użytkowników. więcej » Czytaj za darmo! »
Przedstawiono wyniki analizy metod obliczenia współczynnika przejmowania ciepła i oporów
przepływu podczas skraplania w minikanałach, w świetle przeglądu aktualnych
publikacji, dotyczących zwłaszcza czynnika chłodniczego R134a. Zwrócono uwagę, że
w minikanałach istnieje możliwość podwyższenia współczynnika przejmowania ciepła,
co pozwala na ich wykorzystanie w budowie kompaktowych skraplaczy c więcej » Czytaj za darmo! »
Nanotechnologia jest szybko rozwijającą się dziedziną nauki, łączącą w sobie osiągnięcia
chemii, mechaniki, biologii, fizyki oraz informatyki. Wyniki licznych badań i doświadczeń
dowiodły, że staje się ona kluczem do osiągnięcia sukcesów w różnych gałęziach
przemysłu. W przemyśle spożywczym nanotechnologia może spowodować rewolucję
w zachowaniu bezpieczeństwa żywności, tworzeniu nowych materia więcej » Czytaj za darmo! »
Zamrażarka bębnowa F Freshline reshline firmy Air
Products roducts w wyjątkowy sposób łączy duż dużą
wydajność oraz ekonomiczność zastosowa- zastosowania
nia ciekłego azotu w celu szybkiego zamra- zamrażania
żania sypkich produktów żywnościowych.
Obróbka wyrobów obejmuje coś więcej niż
indywidualne, szybkie zamrażanie (IQF.). Wyroby
są dodatkowo powlekane sosami, olejami
lub ziołami, dzięk więcej » Czytaj za darmo! »
Pieczywo charakteryzuje się krótkim okresem trwałości i przydatności do spożycia, co
jest związane z jego szybkim procesem czerstwienia. Celem pracy było określenie wpływu
dodatku sera topionego na zmiany fizykochemiczne i sensoryczne chleba pszennożytniego
w czasie zamrażalniczego przechowywania. Materiałem doświadczalnym było
pieczywo pszenno-żytnie wypieczone z 1%, 5% i 10% dodatkiem sera t więcej » Czytaj za darmo! »