Wyniki 11-20 spośród 42 dla zapytania: authorDesc:"Anna Korfel"

Gastrofood

Czytaj za darmo! »

W dniach 22-24 listopada na terenie Targów Krakowskich zorganizowano Targi Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii GASTROFOOD, Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA i Targi Wina w Krakowie ENOEXPO. Imprezie patronowali m.in. wojewoda małopolski,marszałek województwa małopolskiego i prezydenta Miasta Krakowa oraz Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Odd[...]

Święte mikołaje

Czytaj za darmo! »

Zespół Szkół Przemysłu Spozywczego w Krakowie przy Placu Matejki 11 szkoli rokrocznie kilkudziesieciu specjalistów dla przemysłu spozywczego i gastronomi. Pro l szkoły obejmuje Technikum Przemysłu Spozywczego Nr 22, Zasadnicza Szkołe Zawodowa nr 23, w skład której wchodza równiez klasy integracyjne i Technikum Zaoczne. W Technikum, podczas 4-letniej nauki, szkola sie przyszli specjalisci[...]

Eliminacje do XIII Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik

Czytaj za darmo! »

Prezentujemy kolejne relacje z wojewódzkich eliminacji do Turnieju. Przypomnijmy - kandydaci mieli za zadanie rozwiązać test teoretyczny oraz przygotować prace w części praktycznej. Tematem prac cukierników była wiosna, a piekarzy - jesień.W dniach 15 i 16 stycznia w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie po raz kolejny przeprowadzono wojewódzki etap Turnieju. Impreza została objęta [...]

VII Małopolski Konkurs Cukierniczy i Kucharski Uczniów Szkół Zawodowych Specjalnych o Puchar Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości.

Czytaj za darmo! »

Zespół Szkół Specjalnych nr 14 w Krakowie proponuje kształcenie młodzieży, w zależności od potrzeb i możliwości uczniów, w trzech różnych szkołach. I Uzupełniające Liceum Ogólnokształcące proponuje absolwentom ZSZ, dalszą edukację na poziomie podstawowym liceum ogólnokształcącego. Szkoła Przysposabiająca do Pracy nr 1 proponuje 3-letni cykl szkolenia realizujący program uwzględniający możliw[...]

Jubileuszowe Święto Chleba w Krakowie

Czytaj za darmo! »

Już po raz piąty, 14 i 15 czerwca, krakowscy piekarze, wraz z innymi producentami żywności związanej regionalnie z Małopolską, spotkali się w Krakowie. Jubileuszowe Święto Chleba oraz półfi nał IV Małopolskiego Festiwalu Smaku tradycyjnie odbyły się na Placu Wolnica, na krakowskim Kazimierzu. Organizatorami tegorocznej imprezy byli: Małopolska Izba Produktów Regionalnych, Tradycyjnych i Ek[...]

10-lecie APC Spotkanie Grupy APC-BACK EUROP POLSKA

Czytaj za darmo! »

Grupa APC-Back Europ Polska Sp. z o.o. zrzeszająca 13 polskich hurtowni zaopatrujących kompleksowo piekarnie, cukiernie, lodziarnie i cateringi, 15 maja w Wieliczce zorganizowała spotkanie polskich hurtowników i producentów z partnerami z grupy Back Europ International. Grupa ta zrzesza obecnie ponad sto hurtowni z całej Europy. W skład jej struktur wchodzą takie kraje jak Belgia, Francja, Niemcy, Hiszpania, Holandia, Węgry, Włochy, kraje nadbałtyckie: Litwa, Łotwa i Estonia, a od października 2007 r. - dzięki inicjatywie grupy APC również Polska. Do Wieliczki zaproszono 20 osób reprezentujących wszystkie zarządy krajowe grupy Back Europ International. Z Polski byli obecni przedstawiciele dostawców współpracujących z Grupą APC. W sumie w spotkaniu wzięły udział 92 osoby. 15 [...]

NOWA HUTA NA SŁODKO

Czytaj za darmo! »

Już po raz 8. Zespół Szkół Specjalnych nr 14 w Krakowie - Nowej Hucie gościł ekipy konkursowe cukierników i kucharzy z Polski, Niemiec, Czech, Słowacji i Węgier. Tegoroczny Małopolski Konkurs Kucharsko-Cukierniczy o Puchar Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości, zdominowały - w związku z obchodami jubileuszu 60-lecia powstania Nowej Huty - tematy: "Nowa Huta na słodko" (konkurs cukierniczy) i "Przysmak hutnika" (konkurs kucharski). Przez dwa kwietniowe dni młodzież, pod okiem swoich nauczycieli, pracowicie wykonywała konkursowe prace: cukiernicy torty i ciasteczka w kształtach charakterystycznych dla Nowej Huty obiektów, kucharze potrawy jednogarnkowe i bankietowe. Efekt był znakomity, a jurorzy: cukiernicy, kucharze i pedagodzy, pod przewodnictwem Zbigniewa Kurleto i Marcina Polu[...]

Kraków 2009 Plac Wolnica

Czytaj za darmo! »

Tradycyjne krakowskie obwarzanki, precelki krakowskie, znakomite chleby pszenne, żytnie i mieszane, ciasteczka wyśmienite, a do tego lisieckie kukiełki, oscypki, bryndza podhalańska, kiełbasa lisiecka i miody - wszystkie te dobra zalegały półki i lady drewnianych straganów, kolorowo ozdobionych kwiatami i reklamami. Pomiędzy straganami przewijał się barwny tłum krakowian, niektórych zaciekawionych, innych w pośpiechu zajmujących miejsca w kolejkach po smakołyki. Z wielkiej sceny przygrywał zespół, ku uciesze zarówno odwiedzających jak i organizatorów krakowskiego Święta Chleba. Atmosfera była "pyszna". Tak w Krakowie w dniach 13- -14 czerwca rozpoczęto kolejne, szóste Święto Chleba. Impreza, po raz pierwszy zorganizowana w 2004 roku, na trwałe wpisała się w tradycję krako[...]

2. Forum Polskiego Produktu - czyli jak budować patriotyzm konsumencki

Czytaj za darmo! »

Od kilkunastu lat polskich producentów i przedsiębiorców coraz bardziej dotyczy niezwykle dynamicznie wkraczający w polskie życie gospodarcze rynek globalny. Przynosi on zarówno korzyści, jak i zagrożenia. Niezwykle trudno konkurować z doskonale dofinansowanymi i zorganizowanymi firmami zagranicznymi, korzystającymi z wieloletnich doświadczeń. Jedyny sposób, to tworzenie lepszej jakości zarówno przedsiębiorstw, jak i współpracy pomiędzy nimi. Ten ważny element gry rynkowej stara się wdrożyć w życie Fundacja Dajesz Pracę. Potrzeba budowy polskich silny[...]

Święto Chleba na Placu Wolnica

Czytaj za darmo! »

Od wczesnego rana, w sobotę 12.06. na krakowskim Kazimierzu kramarze rozkładali stragany i towary. Każdy starał się pięknie przystroić swoje stoisko, wyeksponować towary tak, aby oczekiwane tłumy gości zwróciły uwagę właśnie na jego kram. Organizatorzy Święta Chleba: Małopolska Izba Produktów Regionalnych, Tradycyjnych i Ekologicznych przy współudziale Ogólnopolskiego Porozumienia Piekarzy Urzędu Marszałkowskiego i Urzędu Miasta Krakowa, zaprosili piekarzy, producentów żywności, mieszkańców Krakowa i turystów do wspólnego świętowania. Na Placu Wolnica 12 piekarzy z Małopolski i Podlasia prezentowało swoje najlepsze wyroby. Można było spróbować, a nawet kupić, ponad 60 gatunków pieczywa wypiekanego w sposób tradycyjny, z naturalnych surowców i bez, powszechnych już w naszym pieczywie codziennym, polepszaczy. Wśród ekspon[...]

« Poprzednia strona  Strona 2  Następna strona »