Wyniki 11-20 spośród 70 dla zapytania: authorDesc:"Ewa Ceborska-Scheiterbauer"

Śniadanie na dzień dobry


  Śniadanie jest pierwszym posiłkiem po długiej przerwie nocnej. Dlatego też jest niezwykle ważne, aby pojawiło się nie później niż 2 godziny po obudzeniu się. Dzięki temu przemiana materii przyśpiesza z tempa nocnego na dzienne, co jest szczególnie ważne dla osób pragnących utrzymać zgrabną sylwetkę, a także wysoki poziom koncentracji. W śniadaniu musi też pojawić się kilka stałych elementów: - węglowodany, które powinny stanowić 50-60% dziennej energii, a śniadanie ma być jej głównym źródłem, np. w postaci pieczywa pełnoziarnistego, włoskiej ciabatty lub tostów; - pełnowartościowe białko jest drugim niezbędnym składnikiem dobrego śniadania. Może to być twarożek, inny ser, chude mięso lub jajka. Stanowczo odradzamy parówki, smażoną kiełbasę czy jajka sadzone na bekonie; - witam[...]

Jesienne kanapki


  Za oknem coraz krótsze dni, noce coraz chłodniejsze, a dzieci już dawno skończyły wakacje i poszły do szkoły. Wszystko to oznacza, że jesień zbliża się wielkimi krokami, a z nią - nie tylko złote liście opadające na wietrze, ale także deszczowe dni oraz okres infekcji i przeziębień. Co zrobić, aby na czas zwiększyć odporność organizmu, a także ominąć lub przynajmniej skrócić czas przeziębienia? Śniadanie to podstawa Będziemy to powtarzać w koło, ale jest to naprawdę bardzo ważne. Odpowiednio zbilansowane śniadanie na początku dnia daje nam siłę nie tylko do pracy, ale także do obrony przed bakteriami i wirusami, które są najczęściej odpowiedzialne za przeziębienia, grypy i inne sezonowe choroby. Badania pokazują, że dzieci i młodzież, które regularnie spożywają ś[...]

Pieczywo na ciepło


  Kanapka to idealna przekąska dla dziecka do szkoły, dla studenta czy dla każdego, kto ceni sobie komfort pełnego brzucha w czasie codziennej aktywności. Obserwacje pokazują, że Polacy najczęściej sięgają właśnie po kanapki, kiedy nie mają czasu na przygotowanie czegoś innego. Kanapki są więc najczęstszym posiłkiem w naszych jadłospisach. Jednak, gdy robi się zimniej i ciemniej lubimy zjeść na szybko coś ciepłego. I tu znów rola pieczywa może być nieoceniona. Zanim jednak przejdziemy do konkretnych przykładów zastanówmy się dlaczego ciepłe posiłki są dla nas ważne i nam potrzebne.Ciepłe posiłki Tradycyjna medycyna chińska zaleca spożywanie ciepłych posiłków szczególnie wtedy, jak aura nam nie sprzyja, tj. gdy na dworze zimno i deszczowo. Ważne jest, aby śniadanie i obiad były ciepłe. Z doświadczenia z pracy z p[...]

Tradycyjna Medycyna Chińska (TMC) o zbożach

Czytaj za darmo! »

Zboża i produkty zbożowe to podstawa żywienia zapewniająca nam energię, czystość umysłu, a także prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Z punktu widzenia TMC zboża umieszczane są w centrum poszukiwań równowagi pierwiastka żeńskiego i męskiego. Oznacza to, że dzięki zbożom łatwiej nam dojść do pożądanej równowagi organizmu. Według TMC brak równowagi utożsamiany jest m.in. z różnymi chorobami, stanami zapalnymi, nadmiernymi lub osłabionymi emocjami. Jak wykorzystywać zboża, aby przynosiły korzyści zdrowotne? Aby w pełni wykorzystywać drogocenne działanie zbóż warto wiedzieć o kilku podstawowych zasadach. 1. Przemiałowi należy poddać całe ziarno. Zboża oczyszczone działaj[...]

Indeks glikemiczny pieczywa DOI:


  Wielu z nas na pewno słyszało pojęcie "indeks glikemiczny" lub odżywianie się zgodne z niskim indeksem glikemicznym. Czym więc jest ten tajemniczy indeks i dlaczego dietetycy często układają diety uwzględniając wartości IG. Indeks glikemiczny określa jak szybko po spożyciu produktu lub posiłku podnosi się stężenie glukozy we krwi. Produkty o wysokim IG, np. cukier, białe pieczywo czy słodki napój powodują gwałtowny wzrost stężenia glukozy we krwi. Z kolei produkty o niskim IG, np. pieczywo całoziarnowe, wielozbożowe bądź pumpernikiel podnoszą stężenie glukozy bardzo powoli, a poziom cukru jest lekko podwyższony przez kilkadziesiąt minut, a nawet przez kilka godzin. Dla kogo niski IG? Posiłki o niskim IG są koniecznością w przypadku wiel[...]

Słodkości też dla ludzi DOI:

Czytaj za darmo! »

Wielu z nas ma dość błędne wyobrażenie o słodyczach, ciasteczkach, pączkach i czekoladkach. Na łakociach wieszamy bowiem psy niezależnie od tego czy jesteśmy na diecie odchudzającej, cukrzycowej czy nie zwracamy szczególnie uwagi na to, co jemy. Owszem słodyczy nie powinno się jeść zbyt dużo i zbyt często. Mogą bowiem powodować kłopoty zdrowotne, np. zwiększanie się masy ciała, pogorszenie się gospodarki insulinowej (insulinooporność), a także kłopoty skórne czy po prostu próchnicę. Warto także wiedzieć, że duże ilości słodyczy wpływają bardzo pobudzająco na dzieci, co jest szczególnie niekorzystne w przypadku uczniów, gdyż trudniej się im skoncentrować na lekcjach. To wszystko prawda, ale ... ... słodycze też dla ludzi Jeśli ktoś lubi od czasu do czasu sięgnąć po ciastko, cz[...]

Święta Wielkiejnocy w polskiej kuchni DOI:

Czytaj za darmo! »

Wielkanoc to najważniejsze święto katolickie w Polsce. Po okresie postu Polacy ruszają do sklepów, aby kupić produkty na świąteczny stół. Z obserwacji wynika, że przeciętny koszyk zakupowy mógłby wystarczyć, przeciętnej rodzinie, na kilka tygodni zdrowego jedzenia. Tradycja jest jednak tradycją i trudno walczyć z tym, aby nie przejadać się w święta. Można jednak zwrócić uwagę na to, aby posiłki były nadal tradycyjne, ale za to dużo zdrowsze. Śniadanie wielkanocne Jajka to symbol nowego życia, a dla chrześcijan - nadzieja życia wiecznego. Bez jaj trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne. Powstaje zatem pytanie - co symbolizuje majonez, który podawany jest prawie zawsze w duecie z jajami? Majonez jest niestety dodatkiem niezbędnym do dań dla wielu Polaków. Mo[...]

Weganizm - modna dieta, ale czy dobra? DOI:

Czytaj za darmo! »

Weganizm jest odmianą wegetarianizmu, tylko bardziej restrykcyjną. Weganie rezygnują bowiem nie tylko z mięsa i ryb, ale także z nabiału, jaj, miodu, a także wszystkich odzwierzęcych składników występujących np. w lekach (np. żelatyna) czy dodatkach spożywczych. Dieta wegańska jest zatem dietą opartą wyłącznie na produktach roślinnych. Dlatego też inaczej zwana jest dietą roślinną. Weganizm wywodzi się z założenia, że nie można krzywdzić innych istot - stąd rezygnacja ze wszelkich produktów odzwierzęcych. Weganie bardzo często rezygnują także z noszenia skór (w tym tak[...]

Pieczywo dla biegacza DOI:


  Pasta party to impreza przygotowywana specjalnie dla biegaczy przed dłuższymi wyścigami, np. przed maratonem. Makaron bowiem jest bardzo dobrym źródłem węglowodanów i jednocześnie jest lekkostrawny. Wszystko to powoduje, że jest dobrym paliwem podczas biegu, a także wspomaga proces kompensacji węglowodanów (zbieranie glikogenu w tkance mięśniowej), co jest szczególnie ważne w biegach długodystansowych. Również pieczywo jest dobrym źródłem węglowodanów, dostarcza wielu cennych składników odżywczych dla biegaczy. Można je więc także śmiało wykorzystać w okresie przygotowawczym do wyścigów lub po prostu jako element diety biegacza rekreacyjnego. Jakie pieczywo przed treningiem Jeśli biegamy w godzin[...]

Gotowe kanapki w piekarniach DOI:


  Kanapki to niewątpliwe najprostsze rozwiązanie na pełnowartościowy i smaczny posiłek. Dodatkowym plusem jest to, że może je ze sobą zawsze zabrać i łatwo zjeść bez potrzeby używania naczyń i sztućców. Nie dziwi więc fakt, że coraz więcej piekarni, a także sklepów wprowadza gotowe kanapki do stałej sprzedaży. W krajach zachodnich kanapkarnie są równie popularne jak u nas coffee bary z szybką kawą na wynos. Można także zaobserwować, że konsument jest gotowy zapłacić więcej za fajną, smaczną i zdrową kanapkę niż jeszcze parę lat temu. Warto wykorzystać ten nowy trend i czym prędzej rozszerzyć ofertę o różnego rodzaju kanapki. Poniżej znajdą Państwo małą ściągawkę jak przygotować kanapkę według zasad zdrowego żywienia i do kogo ją skierować. Kanapki na dzień dobry, [...]

« Poprzednia strona  Strona 2  Następna strona »