Wyniki 11-12 spośród 12 dla zapytania: authorDesc:"Michael Abdalla"

Wpływ dodatku mąki kukurydzianej i jęczmiennej na właściwości ciasta i jakość chleba pszennego

Czytaj za darmo! »

Chleb jest najważniejszym produktem spożywczym w Polsce. Urozmaicony jego asortyment tylko pozornie daje konsumentowi możliwość wyboru odpowiedniego dla siebie gatunku. Kierując się sentymentem klienta niektóre małe piekarnie oferują nieraz gatunki odmienione, tylko z wyglądu i barwy przypominające pieczywo otrzymane na zakwasie według właściwej receptury. Przez dodanie np. karmelu próbują upodobnić swój wyrób do chleba razowego. Niejednego konsumenta może dziwić także nieproporcjonalnie duża objętość niektórych gatunków pieczywa w stosunku do ich masy, a gumiasta niekiedy tekstura stwarza trudności przy żuciu. Jakością chleba zaczęły interesować się nawet niektóre kluby parlamentarne. Wzbogacanie chleba w naturalne dodatki jest znane od dawna. Ważnym uzupełnieniem mogą [...]

Wpływ dodatku mąki gryczanej na jakość chrupek kukurydzianych

Czytaj za darmo! »

Gryka wzbudza coraz większe zainteresowanie na światowym rynku żywnościowym (2). Jest to niewątpliwie m.in. skutek wzrostu świadomości konsumentów w zakresie żywienia i racjonalizacji nawyków żywieniowych. Z gryki otrzymuje się m.in. rozmaite produkty o egzotycznych nazwach. Są to różnego rodzaju makarony, drobne pieczywo, w tym plackowe, ciastka, herbaty, galaretki, piwo, whisky i inne. Choć przerób gryki może być bardzo rozwinięty i wielokierunkowy, w Polsce od wieków jada się ją prawie wyłącznie w postaci tradycyjnej kaszy, a ostatnio promuje się także płatki gryczane (11). Gryka, nazywana MIChAeL ABDALLA hANNA GRZeLKA KAROL KUDŁA Wpływ dodatku mąki gryczanej na jakość chrupek kukurydzianych gdzieniegdzie "czarną pszenicą", może być wykorzystana na szerszą skalę niż dotych[...]

« Poprzednia strona  Strona 2