• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 116514 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • Przemysł Spożywczy i Gastronomia
  • CHŁODNICTWO
  • Zeszyt 2008-9

CHŁODNICTWO

Dwumiesięcznik ISSN 0009-4919, e-ISSN 2449-9390 - rok powstania: 1966
Czasopismo Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT (FSNT NOT)

Zeszyt 2008-9


 
 kup! (PDF) - tylko 17,22 zł »  

 
  Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma
 kup! - 12h tylko 73.80 zł » 
 kup! -   4h tylko 43.05 zł » 
 kup! -   1h tylko 24.60 zł » 

Literatura ...nasze propozycje
Monografia "Nowe ge ge- neracje sprężarek do obiegów ziębniczych na CO 2. R Rozwój ozwój konstrukcji - badania, wdrożenia wdrożenia", ", autor: Wiesław W Warczak arczak Centralny Ośrodek Chłodnictwa COCH w Krakowie od wielu lat prowadzi monitoring rozwoju różnych kierunków podstawowych zastosowań techniki chłodniczej w dziedzinach chłodnictwa, klimatyzacji i pomp ciepła. W ramach tej dzi więcej » Czytaj za darmo! »
Wyznaczanie współczynników przejmowania ciepła na podstawie badań doświadczalnych skraplaczy płytowych
ROBERT TALARCZYK WOJCIECH ZALEWSKI 
W pracy przedstawiono metodę wyznaczenia zależności na współczynniki przejmowania ciepła opartą na wynikach badań doświadczalnych wymienników ciepła. Na podstawie wyznaczonych eksperymentalnie współczynników przenikania ciepła i przyjętych z literatury postaci wzorów na współczynniki przejmowania ciepła opracowano własne zależności służące do obliczania współczynników przejmowania ciepła po st więcej » Czytaj za darmo! »
XX Jubileuszowy Zjazd Termodynamików
W dniach od 2 do 6 września br. we Wrocławiu odbył się XX Jubileuszowy Zjazd Termodynamików zorganizowany pod patronatem Komitetu Termodynamiki i Spalania Polskiej Akademii Nauk i Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Organizatorem Zjazdu był Zakład Termodynamiki w Instytucie Techniki Cieplnej i Mechaniki Płynów Politechniki Wrocławskiej. Z racji jubileuszowego charakteru XX Zjazdu udzi więcej » Czytaj za darmo! »
Uszkodzenia sprężarek samochodowych agregatów chłodniczych
JOANNA JÓŹWIAK BOLESŁAW GAZIŃSKI LUCJAN KŁOS 
Firma Systherm, która w kwietniu tego roku rozpoczęła 21 rok działalności, od 18 już lat zajmuje się remontami sprężarek, natomiast doświadczenia w serwisowaniu agregatów chłodni samochodowych zdobywa od 1992 roku. Na tej podstawie może stwierdzić, że dość często przyczyną wzrostu temperatury w chłodni i niejednokrotnie zepsucia się przechowywanego tam towaru była awaria sprężarki. Samochodow więcej » Czytaj za darmo! »
AQUACIAT GRAND INVERTER
Nowa pompa ciepła firmy CIAT charakteryzuje się możliwością dostosowania precyzyjnie ilości energii dostarczanej do indywidualnego zapotrzebowania, dzięki wykorzystaniu nowych, o zmiennym zasilaniu sprężarek. Pompa wykorzystuje mniej o 30% energii elektrycznej i jest o 35% mniejsza, niż konwencjonalne urządzenia. AQUACIAT GRAND INVERTER jest przeznaczony dla aplikacji zapewniających średn więcej » Czytaj za darmo! »
Pompy ciepła oraz elektryczne ogrzewanie podłogowe z nowego zakładu produkcyjnego w Grodzisku Mazowieckim
W sierpniu br br. . Danfoss otworzył w Grodzisku Mazowieckim nowy zakład produkcyjny produkcyjny. . Inwestycja ta, zlokalizowana w Łódzkiej Specjalnej Strefie Eko Eko- nomicznej, docelowo stanie się największą fabryką pomp ciepła w P Polsce. olsce. Ponadto, onadto, w nowo wybudowanym zakładzie produkowane będą elektrycz- elektryczne ne kable i maty grzejne marki DEVI. W Wymienione ymienione pr więcej » Czytaj za darmo! »
INFORMATYKA dla chłodnictwa i klimatyzacji
Większość z nas, uczestników rynku chłodnictwa i klimatyzacji, w swojej codziennej pracy nie wyobraża sobie już normalnego działania bez udziału komputera. Poszukiwanie potrzebnych informacji w internecie, projektowanie, dobór urządzeń - wszystko za sprawą specjalistycznego oprogramowania czy branżowych narzędzi informatycznych ułatwiających..., umożliwiających..., przyspieszających... Istniej więcej » Czytaj za darmo! »
Centrum Klima inwestuje w wydajność produkcji
Istniejąca od 1995 roku Spółka Centrum Klima jest liderem w segmencie wentylacji i klimatyzacji w Polsce. Firma 78% przychodów ze sprzedaży uzyskuje z dystrybucji towarów innych producentów, głównie z Europy oraz Azji. Centrum Klima zajmuje się także sprzedażą produktów własnych, głównie systemów kanałów okrągłych, która przynosi jej 22% przychodów. Oferowany przez firmę asortyment dostępn więcej » Czytaj za darmo! »
Sprawność energetyczna transportu chłodniczego
Christopher Repice André Stumpf 
Przemysł transportu chłodniczego potrzebuje norm do oceny i wartościowania zużycia paliwa. W artykule (zaprezentowanym początkowo jako referat w czasie 22. Międzynarodowego Kongresu Chłodnictwa, który odbył się w Pekinie 21-26 sierpnia 2007 roku) przedstawiono model do oceny zużycia paliwa uwzględniający w sposób zgodny i konsekwentny zróżnicowane wyposażenie wykorzystywane przez użytkowników. więcej » Czytaj za darmo! »
Przegląd procedur obliczeniowych skraplania czynnika chłodniczego R134a w minikanałach Część 2
TADEUSZ BOHDAL HENRYK CHARUN 
Przedstawiono wyniki analizy metod obliczenia współczynnika przejmowania ciepła i oporów przepływu podczas skraplania w minikanałach, w świetle przeglądu aktualnych publikacji, dotyczących zwłaszcza czynnika chłodniczego R134a. Zwrócono uwagę, że w minikanałach istnieje możliwość podwyższenia współczynnika przejmowania ciepła, co pozwala na ich wykorzystanie w budowie kompaktowych skraplaczy c więcej » Czytaj za darmo! »
Nanotechnologia w towaroznawstwie żywności
JACEK KONDRATOWICZ EWA BURCZYK 
Nanotechnologia jest szybko rozwijającą się dziedziną nauki, łączącą w sobie osiągnięcia chemii, mechaniki, biologii, fizyki oraz informatyki. Wyniki licznych badań i doświadczeń dowiodły, że staje się ona kluczem do osiągnięcia sukcesów w różnych gałęziach przemysłu. W przemyśle spożywczym nanotechnologia może spowodować rewolucję w zachowaniu bezpieczeństwa żywności, tworzeniu nowych materia więcej » Czytaj za darmo! »
Zamrażarka bębnowa Freshline nowoczesna technologia przetwarzania żywności
Zamrażarka bębnowa F Freshline reshline firmy Air Products roducts w wyjątkowy sposób łączy duż dużą wydajność oraz ekonomiczność zastosowa- zastosowania nia ciekłego azotu w celu szybkiego zamra- zamrażania żania sypkich produktów żywnościowych. Obróbka wyrobów obejmuje coś więcej niż indywidualne, szybkie zamrażanie (IQF.). Wyroby są dodatkowo powlekane sosami, olejami lub ziołami, dzięk więcej » Czytaj za darmo! »
Wpływ dodatku sera topionego na zmiany fizykochemiczne i sensoryczne chleba pszenno-żytniego w czasie zamrażalniczego przechowywania
GRZEGORZ SZCZEPANIK BARTŁOMIEJ SZTAMA ROBERT IWAŃSKI 
Pieczywo charakteryzuje się krótkim okresem trwałości i przydatności do spożycia, co jest związane z jego szybkim procesem czerstwienia. Celem pracy było określenie wpływu dodatku sera topionego na zmiany fizykochemiczne i sensoryczne chleba pszennożytniego w czasie zamrażalniczego przechowywania. Materiałem doświadczalnym było pieczywo pszenno-żytnie wypieczone z 1%, 5% i 10% dodatkiem sera t więcej » Czytaj za darmo! »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest
  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

2018-08-22

SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY»

2018-06-26

BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ»

2018-06-20

BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie»

Możliwości współpracy automatyki samoczynnego załączania rezerwy i systemu FDIR

WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
(2018-12)»

Modelowanie spalania paliw gazowych w komorach grzewczych metodą DRGEPSA

HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
(2018-12)»

Wybrane zagadnienia postępowania z odpadami w kontekście bezpieczeństwa ekologicznego na przykładzie Wojskowych Zakładów Uzbrojenia S.A.

PROBLEMY JAKOŚCI
(2018-12)»

Jak zmiany klimatu wpływają na niedźwiedzia brunatnego?

AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
(2018-12)»

Wybrane aspekty dotyczące fałszowania żywności

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2018-12)»

Radar harmoniczny do wykrywania zdalnie uruchamianych ładunków IED

ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
(2018-12)»

Długoterminowe magazynowanie energii w złożach adsorpcyjnych

CHŁODNICTWO
(2018-6)»

Stabilność antocyjanów w wybranych mrożonych owocach

CHŁODNICTWO
(2018-6)»

Wykorzystanie metod i narzędzi zarządzania jakością usług w podmiotach leczniczych. Analiza przypadków

PROBLEMY JAKOŚCI
(2019-1)»

Zawodowe i środowiskowe narażenie narządu słuchu na toksyczne działanie metali ciężkich

PRZEMYSŁ CHEMICZNY
(2018-12)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

aura żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie grzyby przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol przegląd elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo Amarantus olej rzepakowy jakość atest 7 kukurydza czekolada gluten gmo antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik Przemysl Chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY problemy jakości żywność funkcjonalna przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa wzbogacanie żywności antocyjany Akrylamid ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata analiza sensoryczna błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne ARONIA opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności Wiadomości elektrotechniczne celiakia salmonella przyprawy probiotyki PIWO
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software