• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121583 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • Przemysł Spożywczy i Gastronomia
  • CHŁODNICTWO
  • Zeszyt 2008-1-2

CHŁODNICTWO

Dwumiesięcznik ISSN 0009-4919, e-ISSN 2449-9390 - rok powstania: 1966
Czasopismo Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT (FSNT NOT)

Zeszyt 2008-1-2


 
 kup! (PDF) - 1.12 zł »  

 
  Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma
 kup! - 12h za 73.80 zł » 
 kup! -   4h za 43.05 zł » 
 kup! -   1h za 24.60 zł » 

Od redakcji
Jolanta Grzejszczak 
W pierwszym tegorocznym zeszycie, inaugurującym 43 rok istnienia czasopisma, w skrócie chcielibyśmy podsumować naszą działalność w roku ubiegłym. Objętość rocznika 2007 wyniosła 776 stron, czyli wydrukowaliśmy o ponad 100 stron więcej niż w roku 2006. W każdym zeszycie znalazło się po kilka artykułów w podstawowych działach tematycznych. Na przykład w dziale "Z prac badawczych" zamieszcz więcej » Czytaj za darmo! »
Sekcja Chłodnictwa i Klimatyzacji SIMP w Warszawie
W dniu 26 listopada 2007 roku w Instytucie Techniki Cieplnej Politechniki Warszawskiej odbyło się spotkanie członków i sympatyków Sekcji Chłodnictwa i Klimatyzacji SIMP Regionu Mazowieckiego. Dzięki uprzejmości kierownika Zakładu Aparatury Procesowej i Chłodnictwa prof. dr hab. inż. Zbysława Pluty spotkanie odbyło się w sali ITC PW. Spotkaniu przewodniczył dr inż. Bolesław Gaziński - Prezes więcej » Czytaj za darmo! »
Działalność szkoleniowa w 20-letniej historii istnienia firmy SYSTHERM
Monika Biskup 
Firma SYSTHERM Chłodnictwo i Klimatyzacja Sp. z o.o. obchodzi w tym roku jubileusz 20-lecia swojego istnienia. Została założona w 1988 r. przez trzech pracowników Politechniki Poznańskiej: dr inż. Pawła Cieślińskiego, mgr inż. Zbigniewa Figasa i dr inż. Bolesława Gazińskiego. W ciągu minionych dwudziestu lat firma kilkakrotnie zmieniała siedzibę, szukając jak najlepszej lokalizacji dla swoje więcej » Czytaj za darmo! »
Ciekawa i ważna konferencja
W dniach 11-14.12.2007 roku, w hotelu Kyriad Prestiże w Warszawie obyła się VIII Konferencja pt. "Problemy roblemy Badawcze Energetyki Cieplnej - PBEC PBEC". Tego typu konferencje odbywają się w cyklu dwuletnim. Od początku ich inicjatorem i animatorem jest Instytut Techniki Cieplnej Politechniki Warszawskiej, natomiast współorganizatorem ubiegłorocznej imprezy naukowej była Fundacja "Energet więcej » Czytaj za darmo! »
Wybrane aspekty stanu wiedzy o mini kanałach
KRZYSZTOF DUTKOWSKI HENRYK CHARUN 
W artykule zdefiniowano różne kryteria, określające granicę podziału między kanałami konwencjonalnymi a kanałami o małych średnicach. Omówiono, porównując do kanałów konwencjonalnych, wybrane zagadnienia wymiany ciepła podczas przepływu czynnika jedno- i dwufazowego wewnątrz minikanałów. Przedstawiono odmienność zjawisk wymiany ciepła, zwłaszcza podczas wrzenia w przepływie wewnątrz minikanałó więcej » Czytaj za darmo! »
Doświadczalna weryfikacja parametrów oszraniania płyty. Część 1 Parametry obliczane na podstawie literaturowych równań kryterialnych
ANDRZEJ ROSIAK 
L - Wymiar płyty wzdłuż kierunku przepływu powietrza, m T - Temperatura, °C Tf - Temperatura powierzchni szronu, funkcja czteroparametrowa Tf(Ta,Tp,f,t), °C A - Współczynnik wyrównania temperatury, m2/s M - Strumień masy szronu, funkcja czteroparametrowa m(Ta,Tp,f,t), kg/s M - Masa szronu, funkcja czteroparametrowa M(Ta,Tp,f,t), kg P Ciśnienie, Pa Pef - Efektywna przewodność cieplna warstw więcej » Czytaj za darmo! »
Rozwój bromolitowych absorpcyjnych urządzeń chłodniczych
ARTUR RUSOWICZ 
Obecnie ponad 95% urządzeń chłodniczych stanowią urządzenia sprężarkowe. Na drugim miejscu pojawiają się urządzenia sorpcyjne, przy czym szersze zastosowanie mają absorpcyjne urządzenia chłodnicze. Działające absorpcyjne urządzenia chłodnicze w historii chłodnictwa pojawiły się w drugiej połowie XIX wieku. W 1860 roku francuski inż. F. Carre opatentował absorpcyjne urządzenie chłodnicze, więcej » Czytaj za darmo! »
Na początku roku - nowe plany i wyzwania
Tradycyjnie już w styczniu we Wrocławiu odbyła się coroczna konferencja firmy Area. Udział w niej wzięło liczne grono klientów oraz firm współpracujących z Area.Podczas spotkania przedstawiona została aktualna oferta produktowa firmy, przy omawianiu której szczególny nacisk położono na prezentację produkcji własnej, tzn. agregatów skraplających, zespołów sprężarkowych oraz agregatów do sch więcej » Czytaj za darmo! »
Dlaczego warto stosować sprężarki spiralne w chłodnictwie komercyjnym?
Guy Hund 
Kiedy w latach 1980-tych Emerson Climate Technologies zdecydował się na uruchomienie produkcji sprężarek spiralnych Copeland Scroll, już wtedy Copeland był światowym liderem w technologii hermetycznych i semihermetycznych sprężarek tłokowych. Wówczas uświadomiono sobie, że inwestując w rozwój technologii i produkcję sprężarek spiralnych można przodować w wielu dziedzinach. Prosty, dwuelem więcej » Czytaj za darmo! »
Tendencje i kierunki rozwoju pomp ciepła na świecie
JOANNA JÓŹWIAK BOLESŁAW GAZIŃSKI 
W 1997 roku w Kioto Międzynarodowa Organizacja ds. Klimatu określiła wytyczne mające na celu zredukowanie emisji gazów wywołujących efekt cieplarniany przynajmniej o 5% w stosunku do poziomu z 1990 roku. Miało to nastąpić w terminie od 2008 do 2012 roku. Pompy ciepła są urządzeniami, które uzyskują ciepło z niskich temperatur powietrza, wody lub gruntu i zaopatrują budynki w ciepło. Prze więcej » Czytaj za darmo! »
Techniki chłodzenia elementów elektronicznych
MACIEJ JAWORSKI 
5. Chłodzenie w warunkach wrzenia Chłodzenie cieczą w warunkach wrzenia charakteryzuje się bardzo dużą intensywnością odprowadzania ciepła. Współczynniki przejmowania ciepła są o rząd wielkości większe w stosunku do procesu konwekcji wymuszonej w cieczy - osiągają wartości kilkudziesięciu tysięcy W/(m2K). Ponieważ wrzenie jest przemianą fazową przebiegającą w stałej temperaturze, proces t więcej » Czytaj za darmo! »
Nowości w ofercie firmy LAE Electronic
Koniec XX wieku i początek XXI wieku to ciągły rozwój elektroniki. Technologia w chwili obecnej postępuje bardzo szybko, czego efektem jest ciągłe udoskonalanie produktów. Telefony komórkowe, telewizory, komputery czy też aparaty cyfrowe - to tylko kilka przykładów urządzeń, w których w bardzo krótkim czasie nowość staje się standardem, a następnie przeżytkiem. I ten czas nie jest już liczon więcej » Czytaj za darmo! »
Automatyka i elektronika RANCO
Od kilku już lat w ofercie dystrybucyjnej P.W. Avicold znajduje się cała gama sprzętu regulującego, sterującego i elektroniki niemieckiego producenta Ranco. Termostaty Ranco cechuje pierwszorzędna jakość (wynik absolutnej i całkowicie zautomatyzowanej kontroli w każdej fazie procesu produkcyjnego), wysoko oceniana przez największych producentów sprzętu chłodniczego, klimatyzacyjnego i grz więcej » Czytaj za darmo! »
WALNE ZEBRANIE CZŁONKÓW
JANINA JĘDRZEJEWSKA LIDIA WĄSOWICZ 
W dniach 26-27 listopada 2007 r. odbyło się kolejne Walne Zebranie Członków Unii Polskiego Przemysłu Chłodniczego z porządkiem - obrady w pierwszym dniu spotkania (fot. 1) oraz zwiedzanie chłodni firmy Unifreeze w Płocku w drugim dniu zebrania. W programie obrad przewidziano szkolenie z zakresu: - możliwości pozyskania środków finansowanych z programu PROW 2007-2013 działanie: "Zwiększen więcej » Czytaj za darmo! »
Rozwój zasad realizacji transportu chłodniczego oraz badań i certyfikacji samochodów chłodni do przewozu szybko psującej się żywności
JACEK SCHNOTALE MAREK STEINDEL 
Według szacunków opracowanych przez Międzynarodowy Instytut Chłodnictwa, w roku 2000 wartość sprzedaży żywności chłodzonej i mrożonej wynosiła około 1200 milionów USD i była związana z wykorzystaniem w skali globalnej do transportu około 550 000 morskich kontenerów chłodniczych i około 1 200 000 samochodów chłodni. W skali Unii Europejskiej, w której zamieszkuje obecnie około 389 milionów mi więcej » Czytaj za darmo! »
Literatura... nasze propozycje
Pojęcie odzysku ciepła w ostatnich latach nabrało szczególnego zna- znaczenia. czenia. Stało się kluczem do osiągnię osiągnię- cia wymiernych korzyści energetycz- energetycznych nych i ekologicznych, bowiem rosną- rosnące ce koszty energii, względy ochrony środowiska, a niekiedy także przepi- przepisy sy prawa zmuszają inwestorów inwestorów, , pro pro- jektantów i użytkowników obiektów wy więcej » Czytaj za darmo! »
Białka roślinne i zwierzęce jako dodatki funkcjonalne w przetwórstwie chłodzonego mięsa i przetworów mięsnych
JACEK KONDRATOWICZ EWA BURCZYK 
Współcześnie przy wyborze produktów żywnościowych, w tym również mięsnych, konsumenci zwracają szczególną uwagę na wartość odżywczą żywności, jak również na jej cechy sensoryczne i dietetyczne. Obawa konsumentów przed chorobami cywilizacyjnymi, których główną przyczyną jest niewłaściwy sposób odżywiania, sprawia, iż rośnie zainteresowanie wyrobami niskotłuszczowymi, o obniżonej zawartości chol więcej » Czytaj za darmo! »
Agregaty pieczarkarskie
Firma Promont działa na rynku techniki powietrza od 1988 roku i w okresie tym zrealizowała ponad 300 znaczących inwestycji w obiektach przemysłowych i użyteczności publicznej. Posiada własne biuro projektowe, ściśle współpracujące z Politechniką Wrocławską a kompleksową realizację zleceń umożliwiają jej własne, nowoczesne linie produkcyjne oraz brygady montażowe. Oferowane przez Promont więcej » Czytaj za darmo! »
Chłodnictwo a bezpieczeństwo żywności
ROBERT HEAP 
Znaczenie bezpieczeństwa i ochrony żywności zostało już dostatecznie wyjaśnione a zagrożenia i ryzyka dla bezpieczeństwa żywności zidentyfikowane. W pracy opisano technologię chłodzenia produktów spożywczych, która może pomóc znacznie zminimalizować i zredukować te ryzyka i zagrożenia. Podano wymogi dotyczące wyposażenia technicznego do tego celu i uwzględniono przyszłościowe potrzeby. Wy więcej » Czytaj za darmo! »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest
  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-11-22

Konferencja "Jak edukować Polaków...»

2019-06-28

Negocjacje między UE, a Mercosur»

2019-03-04

Air Products sfinalizowała przejęcie ACP»

2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

Przekładniki prądowe niskiego napięcia

ELEKTROINSTALATOR
(2019-8)»

Badanie bezpieczeństwa urządzeń elektrycznych

ELEKTROINSTALATOR
(2019-8)»

Aktualne zagrożenia mikrobiologiczne Listeria monocytogenes

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-10)»

Linia brzegu w pracach geodezyjnych - stosowanie § 82a w geodezyjnych opracowaniach jednostkowych i w procedurze modernizacji ewidencji gruntów i budynków

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-10)»

Jeszcze raz o granicach nieruchomości

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-10)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Multimetr cęgowy małych prądów AC/DC CENTER 262

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zanim zjedziesz na nartach ze stoku, najpierw musisz na niego bezpiecznie wjechac. Kolejki linowe pod lupa dozoru technicznego

DOZÓR TECHNICZNY
(2019-5)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software