Miesięcznik ISSN 0033-2313, e-ISSN 2449-9935 - rok powstania: 1953
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)
Podobnie jak w innych krajach Unii Europejskiej, w Polsce coraz większe znaczenie przywiązuje się do ochrony i promocji żywności wysokiej jakości. Jednym ze sposobów realizacji polityki jakości jest w więcej » Czytaj za darmo! »
Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikował w lipcu br. "Informację zbiorczą o wynikach kontroli w zakresie jakości handlowej pieczywa oraz przetworów z mięsa czerwone więcej » Czytaj za darmo! »
Jak scharakteryzować jakość mąki, pozwalającej uzyskać dobre jakościowo pieczywo, nie stwarzającej problemów w procesie produkcyjnym i nadającej się do przechowywania przez kilkanaście dni? Jak zinter więcej » Czytaj za darmo! »
Ponad połowa mieszkańców Niemiec twierdzi, że ich ulubionym pieczywem jest chleb żytnio-pszenny (z przewagą mąki żytniej). Równocześnie jednak, co stanowi pewnego rodzaju paradoks, w sposób bardzo wyr więcej » Czytaj za darmo! »
Rosnące ostatnio ceny zbóż, mąki (a także paliw, które zaczęły drożeć znacznie wcześniej) spowodowały wzrost cen pieczywa. Podwyżki nasiliły się od początku września i w niektórych rejonach kraju osią więcej » Czytaj za darmo! »
Przemieszczenie produktów od wytwórcy do konsumenta fi nalnego odbywa się przy udziale pośredników, którzy funkcjonują w obszarze nazywanym sferą dystrybucji. Angielskie słowo place, czyli miejsce, oz więcej » Czytaj za darmo! »
Z nieprzefermentowanego ciasta, sporządzonego tylko z mąki, wody i soli, da się zrobić jedynie placki (podpłomyki, macę itp.), natomiast nie można wyprodukować chleba, batonów, bułek, bułeczek, bagiet więcej » Czytaj za darmo! »
Spotykamy się w przeddzień rynkowego debiutu Waszego nowego programu. Czy mógłby Pan w kilku słowach przybliżyć Czytelnikom tę ofertę? Z przyjemnością. Profi PIEK, bo taką nazwę nosi nasz nowy system, więcej » Czytaj za darmo! »
Zakończyła się kolejna edycja Międzynarodowych Targów Przemysłu Spożywczego Polagra-Food. Są to największe nie tylko w Polsce, ale i w Europie Środkowo-Wschodniej targi tej branży, organizowane pod pa więcej » Czytaj za darmo! »
To właśnie zagadnienie było tematem panelu pt. "HACCP w piekarstwie i cukiernictwie w świetle najnowszych wytycznych Komisji Europejskiej" zorganizowanego przez redakcję "Przeglądu Piekarskiego i Cuki więcej » Czytaj za darmo! »
W dyskusji wzięli udział: dyrektor Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej Tomasz Wika, dyrektor Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej w Poznaniu Zofi a Hryhorowicz oraz Grażyna Marciniak, wicedyrektor Zespołu więcej » Czytaj za darmo! »
Lesaff re bio-corporation S.A. (Lbc) jest największym w Polsce producentem drożdży piekarskich (udział w rynku ok. 50 proc.). Zakład Spółki w Wołczynie należy do najnowocześniejszych fabryk drożdży w więcej » Czytaj za darmo! »
Pierwsza niedziela września upłynęła w Radomiu pod znakiem chleba. Wtedy to właśnie odbyło się VIII Święto Chleba. Organizatorami obchodów był miejscowy Cech Piekarzy i Stowarzyszenie Rzemieślników Pi więcej » Czytaj za darmo! »
1 października na Placu Zamkowym odbyło się IV Warszawskie Święto Chleba. Tradycyjnie też pogoda została "zamówiona". Jak w latach poprzednich, organizatorem imprezy była Centralna Biblioteka Rolnicza więcej » Czytaj za darmo! »
Uroczyste otwarcie miało miejsce 3 września br., a poprzedziła je msza św., którą odprawiono na terenie piekarni Vogtów w Kowalewie. Podczas spotkania gospodarz przedstawił zaproszonym gościom krótką więcej » Czytaj za darmo! »
Żywność, a więc także wyroby cukiernicze i ciastkarskie do niedawna podlegały zapisom ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. Ustawę tę zastąpiła nowa pochodząca z 2 więcej » Czytaj za darmo! »
14 września 2006 r. prezydent podpisał ustawę z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności. Została ona ogłoszona w Dzienniku Ustaw Nr 171 z 27.09.2006 r. pod poz. 1225 i weszła w życie 28.10 więcej » Czytaj za darmo! »
Samo określenie i idea, która je zrodziła pochodzi z czasów, kiedy w amerykańskich kawiarniach można było zjeść na śniadanie naleśniki, ogromną jajecznicę i grzanki. Kawę dolewano wówczas w nieskończo więcej » Czytaj za darmo! »
Herbatę produkuje się w większości krajów Afryki Wschodniej, z Madagaskarem włącznie. O tym wiedzą znawcy herbacianego rynku. Poza środowiskiem "herbaciarzy" wszystkie je uważa się za kenijskie. Dziej więcej » Czytaj za darmo! »
Czarek był wspaniałym człowiekiem i doskonałym piekarzem, ambasadorem Kazimierza nad Wisłą i polskiego pieczywa. Był także wielkim mecenasem sztuki, nigdy też nie skąpił grosza na naukę i wychowanie m więcej » Czytaj za darmo! »
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach jest największą szkołą publiczną w województwie świętokrzyskim, która kształci kadry dla zakładów gastronomicznych i przetwórstwa spożywczego. To właśnie więcej » Czytaj za darmo! »
Celem artykułu nie jest udzielanie szczegółowych porad i instrukcji dotyczących budowy (przebudowy) pomieszczeń produkcyjnych. Na rynku wydawniczym ukazało się wystarczająco dużo poradników traktujący więcej » Czytaj za darmo! »
Józef Wiktor, burmistrz Nowego Sącza, kropnął futbolówką jak z armaty. I tak, oficjalnie, zaczęły się XI Międzynarodowe Mistrzostwa Piekarzy Polskich w Piłkę Nożną, których gospodarzem, już po raz trz więcej » Czytaj za darmo! »